Wyciągamy zapasy mrożonych owoców, kupujemy cydr i rozgrzewamy się troszkę, wykonując taki cudny, smakowity deser z chia. Mogą być owoce świeże również. Chia czyli nasiona szałwii hiszpańskiej - to dla niewtajemniczonych które są bombą witamin i mikroelementów. Deser jest pyszny, zdrowy i kolorowy, zachęcam do wykonania. Brzoskwiniowo - jeżynowy deser z chia na cydrze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 0,7 kg mięsa wieprzowego (użyłam łopatki) 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera 200 ml cydru (użyłam gruszkowego) 50 ml sosu sojowego 1 duża cebula/por 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego słodka papryka w proszku sól, pieprz olej mąka Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć(...)sojowy i rozmieszać. Na sosie poddusić pokrojoną w piórka cebulę lub w krążki pora oraz dowolnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Warzywa przełożyć do mięsa. Na patelnię przelać cydr i podgrzać (nie wolno stracić tych smaków, bo to one nadają najlepszy smak gulaszowi). Całość wlać do garnka. Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie. Gotować około
Di gotujepłatów łososia lub troci*, konfitura z cebuli 500 g cebuli, 500 ml cydru, 1 jabłko (ok. 200 g), najlepiej reneta, sól, cukier, oliwa, Jabłko obrać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić na nieduże kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki. Poddusić na oliwie, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula będzie prawie miękka wlać cydr. Dusić aż odparuje płyn. Dodać jabłko, dolać wodę (około
królestwo garówzaskoczeniem - nie pomyślałem wcześniej, że takie coś będzie pasować do wina! Jako że, Centrum Wina wywodzi się z firmy Ambra S.A., to w trakcie wydarzenia można było także spróbować Cydru Lubelskiego . Jednak przyjść na festiwal o jednoznacznej nazwie "Kocham Wino" i pić cydr to jak pójść do specjalistycznej restauracji sushi i zjeść dewolaja. Strefa HoReCa Organizatorzy pomyśleli nie tylko
Right Behind The Kitchenmałe cukinie (ok.12 cm) kawałeczek dyni (po pokrojeniu powinno być jej tyle samo co cukinii) 4 francuskie kabanosy ok. 10 ciemnych oliwek szalotka 3 duże ząbki czosnku jalapeno lampka cydru ok. 50 g gorgonzoli olej do smażenia sól pieprz ziołowy grana padano Nastawić wodę na makaron. Posolić i ugotować al dente. Równolegle z gotowaniem makaronu przygotować sos na patelni. Cukinie(...)kabanosy i jalapeno. Szalotkę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić na połówki. Rozgrzać olej. Wrzucić na olej dynię i cukinię. Gdy się zrumienią, dodać kabanosy, czosnek i szalotkę. Zeszklić. Wlać cydr i odparować. Dorzucić na patelnię rozdrobnioną gorgonzolę i oliwki. Wlać ok. 150 ml wody. Dusić aż gorgonzola się roztopi. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzić makaron i wrzucić go na patelnię
Weekendy w domu i ogrodziejędrny w środku- zupełnie jak makaron al dente. Ja w tym momencie dodaję naszykowane wcześniej krewetki bez ogonków, natkę pietruszki, podlewam całość 70-100ml białego wina lub wytrawnym cydrem jabłkowym, zwiększam płomień pod naczyniem i szybko odparowuję alkohol, cały czas mieszając ryż. Na koniec jeszcze wmieszam pół drobno pokrojonego, dojrzałego awokado i świeżo mielony pieprz. Do podania plastry awokado(...)rybnego kawałek pora kilka gałązek pietruszki kilka utłuczonych ziaren pieprzu ¼ kostki masła 200ml (szklanka) ryżu Arborio (ze sklepowych polecam Scotti) 70-100ml białego wytrawnego, półwytrawnego wina lub wytrawnego cydru (np. Stassen) 2 ząbki czosnku 2 większe szalotki albo średnia biała cebula 10-12 średnich krewetek, gotowanych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego grubego szczypioru parmezan do podania
Karo in the Kitchenoliwę, wrzucamy czosnek i smażymy go około 5 minut. Dodajemy pokrojone grzyby, mieszając smażymy kolejne 5 minut. Wsypujemy zioła – oregano i tymianek. Wsypujemy ryż. Mieszamy całość dokładnie, wlewamy szklankę cydru lub wina i porcję rosołu (ok. ½ szklanki). Mieszamy, gotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało(...)pamiętajcie tylko o zapasie bulionu. SKŁADNIKI 8 szalotek 4 łyżki masła, najlepiej klarowanego 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 3 szklanki posiekanych kurek 2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka cydru jabłkowego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 8 szklanek rosołu (może być drobiowy i warzywny z kostki) ½ szklanki gęstej kremowej śmietanki 30% ½ szklanki startego parmezanu lub sera Pecorino 1 łyżeczka oregano
Karo in the Kitchencukini - już obranej i wyczyszczonej z pestek 3 cebule 4-6 łodyg selera naciowego ok 10 chochli bulionu wieprzowego - został mi spod mięsa na paszteciki sól, pieprz pół szklanki Cydru 3-4 łyżki masła Przygotowanie: Cukinie,cebule i seler (obrany z nitek - tak jak rabarbar) pokroić w kostkę, podsmażyć wszystko na maśle w większym garnku ok 15 min. Wlać Cydr
Gaździnka warzySkładniki dla 3 osób : 3 grube na około 3 cm, plastry schabu 5 średnich ziemniaków – stare są lepsze niż młode ( bardziej zwarte ) 1 sporej wielkości cebula 1 łyżka cydru 1 łyżka mąki pszennej i ciut do prószenia 3 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach(...)odciskamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody-soku .Wkładamy, wyciśniętą ,pulpę ziemniaczaną, do miski i skrapiamy łyżką cydru , mieszamy . Cebulę ścieramy także, na tej samej tarce co ziemniaki i dodajemy do nich -mieszamy . Dokładamy mąkę , jedno jajko , sól , pieprz i wszystko ostatni raz ponownie , dokładnie mieszamy . Kotlety rozklepujemy na średnią grubość ( około 0,5 cm ) , solimy , prószymy mąką
Ogrodnik w podróżyprzepiórki, 330 ml cydru, 1 łyżeczka trawy żubrowej (turówki wonnej), sól, 3 łyżki tłuszczu do smażenia Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup). Umyć, osuszyć. Oprószyć solą. Obsmażyć przepiórki z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka, zalać cydrem, dodać trawę żubrową. Gotować pod przykryciem na małym
królestwo garówtarta mozzarella kawałek pora 1 łyżeczka sambal oelek 1/3 papryczki chili 1 łyżka cukru sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 lamki cydru W garnku smażę drobno posiekany ząbek czosnku, chili oraz szalotkę i pora. Po chwili smażenia dodaję sambal oraz pokrojone w kostkę papryki. Całość duszę kilka chwil, wlewam cydr
Mango Papajawszystkie Wasze marzenia, plany i postanowienia! I mam nadzieję, że będziecie do mnie zaglądać również w Nowym Roku! Składniki na 2-3 porcje: 600 ml soku jabłkowego 250 ml cydru kawałek korzenia imbiru, około 6 g 2 szczypty cynamonu 3 plasterki jabłka Sok przelać do rondelka. Dodać obrany i pokrojony w plasterki imbir. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym(...)ogniu przez 5 minut. Dodać cydr. Zagrzać. Dodać cynamon. Opcjonalnie możecie go jeszcze posłodzić. Przelać do kubków. Jeżeli przeszkadzają Wam kawałki imbiru, można przecedzić napój przez sitko. . Do każdego kubka włożyć plasterek jabłka. Pić ciepłe
Moja Galeria Smakumięty, serwowane na złotych i chrupiących medalionach z semoliny. Danie jest wyśmienite! W sam raz na wakacje i lekki obiad w gronie przyjaciół. Podany z lampką schłodzonego cydru smakuje wybornie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 15 małży nowozelandzkich (mrożone) - 2 szalotki - 1 chili czerwone - sok z 1/2 limonki - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - lampka białego wina - świeża mięta(...)smażymy na maśle medaliony, tak aby uzyskać piękny złoty kolor Gorące muszle z sosem i małżami podajemy na złotych medalionach. Polewamy obficie sosem. Serwujemy z kieliszkiem schłodzonego cydru np. francuskiego! Życzę prawdziwej uczty smaków! Pozdrawiam ciepło! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Smacznego! ;-) Przepis zgłaszam do konkursu, 3majcie kciuki mocno ;-) Buźka! Pięknego słonecznego dnia
SMYKWKUCHNIkaczka, 1 kg młodych ziemniaków*, sól, pieprz, kilka gałązek tymianku, 1 ząbek czosnku, 300 ml cydru, tłuszcz – masło lub tłuszcz kaczy, gęsi Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy(...)kaczkę, posmarować ją tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 20 minutach wylać tłuszcz a kaczkę polać cydrem. Dalej piec około 2 godzin. Co jakiś czas polewając kaczkę wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia temperaturę podnieść do 180 stopni na 15 minut. Podawać z sosem. *gdy nie ma młodych
królestwo garówlitry rosołu lub wywaru z warzyw (ja kupuję w kartonie lub robię z kostki) 3 gałązki tymianku posiekane 4 gałązki pietruszki posiekane Liść laurowy Pół szklanki Apple cider czyli cydru jabłkowego (ja dodawałam ocet jabłkowy, oczywiście nie więcej niż pół łyżki) 2 łyżki oliwy 1 cebula posiekana 1 marchewka drobno pokrojona 1 gałązka selera pokrojona 1 puszka ciecierzycy Na oliwie(...)smażymy cebulę, marchew, selera, tymianek i pietruszkę aż zmiękną i będą złoto-brązowe. Dodajemy cydr jabłkowy (lub ocet jabłkowy, tak ok. 1/2 łyżki lub do smaku), liść laurowy i ciecierzycę, a potem pomału wlewamy nasz rosołek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ja to jeszcze gotuję przez dobre pół godziny żeby warzywa były miękkie. Na jakieś 15 min. przed
Marder&Marder Manufacture