Jabłkowy chleb z cydrem na zakwasie…Tak, tak jak już posadziłam nowy zakwas to nie ma siły abym nie upiekła kolejny chleb na zakwasie . Jabłkowy chleb jest przepyszny! Upiekłam go jabłkami. Do ciasta dodałam również jabłkowy cydr, jakżeby inaczej! Chleb jest bardzo pulchny i idealny na śniadanie. Taki chleb mogę jeść tylko z masłem. Moje zadowolenie nie zna granic(...)zawsze zaczynam jeść od piętki. Jabłkowy chleb na zakwasie Składniki: na 2 bochenki 90 g zakwasu pszennego (można pominąć) 200g mąki żytniej 700 g mąki pszennej 500 ml jabłkowego cydru, pół wytrawnego 20 g świeżych drożdży 1 ¼ łyżki soli 320 g jabłek pokrojonych w grubą kostkę, ok. 3 jabłka Przygotuj robot z hakiem. Wlej do misy zakwas, cydr i wodę
codojedzeniasię przełknąć, ponieważ zlepiają całe usta. Jednak babeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego grilla lub piknik! Przepis zainspirowany książką Kuchnia wegańska. Składniki na polewę: 200g dżemu(...)owoców leśnych 40g kakao w proszku Wykonanie: 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gęstego kremu. Składniki na 13 babeczek: 400ml cydru - około półtora małej butelki 120g suszonych moreli szczypta soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego 190g cukru trzcinowego 80g kakao w proszku 2 łyżeczki octu jabłkowego tabliczka gorzkiej czekolady 200g pełnoziarnistej mąki 100g mąki
Pland based fillePołączenie cydru, soku pomarańczowego i wody mineralnej. Napój jest bardzo orzeźwiający, a połączenie cytrusów i cydru naprawdę świetnie ze sobą współgra. Wygląd napoju jest lekko inspirowany klasycznym tequila sunrise Cydr, którego użyłam do przepisu, jest własnej roboty, co jeszcze podnosi walory smakowe Przepis bierze udział w konkursie „Karnawał z Perrier” organizowanym przez „Smaki Południa” . Przepis(...)dwie duże porcje: 450 ml wytrawnego cydru jabłkowego 100 ml wody gazowanej (użyłam wody Perrier) 100 ml soku pomarańczowego 8 cienkich plastrów pomarańczy 4 cienkie plastry limonki kilka kropli soku malinowego Do dekoracji: 2 plastry pomarańczy, 2 plastry limonki Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. W dużym naczyniu wymieszać cydr, wodę gazowaną i sok pomarańczowy. Na dnie dwóch szklanek poukładać
Bullioszare (choć teraz białe), mroźne i długie wieczory, kiedy to temperatura za oknem Nas nie rozpieszcza polecam rozgrzewać i równocześnie rozkoszować się smakiem grzanego cydru... niesamowicie smakującym jabłkami, karmelem i cynamonem... o złoto-bursztynowym kolorze... pomimo, że niskoprocentowym, to kapitalnie rozweselającym i poprawiającym humor... rozgrzewającym nie tylko ciało, ale i zmysły 😜... Pamiętajcie, najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie! 😉 * cydr- 1 litr(...)wsypać na patelnię (ewentualnie garnek) z grubym dnem i na małym ogniu podgrzewać do momentu, aż się cały rozpuści (nie mieszać!). Kiedy tylko zaczną pojawiać się maleńkie bąbelki, wlać cydr (uwaga, będzie bulgotać!) oraz włożyć laski cynamonu i drewnianą łyżką mieszać, że powstałe grudki się rozpuszczą. Podgrzać (nie zagotowywać!) i gorący rozlać do szklanek. Na zdrowie! 🍷 Do przygotowania grzanego cydru
Kraina Miodem Płynącapysznym sosie, który przyszedł mi do głowy w trakcie przemieszczania się od sklepu do sklepu w czasie porannych zakupów. Chciałem żeby było jeszcze bardziej jabłkowo i dlatego pomyślałem o cydrze. Jak dobrze, że ten napój od kilku lat zdobywa popularność w naszym kraju i w związku z tym nie musiałem długo go szukać. Oczywiście - głównym bohaterem dania jest łopatka. Moim(...)łopatki wieprzowej 3 jabłka 2 cebule 3 łyżki majeranku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku 300 ml cydru 2 łyżeczki brązowego cukru 1 esencja do duszonych mięs Wykonanie: Połączyć oliwę, sól, pieprz, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę brązowego cukru i 1 łyżkę cydru w marynatę. Natrzeć nią umytą
zadanie-gotowanieLetni delikatny i lekkostrawny obiad! Przepyszny makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne(...)cydr. Tak zdecydowanie to moje ulubione połączenia składników. Cały szkopuł w przygotowaniu szparagów polega na tym aby po ugotowaniu były one nadal lekko chrupiące- all dente, czyli na ząb, czyli ma być chrupnięcie. Niestety widzę tak wiele zdjęć szparagów potraktowanych katastrofalnie, od tych nawet nie obranych i bez odciętych końcówek..., poprzez rozgotowane, rozmiękczone coś blado zielonego, bądź spalone w piekarniku
SMYKWKUCHNIpachnące latem . .. POTRZEBUJEMY: 100g masła w temperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru 2 jajka 300-350 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 ml cydru szczypta cynamonu LUKIER kilka łyżeczek cydru kilka łyżek cukru pudru Masło miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce mieszamy suche składniki : mąkę proszek do pieczenia, sól, cynamon(...)miski z utartym masłem dodajemy cydr i energicznie mieszamy. Początkowo mogą pojawić się grudki , jednak po chwili masa powinna stać się gładka . Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni . Później, gdy ciasto zbyt mocno się zrumieni, możemy zmniejszyć temp do około
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki / Ingredients: 500 ml cydru / 500 ml cider 2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar sok z pomarańczy / juice of an orange laska cynamonu / cinnamon stick 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves 2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise 1 plasterek pomarańczy / 1 slice of orange 2 kawałki jabłek / 2 pieces of apples Sposób przygotowania(...)Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: 15 min, ilość porcji: 2 Wlewamy cydr do garnka. Dodajemy cukier brązowy , goździki, anyż, sok z pomarańczy i laskę cynamonu. Gotujemy cydr na wolnym ogniu cały czas mieszając przez 15 minut ( nie doprowadzamy cydru do wrzenia) . Cydr wlewamy do szklanki (przecedzamy go ). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy i kawałek jabłka. Gotowe
Projekty ze smakiemodmianę ciasteczkową - pierniczki :) Piekłam już kiedyś piernik na ciemnym piwie, a tym razem chciałam spróbować czegoś innego i po przezukaniu przepisów nie znalazłam ciasta, które byłoby pieczone na cydrze. Po degustacji gotowego ciasta mogę powiedzieć tylko tyle - jest pyszne! Delikatne, lekkie jak biszkopt, a jednocześnie nie jest suche, a nieco wilgotne. Najważniejsze jednak jest to, że cudownie pachnie,a korzenne(...)przyprawy i miód w połączeniu z cynamonowym cydrem nadają mu niepowtarzalnego smaku. Musicie koniecznie spróbować :) Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym 160 ml cynamonowego cydru 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej 2 łyżki karobu 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jajka
FitKotżałuję :) Oponki wyszły bardzo smaczne: delikatnie korzenne, mięciutkie i niezbyt słodkie, ale lukier nadrabia to niedociągnięcie. Zapraszam do spróbowania :) Składniki (na ok. 22 szt.): 2 jabłka 1,5 szklanki cydru 4 szklanki mąki + 1 szklanka mąki do podsypywania ciasta 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2/3 szklanki cukru(...)łyżki miękkiego masła 1 jajko + 1 żółtko 1/4 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii olej do smażenia Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek cydru Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania musu jabłkowo-cydrowego: jabłka obrać i pokroić, przełożyć do rondla, zalać cydrem i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną
Domowa Cookierenka AgiOdkąd Rosja nałożyła na nas embargo, na rynku pojawiło się więcej cydru, dobrego cydru. Miałam chęć zaeksperymentować i zrobiłam go na grzany cydr. Okazało się, że to był idealny pomysł, na jesienno-zimowy wieczór spędzony w domku na kanapie SKŁADNIKI: 0,75 ml cydru 1 pomarańcz goździki cynamon Wlać cydr do szerokiego rondla, dodać pokrojone w plasterki i sparzone
MarciochaKucharzyDelikatne i pulchne naleśniki. Z dodatkiem cydru. Długo czekały na swoją publikację, bo znikały w mgnieniu oka. To dzięki zawartości cydru, naleśniki stają się puszyste. Najlepsze do słodkawego nadzienia. Naleśniki nie należą do najcieńszych, ale bez obaw - te grubsze równie dobrze smakują :) Ciasto na naleśniki najlepiej zrobić wcześniej, min.2 godziny przed smażeniem (może być nawet dzień wcześniej lub zostawić(...)wtedy dodajemy trochę mniej mąki, bo z czasem ciasto robi się coraz bardziej gęste). 'naleśniki z cydrem' Składniki (na ok.12 naleśników): - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cydru - 3 jajka - 10g masła - ok.1,5 szklanki mąki - 2-3 łyżki cukru pudru - szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier puder. Dodać jajka, mleko, roztopione masło i cydr. Zmiksować
CookYourselfCharakteryzuje się wielkimi nasionami, cienką skórką i kremowym delikatnym miąższem. Posiada certyfikat Chroniona Nawa Pochodzenia. To się nazywa fasola gigantes. Mogłabym nawet stwierdzić, że jest większa od greckiej kuzynki ;) Cydr 7 Sadów - pierwszy polski cydr, który naprawdę mi smakował. Cydr jest coraz popularniejszy i dostępny w wielu sklepach czy pubach - ale zazwyczaj jest dla mnie za słodki i sztuczny(...)smaku. Ten cydr smakuje na równi z dobrymi cydrami zagranicznymi - jest wytrawny i lekki. I sprzedawany w niesamowitej cenie - 8 zł za butelkę 0,7 litra! Nie mogłam w to uwierzyć - do domu przyjechaliśmy z dwoma butelczynami:) Na stoisku sprzedawano ponadto świetną śliwowicę Strykover - ja śliwowicy nie piję, ale trunek dostał odznakę rekomendacji mojego Męża :P Naturalne napoje
Chilli Czosnek i OliwaKiedy podczas porannych zakupów do Waszego koszyka zamiast jogurtu wpada cydr możecie się spodziewać, że to będzie dobry dzień ;) Przynajmniej w moim przypadku tak właśnie było. Powiem Wam też, że nie mogłam dokonać lepszego wyboru. To danie chodziło za mną już od dłuższego czasu, ale nie spodziewałam się jak pyszne będzie. Nie od dziś wiadomo, że wieprzowina doskonale łączy się(...)jabłkami. Cydr wydaje się być logicznym dopełnieniem tej kombinacji. Muszę przyznać, że sos jaki powstał na jego bazie jest obłędny i nie miałabym nic przeciwko gdyby ktoś zamiast obiadu podał mi sporą miseczkę, zawierającą sos z cydru. Następnym razem gdy kupicie cydr nie wypijajcie go od razu. Zróbcie to danie, a resztą cydru wznieście przy nim toast. . Więcej
Okolice PalnikaŚwiętach mam niesamowitą ochotę na mięso, więc dziś zaserwowałam polędwiczkę wieprzową marynowaną w cydrze i duszoną z jabłkami. Danie jest pachnące i pyszne, a polędwiczka krucha i ładnie się rozwarstwia. Tak przygotowane mięso idealnie pasuje do kaszy gryczanej gotowanej na sypko. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa łyżka suszonego majeranku pieprz 2 jabłka szklanka cydru olej do smażenia sól morska(...)Polędwiczkę oczyścić. Podzielić na 3 części. Mięso polać łyżką oliwy, oprószyć majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Mięso włożyć do miski z cydrem. Przykryć całość folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć na nim na złoty kolor odsączone kawałki polędwiczki. Jabłka obrać i podzielić na cząstki (każde kroiłam na 12 części). Dorzucić
Weekendy w domu i ogrodziezłamaną ręką jakoś sobie dałam radę. No trochę pomógł mi syn, ale jak to się mówi ja byłam głową a on szyją. Nigdy nie próbowałam mieszać grzybów z cydrem ale mówię Wam warto! Grzyby leśne zwłaszcza kurki świetnie harmonizują z jabłkowym cydrem. Kurczak z kurkami to moje pierwsze w tym roku danie z grzybami. W tym roku dam sobie spokój(...)kurkami. Przypadło nam do gustu. Kurczak z kurkami Składniki: 4-6 porcji 800 g piersi z kurczaka 3 łyżki masła 2 bananowe szalotki 1 gałązka rozmarynu 200 ml wytrawnego cydru, jabłkowego 250 g mascarpone 100 ml śmietany ½ kg kurek lub mieszanych grzybów 100 ml bulionu z kurczaka 3 łyżki posiekanej pietruszki sól i pieprz do smaku Pokrój piersi z kurczaka
codojedzeniakrólowa wielkanocnego stołu. A ta jest zupełnie wyjątkowa! Inspiracją był dla mnie przepis Edyty na babkę na piwie cytrynowym. Nie miałam takiego, za to z kąta zerkał na mnie cydr bzowo-jagodowy. Zaopatrzyłam się więc w borówki, i dorzuciłam je do mojej babeczki. Dzięki temu wyszła cudownie soczysta. Wierzch to klasyczny lukier cytrynowy, za to dekoracja jest naprawdę niezwykła: latem(...)delikatna, mięciutka i wilgotna, naprawdę pyszna. Gwarantuję, że zrobi odpowiednie wrażenie. Jeśli nie macie suszonych kwiatów bzu, udekorujcie ją cukrowymi jajeczkami - będzie jeszcze bardziej świątecznie! Babka jagodowo-bzowa na cydrze Składniki: (na 2,5 l formę do babki z kominem) 4 jajka 200 g cukru 510 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju 250 ml cydru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUdka z kurczaka zamarynowane, a następnie upieczone w drobno startych jabłkach. Marynatę z jabłek przygotowałam na bazie cydru, dzięki czemu mięso jest soczyste, lekko kwaskowate. SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 cebula 2 jabłka 1 szklanka cydru 1 łyżka miodu wielokwiatowego sól pieprz czarny szczypta cynamonu olej do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną(...)oleju. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej bez gniazd nasiennych, dodać do cebuli. Chwilkę przesmażyć i podlać cydrem. Dusić, aż płyn całkiem wyparuje, przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i miodem. Odstawić do wystudzenia. Udka obedrzeć ze skóry i obtoczyć w jabłkach. Odstawić na co najmniej 3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą jabłkową, wykładając ją na wierzch
