Jest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)żeby ostygł. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce budyniu, ciągle mieszając. Następnie dodać masę toffi, dokładnie wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na masę z ciastek i znowu do lodówki na pół godziny. Trzecia warstwa – ugotować budyń z jednej paczki, użyć tyle mleka ile mam podane w składnikach, ostudzić. Galaretkę rozmieszać w szklance wrzącej wody
Kuchnia Pokoleńtęczowe, lekko rozmyte kropeczki z cukrowej posypki. Możecie także używając barwników spożywczych nadać masie ulubiony kolor Waszych pociech :) Ja dodatkowo ozdobiłam tort figurką pandy z lukru plastycznego, którą zrobiłam zupełnie sama (córka jest miłośniczką tych zwierzątek). Przepis na tort znalazłam na blogu „Moje Wypieki”. Polecam! Składniki: Ciasto (składniki na 1 blat, należy upiec takie 3): 100 g masła (lub margaryny(...)serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Ciasto: W misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejszając obroty miksera, ale nie przerywając miksowania, dodajemy kolejno jajka, jedno po drugim. Dolewamy także sok z cytryny. [Jeśli masa się zważy nie przejmujcie
MyCookBook.plpapierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C przez ok. 35 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem. Masa budyniowa: W mleku (lub ostudzonym(...)wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto, rozprowadzić również po bokach i wstawić na ok. godz. do lodówki. Opaska czekoladowa: Zmierzyć obwód i wysokość tortu (u mnie 70 cm na 6 cm). Z papieru
Domowa Cookierenka AgiMasło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem cynamonowy: 125 g mascarpone 75 ml śmietany kremówki
Domowa cukiernia Ewydodatkowo paczka duża herbatników dżem śliwkowy kakao gorzkie tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku a następnie po łyżce śmietany cały czas ucierając. Na koniec dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy aż do ich połączenia. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Masa: Część mleka(...)zetnie. Gotowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie mało ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy uzyskamy jednolitą czekoladowa masę przelewamy ją na ostygnięty biszkopt. Na ciasto układamy herbatniki, smarujemy je dżemem śliwkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy
ciastkarnia na kruchym spodziemasło na jak najmniejsze kawałki. Do drugiej, wysokiej miski wbij białka. Żółtka wrzucaj do osobnego naczynia, dodaj do nich cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wymieszaj. Wlej masę do mąki i jak najszybciej zagnieć ciasto ręką. Podziel ciasto na 2 porcje (1/3 i 2/3). Pierwszą schowaj do zamrażalnika, a drugą do lodówki. Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki, podlej kilkoma
Qlinarnie i QlinarnieCannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś
Smaczna Pyzalodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego
Anioły w kuchnimleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli 1,5 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masa powinna być bardziej płynna niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie delikatniejsze. Następnie rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy niewielką ilością masła. Wlewamy 2-3 łyżki
Kolizje Smakówzmian. Składniki na 15 drożdżówek: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej; 30 g drożdży; 5 łyżeczek cukru waniliowego; 3 łyżki cukru kryształu; 150 ml mleka; 2 małe jajka; 100 g masła; szczypta soli; 5 łyżek amaretto; Wykonanie: Pokruszone drożdże rozetrzeć z cukrem kryształem na płynną masę. Do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodać cukier waniliowy, roztarte drożdże(...)migdałami), resztę orzechów posiekać. Chałwę pokruszyć w misce. Do pokruszonej chałwy dodać wszystkie orzechy (i migdały), śmietanę oraz amaretto. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. ponadto: 1 jajko (roztrzepać do posmarowania drożdżówek); Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście
In my kitchenlniane, otręby, płatki, 0,5 łyżeczki cynamonu, miód i wszystko dokładni zagniatamy Do żaroodpornego naczynia (delikatnie wysmarowanego oliwą z oliwek, żeby masa nam ładnie odeszła) wykładamy przygotowane ciasto, oklejamy nim spód i boki naczynia, zostawiając część na przykrycie góry Jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon (jeśli jabłko jest mało słodkie możemy dodać odrobinę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskładniki są właśnie w tych kolorach. Zobaczcie co nam wyszło, a na marginesie powiemy Wam po cichu, że było przepyszne. Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony(...)samym końcu dodajemy żółtko, aby zagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości
vegetanieżółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze(...)garnku z gorącą wodą, wystudzić. Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać. Jedną część ciasta nasączyć połową niezbyt słodkiego soku wiśniowego wymieszanego z alkoholem (gdy sok jest za słodki rozcieńczyć go przegotowaną zimną wodą). Następnie posmarować połową konfitury
Kuchcik gotujeDziś zapraszam na klasykę polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy pierogami(...)czosnek granulowany lub majeranek Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę (opcjonalnie doprawiamy czosnkiem lub majerankiem). CIASTO: 500 g mąki pszennej 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego płaska łyżeczka soli Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól
Rozpustne gotowanie