cydr - 553 przepisów (strona:15/37)

Gulasz wieprzowy z cydrem 92

Gulasz wieprzowy z cydrem, kaszą pęczak i sałatą z jajkiem i śmietaną to niezaprzeczalnie doskonałe trio obiadowe. Pyszne danie, które zasmakuje każdemu! Jak przygotować idealny gulasz wieprzowy? W tym wpisie znajdziecie odpowiedź na to pytanie! Pyszny, z marchewką, papryką i pieczarkami. W mojej wersji bez dodatku śmietany, chociaż jeśli tylko macie taką ochotę, jak najbardziej [...] Artykuł Gulasz wieprzowy z cydrem

Pogotujmy.pl
Tydzień Kuchni Polskiej | Trybunalska City Pub w Lublinie | CZY WARTO SIĘ WYBRAĆ? 184

żółtka z jaja przepiórczego. Chips ziemniaczany nadał ciekawej chrupkości całości. Można jeść i jeść takie sałatki. Po tym daniu wiedziałem, że czeka mnie ciekawa podróż kulinarna.  Zupa cebulowa Cydr Lubelski / kasza gryczana / majeranek / chleb / boczek wędzony / ser Bursztyn dojrzewający 15 m-cy | 16,90 To co zapadło mi w pamięć po pierwszych łyżkach - 200% smaku cebuli z cebuli(...)zapomnijcie tutaj o cebularzu lubelskim. Ten smak to prawdziwa uczta dla podniebienia. Smak cebuli przełamany niefiltrowanym Cydrem Lubelskim - dzięki czemu zupa nie była mdła. Ale to nie wszystko - chrupki chlebek w stylu flatbread z boczkiem wędzonym i cebulą z pastą z cebuli z masłem oraz z dojrzewającym serem Bursztyn ( 15 miesięcy dojrzewał! ). Sugestia szefa - dodać ser do zupy aby "chwycił

Right Behind The Kitchen
Czubajki w cieście cydrowym 160

Placuszki grzybowe z czubajek gwiaździstych, usmażonych w cieście naleśnikowym, ale zrobionym na bazie cydru to prawdziwy rarytas. Delikatny grzyb otulony chrupiącym ciastem smakuje wybornie. Czubajki gwiaździste to siostry lepiej znanej i bardziej cenionej czubajki kani . Są mniejsze, mniej mięsiste i rosną przeważnie późną jesienią. Można je spotkać częściej w lesie niż na łąkach, ale lubię je tak samo jak kanie(...)małe kanie. Można je przyrządzać tak samo jak większe kuzynki. Najbardziej lubimy czubajki smażone w panierce z jajka i bułki tartej, ale takie jak dzisiaj są też pyszne. Zamiast cydru możecie do ciasta użyć jasnego piwa. Nie bójcie się zawartego w nich alkoholu, bo ten wyparuje podczas smażenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ciasto z jabłkami kardamonem i rumem 107

pszennej mąki 1 łyżeczka zgniecionego kardamonu 1 łyżeczka proszku dopieczenia ¼ łyżeczki soli 3 łyżki rumu 2 duże jajka 180 g cukru 80 ml jabłkowego cydru 5 małych jabłek lub 3 średniej wielkości, u mnie Genewa 100 g masła, roztopione Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem. Dodaj kardamon i przemieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem i solą. Następnie(...)miksując dodaj cydr w pokojowej temperaturze i rum. Do jajecznej masy dodawaj na przemian suche składniki z rozpuszczonym masłem. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC. Jabłka przekrój na pół i usuń gniazdka. 2 jabłka pokrój w kostkę, a resztę w cienkie plasterki. Wylej ciasto na dno formy i rozprowadź równomiernie jabłka pokrojone w kostkę. Resztę jabłek ułóż

codojedzenia
Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach 153

świeżego rozmarynu 2 suszone papryczki chili 6 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1/4 szklanki białego wytrawnego wina, doskonale sprawdzi się też cydr (obydwa składniki opcjonalnie) Zielenina do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Udka kurczaka umyj i osusz, przełóż do szerokiego naczynia. 1/8 szklanki oleju wymieszaj z łyżeczką rozmarynu, zmiażdżonym chili, 2 łyżeczkami soli(...)pomidorki. Dodaj pozostały rozmaryn, chili i olej. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzch wyłóż kawałki kurczaka skórą do góry. Polej po bokach winem, lub cydrem, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz 40 minut. Krok 3 Wyciągnij kurczaka z piekarnika, ściągnij folię aluminiową. Podkręć temperaturę do 220 stopni. Wstaw kurczaka z warzywami pod sam grill. Opiekaj przez