https:KKuchniaMniamłupek rtęci idzie w górę :). Warto przygotować kilka sprawdzonych przepisów na napoje chłodzące. Jednym z nich jest szprycer na bazie Cydru Green Mill z sezonowymi dodatkami. Proponuję cudownie aromatyzujące i ogólnie dostępne kwiaty czarnego bzu oraz polskie truskawki, pachnące truskawkami :) Klasyczny szprycer to mieszanka wina półwytrawnego lub półsłodkiego z wodą gazowaną (dokładniej sodową). Cydr Green Mill bez dodatku cukru(...)likier goryczkowy, bardzo popularny w Szwajcarii i Francji. Sam w sobie dość gorzki ale z umiarem dodany do szprycera tworzy z nim cudownie orzeźwiający duet. Składniki: 1600 ml Cydru Green Mill, 700 wody gazowanej, 400 ml wody, 300 g truskawek, 20 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 cytryna, 4 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie), likier goryczkowy (opcjonalnie), lód w kostkach, kwiaty
SzczyptaSmaQmagazynu Slowly Veggie! , ale poniżej podaję go we własnej, wegańskiej adaptacji. Nie potrafię wyobrazić sobie życia bez talerza ciepłej zupy, jednak ta ujęła mnie w szczególności. Jeżeli lubisz cydr, z pewnością przypadnie Tobie do gustu. Ma interesujący, egzotyczny smak, coś pomiędzy wytrawnym a słodkim. Wiem, że ciężko to sobie wyobrazić, ale tak jest. A do tego chrupiące, glazurowane i posypane(...)użyć. Gęsta i sycąca, idealna na pusty żołądek po ciężkim i długim dniu w pracy. Składniki 600 g ziemniaków 250 g pora 2 łyżki oliwy ok. 150 ml cydru 800 ml wywaru warzywnego (składniki i przepis poniżej) 200 ml mleka kokosowego 1 duże jabłko 1 łyżka jasnego sezamu 1 łyżeczka czarnuszki 200 g tofu 1 łyżka oleju sezamowego
Roślinna - blog wegańskigalaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej nasączenie: sok z 1/2 limonki 2 łyżki cydru bzowego krem: 500 ml śmietany kremówki 150 g białej czekolady ziarenka z 1 granatu galaretka: 500 ml cydru 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki zimnej wody dodatkowo: ziarenka z 1/2 granatu(...)formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić na pół. Sok z limonki wymieszać z cydrem. Nasączyć oba blaty. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, powoli wlewać całkowicie ostudzoną czekoladę, cały czas miksując. Odłożyć 3-4 łyżki kremu, resztę wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię tym, co było… Ogólnie za tłustymi mięsami nie przepadam, ale od czasu do czasu, można sobie na kawałeczek pozwolić, szczególnie taki aromatyczny kawałek… Boczek pieczony w cydrze Składniki: ok. 2 kg boczku ze skórą (z dużą ilością mięsa) 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka soli 1 duża marchew 1 duża cebula 5 ząbków(...)czosnku mały korzeń świeżego imbiru w plastrach pieprz mielony 0,4 l cydru Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Mielone goździki, cukier, sól, i pieprz wymieszać. Skórę boczku ponacinać głęboko, ale tak, żeby nie uszkodzić mięsa. Wetrzeć przyprawy w nacięcia. Na blachę wyłożyć obrane i grubo pokrojoną marchew i cebulę, ząbki czosnku i plastry obranego imbiru. Na warzywach ułożyć boczek
UgotujmyTo.pljakoś zawsze coś stawało na przeszkodzie. Dzień przed ukazaniem się zaproszenia do piekarni, pomyślałam, że może wreszcie się zdecyduję - i proszę, Ania zaprosiła nas do pieczenia właśnie tego chleba. Cydr, suszone jabłka i przepis J.Hamelmana, nic tylko piec. Oryginalny przepis można zobaczyć na stronie: http://hamelmanchallenge.blogspot.com/2011/02/normandy-apple-bread.html i na przykład tutaj: http://breadmakingblog.breadexperience.com/2011/02/normandy-apple-bread-with-einkorn-flour.html A teraz parę moich uwag(...)się lepiej formować. Użyłam kupionych jabłek, zabrakło czasu na suszenie, dałam ok 100g a nie 140 jak zalecano w przepisie. Uważam,że to całkiem wystarczająca ilość. Cydr miałam bardzo wytrawny - i całe szczęście, bo chleb i tak jest słodkawy. Nie dodawałam drożdży, bochenki wyrastały trochę ponad 2 godziny. Chleby upiekły się ładnie, są smaczne
Stare GaryBardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl(...)gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru (4 porcje) Przygotowanie 1 godzina Składniki: 2 piersi z indyka, bez kości i skóry (po 500 g każda) 700 g dyni, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
karmelowyzastąpić? Jogurtem greckim, może wymieszanym z odrobiną serka homogenizowanego. Moim zdaniem powinno działać. Ja swoje lody wymieszałam z jeżynami, bo akurat były w niezwykle zachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody mają subtelny posmak bzu. Mi to odpowiada, bo bardzo go lubię. Można pominąć albo zastąpić syropem, albo cydrem jabłkowym czy cytrynowym. W ogóle przy lodach można(...)zachwycający. Już niedługo wszystkie pokażę - pogoda bowiem do konsumpcji lodów zachęca ogromnie. Lody jeżynowe ze skyrem Składniki: (na 1 l lodów) 250 g jeżyn 100 g cukru 150 ml cydru bzowego 500 g skyra 150 ml śmietany kremówki (38%) Z cukru i cydru zagotować syrop. Gdy cukier się rozpuści, a syrop zredukuje o mniej więcej 1/3, dodać umyte jeżyny. Gotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięso, bo cóż można z niego zrobić? A no można. Czasami wystarczy kilka dodatków, a mięso nabiera innego smaku. Uwielbiam sosy z dodatkiem wina, dlatego do dzisiejszego obiadu użyłam cydru, który nadał zwykłemu kurczakowi nieco innego smaku . Poza tym z przygotowania takiego obiadu jest też pożytek. Ponieważ jest to danie z piekarnika to doskonale wypełnia dom ciepłem, którego akurat(...)szczerze nie cierpię i nie toleruję, choćby nie wiem co się działo. I oby do grudnia... (następnym razem chyba będzie coś na poprawę nastroju) Kurczak pieczony z pieczarkami w cydrze składniki: 4 nóżki kurczaka 250 g pieczarek 2 łyżki masła 300 ml cydru 250 ml bulionu warzywnego 3 cebule 50 ml śmietany (18 lub 30%) sól, pieprz natka pietruszki wykonanie
Przysmaki KarolkiPrzepis zaczerpnięty z platformy Cookido. Zmodyfikowałam składniki, ale przede wszystkim – użyłam cydru, który w mojej opinii czyni risotto wyjątkowo smacznym. Można pokusić się o dodanie drobno siekanego jabłka. 2 porcje: 40 g sera długo dojrzewającego, np. Bursztyn ze Skarbów Serowara lub owczy typu peccorino 130 g jarmużu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 150 g ryżu arborio(...)cydru wytrawnego, ja użyłam Tropikalnego, które przywiozłam z Kwaśnego Jabłka 400 g wody 2 łyżeczki suszonych warzyw, np. podlaskiej przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczka kurkumy Do podania: 2 garści jarmużu 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego Jarmuż myjemy, siekamy drobno. Ser trzemy na tarce
KucharzycaBlue Cider, Błękitny Cydr to inna wersja na błękitny drink tym razem z cydrem. Zawiera wódkę, Blue Curacao, cydr. Ciekawy przepis dla tych co lubią cydr
Koktajle i drinkiSpaghetti z kurkami i krewetkami, hawajski kurczak huli huli, ostra wieprzowina po chińsku i stir fry z indyka i boczniaków, a na koniec ryba z cydrem zapiekana pod kalafiorem – pięć dań, zrobionych w niedzielne popołudnie, kiedy przygotowywaliśmy niedzielny obiad. Który składał się z pięciu dań:) Żeby gotować jedzenie na cały tydzień w jeden dzień trzeba po prostu lubić… zjeść(...)podlewa się sosem słodko-kwaśnym i dusi aż indyk wchłonie płyn i jego aromaty. Do mięsa można dodać dowolne grzyby. My użyliśmy naszych ulubionych boczniaków. Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem pod kalafiorem Niesamowity przepis na rybną zapiekankę w stylu fish pie, gdzie na spodzie jest ryba, a na wierzchu warstwa ziemniaków, lub, jak u nas, kalafiora. Niezwykłość dania polega
Niedzielny kucharzDziś szybki i lekki obiad. Risotto z cydrem. Dodałam do niego suszonych grzybów, które są odpowiedzialne za cały głęboki aromat. Danie można wykorzystać także na specjalna okazję, gdyż jego smaki pasują do wykwintnego obiadu. Ale nie widzę także przeciwwskazań do tego, aby móc cieszyć nim podniebienie w zwyczajny dzień. Grzyby warto przygotować wcześniej, aby namoczyły się i wytworzyły aromat wodzie(...)Cieszcie tym daniem swoje podniebienia! Składniki 300 g ryżu arborio 150 g suszonych grzybów namoczonych w 500 ml wody i lekko w niej podgotowanych 2 ząbki czosnku 250 ml cydru jabłkowego sól i pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek parmezan 100-150 ml śmietanki kremówki 30% Wykonanie Na patelnię wlewamy oliwę
Raj dla PodniebieniaGruszki... czekolada... cydr... 3 słowa które wywołują wspomnienie radości, szczęścia, zaskoczenia. Było to kilka lat temu. Miałam może 2 parę lat i bardzo zły dzień. Nic nie szło po moich myślach, a do czego się dotknęłam - psułam. Łzy same leciały mi z oczu i kiedy po powrocie do domu mama mnie zobaczyła wiedziała, że coś się stało. Ja zamknięta(...)chciałam robić przykrości mamie. Niezadowolona byłam do pierwszego kęsa babeczki. Ta orkiestra wielu smaków w gardle wydawała najpiękniejsze dźwięki jakie mogła. Gruszka z kakao grały główną rolę, a cydr łączył całość. Nie zauważyłam kiedy a mój zły humor prysł... ja cała roześmiana opowiadam mamie co się działo. I właśnie te babeczki ŁĄCZĄ POKOLENIA... DAJĄ RADOŚĆ... UŚMIECH. I takie są właśnie
Kuchnia w oparachdziałce,co widać na zdjęciach, a dzisiaj mam zamiar upiec go na domowym grillu w piekarniku. Karczek tak zamarynowany, jest soczysty i przepyszny. Z reguły używałam piwa zamiast cydru, ale teraz spróbowałam właśnie tego trunku i jest wybornie, polecam. Składniki: 600 g karczku 250 ml cydru 2 łyżki miodu 1 pokrojona papryka chilli 1 gałązka tymianku sól i pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Karczek umyć pokroić w plastry ( około 3 cm)i ułożyć w naczyniu. Cydr lekko podgrzać, dodać miód i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie, wiadomo…działała i grill. Piec na małym ogniu, cydr się karmelizuje, przez około 5 minut z każdej strony. Podawać z sałatką
Gosia gotujePfnutli-czyli placki z jabłkami w winnym cieście -tradycyjny szwajcarski deser w oryginale przepis na deserowym winie, ja postanowiłam je zrobić po swojemu i użyłam naszego polskiego cydru jabłkowego, naszych smaków lata czyli jabłek i dodałam rodzynki, powiem Wam szczerze podeszłam sceptycznie do tego przepisu nie wiedząc czy to wogóle będzie zjadliwe:) Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania(...)racuszki są jeszcze lepsze niż na zwykłym cieście! Od dziś na stałe zagoszczą w moim menu. Akcja #MyVictorinox inspiruje! Składniki: 2 winne jabłka 1 szklanka cydru około 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki cukru brązowego demerara 1 łyżka rodzynek sułtanek szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do oprószenia Jak wykonać pfnutli? Cydr
Wanilia i Kardamonopcji, żebym powstrzymała się przed ich zakupem ;) Zastanawiałam się długo nad sposobem ich przygotowania, nie chciałam zepsuć tak delikatnego mięsa. Zrobiłam przegląd lodówki i znalazłam w niej fantastyczny trzebnicki cydr gruszkowy , jak się później okazało ten duet był strzałem w dziesiątkę. Przepiórki wyszły pyszne, aromatyczne i soczyste. Czerwona komosa ryżowa również sprawdziła się jako dodatek, jeszcze tylko dorzuciłam lekko podduszony(...)maśle młody szpinak i danie gotowe. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 2 przepiórki 300 ml trzebnickiego cydru gruszkowego 4 - 5 gałązek świeżego rozmarynu garść młodego szpinaku klarowane masło do smażenia sól Wykonanie: Przepiórki myjemy, następnie namaczamy 2 godziny w słonej wodzie. Wyjmujemy, osuszamy, bardzo delikatnie solimy, do środka każdej z nich, wkładamy po gałązce rozmarynu. Obsmażamy przepiórki
Quinoa Raz!mieści się elegancka restauracja. Szef kuchni uraczył nas tatarem z łososia, zupą krem z cukinii, wieprzowymi policzkami i pysznym lodowym deserem. Po obiedzie czeka nas jeszcze degustacja polskich wyśmienitych cydrów Ignaców , które zdobyły już międzynarodowy nagrody. " Od narodzin pomysłu do naszej pierwszej butelki cydru upłynęły trzy lata. Zmiana przepisów w 2011 roku pozwoliła sadownikom na wyprodukowanie maksymalnie(...)litrów cydru rocznie. Byliśmy pierwszymi w Polsce, którzy skorzystali z tej możliwości. Patrząc na gąszcz niespójnych, a czasem wzajemnie sprzecznych regulacji, przez który musieliśmy się przedzierać, wiemy już, dlaczego jesteśmy jedynymi sadownikami cydrownikami w kraju." przeczytamy na stronie producenta. Oczywiście Ignaców znajduje się w powiecie grójeckim. Cydr Ignaców to orzeźwiający, lekki alkohol. Powstaje tradycyjnie jesienią, wyłącznie ze świeżo tłoczonego soku
Kulinarne przygody Gatitypołączenia. Konserwatyści pewnie nie będą zachwyceni. My lubimy takie smaki! Składniki: – 4 plastry schabu – 1 jabłko + połówka do dekoracji – 2 małe cebule – 1 szklanka cydru – 1 płaska łyżka mąki pszennej – sól, pieprz do smaku – 1/2 łyżeczki suszonego majeranku – olej do smażenia cebuli i mięsa Wykonanie: – Mięso(...)rozbić tłuczkiem z obu stron, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia i zalać cydrem. – Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. – Następnie zlać cydr ale go pozostawić, a plastry mięsa osuszyć. – Podsmażyć schab na rozgrzanym oleju z obu stron, następnie przełożyć
