białek: 8 białek 6 łyżek cukru 8 łyżek oleju 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 800 g obranych jabłek 1 łyżka masła 150 ml cydru 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa cukier puder Przygotowanie: Biszkopt z białek: Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek wlewać(...)stopni i piec około 15-17 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty
Ala piecze i gotujeszybka w przygotowaniu (o ile wcześniej przygotujemy bulion i pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni 700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry(...)sól i pieprz do smaku Pieczoną dynię z czosnkiem i papryczką gotujemy ok 15-20 minut w bulionie. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy cydr i przyprawy i gotujemy na malym ogniu przez 10 minut. Najlepiej smakuje ze śmietaną kremówką i prażonymi pestkami dyni. A Wy? Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia
Zawsze głodna!Składniki: na 4 porcje 4 filety z kaczki 6 dużych jabłek 1 kubek suszonej żurawiny cynamon 1 kubek cydru lubelskiego przygotowanie: filety z kaczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ewentualnych piórek, nakłuwamy, układamy skórką do dołu na gorącej, suchej patelni, opiekamy z każdej strony przez około 15-20 minut, zdejmujemy z patelni patelnię deglasujemy cydrem
Luźna KuchniaKolejny wosk, tym razem z jesieni 2014. Zapach pod nazwą Bay Leaf Wreath to nic innego jak liście laurowe z cydrem i pomarańczą. Czy to połączenie może mnie zaskoczyć? Otóż niestety nie. Pomarańczę wyczuwam doskonale, cydr i liście laurowe wcale mi tutaj nie pasują. Taki zapach odświeżający, koleny do toalet. W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie Martytłuszczu z jabłek i szalotek po dwie minuty z każdej strony. Dodajemy odłożone jabłka i szalotki, podsmażamy jeszcze minutę. Do wątróbki dodaję miks sałat z winnym winegretem zrobionym na cydrze. Dwie łyżki cydru i oliwy, łyżka wody, sól i pieprz
BaRepaszmienić, wszak to mięso bardzo zdrowe. A polska gęś doceniana jest niemalże w całej Europie. SKŁADNIKI: 2 piersi gęsie 2 ząbki czosnku w łupinie 2 jabłka 1/3 szkl cydru majeranek sól pieprz A jak to zrobić: Piersi umyć i ułożyć na desce skóra do góry. Skórę naciąć w kratkę, nie nacinając mięsa. Z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem, odstawić(...)się złocista. Przewrócić piersi na drugą stronę i smażyć 3-4 minuty. Mięso i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać majerankiem, dodać pokrojone w ósemki jabłka i całość polać cydrem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 - 25 minut. Po upieczeniu mięso wyciągnąć i pozostawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Kroić w plastry i podawać z jabłkami
Kuchnia w opałachwody. Wywar przecedzić i ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać z lodem.Proporcje dowolne, wg uznania. Można dodać pomarańcze, jabłka, sok jabłkowy, malinowy, mięte. Co kto lubi :) Zamiast cydru można użyć też soku jabłkowego (najlepiej takiego świeżo wyciskanego z owoców, mętnego) i dodać 100ml wódki lub nie dodawać alkoholu
W kuchni wieczorembyło o tyle wyjątkowe od reszty, gdyż miałam okazję, obdarować przybyłych blogerów upominkami, które otrzymałam od sponsorów. Jestem bardzo wdzięczna (i mówię to całkowicie szczerze!) Poznaj Smak Gruzji, firmie Cydr Lubelski i SOTI Natural, gdyż sprawiły, że spotkanie te stało się jeszcze bardziej nietypowe. Każdy z blogerów miał okazję spróbowania na pikniku parzonej z liści Gyokuro zielonej herbaty, którymi(...)mogliśmy popijać nasze przygotowane potrawy. A na koniec spotkania każdy pełnoletni bloger mógł sobie wybrać wino od Poznaj Smak Gruzjii jakże popularny Cydr Lubelski :)Muszę przyznać, że nasze spotkanie jak zwykle wyszło wspaniałe. Jestem zachwycona, że nasza warszawska blogosfera rośnie w siłę i możemy się spotykać twarzą w twarz z tak wieloma cudownymi ludźmi i rozmawiać na żywo
Słodkie Przyjemnościpolsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem.Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego.Dzielimy na trzy.Do kaczki potrzebujemy:-kacze udka-cydr; szklanka-wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę-cukier brązowy-majeranek, sól, pieprz-tymianek, mięta-liść laurowy-2 szalotki-ząbek czosnkuKaczkę dzień wcześniej, umytą i osuszoną nacieramy marynatą z oliwy(...)się delikatnie przypalić i przywrzeć do naczynia - nic nie szkodzi, po dolaniu płynów wszystko się rozpuści, a smak pozostanie. Przewracamy kaczkę, dodajemy przygotowane wcześniej szalotki.Podsmażamy chwilę i dolewamy cydr, a po minucie wino.Jak połowa płynu się zredukuje, wkładamy z tymiankiem i liściem laurowym pod przykryciem do piekarnika na 1-1,5h na 180 stopni. Po tym czasie ściągamy przykrywkę
BaRepasZimno? ;-) Wreszcie ZIMA! Biała zima! Rozgrzej się w domku, przepysznym grzanym cydrem z pomarańczą i przyprawami! Uwielbiam takie smaki i takie grzańce! SKŁADNIKI: - 500 ml cydru - 1 pomarańcz - 100ml totino limetkowego (lub wermut) - anyż - laska cynamonu - 1 owoc jałowca - 3 słodziki lub cukier Wszystko podgrzewamy w rondelku. Płynu nie można zagotować! Musimy go wyłączyć tuż przed wrzeniem. Pychota! Smacznego
SMYKWKUCHNIcebula pokrojona w piórka 1 jablko (np Granny Smith) obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w dużą kostke 3 - 4 gałązki tymianku 250 ml bulionu drobiowego 150 ml wytrawnego cydru sól, pieprz przygotowanie rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na dno misy położyć kacze nogi i boczek. Cebulę i jabłka, równomiernie rozłożyć pomiędzy kawałkami mięsa. Dodać tymianek. W rondelku zagotować bulion(...)cydrem, dodając sporo soli i pieprzu. Wlać gorący płyn do wolnowaru, przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu high ( 90 - 100 st C) przez 5 - 6 godzin. Pozostawić do przestudzenia na 30 minut, następnie przenieść mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Usunąć skórę i kości z kaczki. Używając widelca i noża porozdzielać mięso na drobne strzępy. Usunąć
Stare Garypodmiana polowy maki chlebowej na make orkiszowa 630. Skladniki na 2 bochenki o wadze 0,68 kg maka chlebowa - 650 g maka pszenna razowa - 90 g woda - 210 g cydr jabkowy - 310 g sol - 20g drozdze -100g -swieze,5g -instant levain - 260 g oprocz 2 lyzek jablka pokrojone w plasterki lub kostke - 140 g Lavain - maka chlebowa-160g(...)objetosci piec przy normalnej ilosci pary w temperaturze 230°C przez 15 minut ,nastepnie w temperaturze 225°C przez 25 minut,aby zapobiec nadmiernemu sciemnieniu cukru w jablkach i cydrze studzic na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Polacy lubimy jabłka :) Trochę przepis zmieniłem. Zamiast mąki pszennej razowej użyłem orkiszowej razowej, a to dlatego, że orkiszowa zbliżała się do teminu swej przydatności. Aby zrobić chleb „bezalkoholowym”, cydr zamieniłem na sok jabłkowy. I by dodatkowo wzmocnić jabłkowy posmak, wymieniłem na sok również wodę dodawaną do ciasta. Dzięki dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał(...)foremki a 20 cm): cały zaczyn 325 g mąki pszennej chlebowej 45 g mąki orkiszowej razowej (lub mąka pszenna razowa) 260 g soku jabłkowego (lub 155 g cydru + 105 g wody) 10 g soli 10 g świeżych drożdży 6 g zmielonego słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 70 g suszonych jabłek Przygotowanie chleba: Odpowiednio wcześnie przygotuj suszone jabłka. Średniej wielkości 4 jabłka
Grahamka, weka i kajzerkaCydr można wypić, ale można też zrobić ciasto cydrowe o delikatnym posmaku jabłek. Pomyślałam, że spróbować nie zaszkodzi i jak się okazało podczas degustacji pomysł był bardzo smaczny. Prosty i tani przepis na domowe aromatyczne ciasteczka. Czym nadziać takie ciasto?, oczywiście jabłkami z Sądeckich sadów z odrobiną miodu. Składniki: 25 dag margaryny 1/2 szklanki cydru
Apetyczna babeczkasoczewicy 120 gram kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz kumin 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 50 ml cydru jabłkowego, wytrawnego 50 ml wody garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy, osobno, według przepisów na opakowaniach (kaszę gotujemy około 15 minut, natomiast soczewicę około 30 minut). Cukinię(...)czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę i czosnek, dodajemy sól, pieprz, kumin i paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy całość. Następnie wlewamy cydr, wodę i dusimy do miękkości cebuli. Na patelnię wrzucamy startą cukinię i marchewkę. Całość dusimy 10-15 minut, aż cały płyn odparuje, na średnim ogniu. W dużym garnku umieszczamy ugotowaną
Mango Papaja