Niedzielny kucharz
Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym 234

polędwiczkę zużyłam 6 plastrów) 4 duże jabłka, najlepiej twarde i soczyste, słodkie, ja używam jonagold/ champion/ złota delicja 3 łyżki masła sól, pieprz 2 łyżki oleju 240 ml cydru jabłkowego 120 ml bulionu warzywnego opcjonalnie 1-2 łyżki mąki na nadzienie: 5-6 dużych pieczarek 15g suszonych grzybów (używam borowików) 15 suszonych moreli (można ewentualnie użyć suszonych jabłek) 2 garście(...)dnie naczynia żaroodpornego. 2 pozostałe jabłka pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło i olej. Zrumienić roladę ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia na jabłka. Na patelnię wlać cydr i 80 ml wody, zagotować. Dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, zeskrobując wszystko z patelni (smaki i aromaty!). Roladę w naczyniu obłożyć ćwiartkami jabłka i przelać sos z patelni. Włożyć do piekarnika

Pociąg Do Kuchni
Faworki Na Cydrze 158

Chrupkie, smakowite i nawet niezbyt tłuste faworki mi wyszły z tego cydru ;) Składniki na 2 nieczubate talerze faworków : 200 g mąki pszennej + 20 g do podsypywania 3 żółtka 100 ml cydru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki spirytusu/wódki olej do smażenia około 3/4 litra 1. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto które nie lepi się do rąk ani stolnicy

Gotowanie...to proste !
Łopatka wieprzowa podawana z kluskami gotowanymi na parze 164

Łopatka wieprzowa podawana z kluskami ( porcja dla 5 osób ) 70 dkg łopatki wieprzowej 2 marchewki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego łyżka czosnku ( u mnie mrożonego ) 0,5 l cydru wytrawnego 0,5 l wody sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka tymianku i pół łyżeczki rozmarynu Kluski 0,5 litra jogurtu naturalnego ( oryginalnie(...)dłuższej części w rulon. Rulonik kroimy nożem na plasterki u mnie około 1 cm – a widzicie na zdjęciach jak urosło. Ciasto gotowe, wracamy do patelni. Podnosimy pokrywkę, dolewamy cydr i mieszamy, potem na mięsie układamy kluski, nie za blisko siebie, przykrywamy pokrywką, wstawiamy na nieduży gaz, ew. posypujemy pieprzem i gotujemy około 15 minut.   Kluski urosły i danie

Kuchnia na wzgórzu
Halloweenowy poncz dyniowy 194

Udanej zabawy, no i mam nadzieję, że poncz dyniowy lekko gazowany posmakuje. Składniki: 300 g miąższu upieczonego z dyni 3-5 łyżek syropu z agawy  1 l cydru jabłkowego do dekoracji sok z cytryny i cukier kokosowy  Przygotowanie:  dynie należy przeciąć i pozbyć się pestek układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 20 min w temperaturze(...)180C.  Następnie miąższ przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na puree, dodajemy miód i cydr. Wszystko razem ze sobą mieszamy. (słodycz zależy od Ciebie więc dodaj syropu z agawy tyle ile lubisz). Szklanki udekoruj krustą. Jak zrobić krustę? Brzeg kieliszka lub szklanki zwilżamy sokiem z cytryny, trzymamy szklankę denkiem do góry i przejeżdżamy kawałkiem cytryny po jej brzegach

Niezły Młynek
Makaron z pieczarkami w sosie drożdżowo-cydrowym 140

Kolejny wpis konkursowy. Takie trochę francuskie połączenie czyli pieczarki, dość powszechne w tamtej kuchni, zwłaszcza podczas okresu, w którym kazano jeść ciastka oraz cydr typowy dla obu stron kanału La Manche. Drożdże do jedzenia nie są najsmaczniejsze, ale w postaci past czy sosów zyskują na wartości. Tym bardziej, że są bogate w witaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby(...)słodzić za dużo. Podobno jeszcze uspokajają i wpływają bardzo dobrze na skórę. Dodając do sosu drożdżowego soku jabłkowego uzyskujemy smak podobny do cydru. Składniki: - pół paczki makaronu Lubella pióra pełne ziarno - kostka drożdży - cebula - małe pieczarki - sok jabłkowy Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokruszone drożdże i smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak pieczony z jabłkami w cydrze 168

łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 4 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, pieprz 1 szklanka cydru Sposób wykonania: Kurczaka płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem.  Olej mieszamy z majerankiem, papryką, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Nacieramy marynatą mięso od zewnętrznej i wewnętrznej strony. Odstawiamy kurczaka w chłodne miejsce na około godzinę(...)nasienne i kroimy w ósemki. Do środka kurczaka wkładamy tyle jabłek ile się zmieści (resztę ułożymy później wokół kurczaka). Otwór spinamy wykałaczkami. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy cydrem. Naczynie nakrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy naczynie, wkładamy pozostałe cząstki jabłka a kurczaka smarujemy masłem.  Odkryte naczynie

Qchnia po prostu
Szwajcarski placek królewski z jabłkami 175

soli 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g śmietany 30% 4 kwaśne jabłka 2 łyżki cydru lub rumu 2 łyżki soku z cytryny 50 g jagód 70 g (garść) orzechów pistacjowych WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę tortową o średnicy 26 cm wysmarować masłem(...)posiekać nożem lub rozbić tłuczkiem na mniejsze kawałki. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie ćwiartki i przełożyć do miski. Sok z cytryny wymieszać z cydrem lub rumem i polać nim jabłka (dobrze dodatkowo wymieszać je w soku dłońmi, dzięki czemu nie stracą swojego świeżego koloru). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić stopniowo dodając

Passions hobbies life
Paella z chorizo i pulpetami drobiowymi (z cukinią) 129

najbardziej- inaczej. Ciekawa odmiana tego tradycyjnego dania. Z pewnością zasmakuje każdemu. Jestem pewna!  Składniki (na 4 porcje): 250 gram chorizo  1 szklanka ryżu Arborio  200 ml Cydru  1 cebula  1 ząbek czosnku  300 gram cukinii  1/2 szklanki passaty pomidorowej  szczypta soli i pieprzu  sok z 1/2 cytryny  natka pietruszki(...)momentu wytopienia się tłuszczu. Dodaję czosnek i cebulę. Smażę minutę i dodaję cukinię pokrojoną w kostkę. Wsypuję ryż, majeranek i skórkę z cytryny. Składniki smażę kilka minut i wlewam Cydr, który redukuję o połowę. Wlewam bulion i pozwalam paelli gotować się na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn. Na koniec dodaję passate pomidorową oraz pulpety. Gotuję całość

Mango Papaja
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 222

jedna duża) 15 dag jabłek ( jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka ) 2 dag mąki ( jedna czubata łyżka mąki, czasami pomijam ) kminek mielony lub majeranek woda ( lub cydr ) do podlania mięsa sól ( i pieprz ) do smaku Przygotowanie Polędwiczki wieprzowe płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu(...)minuty podsmażam. Jabłko obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję na ósemki i dodaję do mięsa. Całość obsypuję mielonym kminkiem lub roztartym w dłoniach majerankiem, podlewam kilkoma łyżkami wody lub cydru i włączam wolnowar. Czas wolnowarzenia   opcja low - około 6 do 8 godzin opcja high - około 4 do 6 godzin Podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Risotto ze szparagami i cukinią 122

dwie porcje: 120 g ryżu arborio Pęczek zielonych szparagów ½ cukinii 1 cebula 2 łyżki masła 300 ml warzywnego domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina lub cydru 50 g startego parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałe końce, blanszujemy 2-3 minuty  w osolonym(...)garnku rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła, wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę szklimy na lekko złocisto, wsypujemy suchy ryż i ciągle mieszając smażymy 2 minuty, po czym wlewamy wino lub cydr i dokładnie mieszamy aż nieco odparuje i zostanie wchłonięte przez ryż.  Gotujemy około 15 minut dolewając po trochu, stopniowo bulionu, kiedy ryż już zacznie dochodzić dodajemy podsmażone szparagi wraz

Wanilia i Kardamon