cydr - 553 przepisów (strona:23/37)

Karmelizowana brukselka ze śliwką i białym winem. 15- minutówki! 102

łyżki drewnianej, deski, noża i pokrywki składniki: - 500g brukselka świeża lub mrożona - sól morska - olej rzepakowy tłoczony na zimno, masło - mała garść suszonych śliwek - chlust białego wina (w zastępstwie cydr, sok jabłkowy tłoczony) - miód ( w zastępstwie syrop daktylowy lub syrop klonowy) Brukselkę umyj, usuń zwiędnięte liście, wrzuć na patelnię, zalej wrzątkiem z czajnika. Przykryj pokrywką ale lekko uchyloną (związki lotne

SMYKWKUCHNI
Melchmus z wetami 109

wówczas dania, na które przepisy opracował Maciej Nowicki. Kilka z nich znajdziecie na blogu, to m.in. pyszny rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny czy też kurczak pieczony w cydrze i puree dyniowe, który pojawi się niebawem. Obie wspomniane wyżej potrawy stanowią współczesne interpretacje XVII-wiecznych receptur. Również melchmus z wetami, którego jednak na warsztatach nie przyrządzaliśmy, nawiązuje do tradycyjnej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1 136

metody tradycyjnej w ogóle nie usuwa się osadu drożdżowego, dzięki czemu otrzymujemy mętne wino, czasem o niskiej zawartości alkoholu i bardzo delikatnych bąbelkach, które często porównywane jest do cydrów normandzkich. Dodatkową „atrakcją” w przypadku tej etykiety jest sposób zamknięcia butelki, a mianowicie jest nim zwyczajny kapsel. Fajne! A jak wrażenia? Oko: mętny, średnio intensywny kolor ze złotymi refleksami. Nos: świeże

Kate's Kitchen
Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1 143

metody tradycyjnej w ogóle nie usuwa się osadu drożdżowego, dzięki czemu otrzymujemy mętne wino, czasem o niskiej zawartości alkoholu i bardzo delikatnych bąbelkach, które często porównywane jest do cydrów normandzkich. Dodatkową „atrakcją” w przypadku tej etykiety jest sposób zamknięcia butelki, a mianowicie jest nim zwyczajny kapsel. Fajne! A jak wrażenia? Oko: mętny, średnio intensywny kolor ze złotymi refleksami. Nos: świeże

Kate's Kitchen
Pieczona karkówka z jabłkami 192

cytryny 4 cebule 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3/4 szklanki tłoczonego soku jabłkowego (może być pół na pół z cydrem) sól i pieprz olej do smażenia świeży majeranek lub tymianek do dekoracji Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ze skórką na ósemki (wtedy nie rozpadną się całkowicie

Poezja smaku
KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA 112

papierówka, jonagold, gala, golden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się

Kuchnia MagdaLeny
Aromatyczny kurczak w ananasie, czyli pomysł na lekką, romantyczną kolację 264

składników, lekko słodkie, lekko pikantne, idealne, by szybko przygotować coś rozpieszczającego kubki smakowe. Żeby dodać wyjątkowości tej kolacji, danie podałam w połówkach ananasa, a do towarzystwa zaprosiłam mocno schłodzony cydr z mrożonymi truskawkami. Efekt? W oczach pojawiają się serduszka *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Oczyść pierś z kurczaka z błonek

Eat me! Fit me!
Domowe przetwory z jabłek 173

dojrzeją pigwowce i aronia, warto zrobić konfiturę z jabłek, aronii i odrobiny pigwowców . Używam jej bardzo często do sosów z pulpetami i serów. Jeśli macie dużo jabłek, możecie zrobić cydr. To lekko gazowany napój alkoholowy, który doskonale orzeźwia. Nadmiar jabłek można również pokroić na cząstki i ususzyć. Suszone jabłka są świetną przegryzką. Można je też różnorodnie wykorzystać (nawet do upieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 228

ciasno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Najlepsza jest po 24 godzinach. Odwijamy kanapkę z folii i kroimy na 4 równe porcje. Podajemy z zimnym wytrawnym cydrem albo dobrze schłodzonym białym winem. Pssst! Jeśli robicie pan bagnat z czerstwego chleba , warto dołożyć do środka kilka plastrów dojrzałego pomidora! SKŁADNIKI 2 duże albo 4 mniejsze porcje SAŁATKA 1 bagietka

Karo in the Kitchen
Risotto z kurczakiem i szparagami 186

Risotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto przygotowuje się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy sos barbecue 219

Warto też pomyśleć o przygotowaniu sałatki z kalafiora do grilla. Zobacz mój film z przygotowania sosu barbecue BBQ Składniki – Domowy sos barbecue BBQ 1 szklanka keczupu 1/3 szklanki cydru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu Worcestershire pół łyżeczki granulowanego czosnku pół łyżeczki granulowanej cebuli łyżeczka musztardy dijon ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 szklanki cukru brązowego 1/3 szklanki melasy

Kuchennyviral.pl
Risotto ze szparagami, łososiem i ziołami 137

Całość dusimy bez pokrywki (tylko wtedy szparagi będą pięknie zielone) przez 2 minutki. Wykładamy na talerze, podajemy z plasterkami łososia i oprószonym parmezanem. Idealne do lampki białego wina lub cydru polskiego. Pyszne

SMYKWKUCHNI
Świąteczne kąski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 140

rodzynkami 2 piersi kurczaka lub podobna ilość indyka po 1 łyżce masła i oliwy sól, pieprz 4 niezbyt duże jabłka garść rodzynek marynata: 60 ml oliwy 30 ml cydru po 1 łyżeczce musztardy i przyprawy do piernika 2 dymki posiekane bez szczypioru sól, pieprz do smaku Miksujemy wszystkie składniki marynaty. Kroimy mięso na spore, dość cienkie kawałki. Wkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schabowe cacciatore / Pork chop cacciatore 195

która jest kopalnią pysznych i łatwych przepisów. Jeżeli lubisz schab w różnej postaci proponuję także moje schabowe z szałwią i makaronem z grzybami , z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe i przepyszne! Scroll down for recipe in English Schabowe cacciatore (4 porcje) Składniki: 4 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone

karmelowy
Schab z brokulami w musztardzie 196

Pomysł na szybki obiad, czyli co zrobić z tego co znajdziemy w lodówce. W mojej leżała paczka mrożonych różyczek brokuła, plastry schabu, a na półce stała otwarta butelka cydru. Do tego przyprawy i dodatki, które każdy ma w domu i tak powstał pyszny, niebanalny obiad. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania