cydr - 553 przepisów (strona:12/37)

Cytrynowe risotto z cydrem i grillowany łosoś teriyaki 143

Pyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 1 szalotka 1 ząbek czosnku 120 gram ryżu Arborio 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml cydru 400 ml bulionu 60 gram startego parmezanu szczypta soli i pieprzu skórka otarta(...)osuszone filety łososia. Marynuję minimum 30 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną szalotkę, skórkę z cytryny i czosnek. Dodaję ryż i smażę 3-4 minuty. Wlewam cydr i duszę całość na średnim ogniu przez chwilę. Następnie wlewam pierwszą porcję bulionu (100 ml) i gotuję ryż na wolnym ogniu, do momentu aż ten wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion

Mango Papaja
Polędwiczka w sosie cydrowym 273

Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, proste, pyszne i w bardzo polskim stylu. Sos na bazie cydru i tłoczonego soku jabłkowego wyjątkowo przypadł mi do gustu. Bardzo lubię polędwiczki – ich delikatne mięso jest wyjątkowo chude i rozpływa się w ustach. Gotowanie w sosie zapewnia im wilgotność. Szczególnie polecam użyć do dania soku świeżo wyciśniętego lub tłoczonego (tłoczony(...)wieprzowa (ok. 500 g) 2 pełne łyżki mąki 2 pełne łyżki masła 1 łyżka oleju 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu drobiowego niepełne 1/2 szklanki dobrej jakości cydru niepełne 1/2 szklanki soku jabłkowego (tłoczonego) 1/2 łyżeczki ostrej musztardy garść posiekanej natki pietruszki sól świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Polędwiczkę kroimy

Poezja smaku
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 170

ierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :)  Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników.  Składniki: Farsz(...)kiszonej kapusty (odciśniętej),   220 g suszonych śliwek bez pestek,   50 g suszonych jabłek,   500 ml cydru,   500 g boczniaków,   2 cebule,   2 garści suszonych borowików,   2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,   1 łyżeczka lubczyku,   2 liście laurowe,   5 ziaren ziela angielskiego,   pieprz i sól do smaku,   olej do smażenia

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 136

jakiś porządne mięso. Tak się złożyło, że K. kupił polędwiczki wieprzowe i musiałam coś z  nich zrobić;)  Postanowiłam przygotować je z jabłkami i sosie na bazie cydru. Danie jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, smakuje wybornie, tak powiedziałabym - jesiennie ;) Polecam! Składniki :  polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry grubości około 1,5cm 2 szalotki 1ząbek czosnku wyciśnięty przez(...)praskę 1 łyżka octu jabłkowego 3-4 małe kwaśne jabłka cukier 60ml cydru 60ml śmietany szczypta tymianku oliwa i/lub masło do smażenia  Przygotowanie :  Polędwiczki posolić i popieprzyć i odłożyć na bok.  Jabłka obrać, pokroić w ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Oprószyć cukrem. Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim jabłka do czasu aż się skarmelizują, obrócić

Codzienne Gotowanie
Cydrowe policzki wieprzowe 115

Policzki wieprzowe w cydrze to kolejne połączenie, które zaintrygowało mnie do tego stopnia, że musiałam ich spróbować! Oczywiście, najlepszymi testerami jesteśmy my sami, więc w niedługim czasie na naszych domowych talerzach zagościło to właśnie danie.  I nie żałuję, na pewno powtórzę jeszcze nie raz, nie dwa ;)  Cydrowe policzki wieprzowe  Policzki przygotowywałam i jadłam pierwszy raz w życiu(...)względu na charakter mięsa, ale jest niezwykle proste i... jednogarnkowe!  Składniki: 500 g policzków wieprzowych 6 średniej wielkości ziemniaków 5 marchewek 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 ml cydru  2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek  Umyte i osuszone policzki wieprzowe nacieramy szczyptą soli i pieprzu z każdej strony. Podsmażamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Bęc! i Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 120

opiszę robiłam około tygodnia temu.  Jest sycące, pachnące i niezbyt trudne w przygotowaniu.  Przepis pochodzi z książki "Apetyt na Polskę" i jest autorstwa Elizy Mórawskiej. Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 360 g pęczaku 1 l bulionu warzywnego 125 ml cydru 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 300 g pieczarek szczypta chili szczypta tymianku(...)oliwę i podsmażamy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, posypane 1/2 łyżeczki soli. Gdy sok puszczony przez grzyby wyparuje zdejmujemy pieczarki z patelni. Na drugiej łyżce oliwy szklimy cebulę, wlewamy cydr i go lekko odparowujemy. Dodajemy czosnek a po minucie opłukaną kaszę. Mieszamy energicznie. Następnie wlewamy po chochelce bulionu. Każdą kolejną chochelkę gdy kasza wchłonie płyn. Po ok 15 minutach pęczak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem i rodzynkami 99

ryż, przełamany słodkimi rodzynkami i umieszczony w cukinii prosto z własnego ogródka! Jest pysznie! * SKŁADNIKI na 4 porcje Farsz: 1 szklanka ryżu ½ szklanki rodzynek 2 szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki cydru chlust oliwy z oliwek 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 papryczka pepperoni 2 pomidory 1 laska cynamonu ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki garam masala ½ łyżeczki kurkumy Dodatkowo: 2 duże cukinie garść(...)drobno papryczkę pepperonii i przełamaną na pół korę cynamonu. Podsmaż jeszcze chwilę. Wsyp ryż oraz rodzynki. Dodaj kumin i garam masalę. Smaż przez 5 minut , ciągle mieszając. Następnie wlej cydr. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj do ryżu, gdy cydr już odparuje. Zacznij teraz wlewać powoli bulion i cały czas mieszaj. Gotuj całość na małym ogniu

Food Square
Królik z kasztanami 202

Królicze mięso często wykorzystuje się w kuchniach hiszpańskiej i francuskiej. Udało mi się kupić kasztany jadalne, wiec postanowiłam połączyć królika właśnie z nimi. Ale wino francuskie zamieniłam na polski cydr. Składniki : noga pieczonego królika 100 ml cydru 8 kasztanów kilka liści sałaty Kasztany naciąć na krzyż i wrzucić na blachę. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Królika(...)włożyć do rondla razem z sosem z pieczenia. Dolać cydr. Podgrzać mięso do odparowania alkoholu. Obrać kasztany z łupin, gdy są jeszcze gorące (wtedy najłatwiej je wyjąć). Podawać królika z kasztanami, odrobiną sosu i sałatą. Resztę kasztanów wykorzystam wkrótce ;) ----------- Podobne: Królik z sosem z całych pieczarek Królik z marchewką Pieczony królik

Weekendy w domu i ogrodzie
Warsztaty wyrobu cydru 179

Warsztaty wyrobu cydru odbyły się 4 września w Caffe Trybunalska w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku. Poprowadził je specjalista od nalewek Hieronim Błażejak, który od kilku lat przygotowuje także cydr, a właściwie jabłecznik, bo taką nazwę woli stosować. Jeśli opierać swoją wiedzę jedynie na programie EFS na warsztaty powinien móc wejść każdy, jednak podobnie jak na warsztaty nalewkowe były(...)jakieś ukryte zapisy. Na szczęście jako jedna z zaproszonych blogerek Czytaj dalej... Artykuł Warsztaty wyrobu cydru pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Tydzień z podrobami: Pâté z kaczych wątróbek z cydrem, czarną herbatą i glazurą z porto 165

mniej obrzydliwa niż takie serce, czy nerki? Może Wy wiecie? To pâté jest niezwykle wykwintne - wizualnie, ale również smakowo. Naprawdę warto spróbować.  PATE Z KACZYCH WĄTRÓBEK Z CYDREM, CZARNĄ HERBATĄ I GLAZURĄ PORTO Składniki: - 1 kilogram kaczych wątróbek - 250 gram masła - 100 mililitrów cydru - 330 mililitrów porto - 4 gramy czarnej herbaty sypanej - 5 gram żelatyny - mleko - pieprz - sól(...)sposób wszystkie naturalne nieprzyjemne zapachy oraz te, które podroby zyskały podczas przechowywania. Dodatkowo zmiękczamy i udelikatniamy wątróbkę. Wątróbkę dusimy na 40 gramach masła. Po 3 minutach dodajemy cydr. Dusimy aż wątróbki będą delikatnie różowe w środku. Całość miksujemy i dodajemy pozostałe, rozpuszczone masło. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do formy i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody

Życie zamknięte w smaku
Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 137

Szynka duszona w cydrze jest wyjątkowo smaczna i miękka. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki 4 kotlety z szynki (po 2 cm grubości) cebula łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml cydru lubelskiego 500 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie czubryca sól ,pieprz Placki z dyni: 1 kg miąższu z dyni zioła prowansalskie jajko mąka cebula sól ,pieprz(...)Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy po minucie z obu stron. W rondlu ,na maśle ,szklimy posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Zalewamy cydrem i bulionem ,dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie ,łyżeczkę czubrycy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i wkładamy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Wątróbka z cydrem jabłkowym 126

dosyć często, teraz, kiedy drób jest naszpikowany antybiotykami, hormonami i sterydami wątróbkę (jak i samo mięso) serwuję rzadko :( Jest to moja ulubiona wersja, z ogromną ilością cebuli duszonej w cydrze jabłkowym, który nadaje lekko słodkawego smaku i aromatu jabłka, podana z ziemniakami posypanymi koperkiem i- obowiązkowo- z ogórkiem kiszonym, mniam! :) A sama wątróbka jest delikatnie pikantna w smaku, krucha(...)smażeniem, gdyż będzie gumowata! Polecam, gdyż tak przygotowana wątróbka wcale nie jest taka straszna, jak się co niektórym wydaje :)))  * wątróbka drobiowa- 1 kg * cebula- 3 bardzo duże szt. * cydr- 1,5 szklanki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej- do smażenia Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju, a następnie zalać cydrem i dusić pod przykryciem około

Kraina Miodem Płynąca
Pieczony indyk 171

trafił na nasz stół! Koniecznie spróbujcie, zdecydowanie warto! Polecamy z całego serca :) Składniki: ok. 8,5 kg indyka / indyczki, 8 łyżek grubej soli morskiej, 4 szklanki wody, 4 szklanki cydru jabłkowego, 3 pełniejsze łyżeczki suszonej szałwii, 3 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 6 dużych ząbków czosnku, skórka obrana obieraczką z 2 cytryny Składniki marynaty - woda, cydr

Plate of Joy
GULASZ Z KARKÓWKI Z CYDREM 139

swoje kubki smakowe do nowego doznania jakim niewątpliwie jest ten gulasz. Podałam go na ostatnim pokazie kulinarnym w moim mieście i zrobił on duże wrażenie smakowe na gościach.Dodatek cydru nadaje fajnego smaczku, ale nie jest zbytnio wyczuwalny w całym daniu. Polecam!   Składniki: 70 dag karkówki wieprzowej 30 dag schabu wieprzowego lub łopatki wg uznania 1 cebula(...)szklanki cydru 2 szklanki bulionu warzywnego sól,pieprz, tymianek,rozmaryn mąka ok 1 szklanki olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę dość drobną. Obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju, po czym przekładamy do garnuszka w którym mamy zagotowany bulion z cydrem. Dodajemy też wszystkie przyprawy.Cebulę zrumieniamy na oleju, dodajemy do garnka z gulaszem.Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa

Z Majeczką w kuchni
Risotto z kalarepą, marchwią, groszkiem i cydrem 184

roladek z indyka z papryką w formie szaszłyków oraz lekką surówką z kapusty i kalarepy. Głównymi składnikami w risotto, oprócz ryżu arborio są: kalarepka, groszek, marchew i cydr zamiast białego wina. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki cydru 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 mała marchew 1 szalotka 1 niewielka(...)pieprz, najlepiej cytrynowy W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać cydr i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion, dodać startą obrane i starte grubo marchew i kalarepę oraz groszek. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania