cydr - 553 przepisów (strona:13/37)

Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns 234

jabłek kwaśnych i jędrnych (350 g) 160 g cukru trzcinowego jasnego  sok z połowy cytryny  2 łyżki masła  1 łyżeczka cynamonu  1/4 szklanki cydru Ponadto: 2 łyżki masła  2 łyżeczki cynamonu  2 łyżki jasnego cukru trzcinowego  Wykonanie :  1. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę z cukrem. Mąkę przesiewamy do dużej(...)minut.  5. W czasie pierwszego wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie. Obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ok 1,5 cm kostkę. Jabłka umieszczamy w garnku zalewamy cydrem i sokiem z cytryny dodajemy też cynamon. Gotujemy do częściowego rozpadnięcia się owoców.  6.Po ok 3 minutach płyn powinien odparować w tym momencie dodajemy cukier i mieszamy. Gdy cukier się

vaniliowoczekoladowa
Zupa krem z pora 222

przepis i pozdrawiam. Proporcje na 4 osoby.     Składniki: 3 duże pory   1 szalotka 1 ząbek czosnku   1 marchew 3 średnie ziemniaki   100 ml cydru 500 ml mleka 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta cukru 1 szczypta białego pieprzu   1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta przyprawy chili 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry(...)roztopić masło, dodać w kolejności przygotowane warzywa: szalotka, czosnek, ziemniaki, marchew, oprószyć solą i cukrem, chwilę poddusić, a następnie dodać por oraz resztę przypraw wraz z liśćmi laurowymi. Podlać cydrem, chwilę podgotować, około 10 minut.  Do podduszonych jarzyn dodać mleko, tak aby mniej więcej przykrywało warzywa w garnku. Można dodać więcej mleka niż podałam w przepisie, ja tego

Wino Francja Kuchnia
Golonka duszona w kiszonej kapuście z cydrem 224

kapusty smalec do obsmażenia 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz papryka czerwona w proszku 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem Wykonanie: golonki opalić lub zeskrobać ostrym nożem szczecinę. Doładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć ze wszystkim stron na rozgrzanym smalcu w sporym garnku wyłożyć połowę(...)posiekanej kiszonej kap[usty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić do miękkości 2 godziny. W międzyczasie można golonki obrócić podawać z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kasza jeczmienna w cydrze z kapusta kiszona 196

Kasza zdecydowanie jest u nas zbyt rzadko, ale jak już jest to w naszej ulubionej formie, czyli duszona w cydrze. Cydr nadaje charakterystycznego, świeżego smaku, a z dodatkiem ostrych przypraw wychodzi całkiem fajne i niebanalne danie, idealny dodatek do mięs, albo jako samodzielny posiłek do pracy. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekana biała kiełbasa w cydrze 177

Składniki: około 1 kg surowej białej kiełbasy 3 jabłka 3 cebule 1 szklanka cydru (Lubelskiego) 0,5 szklanki rodzynek 1 łyżka cukru olej sól, pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę płuczemy i wkładamy do wrzątku. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie obieramy cebulę i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy cebulę oprószoną solą na dużym ogniu około(...)miejscami była mocna przyrumieniona (nie powinna zmięknąć). Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy również w ósemki. Na dużą blachę wykładamy kiełbasę, cebulę, jabłka i rodzynki. Całość polewamy cydrem posypujemy cukrem i pieprzem.  Kiełbaski wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie podnosimy temperaturę do 200°C i dopiekamy aby wszystko się przyrumieniło

Qchnia po prostu
Żeberka z jabłkami 252

Żeberka z jabłkami przygotowaliśmy na jedną z rodzinnych imprez. Dodatek jabłek i cydru bardzo fajnie podkreśla smak mięsa. Przepis znalazłam w Przyślij Przepis (nr. 10/2015).   PS. Zdjęcia niestety nie są zbyt urodziwe, ale goście czekali     Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych w płacie 3 średnie cebule 4 jabłka 1,5 szkl. cydru 3 łyżki majeranku 4 łyżki keczupu

Pasja Smaku
Cytrynowy jagielnik z pigwą 173

kaszy jaglanej 800 ml mleka 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego pół szklanki cukru cytryna 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać(...)Pigwy obmyć z zamszu, który ją okrywa i obrać ze skórek. Usunąć ich gniazda nasienne.  Pokroić pigwy na małe kawałki. Wrzucić pigwy do garnka z podwójnym dnem, zalać cydrem i gotować, aż owoce zmiękną. Gdy płyn odparuje, dodać cukier. Smażyć, aż masa będzie gęsta i owoce będą się rozpadać. Kaszę przełożyć do malaksera. Wyrzucić trawę cytrynową . Zetrzeć do kaszy

Weekendy w domu i ogrodzie
Drink Cyderek 229

wszystkim dobrze znaną Żubrówkę z trawą Składniki: 40 ml Żubrówki Bison Grass 40 ml Soku jabłkowego 10 ml Syropu cukrowego 10 ml soku z cytryny szklanka lodu do dopełnienia cydr Sposób wykonania: Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem nalej 40 ml Żubrówki Bison Grass 40 ml soku jabłkowego 10 ml soku z cytryny oraz 10 ml syropu cukrowego całość dopełniamy cydrem

Drinkologia
Polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami 237

połączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego pieprzu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - 1 kg ziemniaków - 3 żółtka - 50g masła - szczypta suszonych pomidorów w płatkach(...)plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem. W między czasie przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo-miodowy. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód oraz cydr gruszkowy i gotujemy. Bierzemy dwie gruszki, obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy rozgniecione ziarenka czerwonego pieprzu oraz trochę oliwy (3 łyżki) i smażymy kilka minut

Kuchenne Wariacje
Uczta Lodu i Ognia - cebulka w gęstym sosie, do mięs z grilla. 256

gęstym sosie. Składniki: 300 g cebuli pokrojonej w pióra 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka masła – najlepiej klarowanego 1/3 szklanki cydru 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Na patelnie dodajemy masło, miód i zioła. Gdy miód się rozpuści dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy. Smażymy aż cebula się zrumieni. Następnie(...)wlewamy cydr i doprowadzamy do wrzenia. Całość posypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy bulion i podgrzewamy. Dusimy mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Miksturownik
Szaszłyki z kurczaka w cydrowo-miodowej marynacie 223

szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, zmiażdżony pieprz do smaku CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN CZAS SMAŻENIA: 20 MIN  POZIOM TRUDNOŚCI(...)składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut z każdej strony, podczas smażenia możemy polewać mięso cydrem. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie sos barbecue. Smacznego

My Culinary Art
Kaczka pieczona z karmelizowanymi gruszkami i cydrem lubelskim 209

gruszki 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oliwy z oliwek 5 goździków 5 ziarenek pieprzu 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki miodu 0,5 szkl cydru lubelskiego Przygotowanie: gruszki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki, oliwę podgrzewamy na patelni, wsypujemy cukier, dorzucamy gruszki. w momencie kiedy puszczą sok dosypujemy pieprz, cynamon, goździki, paprykę i dolewamy miód. całość(...)myjemy, osuszamy, skórę nacinamy w kratkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażmy z każdej strony na suchej patelni na złoty kolor kaczkę zdejmujemy z patelni i deglasujemy patelnię- zalewamy ją cydrem, otrzymany sos dolewamy do gruszek ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika. pieczemy około 30 minut

Luźna Kuchnia
Roladki zapiekane z pomidorkami suszonymi i aksamitnym sosem cydrowo- śmietanowym 204

winnego 4 łyżki miodu lipowego pieprz 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 kubek tartego parmezanu 1 kostka serka topionego typu emmentaler 1 kubeczek gęstej śmietany 18% 1 kubek dobrej jakości Cydru Lubelskiego Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy w miseczce mieszamy oliwę, sos sojowy, ocet winny, dosypujemy paprykę, kurkumę i oregano, dolewamy miód, mieszamy doprawiamy pieprzem, filety przekładamy(...)pomidorków wlewamy na patelnię, podgrzewamy na gorącą aromatyczną oliwę układamy roladki, podsmażamy na złoty kolor zdejmujemy z patelni, układamy na ręczniku papierowym patelnię z oliwą deglasujemy wlewając na nią cydr, sos redukujemy, dolewamy 0,5 szklanki pozostałej marynaty oraz śmietanę dosypujemy parmezan, na patelni układamy roladki, całość zapiekamy Serwujemy z zapiekanymi na oliwie ziemniaczkami i sosem, oprószone świeżo startym parmezanem

Luźna Kuchnia
Cydr bezalkoholowy 190

Inspiracją do zrobienia tego cydru był zachwyt mojej córki nad bezalkoholowym cydrem podawanym w Coffeeheaven i według jej opinii jest praktycznie smakowo taki sam. W związku z tym, że ją tak zachwycił był obowiązkowym gościem świątecznego stołu i wciąż u nas gości.  składniki* 1 l soki jabłkowego* 1 litr soku pomarańczowego* 1/2 dużego jabłka* 3 plastry pomarańczy

Mix smaku
Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym 202

Składniki: 6 pomidorów, 150 g serka śmietankowego Almette, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu, 4 łyżki masła, Garść listków bazylii, 150 ml Cydru Lubelskiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji, Cukier, Sól, Pieprz Cayenne, Kilka gałązek tymianku, Ocet balsamiczny, Oliwa. Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół(...)tymianku, dusić 5 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Przygotować sos: listki bazylii zblanszować (1 minuta we wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Orzeszki zrumienić

SzczyptaSmaQ