cydr - 553 przepisów (strona:4/37)

Żeberka z paprykami i cydrem 55

Żeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie miał delikatny posmak jabłek. Dla podkręcenia tej nuty możesz dołożyć do tego dania kilka sztuk jabłek. Poniżej przedstawiam przepis i listę składników do jego skomponowania. Składniki: 2 kg żeberek w paskach 2 duże cebule(...)łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2- 3 ziarenka jałowca 1 łyżeczka miodu ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 400 ml cydru Żeberka z paprykami i cydrem – przepis Żeberka umyj, osusz, i pokrój w paski . Dopraw sola, pieprzem, majerankiem. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na około 2 godziny. Na patelni rozpuść

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Faworki na cydrze 40

faworki . W końcu jutro Tłusty Czwartek, a my nie mamy nic na tę okazję. (co prawda jutro miałam coś upiec, ale … :D), a dodatkowo w lodówce stoi butelka cydru, wieć żeby się nie zmarnowałą, trzeba coś z niej zrobić – faworki na cydrze , tego jeszcze nie próbowałam I tak zamiast zmagać się z zadaniami z mowy zależnej i niezależnej(...)zabrałam się za zagniatanie ciasta, wykrawanie i pieczenie faworków Mega rozluźniające i uspokajające zajęcie A i w sumie wałkowanie ciasta na faworki na cydrze , można już zaliczyć jako trening rąk Faworki na cydrze przepis na ok. 40 faworków 400 g mąki pszennej ok. 100 ml cydru 3 żółtka tłuszcz do smażenia + cukier puder do posypania Na stolnicę przesiej mąkę, zrób

365 dni dookoła kuchni
Łosoś na słodko, w glazurze z cydru i miodu 46

Połączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli(...)pieprzu - łatwe prawda? 'łosoś na słodko, w cydrze z miodem' Składniki (na 4 porcje): - 0,5 kg filetu z łososia  - 0,33 l cydru * - 3 łyżki miodu - 1 łyżka oliwy - sól, pieprz Cydr wlać do garnka i dodać miód. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień  i zredukować, do otrzymania karmelu. Delikatnie przestudzić, tak aby zrobił się gęstawy. Łososia obskrobać

CookYourself
Udka gęsie pieczone w cydrze. 35

Udka gęsie pieczone w cydrze, podane z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. To danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę. Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli. Składniki: 2 udka gęsie 2 cebule 2 jabłka 1 łyżeczka majeranku suszonego(...)łyżeczka miodu płynnego 0,5 litra cydru jabłkowego sól, pieprz czarny do przyprawienia mięsa Przygotowanie: Udka natrzeć solą i oprószyć pieprzem mielonym. Obsmażyć udka na patelni z obu stron, aż się zrumienią.  Cebulę pokroić w piórka, a jedno jabłko pokrić w ósemki, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć udka w naczyniu do pieczenia, obsypać majerankiem i dodać

Codziennik Kuchenny
Schab z jabłkami 45

zatem z nich częściej nie korzystać? Mam nadzieję, że ten przepis was do tego przekona. Sięgamy w tym celu po przepis z północnej Francji, gdzie jest mnóstwo jabłek i cydru, bo również i ten ostatni produkt nadaje nietuzinkowy charakter naszej potrawie. Cydr, zwany inaczej jabłecznikiem to napój alkoholowy, powstały z przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek. Jeśli nigdy nie próbowaliście cydru(...)obaw. Dobrze, zatem bierzemy się za schab z jabłkami. Warto mieć głęboką patelnię do tego przepisu, a taką jak tutaj . Jeśli szukacie więcej przepisów z jabłkiem lub cydrem w roli głównej, musicie wypróbować cydrowy sos do sałatek lub deser, czyli jabłka pod pierzynką z croissantów . Zobacz mój film z przygotowania schabu Składniki – Schab z jabłkami 200-300 g schabu

Kuchennyviral.pl
Biała kiełbasa pieczona w cydrze 38

Biała kiełbasa pieczona w cydrze z dodatkiem cebuli i jabłek to doskonała propozycja na świąteczne śniadanie lub obiad. Dotąd piekłam białą kiełbasę w piwie, jednak  goryczka z piwa trochę mi przeszkadzała w potrawie. Cydr delikatniejszy od piwa i lekko słodki okazał się świetnym dodatkiem do białej kiełbasy. Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, ponieważ dobór składników dania był spontanicznym(...)eksperymentem;) Kiełbaski mimo, że ładnie się zrumieniły pozostały soczyste w środku. Cebula i jabłka poddusiły się w cydrze, który mocno się zredukowały i utworzył pyszny sos.  Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 3 cebule 2 twarde jabłka ok. 0,5 litra cydru 1/2 łyżki oleju do smażenia cebuli 1 łyżeczka majeranku (lub więcej) 2 szczypty cynamonu 1 gałązka świeżego