To co kochamkojarzące się ze Skandynawią, ale mieszkańcy Północy bardzo je lubią i używają od dawna. Zupa będzie mniej lub bardziej słodka/kwaśna w zależności od rodzaju użytych jabłek i cydru. Ja przygotowałam ją z dość słodkich jabłek i wytrawnego cydru, połączenie okazało się bardzo trafne - smak zupy był rewelacyjny - słodki, a jednocześnie mocno kwaśny. Polecam wypróbować, szczególnie teraz gdy piękne(...)nasiona ziela angielskiego kawałeczek laski cynamonu kilka gałązek natki pietruszki 3 duże jabłka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego 250ml cydru 75-100ml śmietany sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, zmiażdżony czosnek, seler naciowy drobno
Codzienne Gotowaniesię niczym blond wersja Nigelli Lawson. ;-))) To moje ukochane miejsce w domu, gdzie mogę dać upust swojej kreatywności. Zapraszam Was na penne z małżami nowozelandzkimi w sosie na bazie cydru! SKŁADNIKI: - 1/2 opakowanie makaronu penne Lubella - 1/4 pęczka pietruszki zielonej - 1 szalotka - 3 ząbki czosnku - 2 chlusty cydru - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 20 małży nowozelandzkiej (mrożone(...)czosnek - w międzyczasie nastaw makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu - małże oczyść z ewentualnych zabrudzeń na muszlach - na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek dodaj małże i podlej cydrem, całość dusimy tak aby sos się zredukował - doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą - posiekaj pietruszkę - makaron przelej na sitko, dodaj do rondla z małżami wymieszaj całość posyp obficie natką pietruszki - jeśli chciałbyś
SMYKWKUCHNIostatnio zajadała się cała moja rodzinka! Nie jest to klasyczne, popularne risotto z dodatkiem białego wina i parmezanu, o nie nie! Dziś Was zaskoczę! Jest to Risotto z dodatkiem cydru jabłkowego , sera pleśniowego, groszku oraz bardzo aromatycznych ziół, m.in. szałwii, tymianku i rukwi wodnej. Niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na lekki, rodzinny obiad, czy też romantyczną kolację(...)ok.200 g * groszek zielony ( może być mrożony ) – 1 szkl * ser pleśniowy typu rokpol – ok.50 g * cebula – 1 szt * czosnek -1 ząbek * bulion warzywny – 450 ml * cydr – 125 ml * masło -1 łyżka * szałwia * tymianek * sól * pieprz * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy posiekany czosnek oraz ryż
Ostra na Słodkowersja zapiekanych ostryg nie wymagająca wyszukanych dodatków czy wielu przygotowań. Często do zapiekanych ostryg stosuje się zredukowany sos na bazie szampana. Ja tym razem zamiast szampana dodałam Somersby- musujący cydr o smaku limonki i kwiatu dzikiego białego bzu. To ostatni najnowszy smak tej marki i muszę powiedzieć.., zaskakująco pyszny. SKŁADNIKI na 4-6 przystawek: 12 ostryg woda z wnętrza ostryg(...)żółtka 1 łyżka gęstej śmietany lub creme fraiche 100 ml cydru Somersby o smaku limonki i białego bzu kawałek białej części cebuli dymki pieprz do smaku Wykonanie: Ostrygi przygotować i otworzyć według tych wskazówek Nagrzać piekarnik z funkcją grilla do 180*C Małym rondelek z przecedzona wodą z ostryg ustawić na ogniu Dodać do wody cienko pokrojona cebulkę i cydr
Sztuka gotowania w/g Samiryprostej ale jakże urokliwej zupy. Wystarczy kilka produktów, które zapewne znajdziecie w swoich kuchennych zakamarkach, odrobinę czasu i jakaś sympatyczna muzyka w tle. Słodko-kwaśny krem cebulowy na cydrze z grzybami Cebulę kroimy w grubą kostkę lub pióra (ja na 4 porcje zużyłem ok. 16 małych cebul). Dusimy kilkadziesiąt minut na klarowanym maśle (może być też zwykłe masło), doprawiamy odrobiną(...)smażyć / dusić cebulę w szerokim garnku o grubym dnie. To co zacznie nam przywierać do dna garnka jest dla nas bezcenne : ) Kiedy cebula nam zbrązowiała dodajemy jakieś 100 ml cydru jabłkowego oraz wodę, w której moczyliśmy porządną garść suszonych grzybów (grzyby zalane wrzątkiem na 15 minut) - dodany płyn pomoże nam oderwać te słodkości, które delikatnie przywarły do garnka. Czekamy
Right Behind The Kitchenrzeczywistości potrafią powalić na kolana spróbujcie zrobić to danie. Jest to idealna przystawka na każde przyjęcie! Składniki (na 10-12 grzanek dla 3-4 osób): Polędwica wieprzowa z cydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta(...)plaster szynki parmeńskiej kroimy na pół i smażymy na rozgrzanej patelni tak długo aż tłuszcz z szynki całkowicie się wytopi a ona sama stanie się chrupiąca. Polędwica wieprzowa z cydrze Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błonek i marynujemy w cydrze i świeżych ziołach przez kilka godzin. Następnie całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy przez 15 minut. Wyciągamy polędwicę, osuszamy
