cydr - 553 przepisów (strona:5/37)

Cydrowy sos do sałatek 37

trzymać w lodówce. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Ponadto składa się z produktów, które powinny być w każdym domu – miód, musztarda, majonez, a także cydr. No właśnie, niektórzy pewnie są ciekawi, co to takiego ten cydr. W skrócie to przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu(...)potrawach smażonych na patelni. Sprawdźcie go koniecznie. Możecie też spróbować kurczaka w sosie kurkowym. Zobacz mój film z przygotowania sosu Składniki – Cydrowy sos do sałatek 100 ml cydru 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki miodu (np. gryczany) pieprz i sól (opcjonalnie) Przepis – Cydrowy sos do sałatek Cydr zazwyczaj ma kilka procent alkoholu, ale spokojnie, w naszym

Kuchennyviral.pl
Cydrowy sos do sałatek 50

trzymać w lodówce. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Ponadto składa się z produktów, które powinny być w każdym domu – miód, musztarda, majonez, a także cydr. No właśnie, niektórzy pewnie są ciekawi, co to takiego ten cydr. W skrócie to przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu(...)potrawach smażonych na patelni. Sprawdźcie go koniecznie. Możecie też spróbować kurczaka w sosie kurkowym. Zobacz mój film z przygotowania sosu Składniki – Cydrowy sos do sałatek 100 ml cydru 2 łyżki musztardy 2 łyżki majonezu 2 łyżki miodu (np. gryczany) pieprz i sól (opcjonalnie) Przepis – Cydrowy sos do sałatek Cydr zazwyczaj ma kilka procent alkoholu, ale spokojnie, w naszym

Kuchennyviral.pl
Cydrowa galaretka z czarnym bzem 45

fanów smaku cydru, ale nie tylko :) Lekka, delikatna, orzeźwiająca galaretka pełna cudownych kwiatów czarnego bzu. Gotowanie cydru sprawia, że alkohol wyparowuje, jednak trzeba pamiętać, że nigdy nie wyparuje całkowicie. Zatem deser bardzo pełnoletni. I wegański, bo zamiast żelatyny, użyłam agaru. 1 porcja butelka cydru – 270 ml 1/2 łyżeczki agaru 2-3 łyżki kwiatów czarnego bzu Cydr mieszamy z agarem(...)deserów, bo poza żelatyną zawierają także cukier i inne dodatki, np. skrobię, aromaty, zagęstniki. Agar idealnie się rozpuszcza w zimnej cieczy i wymaga gotowania przez kilka minut. Zamiast cydru możecie użyć np. białego wina. Albo soku, herbaty. To nie musi być alkohol. A dzieciom przyda się dawka zdrowia z kwiatów bzu. Pamiętajcie tylko, aby zbierać bez daleko od dróg, gdyż

Kucharzyca
Schabowe w cydrze 53

Moje dzieciaki uwielbiają schabowe, a jeszcze bardziej kotlety w sosie. Pomysł na schabowe w cydrze wziął się stąd, że przyrządzam podobne danie ale z jabłkami . Bardzo lubię cydr zwłaszcza jabłkowy. Jest delikatny w smaku, lekko musujący. Wytrawny najlepszy. Do mięsa idealny. Schabowe w sosie cydrowym wyszły bardzo smaczne. Przepis na schabowe Składniki: 800 g schabowych bez kości 1 duża cebula(...)winne jabłka 4 nasiona angielskiego ziela 2 łyżki masła ½ l cydru 1 liść laurowy sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki natka pietruszki do posypania Podziel mięso na cienkie plastry. Oprósz mąką i zrumień na maśle. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w piórka i zeszklij na tej samej patelni. Dodaj do mięsa, wlej cydr. Przypraw sos solą i pieprzem

codojedzenia
Pęczak z dynią, fetą i jarmużem 71

korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem, jak i z dynią, a w roli parmezanu wystąpiła słonawa feta. Pycha. Składniki na ok. 3 porcje (lub 4 małe). Pęczak z dynią, fetą(...)hokkaido (600-800 g) 50 g sera typu feta (użyłam w kostkach; można pominąć jeśli nie lubicie) dwie garści świeżego jarmużu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 ml cydru (1 szklanka) 600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 1 łyżka posiekanych igieł świeżego rozmarynu szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego

Poezja smaku
Danie główne. Kotlety schabowe w glazurze z cydru jabłkowego 51

domów, tyle sposobów jego przyrządzenia i wariacji podania. Mój dzisiejszy przepis łączy w sobie od razu dwa dobra narodowe – naszą polską wieprzowinę i polskie jabłka w płynnej postaci – cydru. Soczyste kotlety schabowe w błyszczącej, jabłkowej glazurze – nie mają w sosie mąki czy masła. Podgrzewany cydr podczas odparowywania sam zamienia się w gęsty, słodko-kwaśny syrop, wprost stworzony do wieprzowiny(...)nacinamy je delikatnie w kratkę z obu stron, solimy, pieprzymy, wcieramy przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim kotlety. Cebulę kroimy w piórka. Przyprawione kotlety przekładamy cebulą, zalewamy butelką cydru. Całość odstawiamy na jakieś 2-3 godziny, niech się zamarynuje. Kotlety zmienią kolor, zbledną od marynaty, mięso z wierzchu od kwasu zawartego w cydrze zacznie się lekko ścinać. Odsączamy

Karo in the Kitchen
Galaretka z cydru z parowaru 75

Jednym z hitów niedawnego Food Blogger Fest był cydr :) Dla mnie i dla wielu osób, z którymi rozmawiałem z trzech oferowanych wersji grzańca z cydru najlepszy był ten z tymiankiem :) Doskonała była też galaretka z cydru z nutką cynamonu i tę galaretkę właśnie zrobiłem :) Przepis na galaretkę jest autorstwa Meat Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy(...)różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :)    Składniki : 1 butelka 400ml Green Mill Cider 2 łyżki cukru brązowego  1 laska cynamonu  3 łyżki żelatyny  2 plasterki jabłka  Cydr wlewamy do pojemnika na ryż, albo do pojemnika do żywności odpornego na wysokie temperatury. Wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy laskę

Parowar Faceta
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 100

kulinarną i różnorodnością roślin jadalnych, więc dla podkreślenia niezwykłego koloru, smaku i właściwości batatów użyłam blanszowanego szpinaku i dzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze(...)duży batat (ok. 600 g), 100 g świeżego szpinaku baby, Garść młodych listków krwawnika, 1 duża pigwa, 300 ml jasnego bulionu drobiowego, 150 ml białego wytrawnego wina, 100 ml cydru lubelskiego, 100 ml płynnej śmietany 18%, 4 łyżki miodu akacjowego, Soki i skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżki masła, 20 g żelatyny w listkach, Gałązki macierzanki cytrynowej, Do smaku

SzczyptaSmaQ
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 89

dość sporo pracy, ale efekt był po prostu fenomenalny. Zapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych(...)uzyskała lekko słodkawy smak. Po uzyskaniu przez cebulę pożadanego koloru przełożyłem ją do naczynia żaroodpornego, w którym miałem zamiar zapiekać gęś. Na patelnię, na której podsmażałem cebulę dodałem odrobinę cydru, aby usunąć z niej przysmażone resztki cebuli. Cydr na patelni podgrzewałem około minuty, delikatnie skrobiąc dno patelni drewnianą łyżką, a następnie przelałem zawartość patelni do cebuli. Na patelnie ponownie dodałem

Wyprawy kulinarne
Jabłkowy chleb z cydrem na zakwasie 69

Jabłkowy chleb z cydrem na zakwasie…Tak, tak jak już posadziłam nowy zakwas to nie ma siły abym nie upiekła kolejny chleb na zakwasie . Jabłkowy chleb jest przepyszny! Upiekłam go jabłkami. Do ciasta dodałam również jabłkowy cydr, jakżeby inaczej! Chleb jest bardzo pulchny i idealny na śniadanie. Taki chleb mogę jeść tylko z masłem. Moje zadowolenie nie zna granic(...)zawsze zaczynam jeść od piętki. Jabłkowy chleb na zakwasie Składniki: na 2 bochenki 90 g zakwasu pszennego (można pominąć) 200g mąki żytniej 700 g mąki pszennej 500 ml jabłkowego cydru, pół wytrawnego 20 g świeżych drożdży 1 ¼ łyżki soli 320 g jabłek pokrojonych w grubą kostkę, ok. 3 jabłka Przygotuj robot z hakiem. Wlej do misy zakwas, cydr i wodę

codojedzenia
22. Cydrowe babeczki czekoladowo - owocowe bez tłuszczu 53

się przełknąć, ponieważ zlepiają całe usta. Jednak babeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego grilla lub piknik!    Przepis zainspirowany książką Kuchnia wegańska. Składniki na polewę: 200g dżemu(...)owoców leśnych 40g kakao w proszku Wykonanie: 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gęstego kremu. Składniki na 13 babeczek: 400ml cydru - około półtora małej butelki 120g suszonych moreli szczypta soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego 190g cukru trzcinowego 80g kakao w proszku 2 łyżeczki octu jabłkowego tabliczka gorzkiej czekolady 200g pełnoziarnistej mąki 100g mąki

Pland based fille
Cydr z cytrusami 60

Połączenie cydru, soku pomarańczowego i wody mineralnej. Napój jest bardzo orzeźwiający, a połączenie cytrusów i cydru naprawdę świetnie ze sobą współgra. Wygląd napoju jest lekko inspirowany klasycznym tequila sunrise Cydr, którego użyłam do przepisu, jest własnej roboty, co jeszcze podnosi walory smakowe Przepis bierze udział w konkursie „Karnawał z Perrier” organizowanym przez „Smaki Południa” . Przepis(...)dwie duże porcje: 450 ml wytrawnego cydru jabłkowego 100 ml wody gazowanej (użyłam wody Perrier) 100 ml soku pomarańczowego 8 cienkich plastrów pomarańczy 4 cienkie plastry limonki kilka kropli soku malinowego Do dekoracji: 2 plastry pomarańczy, 2 plastry limonki Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. W dużym naczyniu wymieszać cydr, wodę gazowaną i sok pomarańczowy. Na dnie dwóch szklanek poukładać

Bullio
Grzany cydr z karmelem i cynamonem 55

szare (choć teraz białe), mroźne i długie wieczory, kiedy to temperatura za oknem Nas nie rozpieszcza polecam rozgrzewać i równocześnie rozkoszować się smakiem grzanego cydru... niesamowicie smakującym jabłkami, karmelem i cynamonem... o złoto-bursztynowym kolorze... pomimo, że niskoprocentowym, to kapitalnie rozweselającym i poprawiającym humor... rozgrzewającym nie tylko ciało, ale i zmysły 😜... Pamiętajcie, najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie! 😉 * cydr- 1 litr(...)wsypać na patelnię (ewentualnie garnek) z grubym dnem i na małym ogniu podgrzewać do momentu, aż się cały rozpuści (nie mieszać!). Kiedy tylko zaczną pojawiać się maleńkie bąbelki, wlać cydr (uwaga, będzie bulgotać!) oraz włożyć laski cynamonu i drewnianą łyżką mieszać, że powstałe grudki się rozpuszczą. Podgrzać (nie zagotowywać!) i gorący rozlać do szklanek. Na zdrowie! 🍷 Do przygotowania grzanego cydru

Kraina Miodem Płynąca
Łopatka wieprzowa z jabłkami i cydrem. 178

pysznym sosie, który przyszedł mi do głowy w trakcie przemieszczania się od sklepu do sklepu w czasie porannych zakupów. Chciałem żeby było jeszcze bardziej jabłkowo i dlatego pomyślałem o cydrze. Jak dobrze, że ten napój od kilku lat zdobywa popularność w naszym kraju i w związku z tym nie musiałem długo go szukać. Oczywiście - głównym bohaterem dania jest łopatka. Moim(...)łopatki wieprzowej 3 jabłka  2 cebule 3 łyżki majeranku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku 300 ml cydru 2 łyżeczki brązowego cukru 1 esencja do duszonych mięs Wykonanie: Połączyć oliwę, sól, pieprz, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę brązowego cukru i 1 łyżkę cydru w marynatę. Natrzeć nią umytą

zadanie-gotowanie
Makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru 61

Letni delikatny i lekkostrawny obiad! Przepyszny makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię  zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne(...)cydr. Tak zdecydowanie to moje ulubione połączenia składników. Cały szkopuł w przygotowaniu szparagów polega na tym aby po ugotowaniu były one nadal lekko chrupiące- all dente, czyli na ząb, czyli ma być chrupnięcie. Niestety widzę tak wiele zdjęć szparagów potraktowanych katastrofalnie, od tych nawet nie obranych i bez odciętych końcówek..., poprzez rozgotowane, rozmiękczone coś blado zielonego, bądź spalone w piekarniku

SMYKWKUCHNI
CIASTO Z CYDREM 43

pachnące latem . .. POTRZEBUJEMY: 100g masła w temperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru 2 jajka 300-350 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 ml cydru  szczypta cynamonu LUKIER kilka łyżeczek cydru kilka łyżek cukru pudru Masło miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce mieszamy suche składniki : mąkę proszek do pieczenia, sól, cynamon(...)miski z utartym masłem dodajemy cydr i energicznie mieszamy. Początkowo mogą pojawić się grudki , jednak po chwili masa powinna stać się gładka . Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni . Później, gdy ciasto zbyt mocno się zrumieni, możemy zmniejszyć temp do około

WYSPA SZCZĘSLIWA
Grzany cydr / Mulled cider 62

Składniki /  Ingredients: 500 ml cydru / 500 ml cider 2 łyżki cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar sok z pomarańczy / juice of an orange laska cynamonu / cinnamon stick 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves 2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise 1 plasterek pomarańczy / 1 slice of orange 2 kawałki jabłek / 2 pieces of apples Sposób przygotowania(...)Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: 15 min, ilość porcji: 2 Wlewamy cydr do garnka. Dodajemy cukier brązowy , goździki, anyż, sok z pomarańczy i laskę cynamonu. Gotujemy cydr na wolnym ogniu cały czas mieszając przez 15 minut ( nie doprowadzamy cydru do wrzenia) . Cydr wlewamy do szklanki (przecedzamy go ). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy i kawałek jabłka. Gotowe

Projekty ze smakiem
Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym 59

odmianę ciasteczkową - pierniczki :) Piekłam już kiedyś piernik na ciemnym piwie, a tym razem chciałam spróbować czegoś innego i po przezukaniu przepisów nie znalazłam ciasta, które byłoby pieczone na cydrze. Po degustacji gotowego ciasta mogę powiedzieć tylko tyle - jest pyszne! Delikatne, lekkie jak biszkopt, a jednocześnie nie jest suche, a nieco wilgotne. Najważniejsze jednak jest to, że cudownie pachnie,a korzenne(...)przyprawy i miód w połączeniu z cynamonowym cydrem nadają mu niepowtarzalnego smaku. Musicie koniecznie spróbować :) Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym 160 ml cynamonowego cydru 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej 2 łyżki karobu 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jajka

FitKot
Oponki jabłkowo-cydrowe 45

żałuję :) Oponki wyszły bardzo smaczne: delikatnie korzenne, mięciutkie i niezbyt słodkie, ale lukier nadrabia to niedociągnięcie. Zapraszam do spróbowania :) Składniki (na ok. 22 szt.): 2 jabłka 1,5 szklanki cydru 4 szklanki mąki + 1 szklanka mąki do podsypywania ciasta 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2/3 szklanki cukru(...)łyżki miękkiego masła 1 jajko + 1 żółtko 1/4 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii olej do smażenia Dodatkowo do przygotowania lukru: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek cydru Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania musu jabłkowo-cydrowego: jabłka obrać i pokroić, przełożyć do rondla, zalać cydrem i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną

Domowa Cookierenka Agi
Grzany cydr 31

Odkąd Rosja nałożyła na nas embargo, na rynku pojawiło się więcej cydru, dobrego cydru. Miałam chęć zaeksperymentować i zrobiłam go na grzany cydr. Okazało się, że to był idealny pomysł, na jesienno-zimowy wieczór spędzony w domku na kanapie SKŁADNIKI: 0,75 ml cydru 1 pomarańcz goździki cynamon  Wlać cydr do szerokiego rondla, dodać pokrojone w plasterki i sparzone

MarciochaKucharzy
Naleśniki z cydrem 53

Delikatne i pulchne naleśniki. Z dodatkiem cydru. Długo czekały na swoją publikację, bo znikały w mgnieniu oka. To dzięki zawartości cydru, naleśniki stają się puszyste. Najlepsze do słodkawego nadzienia. Naleśniki nie należą do najcieńszych, ale bez obaw - te grubsze równie dobrze smakują :) Ciasto na naleśniki najlepiej zrobić wcześniej, min.2 godziny przed smażeniem (może być nawet dzień wcześniej lub zostawić(...)wtedy dodajemy trochę mniej mąki, bo z czasem ciasto robi się coraz bardziej gęste). 'naleśniki z cydrem' Składniki (na ok.12 naleśników): - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cydru - 3 jajka - 10g masła - ok.1,5 szklanki mąki - 2-3 łyżki cukru pudru - szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier puder. Dodać jajka, mleko, roztopione masło i cydr. Zmiksować

CookYourself

Proponowane wyszukiwania