mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn) Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej(...)mięsa z rosołu , albo w wersji wege zapiekanej w słoiku . Upiekliśmy też zapiekankę rybną , na która przepis podpatrzeliśmy u sióstr Hemlsey. Jest on trochę podobny do zapiekanki rybnej w cydrze, ale sposób przygotowania sosu jest zupełnie inny. Do przepisu, który dzisiaj Wam polecamy trzeba użyć cydru, najlepiej wytrawnego (jeśli nie znajdziecie w sklepie cydru, kupcie piwo jabłkowe), na bazie którego
Niedzielny kucharzmleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn) Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej(...)mięsa z rosołu , albo w wersji wege zapiekanej w słoiku . Upiekliśmy też zapiekankę rybną , na która przepis podpatrzeliśmy u sióstr Hemlsey. Jest on trochę podobny do zapiekanki rybnej w cydrze, ale sposób przygotowania sosu jest zupełnie inny. Do przepisu, który dzisiaj Wam polecamy trzeba użyć cydru, najlepiej wytrawnego (jeśli nie znajdziecie w sklepie cydru, kupcie piwo jabłkowe), na bazie którego
Niedzielny kucharzsię podobała i podzielić się z Wami przepisem na magiczny napój , który miał wyostrzyć wzrok głównej bohaterki - Scarlett. Poniżej fragment książki. "(...) Wzdłuż alejki ciągnęły się ceglane ściany, a sprzedawca cydru, uroczy chłopiec z małpką na ramieniu, ciągnął po bruku swój stragan na kółkach. - Może ma pani ochotę na szklaneczkę trunku na palonym cukrze? - zapytał. - Wyostrzy pani wzrok. (...)podał Scarlett szklaneczkę(...)Garber Napój w istocie jest bardzo słodki, dlatego też proponuję dodać do niego rozpuszczalną kawę. Przełamie to nieco słodycz. W książce jest mowa o tym, że był to sprzedawca cydru. Można więc poeksperymentować i mleko zastąpić cydrem. Ja zamiast tego dodałam rumu. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja schłodzona. Miałam wrażenie jakbym piła lody :-) SKŁADNIKI Karmel: 100 g cukru
Passions hobbies lifeproste i łatwo dostępne w grze składniki, warto przygotować kilka sztuk na palenisku i zapakować na drogę. Moja wersja receptury ma kilka bonusowych składników – w tym cydr czosnek oraz boczek, które powodują, że ten jabłkowy bigos nabiera nowego wymiaru smaku. Nie jest to zbyt wielkie odstępstwo od samej gry, gdyż te składniki idealnie pasują do uniwersum The Elder Scrolls(...)daniem podawanym z pajda świeżego, wiejskiego chleba. PRZEPIS Z OKAZJI 25-lecia SERII THE ELDER SCROLLS! APPLE CABBAGE STEW The Elder Scrolls V: Skyrim bigos z jabłkami na cydrze CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 h (30 min przygotowanie, 60 min duszenie) CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 4 porcje POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ nóż i deska duży garnek drewniana łopatka SKŁADNIKI: młoda
Nerds Kitchendyniowy sezon na blogu! Zup i kremów z tego warzywa cała masa,a każda inna i pyszna. Dorzucam do tej gromady jasny i pełen jesiennego słońca dyniowy krem na cydrze. Wygląda niewinnie ale naprawdę daje rozgrzewającego kopa dzięki sporej ilości świeżego imbiru. Do tego lekki owocowy posmak cydru i podbijające całość słodko-słone plasterki jabłka podsmażane krótko na maśle. Niby(...)wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni co chwilę można zakochiwać się od nowa! Na przykład przy aromacie cydru... :) Zupa dyniowa na cydrze z maślanymi jabłuszkami Potrzebujesz: 500g dyni 1 cebulę 40g świeżego imbiru 1 łyżka masła 250ml cydru 500ml bulionu warzywnego 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/2 łyżeczki suszonego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDługie gotowanie w wolnowarze sprawia, że policzki są niezwykle miękkie, wręcz się rozpadają, ale nie są suche. Przed wstawieniem do wolnowaru mocno obsmażyłam je na patelni. Do podlania użyłam cydru, który akurat zalegał w domu. Zamiast cydru można oczywiście użyć białego wina. Dodałam też gruszkę, aby sos nabrał lekkiej słodkości. Bardzo polecam - prosty i smaczny obiad! policzki wieprzowe w cydrze(...)sól, pieprz mąka do posypania 1 cebula, grubo posiekana 1 marchewka, grubo posiekana 1 por, pokrojony w plasterki 1 główka czosnku, przekrojona poziomo 2 szklanki półwytrawnego cydru 1 gruszka kilka gałązek świeżego tymianku 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu, zmiażdżonych przydatny sprzęt wolnowar PRZYGOTOWANIE Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać
Stare Garymoich ulubionych deserów. Soczyste letnie owoce zanurzone w lekko winnej galaretce. To proste, szybkie i pyszne zarazem! Terrinę najczęściej przygotowuję na białym winie, jednak tym razem postanowiłem wykorzystać cydr jabłkowy. Najlepiej wybrać ten słodki, wtedy galaretka nie będzie wymagała dodatku cukru. Wystarczy słodycz cydru i owoców. Tę terrinę polecam przygotować na zakończenie lata. Dzięki temu na długo zapadnie(...)pamięć! ;) * SKŁADNIKI na formę na babkę o średnicy ok. 24 cm 750 ml cydru 1 kg sezonowych owoców (np. arbuz, morele, borówki, jeżyny, maliny) 1-3 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej cydr, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 6 łyżek zimnej wody i wymieszaj. Odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie
Food Squaretrzymać w lodówce. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Ponadto składa się z produktów, które powinny być w każdym domu – miód, musztarda, majonez, a także cydr. No właśnie, niektórzy pewnie są ciekawi, co to takiego ten cydr. W skrócie to przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu(...)potrawach smażonych na patelni. Sprawdźcie go koniecznie. Możecie też spróbować kurczaka w sosie kurkowym. Zobacz mój film z przygotowania sosu Składniki – Cydrowy sos do sałatek 100 ml cydru 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki miodu (np. gryczany) pieprz i sól (opcjonalnie) Przepis – Cydrowy sos do sałatek Cydr zazwyczaj ma kilka procent alkoholu, ale spokojnie, w naszym
Kuchennyviral.pltrzymać w lodówce. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Ponadto składa się z produktów, które powinny być w każdym domu – miód, musztarda, majonez, a także cydr. No właśnie, niektórzy pewnie są ciekawi, co to takiego ten cydr. W skrócie to przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu(...)potrawach smażonych na patelni. Sprawdźcie go koniecznie. Możecie też spróbować kurczaka w sosie kurkowym. Zobacz mój film z przygotowania sosu Składniki – Cydrowy sos do sałatek 100 ml cydru 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki miodu (np. gryczany) pieprz i sól (opcjonalnie) Przepis – Cydrowy sos do sałatek Cydr zazwyczaj ma kilka procent alkoholu, ale spokojnie, w naszym
Kuchennyviral.plfanów smaku cydru, ale nie tylko :) Lekka, delikatna, orzeźwiająca galaretka pełna cudownych kwiatów czarnego bzu. Gotowanie cydru sprawia, że alkohol wyparowuje, jednak trzeba pamiętać, że nigdy nie wyparuje całkowicie. Zatem deser bardzo pełnoletni. I wegański, bo zamiast żelatyny, użyłam agaru. 1 porcja butelka cydru – 270 ml 1/2 łyżeczki agaru 2-3 łyżki kwiatów czarnego bzu Cydr mieszamy z agarem(...)deserów, bo poza żelatyną zawierają także cukier i inne dodatki, np. skrobię, aromaty, zagęstniki. Agar idealnie się rozpuszcza w zimnej cieczy i wymaga gotowania przez kilka minut. Zamiast cydru możecie użyć np. białego wina. Albo soku, herbaty. To nie musi być alkohol. A dzieciom przyda się dawka zdrowia z kwiatów bzu. Pamiętajcie tylko, aby zbierać bez daleko od dróg, gdyż
KucharzycaMoje dzieciaki uwielbiają schabowe, a jeszcze bardziej kotlety w sosie. Pomysł na schabowe w cydrze wziął się stąd, że przyrządzam podobne danie ale z jabłkami . Bardzo lubię cydr zwłaszcza jabłkowy. Jest delikatny w smaku, lekko musujący. Wytrawny najlepszy. Do mięsa idealny. Schabowe w sosie cydrowym wyszły bardzo smaczne. Przepis na schabowe Składniki: 800 g schabowych bez kości 1 duża cebula(...)winne jabłka 4 nasiona angielskiego ziela 2 łyżki masła ½ l cydru 1 liść laurowy sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki natka pietruszki do posypania Podziel mięso na cienkie plastry. Oprósz mąką i zrumień na maśle. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na tej samej patelni. Dodaj do mięsa, wlej cydr. Przypraw sos solą i pieprzem
codojedzeniakorzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem, jak i z dynią, a w roli parmezanu wystąpiła słonawa feta. Pycha. Składniki na ok. 3 porcje (lub 4 małe). Pęczak z dynią, fetą(...)hokkaido (600-800 g) 50 g sera typu feta (użyłam w kostkach; można pominąć jeśli nie lubicie) dwie garści świeżego jarmużu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 ml cydru (1 szklanka) 600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 1 łyżka posiekanych igieł świeżego rozmarynu szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego
Poezja smakudomów, tyle sposobów jego przyrządzenia i wariacji podania. Mój dzisiejszy przepis łączy w sobie od razu dwa dobra narodowe – naszą polską wieprzowinę i polskie jabłka w płynnej postaci – cydru. Soczyste kotlety schabowe w błyszczącej, jabłkowej glazurze – nie mają w sosie mąki czy masła. Podgrzewany cydr podczas odparowywania sam zamienia się w gęsty, słodko-kwaśny syrop, wprost stworzony do wieprzowiny(...)nacinamy je delikatnie w kratkę z obu stron, solimy, pieprzymy, wcieramy przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim kotlety. Cebulę kroimy w piórka. Przyprawione kotlety przekładamy cebulą, zalewamy butelką cydru. Całość odstawiamy na jakieś 2-3 godziny, niech się zamarynuje. Kotlety zmienią kolor, zbledną od marynaty, mięso z wierzchu od kwasu zawartego w cydrze zacznie się lekko ścinać. Odsączamy
Karo in the KitchenJednym z hitów niedawnego Food Blogger Fest był cydr :) Dla mnie i dla wielu osób, z którymi rozmawiałem z trzech oferowanych wersji grzańca z cydru najlepszy był ten z tymiankiem :) Doskonała była też galaretka z cydru z nutką cynamonu i tę galaretkę właśnie zrobiłem :) Przepis na galaretkę jest autorstwa Meat Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy(...)różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :) Składniki : 1 butelka 400ml Green Mill Cider 2 łyżki cukru brązowego 1 laska cynamonu 3 łyżki żelatyny 2 plasterki jabłka Cydr wlewamy do pojemnika na ryż, albo do pojemnika do żywności odpornego na wysokie temperatury. Wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy laskę
Parowar Facetakulinarną i różnorodnością roślin jadalnych, więc dla podkreślenia niezwykłego koloru, smaku i właściwości batatów użyłam blanszowanego szpinaku i dzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze(...)duży batat (ok. 600 g), 100 g świeżego szpinaku baby, Garść młodych listków krwawnika, 1 duża pigwa, 300 ml jasnego bulionu drobiowego, 150 ml białego wytrawnego wina, 100 ml cydru lubelskiego, 100 ml płynnej śmietany 18%, 4 łyżki miodu akacjowego, Soki i skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżki masła, 20 g żelatyny w listkach, Gałązki macierzanki cytrynowej, Do smaku
SzczyptaSmaQdość sporo pracy, ale efekt był po prostu fenomenalny. Zapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych(...)uzyskała lekko słodkawy smak. Po uzyskaniu przez cebulę pożadanego koloru przełożyłem ją do naczynia żaroodpornego, w którym miałem zamiar zapiekać gęś. Na patelnię, na której podsmażałem cebulę dodałem odrobinę cydru, aby usunąć z niej przysmażone resztki cebuli. Cydr na patelni podgrzewałem około minuty, delikatnie skrobiąc dno patelni drewnianą łyżką, a następnie przelałem zawartość patelni do cebuli. Na patelnie ponownie dodałem
Wyprawy kulinarne