Mango Papajarzeczywistości potrafią powalić na kolana spróbujcie zrobić to danie. Jest to idealna przystawka na każde przyjęcie! Składniki (na 10-12 grzanek dla 3-4 osób): Polędwica wieprzowa z cydrze: 200 gram polędwicy wieprzowej 500 ml cydru 1/2 pęczka świeżego tymianku 1/2 pęczka mięty 1 gałązka rozmarynu 1 szklanka bulionu marynata: 3 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka syropu klonowego + szczypta(...)plaster szynki parmeńskiej kroimy na pół i smażymy na rozgrzanej patelni tak długo aż tłuszcz z szynki całkowicie się wytopi a ona sama stanie się chrupiąca. Polędwica wieprzowa z cydrze Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błonek i marynujemy w cydrze i świeżych ziołach przez kilka godzin. Następnie całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy przez 15 minut. Wyciągamy polędwicę, osuszamy
Mango Papajajednego obowiązującego przepisu. Ja w Hiszpanii jak na razie nie byłam, ale zakosztowałam jej chociaż w postaci pysznej sangrii. Baza składa się z białego wytrawnego wina i cydru. A dodatki to limonka, brzoskwinia, kiwi, borówki amerykańskie i ananas. Całość jest tak dobra, że zasługuje, aby się nią delektować w czasie letnich słonecznych dni. Wyśmienita będzie na babskie spotkania :-). WHITE(...)SANGRIA Z CYDREM I OWOCAMI. Składniki: 750 ml białego wytrawnego wina 250 ml cydru 1 brzoskwinia 1 limonka 60 g borówek amerykańskich 1 kiwi ćwiartka świeżego ananasa 4 łyżki cukru garść listków mięty Sposób przyrządzania: Limonkę dokładnie umyć, sparzyć i pokroić na cząstki. Kiwi
Zakątek rozkoszy kulinarnychDawno nie robiłam kotletów schabowych. Znalazłam przepis w którym kotlety schabowe podajemy z sosem z musztardy francuskiej, cydru oraz śmietany. Trzeba uważać aby kotletów schabowych nie wysmażyć na suche wiórki bo będą niesmaczne. Sos ma wyraźny smak musztardy, delikatną słodycz cydru. Jako dodatek przygotowałam pieczone pomidorki koktajlowe oraz makaron który wymieszałam w sosie. Przygotowanie dania zajęło mi około 30min(...)osób Potrzebujemy: kotlety schabowe (ja miałam 6 małych kotletów, mogą być 4 duże) 125ml cydru 75ml śmietany kremówki 1 łyżka musztardy francuskiej około 24szt pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru S&P Dodatkowo: makaron, gnocchi, kopytka Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu do zapiekania (wnętrzem pomidora do góry) posypujemy cukrem, solą
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/torty w stylu angielskim, ale chyba nic więcej. Ale jak się okazało kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips ... Zobacz do jakich potraw wykorzystałam brytyjski cydr : Żeberka duszone z cydrem i jabłkami Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą Chleb z cydrem, jabłkami i cebulą ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagęsina..." proponuję pierś z gęsi marynowaną z okrytą listkami szałwii, pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi. Na Węgrzech dni św. Marcina obchodzone są 8 i 9 listopada, więc bardzo nie zgrzeszyłam(...)Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny w Przysieku. Składniki: pierś z młodej gęsi owsianej (ze skórą) (ok. 1-1,2 kg) 2 duże jabłka ( odmiany Alwa o winnosłodkim smaku) 1 szklanka Cydru Miłosławskiego Jabłkowego duża garść suszonej żurawiny 1 pęczek świeżej szałwii sól Marynata: 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka tymianku
Delicious Titbitspromujące ruch slow food. Towarzyszyli im lokalni wytwórcy, którzy częstowali nas swoimi wyrobami, a nawet odważyli się stanąć przy kuchni :) Na zdjęciu kozie sery od Kozia Farma Złotna oraz Cydr Ignaców. A tu zgłodniali uczestnicy czekają na swoje śniadanie. Chcemy jeść! ;) No dobra, teraz przechodzimy do sedna:) Według slowfoodowych mistrzów kuchni jesienne śniadanie powinno opierać się przede wszystkim na kaszach(...)pomagał również 14-letni Szymon, przyszły polski Jamie Oliver. Z tego co mówił, to ma nawet własny kanał na YouTube. Respekt :) Na koniec zostaliśmy poczęstowani zupą jabłkową z cydrem Ignaców oraz twarogiem i serem wędzonym z Koziej Farmy Złotnej. Pani z Koziej Farmy Złotnej dzielnie gotowała i opowiadała o swoich kozach ... zaś Pan, jak sam określił, "1/2 Cydrów Ignaców
Chilli Czosnek i Oliwa