ŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:myślę,że część wody można zastąpić czerwonym winem,cydrem lub sokiem z jabłek lub pomarańczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!afrodyzjak Menu: Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i sosem berneńskim (Sauce béarnaise to sos przygotowany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu) z chlebkiem panco, do których podano nam cydr. Smażona dorada z zielonym pesto z rukoli i bazylii, surówką z cykorii, sałaty rzymskiej, szczypioru i rzodkiewki. Przy okazji tego spotkania, nauczyłam się filetować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest idealnym "smarowidłem" do ciast korzennych, imbirowych oraz do naleśników. Może być też wspaniałym pomysłem na świąteczny upominek. 10 jabłek, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu 3 średnie gałązki rozmarynu Wszystkie składniki umieścić w garnku i ustawić na dość dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i trzymać na średnim ogniu przez 45 minut
KUCHARNIAjabłek łąckich /proporcje na kilka małych słoików - mus jest cudowny i warto od razu zadbać o zapas/ 10 jabłek łąckich, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu kurpiowskiego 1/2 laski wanilii Wszystkie składniki umieścić w garnku i ustawić na dość dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i trzymać na średnim ogniu przez 45 minut
KUCHARNIAspotkałam mnóstwo znajomych blogerek i blogerów, że spędziłam przyjemnie sobotę na rozmowach i ciekawych prezentacjach. Do tego lunch (chociaż zbyt chłodne jak na mój gust), sałatki, mnóstwo słodkości i cydr. Po powitaniu nastąpiła pierwsza sesja wykładowa, w której jako pierwsza wystąpiła Beata Łukasiewicz z Brand24 przybliżając wszystkim możliwości, które dają nam narzędzia do monitoringu internetu. Dla mnie nic nowego
Pasja SmakuDzień zakupów przedświątecznych, czyli trzy godziny spędzone w markecie, to coś czego nie znoszę. No dobra, może trochę lubię, bo zawsze wynajdę coś, czego będę mógł
BaRepassoli. Można dodać posiekanego czosnku przed wrzuceniem szpinaku na patelnię.Studzimy i łączymy z serem, wkładamy do lodówki.Pozostałe składniki. -szpinak-brzoskwinia z puszki-nerkowce-ocet na bazie cydru-parmezanSałatka.Na umyty i osuszony szpinak wykładamy brzoskwinię i uprażone nerkowce.Polewamy winegretem i posypujemy parmezanem.Winegret.Dwie łyżki oliwy, łyżeczka octu cydrowego, łyżka syropu z puszki brzoskwiń oraz sól i pieprz łączymy razem.Sos
BaRepascytryny, porzeczki, wlewamy zredukowany płyn z patelni z całą zawartością. Dodajemy dwa paski gorzkiej czekolady. Łączymy. Próbujemy, odlatujemy.Surówka. Zielony poszatkowany ogórek, mix sałat, skrapiamy octem z cydru, olejem rzepakowym, solimy i pieprzymy
BaRepasmoździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy-sól, pieprzNa umyty i osuszony szpinak wykładamy kolejno paprykę, oliwki, ser, brzoskwinie, orzechy i jajka. Skrapiamy sosem.Sos.Dwie łyżki oliwy i cydru, łyżka syropu z brzoskwiń, sól i pieprz. Pysznie i lekko
BaRepasAlkohol szkodzi zdrowiu! Wiecie? ;-)Pyszne drineczki na noc sylwestrową!SKŁADNIKI:- 100 ml schłodzonego cydru- 100ml Schweppesa Ginger Ale- 50 ml ginu- kostka lodu- plastry cytryny
SMYKWKUCHNIokoło 25 minut i zostawić w foremkach do wystudzenia muffinki są pyszniutkie z naszych polskich jabłek............SMACZNEGO!!! te muffinki można podać z lodami jakie lubisz i np. z zimnym Cydrem jabłkowym, który jest pysznie gazowany jak szampan i doskonale gasi pragnienie i komponuje się smakowo z muffinkami...... popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubięlubi nie roznosi sie po calym domu.Zapraszam do przepisu. Skladniki : 1,2 kg Kasslera (u mnie karczek) 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty 1 kwasne jablko 200 ml cydru lub soku z jablek 3 listki laurowe okolo 65-70 cm folii do pieczenia Wykonanie: Uzywalam wlasnej kiszonej kapusty z zimowych zapasow ( stad tyle marchewki).Jesli uzywacie kupnej nalezy odcisnac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do wszystkich dań z gęsiny.Super smakuje duszona w cydrze (przepis: tutaj ) lub zastępczo w soku jabłkowym.Dzisiejsza wersja jest równie smakowita..Sok pomarańczowy i goźdzki nadają niezrównanego aromatu,żurawina słodyczy,a imbir delikatnie wyostrza smak.To lekka ,dietetyczna wersja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowania szwajcarskiej zapiekanki makaronowej wykorzystałam oryginalne sery dojrzewające: Emmentaler i Gruyere o łagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który w trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw i ziół, dzięki czemu jego skórka nabiera bladopomarańczowej barwy, a on sam pikanterii. Składniki: 200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) 100g sera Appenzeller 100g sera
Smakowity Blog Kulinarny