Czerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie. Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru prezentowałam tutaj , duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny tu . Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA ROLADA KOKOSOWA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipisać bez końca. Zabieram się teraz do wprowadzenia przepisu na zapiekane ostrygi. Jest to bardzo prosty przepis a jakże wyrafinowany: Zapiekane ostrygi w zredukowanym sosie własnym śmietaną, żółtkiem i cydrem jabłkowym z kwiatem czarnego
Sztuka gotowania w/g Samiryprzy oknach i barze. Generalnie większą paczką zmieścimy się w lokalu bez większego problemu. Dla lubiących tego typu klimaty, wnętrze będzie zachęcało do posiedzenia przy kawie, piwku, drinku czy cydrze i dobrej kanapce. Menu w Spinacz Cafe Rekomendacja tego miejsca przez znajomego dotyczyła kanapek dlatego też i dwie takie pozycje trafiły na nasz stół. Pierwsze zdjęcia w poście przedstawia
Right Behind The Kitchenboczkiem i wyszedł cudowny obiad. Radzę skorzystać z przepisu bo to jest naprawdę przepyszne! Takie jesienne, słoneczne danie. Myślę, że wielbicielom makaronu zasmakuje też inna propozycja - wstążki z łososiem, cydrem i śmietanką . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaskórka i pestki zawierają bardzo dużo pektyn, które przyspieszają stężenie masy. Dlatego ja postanowiłam pozbyć się ich nieco później. Składniki: 2 kg jabłek 4 łyżki wody, soku jabłkowego lub cydru 6-7 łyżek cukru trzcinowego (jeżeli jabłka są bardzo słodkie można pominąć) 2 łyżeczki mielonego cynamonu po 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatałowej sok z 1 cytryny Jabłka
Pełny talerznowego produktu, przystąpiliśmy do dzieła. I takim też sposobem powstały: Cappuccino z grzybów leśnych i dachówką z parmezanu Makaron z sepią i krewetkami pachnący ogrodem warzywnym Perliczka duszona w cydrze z zapiekanką z kalafiorem i cebulą Wszystkie dania były przepyszne i postaram się je kiedyś odtworzyć w warunkach domowych. Chociaż może być to trudne, gdyż na warsztatach zawsze mogliśmy liczyć
karmelowyzłociste. Wyjmujemy z piekarnika. Dajemy galette lekko ostygnąć i podajemy po 5 minutach. Na zimno jest równie dobra. Idealnie pasuje do niej kieliszek białego półwytrawnego wina lub półwytrawny cydr. SKŁADNIKI NADZIENIA 2 małe młode cukinie, około 400g /u mnie dwie różne/ 200g twarogu 3 łyżki gęstej śmietany/ jogurtu 3 szalotki lub delikatna mała cebula, około 80g kilka gałązek natki pietruszki
Karo in the Kitchenmakaron. Podgrzewamy razem, stale mieszając, na wolnym ogniu, do zgęstnienia. Podajemy posypane posiekaną na mgiełkę pietruszką i dużymi wiórkami startego parmezanu. Z kieliszkiem zimnego białego wina lub wytrawnym cydrem smakuje zawsze wyśmienicie. SKŁADNIKI 4 żółtka jajek M lub L 200ml śmietanki 30% (polecam Zott Natur albo 30% z firmy Mlekowita (nie kupujcie śmietany 30% z Biedronki bo ona się
Karo in the KitchenWPROWADZIŁY Najfajniejszą częścią wszelkich spotkań z pewnością są imprezy. Ludzie się wtedy otwierają i są bardziej skłonni do integracji. A jeśli dodamy do tego również niekończący się napitek od Cydr Lubelski i Grant's Whisky oraz karaibskie rytmy to mamy receptę na zabawę doskonałą. Organizatorzy stworzyli nam świetną atmosferę, a barmani rozpieszczali nas do granic możliwości. Wszyscy bawili się znakomicie
Food SquareCalvados ( na marginesie: przypomniał mi się Łuk Triumfalny Remarque. To jedna z moich ulubionych książek. A Calvados nieodłącznie kojarzy mi się z jego opisem w tej książki) oraz cydr gruziński. I ten koktajl również rozpieszczał nasze kubki smakowe. Serdecznie dziękuję Siemens Akademia Smaku za możliwość udziału w tym warsztacie. Jak na prawdziwą Akademię przystało dużo się nauczyłam
AZgotuj!być kurczak na butelce piwa :) 1 kurczak ( 1 kg -1,5 kg) 1 butelka piwa ( można użyć dowolnego rodzaju: od jasnego do ciemnego, miodowego; warto poeksperymentować również z cydrem ) marynata: sól i pieprz; czerwona słodka papryka; czosnek; ulubione zioła: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, cząber, estragon, majeranek itp.; 3 łyżki oleju rzepakowego; łyżka sosu sojowego ewent. warzywa: ziemniaki, marchew
Atlas Smakówbyć aksamitny i zawiesisty. Nie trzeba wymyślnych składników ani wielu przypraw - tutaj w prostocie jest siła. Jeśli macie bardziej poprzerastany kawałek wołowiny możecie zrobić gulasz wołowy z cydrem i jabłkami - to bardzo smaczne danie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawydaje się, że chyba ładnie pracuje. Dla mnie to ten sam zapach co na początku, może lekko owocowy, ale nie jabłkowy, może jak delikatny ocet winny, albo coś jak cydr... W każdym razie ja bym tego tak zdecydowanie jabłkowo nie określiła, ale jest to przyjemny zapach. Prezydent stwierdził, że pachnie piwem :/ Ciekawe... Dzień
Kuchnia Prezydentowej