cydr - 553 przepisów (strona:11/37)

Biała kiełbasa zapiekana w cydrze 147

innych niezdrowych dodatków. Najlepiej taką, która ma w składzie mięso i przyprawy (widziałam kilka marek, oferujących taką kiełbasę, dwie wypróbowałam - obie okazały się bardzo dobre). Kiełbaskę zapiekłam w cydrze z cebulką, porami i jabłkami, zioła dodały aromatu i podkreśliły smak.  Paluszki lizać! Składniki: 500g parzonej białej kiełbasy (5 sztuk) 2 jabłka (najlepiej reneta) 1 cebula kawałek pora(...)gałązki rozmarynu kilka gałązek tymianku 200ml cydru 2 łyżki oleju Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Przełożyć do brytfanki, dodać pokrojone pory. Kiełbasę naciąć, ułożyć na cebuli. Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Między kawałkami kiełbasy ułożyć cząstki jabłek i zioła. Polać cydrem. Brytfankę przykryć folią aluminiową lub przykrywką, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 15 minut w temp. 180stC

Obiad gotowy
Medaliony wieprzowe z jabłkiem i cydrem 150

soczyste i aromatyczne! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja 210 kcal) 500 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka oliwy 1 biała cebula 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 50 ml cydru 1 jabłko 100 ml bulionu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę siekamy i szklimy na dużej patelni na oliwie. Mięso kroimy(...)medaliony. Oprószamy mąką i dokładamy do cebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy cydr i starte na grubych oczkach jabłko i przysmażamy. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jogurt. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u na ziemniaki z wody i sałata lodowa. Smacznego :)    1 porcja  - 210 kcal - białko - 110 g - tłuszcze - 22,5 g - węglowodany - 47 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z dyni z dodatkiem tahini 139

urzekło mnie połączenie dyni i tahini, które musiałam wypróbować w swojej kuchni. Do zupy dodałam jeszcze kilka dodatkowych warzyw: cebulę, marchewkę i ziemniaka. Całość podsmażyłam, skarmelizowałam i podlałam odrobiną Cydru, po czym zredukowałam płyn i ugotowałam w bulionie warzywa do miękkości. Na koniec wlałam odrobinę mleka i dodałam tahini, dzięki temu zabiegowi zupa stała się aksamitna i kremowa. Krem podrasowałam(...)czemu świetnie nada się również do sałatek oraz dań na zimno. Składniki (na 2 -3 porcje): 400 gram dyni hokkaido 2 małe marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 lampka Cydru 500 ml bulionu 50 ml mleka 1 lyżka pasty Tahini (pasta z sezamu) szczypta kolendry, kuminu, pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka oleju rzepakowego

Mango Papaja
Kasza jaglana z marchewką, dynią, kurczakiem, kozim serem i orzechami nerkowca 100

smaczne przepisy, które zachwycają smakiem, aromatem i kolorami. Nie jest to skomplikowane danie, bo jest w nim zaledwie kasza z warzywami, kurczakiem i serem ugotowana na cydrze jabłkowym i bulionie z kilkoma rozgrzewającymi przyprawami. Niesamowicie sezonowe danie, jesienne zarówno w swej barwie, jak i smaku. Przygotowane z odpowiednią czułością, ze szczyptą miłości może stać się prawdziwym faworytem wśród(...)mogli przygotowywać dania na profesjonalnych produktach marki Ambition jak prawdziwi szefowie kuchni! Zapraszam do skorzystania z promocji! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka kaszy jaglanej 1 lampka cydru 2 szklanki bulionu drobiowego przyprawy: po szczypcie curry, imbiru, kolendry mielonej, papryki wędzonej oraz chili, kuminu oraz suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka soli odrobina świeżo zmielonego pieprzu 300 gram piersi

Mango Papaja
POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM 129

mistrze – sam Kurt Scheller. Ulubione policzki zapiekałam w fantastycznej marynacie/syropie, która jest taką moją „popisówką” na specjalne okazje! Do tego kasza gryczana niepalona prażona z cydrem i bulionem z suszonych grzybów, puder w pietruszki i fantastyczne danie gotowe! Jest idealnym pomysłem np. na świąteczny albo niedzielny obiad – gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Koniecznie(...)łyżki * woda – 250 ml * cukier – 1 czubata łyżeczka * mała chili – 1 szt * świeży tymianek * sól DODATKOWO: * kasza gryczana niepalona – 0,5 szkl * szalotka – 1 szt * cydr – 3/4 szkl * wywar z suszonych grzybów – ok. 2-2,5 szkl * masło – 1 czubata łyżeczka * oliwa z oliwek * parmezan * natka pietruszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KASZA GRYCZANA: Na patelnię wlewamy

Ostra na Słodko
Risotto grzybowe z listkami szpinaku i pieczoną kaczką na cydrze 109

Składniki 3-4 filety z piersi kaczki 200 g ryżu arborio 20 g suszonych grzybów u mnie maślaki główka czosnku bulion z kaczki lub warzywny masło parmezan cydr lub pół wytrawne wino kilkanaście listków szpinaku, ziaren jałowca i ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek kilka listków laurowych biała część pora Przygotowanie Kaczkę przyprawić solą pieprzem, majerankiem i po ząbku na filet(...)pora, kilkoma listkami laurowymi, kilkoma ziarnami jałowca, ziela angielskiego i piec w 180 st C. Na patelnię (przestygniętą - nie będzie pryskać) wlać wino ok lampki zdeglasować i lekko zredukowany cydr przelać do kaczki. Piec ok 45 min, a na końcu bez pokrywki.  Pora poszatkować podsmażyć na sporej łyżce masła z dwoma listkami laurowymi. Dodać ryż i chwilkę trzymać

Gaździnka warzy
Kulinarny weekend w Londynie - Wycieczka po Borough Market z Celią Brooks + Linkowe Party! 117

szynkami i serami. Za degustację szynek podziękowaliśmy, ale z przyjemnością spróbowaliśmy serów - kremowego owczego sera, w którego wnętrzu zanurzaliśmy chrupiące chlebki oraz sera Manchego. Następnie na stoisku z cydrami spróbowaliśmy scrumpy, czyli cydru zrobionego na bazie zgniłych jabłek. Taki cydr ma bardzo wytrawny, kwaśnawy smak i na pewno nie przypadnie do gustu każdemu. Stoisko z rybami i owocami morza. Niezwykłe

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzany cydr 109

Wreszcie nadeszła pora, kiedy w zimne dni nachodzi nas ochota... Artykuł Grzany cydr pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Drink "Cyderek" 165

sobotni wieczór podrzucam Wam pomysł na smaczny koktajl alkoholowy :) Cyderek to buzujący świeżością drink, czyli połączenie soczystego cydru z legendarną żubrówką. Składniki na 1 porcję: 50 ml wódki - Żubrówka Bison Grass 150 ml schłodzonego cydru 6 kostek lodu 4 plasterki czerwonego jabłka Przygotowanie: Wódkę i cydr wlewamy do shakera, wrzucamy 3 kostki lodu - potrząsamy kilka sekund i przelewamy do szklanki

Alutka-Gotuje
Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami 121

Królik pieczony w cydrze i miodzie z warzywami Składniki: Królik – 1 tuszka Cydr – 150ml Masło – 50g Miód – 3 łyżki Pietruszka – 2 sztuki Marchew – 2 sztuki Ziemniaki – 5 sztuk Czosnek – ½ główki Rozmaryn – kilka gałązek Sól, pieprz Wykonanie: Królika myjemy i porcjujemy, a następnie dokładnie nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3h do lodówki. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy obrane(...)pokrojone w ćwiartki warzywa, królika i czosnek. Miód mieszamy z cydrem i podlewamy nim królika i warzywa. Na wierzch królika układamy plastry masła i rozmaryn. Pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut zdejmujemy przykrycie i włączamy funkcję grilla, tak aby skórka mięsa i warzyw była chrupiąca

Kuchnia Bon Appetit
Pierożki z mango, papają i curry w sosie z karmelizowanym rozmarynem i czosnkiem pod czarnuszką 127

ciepłych krajów, do słońca. I wymyśliłam, że zrobię pierożki ze słonecznym nadzieniem, z dużą ilością mango, serkiem Papaja Curry w ociekającym aromatem sosie z karmelizowanym rozmarynem, czosnkiem, na bazie cydru, polskiego miodu i oliwy z oliwek, całość dopełniła czarnuszka. Danie jest tak wyśmienite, tak zupełnie inne, zupełnie nowe smaki i aromaty. Uwielbiam eksperymentować w kuchni! To taka frajda i satysfakcja(...)minut od momentu wypłynięcia i zagotowania. sos z karmelizowanym rozmarynem, czosnkiem i czarnuszką: - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 duże gałązki świeżego rozmarynu - 2 łyżeczki miodu - 100 ml cydru wysokiej jakości - 3-4 ząbki czosnku dodatkowo: czarnuszka Wykonanie: Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek, gałązki rozmarynu, podsmażaj przez 1,5 minuty, dodaj miód i zacznij mieszać całość, podsmażamy

SMYKWKUCHNI
Pęczak z bakłażanem, soczewicą i botwinką 154

praktycznie sam, mało zmywania i sprzątania hehehe. Dzisiaj zapraszam Was na przygotowanie, pysznego pęczaka z bakłażanem, soczewicą, botwinką i zieleniną. Danie jest dość wytrawne w smaku, przygotowane na bazie cydru, z papryczką chili, czosnkiem i oliwią przywiezioną przez mamuśkę z Grecji. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: PORCJA DLA 4 OSÓB: - 300 g pęczaku - 1 duży bakłażan, lub dwa mniejsze - czosnek(...)ząbków - botwinka od 2 buraczków - puszka soczewicy konserwowej - papryczka chili - pomidory malinowe - 3 szt - natka pietruszki - koperek świeży - świeża kolendra - 2 lampki cydru - oliwa z oliwek wysokiej jakości Rozgrzej woka, wlej oliwę z oliwek około 5 łyżek, dodaj posiekany czosnek, chili i pokrojonego w kostkę bakłażana, pomidory i botwinkę, zacznij mieszać w woku, tak aby wszystkie produkty ładnie się podsmażyły

SMYKWKUCHNI
Risotto ze szparagami w trzech formach. I z cheddarem 164

zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco.   Do ryżu wlewamy najpierw wino lub cydr – chwilę razem gotujemy żeby odparować alkohol, a następnie partiami wlewamy gorący bulion – po około60ml – czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej bulionu do chwili, aż ryż zaabsorbuje wszystko(...)każdej nakładamy główki szparagów a całość podlewamy truflową oliwą, która niesamowicie podkręca smak słodkich szparagów i ostrego cheddara. Jemy od razu, póki gorące, najlepiej ze szklaneczką zimnego wina lub cydru, którego użyliśmy do przygotowania risotta. Ta ilość składników pozwoli Wam na zrobienie 4 średnich porcji. SKŁADNIKI 1¼ szklanki ryżu arborio 10 łyżek startego sezonowanego sera cheddar (ok. szklanki

Karo in the Kitchen
Muffinki z cydrem i jabłkami 141

miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Ich lekkość i puszystość - bardzo zaskakuje! Robi się je łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. A tak nawiasem - to cydru absolutnie nie czuć, więc ciastka spokojnie nadają się dla dzieci.   Użyjcie ulubionej marki, bo nie chcę Was namawiać do konkretnego... (9 sztuk)   100g mąki pszennej 90g cukru(...)można nieco mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1 jajko 75 ml cydru jabłkowego 50 ml oleju Dodatkowo: 2 jabłka (małe) Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru Opcjonalnie: cukier cynamonowy/cynamon do posypania Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć - poprzez rozcieranie palcami. (Masło powinno być zimne, a kruszonka ma mieć konsystencję małych piaskowych

Di gotuje
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 144

cienkie wstążki lub plasterki, zanurzamy w syropie i gotujemy w nim, po czym wyjmujemy i studzimy. Mus wykładamy na talerze i dekorujemy zielonymi szparagami. Pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną rzepą arbuzową Czas przygotowania: 1,5 h 4 porcje Składniki: 2 tuszki przepiórki 1 łyżka startego imbiru 200 ml soku jabłkowego sól ostra papryka łyżeczka miodu(...)twarożku „Mój ulubiony” 100 ml cydru 200 g masła 200 g broccolini 1 rzepa arbuzowa 1 ząbek czosnku 1 ziarenko kardamonu 100 ml przegotowanej zimnej wody łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy

karmelowy