ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:395/1309)

Expresowy murzynek 198

Sposób przygotowania: Przesianą mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać dokładnie łyżką, dodać maślankę, oliwę i dżem, ponownie wymieszać łyżką. Tortownicę (u mnie śr. 26cm) wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, przelać ciasto do tortownicy, piec około 40-50 min w 170-180 stopniach do suchego patyczka. Murzynek gotowy. Chcąc go troszkę urozmaicić, kroimy go na 3 placki, pierwszy placek smarujemy dżemem, drugi(...)rozpuszczamy w niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao, energicznie mieszamy aby powstała gładka lśniąca masa. Lekko studzimy i polewamy nią ciasto. Obsypujemy murzynka płatkami migdałowymi i gotowe. Smacznego

na moim stole...
Burrito w kukurydzianej tortilli 143

wodę (ja gotuję na wrzątek i pozwalam wodzie w czajniku stygnąć 15 minut) i mieszamy łyżką aż mąka ją wchłonie. Dodajemy oliwę i znów mieszamy. Gdy ciasto wystygnie zagniatamy je na gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. W tym czasie zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy(...)pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wracamy do ciasta: schłodzone ciasto dzielimy na 7 części. Obficie podsypując mąką wałkujemy każdą część na placki o średnicy minimum 20 cm. Nasze miały pewnie ok. 30 cm. Każdy placek pieczemy na suchej

Marder&Marder Manufacture
Pleśniak z jabłkami 311

wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz(...)miksujemy jeszcze chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto. Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site

Smakowy Raj
Sernik z melisą i brzoskwiniami (bez glutenu) 171

Uwielbiam serniki. To moje ulubione ciasta, choć czasem zwycięża szarlotka lub piernik (piernik, nie miodowiec). Nie przepadam jednak za sernikami z ciastem, dlatego przygotowuję bez jakichkolwiek blatów lub spodów. Sama masa serowa najbardziej mi odpowiada. I najlepiej jeśli pachnie cytryną ;) Zazwyczaj ser mielę sama. Dziś jednak serwuję ciasto z gotowego twarogu mielonego (twaróg bez dodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu(...)startej skórki z cytryny 5 połówek brzoskwiń z puszki Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Dodać budyń i dobrze wymieszać. Do masy serowej dodać skórkę z cytryny i posiekaną melisę. Wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pianę

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek Jojo (Stefanka) 500

ciasto jest pyszne, trochę podobne do Rafaell o (ale tylko trochę). Placki miodowe nadają lekko karmelowy posmak. Masa budyniowa nie zawiera jajek a kaszę (dla mnie jest to na plus). Pieczenie placków miodowych jest nieco czasochłonne, ale z tego przepisu wychodzi całkiem spora blacha - starczy dla wielu łasuchów (chyba). :) Odkąd pamiętam znam to ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam(...)zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z ugotowaną, przestudzoną masą, dodać ekstrakt waniliowy. Placki przełożyć przygotowanym kremem. Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki miodowe

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotka z bezą . 146

szarlotkę z bezą . No i oczywiście musiałam upiec i pokroić jeszcze ciepłą :) Chętnych zapraszam do degustacji :)                Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 jajka(...)łyżka soku z cytryny   Wykonanie : Do miski wsypać mąkę z proszkiem  , cukier , cukier waniliowy , miękkie masło , jajka i wymieszać mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.   Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia , będzie Wam się ją potem lepiej wyciągało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki tworząc w koło rant. Jabłka , brać , umyć

Sama słodycz i szczypta chili
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 159

produktów mlecznych,  to najlepszym  polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów.  Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych: Używać  składników o jednakowej, pokojowej temperaturze. (Wyjąć wcześniej z lodówki margarynę / masło, mleko, jajka.) Mąkę zawsze przesiewać przez sito – nie tylko w celu odsiania ewentualnych zanieczyszczeń(...)pieczenia lub sody, to najlepiej wsypać je od razu na sito razem z mąką, wymieszać i przesiać. Ucierać margarynę  (lub masło) z cukrem na puszystą masę, dopiero potem mieszać z mąką. Ciasta ucierane (tzw. piaskowe, pieczone z proszkiem do pieczenia) mieszać delikatnie drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.  Mogłoby się wydawać, że bardzo mocno zmiksowane ciasto będzie

głodny alergik
Sernik z bananowym shake i pianką Milky Way 116

dlatego, że nie miałam czasu go schłodzić - od razu musiał zostać rozkrojony i znikał w ekspresowym tempie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru Masa bananowa: ½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka ½ szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 4 jajka 2 dojrzałe banany ¾ szklanki mleka(...)dać nic;)) Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. MASA BANANOWA: Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg, zmiksować. Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny, zblenderować

Kolorowy Przepisownik
Snickers ciasto bez pieczenia 371

Ciasto snickers, jest bardzo łatwe w przygotowaniu więc polecam każdemu. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.  Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe jeżeli bez cukru to dodać 4 łyżki 800 ml mleka 1,5 kostki miękkiego masła mała puszka kajmaku orzechy włoskie Wykonanie: Ugotować budyń, odstawić go do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać(...)łyżce budyniu dalej miksując. W blaszce wyłożyć co najmniej jedną warstwę folii aluminiowej a na nią jedną warstwę herbatników, 1/3 masy, przykryć herbatnikami następną 1/3 masy przykryć herbatnikami i pozostałą masą wszystko zakryć herbatnikami. Na wierzch ciasta wylać kajmak i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce

Pychotkaaa
Szarlotka z migdałową kruszonką i budyniem 171

mnie w domu jak szarlotka to tylko z budyniem, siostra innej nie uwzględnia. Składniki: Ciasto na spód: 3 szklanki krupczatki 150 g margaryny jajko cukier waniliowy łyżeczkę sody Masa jabłkowa: kg jabłek (szara reneta: najlepsze) 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Kruszonka: szklanka krupczatki 100 g płatków migdałowych 100 g  margaryny 1/2 szklanki cukru Budyń: 2 budynie 3 łyżki(...)przesiać z sodą, dać cukier i cukier waniliowy. posiekać z margaryną i dać jajko, zagnieść. Brytfankę wysmarować margaryną. Dać na to ciasto, górę ciasta posypać lekko bułką tartą, jabłka nie wsiąkną mocno wtedy w spód. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, i pokroić w paseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć. