Składniki filet z kurczaka 2-3 ząbki czosnku puszka groszku pół butelki cydru kilka pieczarek 125 ml śmietanki 2-3 chochle bulionu warzywnego sól, pieprz, tymianek, estragon 1-2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka na mocno brązowy kolor(...)dwóch stron. Wlać cydr trzymać jeszcze chwilkę na ogniu i zdjąć mięso z patelni, a dodać pieczarki. Dusić ok 2-4 min wlać bulion i śmietankę. Trzymać na ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do sosu i groszek. Ziemniaki ugotować z 2 ząbkami czosnku. Tłuc z odrobiną masła
Gaździnka warzykroimy w kostkę (wszystko będziemy miksować, więc nie musi być drobna) To samo z ananasem- obieramy i kroimy Potrzebujemy także banana, bez skórki oczywiście ;) Przyda się cukier i jabłkowy cydr Truskawki miksujemy z cukrem- cukru dodajemy wedle uznania i w zależności, jak słodkimi owocami dysponujemy. I już, tyle, to jest baza truskawkowa. Jasna warstwa to banan zmiksowany z melonem(...)ananasem, przy czym melon dodałam dwa razy więcej niż ananasa. Wszystko zmiksowałam z jabłkowym, słodkim cydrem (około pół szklanki). Koktajl lubię przygotować tak, aby warstwa truskawkowa była dość mocno słodka natomiast jasna, górna kwaskowa i orzeźwiająca. Aby napój wyglądał ładnie, górną warstwę wlewam powoli, przechylając lekko szklankę i lejąc delikatnie po ściance. Pychotka! Gorąco polecam na gorący dzień
Pichceniomaniakolacji czyli młode pędy sosny, kruszonka, czerwona porzeczka czyli genialne lody z młodymi pędami sosny.. oj zachwytów nie było końca. Ostatnim daniem, była deska serów i wybór cydrów przygotowanych przez Bartosza Wilczyńskiego i tu trafiłam na moje ukochany sery z Wańczykówki, ale też poznałam cydr lodowy i tu się zakochałam od pierwszego łyka. Boski! Do każdego
Kuchnia na wzgórzuzróbcie sobie małą włoską ucztę ;-) SKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu (użyj jak najlepszej jakości) - 2- 3 łyżki oliwy z oliwek - 2- 3 ząbki czosnku - chlust białego wina - chlust cydru - różowy pieprz ewentualnie świeże chili opcjonalnie: gotowe danie możesz posypać parmezanem Makaron gotujemy w osolonej wodzie, all dente - czyli na ząb. W rondlu, bądź na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekany(...)czosnek i od razu dodaj opłukany groszek zielony. Podsmażaj kilka minut. Dodaj wino i cydr. Całość niech się gotuje, tak aby alkohol odparował a groszek się ugotował do miękkości. Poznasz po tym, że zacznie się marszczyć jego skórka. Doprowadź sos do całkowitej redukcji (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać też 1 łyżeczkę śmietany). Całość dopraw solą i różowym pieprzem
SMYKWKUCHNIszybko zrobić. Bo to takie swojskie jabłka, nie pryskane, nie woskowane, długo nie poleżą. Tym bardziej, że to same spady, w dużej części obite nieco. Mieliśmy przerobić je na cydr, taki plan był ambitny. Wszyscy mówili, żeby dać sobie z tym spokój i zrobić cydr z gotowego soku jabłkowego. Mówili, mówili... Ale my zawsze staramy się podejść ambitnie do tematu
Marder&Marder ManufactureMagazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK nr 21, maj/czerwiec 2016 Składniki: 15 kwiatostanów czarnego bzu 175 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki cukru 150 ml cydru olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajko, miksujemy i stopniowa dolewamy cydr. Gotowe ciasta powinno być gładkie (bez grudek) i dość
Smakowity Blog KulinarnyKurczak jest soczysty i mięciutki. Skórka po upieczeniu cieniutka i chrupiąca. Zapraszam! SKŁADNIKI: WARZYWA: - 3 marchewki - 1 pietruszka - 3 małe jabłka - cebula - czosnek - rozmaryn - zioła śródziemnomorskie - 180 ml cydru lub białego wina KURCZAK: - zioła śródziemnomorskie - rozmaryn - miód - (do środka kurczaka: 1 jabłko pokrojone na ósemki, 5 ząbków czosnku, gałązka rozmarynu) dodatkowo: sznurek do zawiązania kurczaka- uda, skrzydełka WYKONANIE: Kurczaka(...)natrzyj przyprawami, miodem, udka zwiąż razem, skrzydełka również przywiąż do piersi kurczaka. Blaszkę wyłóż folią aluminiową. Poukładaj pokrojone warzywa, ułóż kurczaka. Całość oprósz ziołami śródziemnomorskimi, rozmarynem, podlej cydrem. Wstaw do piekarnika. czas pieczenia 1 godzina 10 minut ( mój kurczak ważył około 2,2 kg) sposób pieczenia: co 20 minut obracamy kurczaka o 180 stopni. piekarnik grzanie pierwsze 25 minut
SMYKWKUCHNIdość proste danie z dostępnymi bez problemu teraz szparagami i soczystym kurczakiem. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - komosa ryżowa czerwona - filet z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 3 ząbki czosnku - lampka cydru - 3 łyżeczki oliwy z oliwek - 250 ml wody - zioła śródziemnomorskie -sól Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i kurczaka, dodaj przyprawy i cydr. Podsmażaj około 7 minut, aby alkohol odparował
SMYKWKUCHNIzdążyłem je sfotografować. A to oznacza tylko jedno — smakowało wyśmienicie! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 4 kacze piersi razem ze skórą 4 pomarańcze garść złotych rodzynek 150 ml wytrawnego cydru kawałek kłącza imbiru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu olej do smażenia świeżo mielony pieprz, sól długoziarnisty ryż do podania (np. basmati) * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem(...)Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik do 200°C . Pomarańcze obierz i pozbaw białych błonek. Miąższ odstaw do miseczki, do której wrzuć również rodzynki, starty imbir, cynamon, miód oraz cydr. Odstaw. Patelnie mocno rozgrzej, wlej odrobinę oleju i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez 4 minuty , aż wytopi się z nich tłuszcz, a skórka stanie się chrupiąca. Piersi obróć
Food SquareProsta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny, w sosie na bazie cydru Przyznaję, że polędwiczka mogłaby dodatkowych kilka minut spędzić w ogniu, bo była marginalnie twardawa. Jednak smak wynagradzał wszystko - ta soczystość! Towarzystwo polenty bardzo mnie zaintrygowało, bo rzadko się zdarza(...)restauracja bazowała na niej przy drugim daniu - świetny kierunek kulinarny! A do tego puree selerowe i sos na bazie cydru - czegóż chcieć wiecej? Na deser skosztowałam domowej szarlotki z kleksem śmietany Ciasto p rzygotowywane na miejscu w lokalu, rywalizowało smakiem z moj ą ulubioną szarlotką, pieczon ą przez moją Rodzicielk ę. To chyba komplement najwyższego lotu dla tego typu słodkości
Grunt to przepis!okres przejściowy zimowo – wiosenny stawia na nogi, nawet umierających mężczyzn ;) Zupa krem cebuli Składniki: 5 dużych cebul ok. 1 l bulionu warzywnego 185 ml (3/4 szklanki) wytrawnego cydru 4 łyżki masła klarowanego 2 duże ziemniaki sól, pieprz suszony tymianek suszony estrogen do podania: podsmażone piórka cebuli, chipsy z jarmużu Cebulę kroimy w piórka. Czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy(...)maśle klarowanym. Dodajemy w kostkę ziemniaki. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy bulion oraz cydr i gotujemy ok. pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Zupę blendujemy, zostawiając odrobinę cebuli. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać włoszczyznę z bulionu albo mleko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z chipsami jarmużu. Chipsy z jarmużu Składniki: dowolna ilość jarmużu sól (najlepiej
Bon Appetit MałgorzatyWańczykówka. Chyba po raz pierwszy stwierdziłem, że możemy być tak samo dumni z polskiego serowarstwa, jak Szwajcarzy czy Francuzi. Sery były pyszne, kremowe i wyraziste w smaku. Popijając je cydrem Japko i winami z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy byłem prawdziwie ukontentowany i nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne. Pozostałe produkty, z których wyczarowano kolejne potrawy, pochodziły(...)zachęcają: zupa dnia (8,50 zł) i danie główne (15,50 zł) mieszczą się gdzieś pomiędzy jadłodajnią a restauracją, czyniąc z Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr Japko i wybór win z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko
Food Squarewyczekiwaną noc w roku. Składniki (na 20-25 kanapek): 2 bagietki 1 opakowanie serka chrzanowego 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 60 gram rukoli 150 gram polędwicy wieprzowej 300 ml cydru 200 ml bulionu 1 pęczek bazylii 1 pęczek mięty 1 gałązka rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Na suchej patelni smażymy szynkę parmeńską po 2-3 minuty(...)tłuszczu. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony, dodajemy zioła (mogą być z łodygami), wlewamy cydr i bulion. Polędwiczkę dusimy 13-15 minut na średnim ogniu. Wyciągamy polędwicę z patelni i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęła. Następnie kroimy w cienkie plastry. Kromki chleba grillujemy
Mango Papajaśrednicy 28 cm lub 4 małe tartaletki lub 12 malutkich babeczek): Farsz: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Ciasto: 300 gram mąki(...)minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu
Mango Papajajako farsz do tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka cydru wytrawnego 1 szklanka bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Grzyby moczę przez(...)minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu
Mango Papaja