Codziennik Kuchenny
Cydrowe naleśniki z prażonymi jabłkami 49

Naleśniki z dodatkiem cydru jabłkowego, dzięki któremu są lekko kwaskowate. Nadzienie słodkie, z prażonymi jabłkami, rodzynkami i śmietankowym serkiem. To może być smaczny początek dnia :) NALEŚNIKI: 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cydru 1 szklanka mąki pszennej NADZIENIE: 4 słodkie jabłka 1/2 szklanki rodzynek 1/4 szklanki cydru cynamon 100 g serka śmietankowego Jabłka obrać i pokroić(...)kostkę. Włożyć do garnuszka razem z rodzynkami i podlać cydrem. Prażyć, aż jabłka zmiękną, a rodzynki zwiększą swoją objętość, spuchną. Przyprawić cynamonem i ewentualnie cukrem. Przygotować naleśniki ubijając jajka z solą, aż staną się białe. Wlać mleko i wsypać mąkę. Połączyć. Na końcu wlać cydr i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Smażyć cienkie naleśniki z dwóch stron. Na naleśniku rozsmarować

https:KKuchniaMniam
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 15

mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn)   Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej(...)mięsa z rosołu , albo w wersji wege zapiekanej w słoiku . Upiekliśmy też zapiekankę rybną , na która przepis podpatrzeliśmy u sióstr Hemlsey. Jest on trochę podobny do zapiekanki rybnej w cydrze, ale sposób przygotowania sosu jest zupełnie inny. Do przepisu, który dzisiaj Wam polecamy trzeba użyć cydru, najlepiej wytrawnego (jeśli nie znajdziecie w sklepie cydru, kupcie piwo jabłkowe), na bazie którego

Niedzielny kucharz
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 24

mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn)   Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej(...)mięsa z rosołu , albo w wersji wege zapiekanej w słoiku . Upiekliśmy też zapiekankę rybną , na która przepis podpatrzeliśmy u sióstr Hemlsey. Jest on trochę podobny do zapiekanki rybnej w cydrze, ale sposób przygotowania sosu jest zupełnie inny. Do przepisu, który dzisiaj Wam polecamy trzeba użyć cydru, najlepiej wytrawnego (jeśli nie znajdziecie w sklepie cydru, kupcie piwo jabłkowe), na bazie którego

Niedzielny kucharz
Magiczny napój z książki Caraval 44

się podobała i podzielić się z Wami przepisem na magiczny napój , który miał wyostrzyć wzrok głównej bohaterki - Scarlett. Poniżej fragment książki. "(...) Wzdłuż alejki ciągnęły się ceglane ściany, a sprzedawca cydru, uroczy chłopiec z małpką na ramieniu, ciągnął po bruku swój stragan na kółkach. - Może ma pani ochotę na szklaneczkę trunku na palonym cukrze? - zapytał. - Wyostrzy pani wzrok. (...)podał Scarlett szklaneczkę(...)Garber Napój w istocie jest bardzo słodki, dlatego też proponuję dodać do niego rozpuszczalną kawę. Przełamie to nieco słodycz. W książce jest mowa o tym, że był to sprzedawca cydru. Można więc poeksperymentować i mleko zastąpić cydrem. Ja zamiast tego dodałam rumu. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja schłodzona. Miałam wrażenie jakbym piła lody :-) SKŁADNIKI Karmel: 100 g cukru

Passions hobbies life
Apple Cabbage Stew – The Elder Scrolls V: Skyrim – bigos z jabłkami i boczkiem na cydrze 20

proste i łatwo dostępne w grze składniki, warto przygotować kilka sztuk na palenisku i zapakować na drogę. Moja wersja receptury ma kilka bonusowych składników – w tym cydr czosnek oraz boczek, które powodują, że ten jabłkowy bigos nabiera nowego wymiaru smaku. Nie jest to zbyt wielkie odstępstwo od samej gry, gdyż te składniki idealnie pasują do uniwersum The Elder Scrolls(...)daniem podawanym z pajda świeżego, wiejskiego chleba.   PRZEPIS Z OKAZJI 25-lecia SERII THE ELDER SCROLLS! APPLE CABBAGE STEW The Elder Scrolls V: Skyrim bigos z jabłkami na cydrze CZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5 h (30 min przygotowanie, 60 min duszenie) CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 4 porcje POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ nóż i deska duży garnek drewniana łopatka SKŁADNIKI: młoda

Nerds Kitchen
Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 48

dyniowy sezon na blogu! Zup i kremów z tego warzywa cała masa,a każda inna i pyszna. Dorzucam do tej gromady jasny i pełen jesiennego słońca dyniowy krem na cydrze. Wygląda niewinnie ale naprawdę daje rozgrzewającego kopa dzięki sporej ilości świeżego imbiru. Do tego lekki owocowy posmak cydru i podbijające całość słodko-słone plasterki jabłka podsmażane krótko na maśle. Niby(...)wyrazistego i rozgrzewającego akcentu imbiru. Można też zagryźć kromką dobrego, razowego chleba. Spróbujcie, bo przecież w dyni co chwilę można zakochiwać się od nowa! Na przykład przy aromacie cydru... :) Zupa dyniowa na cydrze z maślanymi jabłuszkami Potrzebujesz: 500g dyni 1 cebulę 40g świeżego imbiru 1 łyżka masła 250ml cydru  500ml bulionu warzywnego 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/2 łyżeczki suszonego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Policzki wieprzowe w cydrze 11

Długie gotowanie w wolnowarze sprawia, że ​​policzki są niezwykle miękkie, wręcz się rozpadają, ale nie są suche. Przed wstawieniem do wolnowaru mocno obsmażyłam je na patelni. Do podlania użyłam cydru, który akurat zalegał w domu. Zamiast cydru można oczywiście użyć białego wina. Dodałam też gruszkę, aby sos nabrał lekkiej słodkości. Bardzo polecam - prosty i smaczny obiad! policzki wieprzowe w cydrze(...)sól, pieprz mąka do posypania 1 cebula, grubo posiekana 1 marchewka, grubo posiekana 1 por, pokrojony w plasterki 1 główka czosnku, przekrojona poziomo 2 szklanki półwytrawnego cydru 1 gruszka kilka gałązek świeżego tymianku 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu, zmiażdżonych przydatny sprzęt wolnowar PRZYGOTOWANIE Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać

Stare Gary
Schab z cydrem i jabłkami 23

Schab z jabłkami i cydrem to mięso duszone w soku jabłkowym, cydrze. Sos wykończony śmietanką i zblendowany na gładko. Mięso podane z pieczonymi, chrupiącymi ziemniaczkami i młodymi marchewkami. Ilość porcji / Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 45 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: 4 kawałki schabu z kością(...)szklanka cydru 1 cebula 3 jabłka 1/4 szklanki soku jabłkowego 250 ml śmietanki 30 % sól pieprz czosnek granulowany tymianek majeranek Sposób wykonania / Instructions: Schab natrzeć przyprawami, obtoczyć w majeranku.Podsmazyć z obu stron na gorącej patelni. Dorzucic pokrojoną w plastry cebulę. Chwile razem podusić na małym ogniu. Dorzucić pokrojone na plastry jabłka . Zalać cydrem i sokiem jabłkowym. Dusic około

Spice things up
Terrina na cydrze z owocami lata 44

moich ulubionych deserów. Soczyste letnie owoce zanurzone w lekko winnej galaretce. To proste, szybkie i pyszne zarazem! Terrinę najczęściej przygotowuję na białym winie, jednak tym razem postanowiłem wykorzystać cydr jabłkowy. Najlepiej wybrać ten słodki, wtedy galaretka nie będzie wymagała dodatku cukru. Wystarczy słodycz cydru i owoców. Tę terrinę polecam przygotować na zakończenie lata. Dzięki temu na długo zapadnie(...)pamięć! ;) * SKŁADNIKI na formę na babkę o średnicy ok. 24 cm 750 ml cydru 1 kg sezonowych owoców (np. arbuz, morele, borówki, jeżyny, maliny) 1-3 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej cydr, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 6 łyżek zimnej wody i wymieszaj. Odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie

Food Square
Cydrowy sos do sałatek 37

trzymać w lodówce. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Ponadto składa się z produktów, które powinny być w każdym domu – miód, musztarda, majonez, a także cydr. No właśnie, niektórzy pewnie są ciekawi, co to takiego ten cydr. W skrócie to przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu(...)potrawach smażonych na patelni. Sprawdźcie go koniecznie. Możecie też spróbować kurczaka w sosie kurkowym. Zobacz mój film z przygotowania sosu Składniki – Cydrowy sos do sałatek 100 ml cydru 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki miodu (np. gryczany) pieprz i sól (opcjonalnie) Przepis – Cydrowy sos do sałatek Cydr zazwyczaj ma kilka procent alkoholu, ale spokojnie, w naszym

