kuchni Patryk Banaszczuk idealnie się odnajduje w tej kwestii, tak samo jak w kwestii fantastycznego wyczucia smaków i oryginalnych połączeń. Brawo! W Bistro Lobo możecie też spróbować najlepszych polskich cydrów, między innymi z Chyliczek i Ignacowa. Codziennie są też serwowane urozmaicone i apetyczne zestawy lunchowe. Warto też wspomnieć o wspaniałej i pomocnej obsłudze, bez zbędnego zadęcia i będącej zawsze
Kulinarne przygody Gatitycamembertem Makaronowy torcik ze spaghetti. Łatwe do zrobienia, prawdziwie dekadenckie danie. Zapiekanka makaronowa z camembertem cieszy najpierw oko, a później kubki smakowe. Zobacz przepis Zapiekanka rybna z cydrem Zapiekanka z kremowym nadzieniem z dwóch rodzajów ryb: wędzonej i świeżej, uduszonych w cydrowym sosie, przykrytych warstwą zielonego groszku i kalafiorowego pure. Zobacz przepis Cottage pie z batatów i ziemniaków
Niedzielny kucharzzakładania winnicy. Fajny pomysł na uczczenie tego wydarzenia, na etykiecie prawda ? Przejdźmy do win, bo było ich kilka, aczkolwiek na początek w naszych kieliszkach wylądował Bzik . Bzik czyli półwytrawny cydr z aromatem czarnego bzu, Pyszny jako aperitif akurat. Wino Jantar 2018 , powstało w nietypowy sposób. W listopadzie właściciele winnicy zobaczyli, że gdzieniegdzie na krzakach pozostały jeszcze kiście winogron z różnych
Kuchnia na wzgórzusmaż produkty kilka minut. Doprw pozostałymi przyprawami, czyli cynamonem, mieloną papryką i kuminem. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew oraz paprykę. Smaż składniki 5 minut. Wlej bulion (lub białe wino, cydr) i duś składniki kilka minut. Wlej passatę pomidorową oraz mleko kokosowe i gotuj składniki 10 minut. Na koniec dopraw sosem sojowym oraz syropem klonowym do smaku sos. Dodaj posiekaną natkę
Mango Papajasmakołyków. Na terenie Normandii nie ma ani jednej winnicy. Tutejszy klimat nie sprzyja produkcji wina. Za to w regionie roi się od sadów jabłkowych, gdzie produkuje się między innymi cydr. Normandia słynie również ze swoich produktów nabiałowych ,to właśnie tam wyrabia się mnie więcej … Czytaj dalej Łopatka w sosie Normandzkim Artykuł Łopatka w sosie Normandzkim pochodzi z serwisu gotuj
gotuj ze mnąnaleśnikowa z warzywami. Kolejna część to przepisy Grzegorza, te zadowolą fanów bardziej zdecydowanych smaków, pojawiają się również nuty orientalne. Z pośród tych przepisów moją uwagę przykuła szarpana wieprzowina w cydrze, burger z krążkami cebulowym i piersi z kurczaka w cytrusowej marynacie. Ostatnia część to słodkie przepisy Sylwii - i tu jest w czym wybierać są muffinki, smakowite ciasta, serniki i torty
Cynamonowe szczęścietort naleśnikowy ze szpinakiem i wiele innych propozycji :-) Po pani Joli przychodzi czas na kuchnię Grzegorza, który swoje propozycje zaczyna od idealnego steku z sosem, czy szarpaną wieprzowiną na cydrze, są też banany w cieście czy drink w starym stylu. Jest bardziej po męsku, więcej mięs, więc Panowie z takich propozycji będą zadowoleni :-) Ostatnia jest Pani Sylwia ze swoimi
kruche babeczkiklarowane) - 3 łyżki oliwy z oliwek - świeże chili wedle uznania - kolendra i natka pietruszki - 100 g pokruszonego sera feta - 4 ząbki czosnku polskiego - 1 szalotka - chlust białego wina lub cydru ewentualnie mleka WYKONANIE Na maśle i oliwie, podsmaż posiekany czosnek i szalotkę, nie mogą się zrobić złote ani słomkowe. Szparagi obierz ze skórki, odetnij zdrewniałe części. Podziel je na spore
SMYKWKUCHNIjuż żołądku ;) bo na stół wjechać miały desery . A były to : panna cotta z mango z chia, rabarbar i czekolada, sernik miętowo – kokosowy, agrest w towarzystwie sorbetu z cydru. Trzeci deser który jak to się mówi „rozwalił system” co się rzadko zdarza ;) więc zjadłam prawie dwie porcje ;) czyli Parfait z chałwy, mus morelowy i lody makowe
Kuchnia na wzgórzupieczoną na wiele sposobów. Już kilkakrotnie pokazywałam Wam jak można wykorzystać białą kiełbasę: jako dodatek do żurku staropolskiego, klopsiki do barszczu wielkanocnego , nadzienie do pieczeni, pieczoną w cydrze , w pieczonych pierożkach, jako nadzienie z młodą kapustą. I ta ostatnia potrawa była inspiracją do przygotowania dzisiejszego przepisu. Białą kiełbasę pieczoną z młodą kapustą można podać z puree ziemniaczanym
Codziennik Kuchennymusztardy i piwa do pieczenia jest jak najbardziej właściwy. Danie to mogą jeść również dzieci, bo podczas pieczenia alkohol odparuje. Chociaż dla dzieci bardziej polecam białą kiełbasę pieczoną w cydrze . Składniki: 0,5 kg białej surowej kiełbasy 1 duża cebula 1 łyżka musztardy francuskiej 0,5 szkl. jasnego piwa (użyłam piwa Perła, bo jest niezbyt gorzkie) 1 łyżka oleju
Codziennik Kuchennypapierówka, jonagold, gala, golden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się
Kuchnia MagdaLenyjest to. Na szczęście faworki robi się bardzo łatwo i szybko I jest na ich temat wiele wariacji: tutaj na blogu znajdziecie przepis na: faworki tradycyjne , faworki na cydrze , faworki na piwie , pieczone faworki , czy też włoskie chiacchierare. A dziś kolejny przepis do kolekcji – faworki drożdżowe – wersja bardziej czasochłonna, ale naprawdę warta wypróbowania Faworki drożdżowe 500 g mąki
365 dni dookoła kuchnizamieszczonym na blogu Niki Składniki: ok 600 g wędzonej wieprzowiny (miałam schab) 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty 1 kwaśne jabłko 120 ml wina lub cydru 3 listki laurowe rękaw lub torebki do pieczenia sos musztardowy 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 szklanki bulionu 3- 4 łyżki musztardy 1/2 małej cebuli, bardzo drobno
Stare Garygruszką Pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej pierogi z gęsi z nutą pomarańczy pierś z gęsi Pierś z gęsi (podwędzana, „dojrzewająca”) Pierś gęsi duszona w cydrze Pierś gęsi konfitowana piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym Pierś gęsi w winie Pierś gęsi z czereśniami pierś z gęsi z figami Pierś gęsi z grilla gęś kocha wino rosół
królestwo garów