swój ok szklanką wrzątku i poczekałam aż wchłonął wodę. Białka ubiłam na sztywna pianę. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę,a następnie wymieszałam z makiem, kaszą, proszkiem i bułką tartą. Na koniec delikatnie wmieszałam pianę z białek. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 st C , przez ok 40 minut(...)potem wlać do masy). Krem podzieliłam na 2 części, do jednej z nich dodałam kawę rozpuszczalną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dobrze jest zostawić sobie kilka łyżek masy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Zimny spód makowy rozkroiłam na 3 części, pierwszą z nich posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym, a na dżem wyłożyłam krem. Przykryłam drugą częścią ciasta i wyłożyłam krem
Cynamonowe szczęścieNaleśniki z serem i jagodami SKŁADNIKI: CIASTO mleko 2 szkl woda sól mąka- 0,5 kg jajka- 2 szt tłuszcz do smażenia MASA ser biały - 300 g 2 łyżki śmietany 3 łyżki cukru jagody - 1 szkl PRZYGOTOWANIE: CIASTO Jajka wybić do miski, dodać mąkę, sól, wodę i mleko, zmiksować mikserem. Smażyć naleśniki na wysmarowanej tłuszczem patelni na złoty
Kuchnia DanusiBiałka ubijam. Stopniowo dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę i piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Truskawki miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Studzę. Gęstą masę wykładam(...)ciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym. 4. Na mleku gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na biszkopt jasny. Przykrywam biszkoptem ciemnym. 5. Wierzch ciasta polewam polewą czekoladową i ozdabiam rozpuszczoną na kąpieli wodnej białą czekoladą
Tradycyjna kuchnia Kasimasa 1 puszka ananasów 1 budyń waniliowy piana 3 białka 1/2 szklanki cukru 10 dag wiórek kokosowych przepis Białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier i żółtka a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , wszystko lekko mieszamy . Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy(...)kostkę , łączymy z budyniem i studzimy . Białka ubijamy z cukrem , dodajemy kokos i lekko mieszamy . Pieczemy w temp . 180 st. C. Biszkopt smarujemy masą budyniową a na wierzch kładziemy upieczoną piankę z kokosem . Ciasto podajemy schłodzone
Smakowite Daniacytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić(...)sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku
Słodkości i nie tylkodnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru - 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g(...)mąki dodajemy do ciepłej masy i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy. Łączymy z zimną masą. Jajka lekko ubijamy i dodajemy do ciasta wraz z sodą rozpuszczoną w wodzie. Całość dokładnie zagniatamy ręką. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Gotowe
Kuchnia co dniaprezentacje w pełnym słońcu, ale sam tort polecam. Jego największym atutem jest właśnie ów delikatny mus. Dla fanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami.Składniki:ciasto 175g masła175g drobnego cukru4 jajka200g mąki1 łyżka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia30g gorzkiej + 20g deserowej czekolady rozpuszczonej w wodnej kąpielimus2 żółtka + ubita sztywna piana z 2 białek200ml soku ze świeżych(...)100g ubitej śmietanySposób przygotowania:ciastoUbijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając dodajemy jajka, mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a na koniec czekoladę.Całość wylewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (20-24cm).Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy na kratce i przecinamy na 2 części.musŻółtka ubijamy
W kuchni wieczoremmleka 600 g mąki pszennej 4 jabłka, cukier, cynamon W ciepły mleku rozpuścić drożdże, następnie dodać cukier, roztrzepane jajka, olej i mąkę. Ciasto wyrabiać drewnianą łopatką lub ręką na jednolitą masę, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cukrem i cynamonem do miękkości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć
Jadło i czytadłocoraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone!Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne!Bo zdjęcie mówi samo za siebie!Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :BISZKOPT:* jajko – 5 szt* cukier
Ostra na SłodkoMakowiec z akcentem świątecznym, tym razem nie strucla a rolada. Składniki na masę makową:-20 dkg maku-1/2 kostki margaryny-szklanka cukru-2 jajka-2 łyżki bułki tartej-garść rodzynek-aromat migdałowy Składniki na ciasto:-5 jajek-3/4 szklanki cukru-szklanka mąki typ 450-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat wanilinowy Przed(...)cukier, aromat a następnie dodajemy mak, bułkę tartąi jajka. Na koniec rodzynki i dokładnie mieszamy.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową. Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę. Roladę polewamy lukrem lub czekoladą. Dekorujemy według uznania
Maminek kulinarnyLubicie ciasta Siostry Anastazji? Wolicie bardziej słodkie, czy raczej nie? Jeżeli jesteście fanami jej ciast, a przy tym wolicie coś mniej słodkiego, to dzisiejszy przepis na pewno trafi w Wasze gusta. Pyszny tort na bazie kawy cappuccino, który nie jest zbyt słodki, a nawet, powiedziałabym, ze jest za mało słodki jak na tort. U mnie(...)szklanki kawy cappuccino orzechowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1/2 litra śmietany 30% 1 ,,Śnieżka" 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 1 szklanka kawy cappuccino- oczywiście ta już płynna spirytus lub inny alkohol wg uznania Wykonanie: Na ciasto ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka wymieszane z wodą
Ciasteczkowy Potwórmakowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami.Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka.Kruche zawijaski makoweSkładniki:ciasto100g mąki pszennej20g mąki ziemniaczanej60g cukru pudru60g masła20g (1 łyżka) miodu1 żółtko1/2 łyżeczki(...)masło, gdy się rozpuszczą, dodać mak, cukier, wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać olejek migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić- schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej- placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku- utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut- piekarnik rozgrzać
Smakołyki Bereniki" Mimo ciągłego planowania, zawsze przed świętami mam problem z ogarnięciem wszystkich czynności. Zawsze na coś brakuje mi czasu i zazwyczaj jest to przepranie/umalowanie się/ inne czynności
Słodkie Przyjemnościteż wyszło dobre . Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać posiekaną margarynę , cukier , cukier waniliowy i żółtka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Ciasto podzielić w proporcji 2 do 3 i zawinąć w folię , mniejszą część przełożyć do lodówki na 0,5 godziny . Większą część rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej
Sama słodycz i szczypta chilicukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Śmietanę ubić(...)pudrem i cukrem waniliowym na końcu dodać śmietany fix i wymieszać . Zimny biszkopt przeciąć na dwa równe krążki ten górny lekko ściąć . Na spodni krążek ciasta wyłożyć 2, 3 łyżki konfitury malinowej . Masę śmietanową podzielić na pół, do jednej części dodać pokrojone maliny . Masę wyłożyć na konfiturę malinową. Przykryć drugim krążkiem . Drugi krążek posmarować cienką warstwą konfitury
Sama słodycz i szczypta chili