Kuchennyviral.pl
Cydrowy sos do sałatek 50

trzymać w lodówce. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Ponadto składa się z produktów, które powinny być w każdym domu – miód, musztarda, majonez, a także cydr. No właśnie, niektórzy pewnie są ciekawi, co to takiego ten cydr. W skrócie to przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu(...)potrawach smażonych na patelni. Sprawdźcie go koniecznie. Możecie też spróbować kurczaka w sosie kurkowym. Zobacz mój film z przygotowania sosu Składniki – Cydrowy sos do sałatek 100 ml cydru 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki miodu (np. gryczany) pieprz i sól (opcjonalnie) Przepis – Cydrowy sos do sałatek Cydr zazwyczaj ma kilka procent alkoholu, ale spokojnie, w naszym

Kuchennyviral.pl
Cydrowa galaretka z czarnym bzem 45

fanów smaku cydru, ale nie tylko :) Lekka, delikatna, orzeźwiająca galaretka pełna cudownych kwiatów czarnego bzu. Gotowanie cydru sprawia, że alkohol wyparowuje, jednak trzeba pamiętać, że nigdy nie wyparuje całkowicie. Zatem deser bardzo pełnoletni. I wegański, bo zamiast żelatyny, użyłam agaru. 1 porcja butelka cydru – 270 ml 1/2 łyżeczki agaru 2-3 łyżki kwiatów czarnego bzu Cydr mieszamy z agarem(...)deserów, bo poza żelatyną zawierają także cukier i inne dodatki, np. skrobię, aromaty, zagęstniki. Agar idealnie się rozpuszcza w zimnej cieczy i wymaga gotowania przez kilka minut. Zamiast cydru możecie użyć np. białego wina. Albo soku, herbaty. To nie musi być alkohol. A dzieciom przyda się dawka zdrowia z kwiatów bzu. Pamiętajcie tylko, aby zbierać bez daleko od dróg, gdyż

Kucharzyca
Schabowe w cydrze 53

Moje dzieciaki uwielbiają schabowe, a jeszcze bardziej kotlety w sosie. Pomysł na schabowe w cydrze wziął się stąd, że przyrządzam podobne danie ale z jabłkami . Bardzo lubię cydr zwłaszcza jabłkowy. Jest delikatny w smaku, lekko musujący. Wytrawny najlepszy. Do mięsa idealny. Schabowe w sosie cydrowym wyszły bardzo smaczne. Przepis na schabowe Składniki: 800 g schabowych bez kości 1 duża cebula(...)winne jabłka 4 nasiona angielskiego ziela 2 łyżki masła ½ l cydru 1 liść laurowy sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki natka pietruszki do posypania Podziel mięso na cienkie plastry. Oprósz mąką i zrumień na maśle. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na tej samej patelni. Dodaj do mięsa, wlej cydr. Przypraw sos solą i pieprzem

codojedzenia
Pęczak z dynią, fetą i jarmużem 71

korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem, jak i z dynią, a w roli parmezanu wystąpiła słonawa feta. Pycha. Składniki na ok. 3 porcje (lub 4 małe). Pęczak z dynią, fetą(...)hokkaido (600-800 g) 50 g sera typu feta (użyłam w kostkach; można pominąć jeśli nie lubicie) dwie garści świeżego jarmużu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 ml cydru (1 szklanka) 600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 1 łyżka posiekanych igieł świeżego rozmarynu szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego

Poezja smaku
Danie główne. Kotlety schabowe w glazurze z cydru jabłkowego 51

domów, tyle sposobów jego przyrządzenia i wariacji podania. Mój dzisiejszy przepis łączy w sobie od razu dwa dobra narodowe – naszą polską wieprzowinę i polskie jabłka w płynnej postaci – cydru. Soczyste kotlety schabowe w błyszczącej, jabłkowej glazurze – nie mają w sosie mąki czy masła. Podgrzewany cydr podczas odparowywania sam zamienia się w gęsty, słodko-kwaśny syrop, wprost stworzony do wieprzowiny(...)nacinamy je delikatnie w kratkę z obu stron, solimy, pieprzymy, wcieramy przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim kotlety. Cebulę kroimy w piórka. Przyprawione kotlety przekładamy cebulą, zalewamy butelką cydru. Całość odstawiamy na jakieś 2-3 godziny, niech się zamarynuje. Kotlety zmienią kolor, zbledną od marynaty, mięso z wierzchu od kwasu zawartego w cydrze zacznie się lekko ścinać. Odsączamy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania