łyżki drewnianej, deski, noża i pokrywki składniki: - 500g brukselka świeża lub mrożona - sól morska - olej rzepakowy tłoczony na zimno, masło - mała garść suszonych śliwek - chlust białego wina (w zastępstwie cydr, sok jabłkowy tłoczony) - miód ( w zastępstwie syrop daktylowy lub syrop klonowy) Brukselkę umyj, usuń zwiędnięte liście, wrzuć na patelnię, zalej wrzątkiem z czajnika. Przykryj pokrywką ale lekko uchyloną (związki lotne
SMYKWKUCHNIwówczas dania, na które przepisy opracował Maciej Nowicki. Kilka z nich znajdziecie na blogu, to m.in. pyszny rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny czy też kurczak pieczony w cydrze i puree dyniowe, który pojawi się niebawem. Obie wspomniane wyżej potrawy stanowią współczesne interpretacje XVII-wiecznych receptur. Również melchmus z wetami, którego jednak na warsztatach nie przyrządzaliśmy, nawiązuje do tradycyjnej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światametody tradycyjnej w ogóle nie usuwa się osadu drożdżowego, dzięki czemu otrzymujemy mętne wino, czasem o niskiej zawartości alkoholu i bardzo delikatnych bąbelkach, które często porównywane jest do cydrów normandzkich. Dodatkową „atrakcją” w przypadku tej etykiety jest sposób zamknięcia butelki, a mianowicie jest nim zwyczajny kapsel. Fajne! A jak wrażenia? Oko: mętny, średnio intensywny kolor ze złotymi refleksami. Nos: świeże
Kate's Kitchenmetody tradycyjnej w ogóle nie usuwa się osadu drożdżowego, dzięki czemu otrzymujemy mętne wino, czasem o niskiej zawartości alkoholu i bardzo delikatnych bąbelkach, które często porównywane jest do cydrów normandzkich. Dodatkową „atrakcją” w przypadku tej etykiety jest sposób zamknięcia butelki, a mianowicie jest nim zwyczajny kapsel. Fajne! A jak wrażenia? Oko: mętny, średnio intensywny kolor ze złotymi refleksami. Nos: świeże
Kate's Kitchencytryny 4 cebule 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3/4 szklanki tłoczonego soku jabłkowego (może być pół na pół z cydrem) sól i pieprz olej do smażenia świeży majeranek lub tymianek do dekoracji Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy ze skórką na ósemki (wtedy nie rozpadną się całkowicie
Poezja smakupapierówka, jonagold, gala, golden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się
Kuchnia MagdaLenyskładników, lekko słodkie, lekko pikantne, idealne, by szybko przygotować coś rozpieszczającego kubki smakowe. Żeby dodać wyjątkowości tej kolacji, danie podałam w połówkach ananasa, a do towarzystwa zaprosiłam mocno schłodzony cydr z mrożonymi truskawkami. Efekt? W oczach pojawiają się serduszka *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Oczyść pierś z kurczaka z błonek
Eat me! Fit me!dojrzeją pigwowce i aronia, warto zrobić konfiturę z jabłek, aronii i odrobiny pigwowców . Używam jej bardzo często do sosów z pulpetami i serów. Jeśli macie dużo jabłek, możecie zrobić cydr. To lekko gazowany napój alkoholowy, który doskonale orzeźwia. Nadmiar jabłek można również pokroić na cząstki i ususzyć. Suszone jabłka są świetną przegryzką. Można je też różnorodnie wykorzystać (nawet do upieczenia
Weekendy w domu i ogrodzieciasno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Najlepsza jest po 24 godzinach. Odwijamy kanapkę z folii i kroimy na 4 równe porcje. Podajemy z zimnym wytrawnym cydrem albo dobrze schłodzonym białym winem. Pssst! Jeśli robicie pan bagnat z czerstwego chleba , warto dołożyć do środka kilka plastrów dojrzałego pomidora! SKŁADNIKI 2 duże albo 4 mniejsze porcje SAŁATKA 1 bagietka
Karo in the KitchenRisotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto przygotowuje się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Warto też pomyśleć o przygotowaniu sałatki z kalafiora do grilla. Zobacz mój film z przygotowania sosu barbecue BBQ Składniki – Domowy sos barbecue BBQ 1 szklanka keczupu 1/3 szklanki cydru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu Worcestershire pół łyżeczki granulowanego czosnku pół łyżeczki granulowanej cebuli łyżeczka musztardy dijon ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 szklanki cukru brązowego 1/3 szklanki melasy
Kuchennyviral.plCałość dusimy bez pokrywki (tylko wtedy szparagi będą pięknie zielone) przez 2 minutki. Wykładamy na talerze, podajemy z plasterkami łososia i oprószonym parmezanem. Idealne do lampki białego wina lub cydru polskiego. Pyszne
SMYKWKUCHNIrodzynkami 2 piersi kurczaka lub podobna ilość indyka po 1 łyżce masła i oliwy sól, pieprz 4 niezbyt duże jabłka garść rodzynek marynata: 60 ml oliwy 30 ml cydru po 1 łyżeczce musztardy i przyprawy do piernika 2 dymki posiekane bez szczypioru sól, pieprz do smaku Miksujemy wszystkie składniki marynaty. Kroimy mięso na spore, dość cienkie kawałki. Wkładamy
Dzieje kuchennej Wiewióryktóra jest kopalnią pysznych i łatwych przepisów. Jeżeli lubisz schab w różnej postaci proponuję także moje schabowe z szałwią i makaronem z grzybami , z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe i przepyszne! Scroll down for recipe in English Schabowe cacciatore (4 porcje) Składniki: 4 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone
karmelowyPomysł na szybki obiad, czyli co zrobić z tego co znajdziemy w lodówce. W mojej leżała paczka mrożonych różyczek brokuła, plastry schabu, a na półce stała otwarta butelka cydru. Do tego przyprawy i dodatki, które każdy ma w domu i tak powstał pyszny, niebanalny obiad. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik