Uwielbiam karmelki i ciągnące krówki, takie cukierki to więc jak dla mnie strzał w dziesiątkę. Chciałam je przygotować w oryginalnej wersji, tym bardziej, że mam w domu całkiem sporo cydru. Miałam też otwartą butelkę wina, na które nikt nie miał ochoty... Zmniejszyłam więc proporcje, i zrobiłam karmelki z czerwonego wina. Efekt? Dość zaskakujący. Mają cudowny, głęboko rubinowy kolor i winny
Pożeraczka, czyli raz adobrzegranatu 2 średnie mozzarelle 1 saszetka Oleju Kujawskiego „Czosnek i bazylia” Kilka listków Bazyli Marynata: 3-4 łyżki domowego octu jabłkowego lub soku z cytryny, 3 łyżki cydru lubelskiego, 2 łyżki miodu akacjowego, ½ łyżeczki płatków chili, Sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty. Cukinię umyć i pociąć na paski przy pomocy obieraczki do warzyw, delikatnie wymieszać
SzczyptaSmaQprzez ok. 70 minut do momentu aż nabierze złocistego koloru. Uwaga!!! Zanim wyciągniesz z formy poczekaj aż dobrze wystygnie w innym przypadku ciasto popęka. Do placka proponuję cydr
pieprzny smaczekdokładnie wymieszać. Przełożyć w miseczki, włożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem czekoladę rozpuścić i polać babeczki. Dla dzieciaków można dołożyć kulkę lodów, owoców natomiast dla dorosłych wystarczy cydr z polskich jabłek. Udanego weekendu
pieprzny smaczekobiad była znowu nasza polska gęsina . Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku. Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy . A poza tym jest nośnikiem smaku i chroni chude mięso przed
Smaczna Pyzaoczywiście zapomniałam. Składniki: 500 g dyni 1 jabłko 500 ml wody lub bulionu 1 cebula 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżka masła 100 ml soku jabłkowego (lub cydru) ziarnka dyni do podania Wykonanie: Posiekaną cebulę zeszklić na maśle w garnku. Dodać przyprawę curry, dynię pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone jabłko. Zalać wodą
Sto kolorów kuchnichlebowej 750 100 g wody 30 g aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 650 g mąki chlebowej 750 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru 20 g soli 5 g drożdży instant 140 g suszonych jabłek Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce i zostawiamy w temperaturze pokojowej pod przykryciem na 12 godzin
Kulinarne przygody Gatityokazało, nie jest łatwo dostać figi. Na szczęście jakoś się udało i zrobiłam tartę. Jest obłędna. Kozi ser i słodycz tarty. Na kolację ze szklanką cydru, albo na obiad. Dla mnie ideał. Przepis na farsz podejrzałam u Donny Hay , a kruche ciasto oczywiście od pana Roux. Składniki: 110 g koziego sera (miękkiego
Sto kolorów kuchniSkładniki : 2 jabłka 20 dag kiełbasy garść kiszonej kapusty olej, cebula sól, pieprz, szczypta majeranku cydr- pominęłam Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, jabłka umyte, ale nieobrane pokroić w ósemki Cebulę przesmażyć na smalcu, gdy zmięknie dodać jabłka, uważać by się nie rozpadły Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu i dodać niezbyt kwaśną i drobno pokrojoną kapustę- lekko
Proste PotrawySKŁADNIKI: - 2x 50 ml rumu kokosowego - 100 ml cydru (jabłko na miodzie) - plaster pomarańczy - plaster cytryny - mięta - melisa świeża - kilka kropel syropu klonowego Mega orzeźwienie! Buuuziaki
SMYKWKUCHNIminutę. Odstaw do ostygnięcia (ciasto opadnie w tym czasie). Galette des rois można podawać w temperaturze pokojowej lub lekko odgrzane w piekarniku. Francuzi lubią popijać je szampanem lub wytrawnym cydrem
Chilli Czosnek i Oliwawspaniałych tradycyjnych produktów, często niedostępnych w normalnej sprzedaży: polskie zagrodowe sery, miody, nalewki, wędliny itd.. Jak zwykle z Mężem najbardziej będziemy rozglądać się za kwasem chlebowym, dobrymi serami, cydrem, może jakaś oliwa się trafi, albo kabanosy paprykowe? W przyszłym tygodniu napiszę dla Was relację z targów , zatem zobaczycie co pysznego udało nam się kupić:) A zainteresowanych festiwalem odsyłam
Chilli Czosnek i Oliwasamym nie próbowałam jak smakuje. Guinnness jak to Guinness za bardzo nie przypadł mi do gustu, może dlatego, że zagorzałym piwoszem nie jestem i oprócz lekkich, owocowych ‚cydrów’ żadne piwo mi nie smakuje. Ale Guiness w cieście, to może być strzał w dziesiątkę. Robiłam bez większego przekonania, obawiając się, że ciasto może być lekko gorzkie. Inspirowałam się przepisem z jednego
Made By Mom And SonIdealna sałatka na ciepły letni wieczór spędzony w gronie bliskich. Sałatkę przygotowujemy na dużym półmisku. W smaku jest po prostu obłędna. Ja podałam z kieliszkiem schłodzonego cydru z świeżą melisą. TO TRZEBA ZROBIĆ I ZJEŚĆ ;-))) SKŁADNIKI: - 200 g kaszy kuskus - 2 podłużne pomidorki czerwone - 2 podłużne pomidorki żółte - 3 łyżki borówki amerykańskiej - 1/2 awokado - 1/3 melona - 1/2 mango - 1/4 kalarepy
SMYKWKUCHNI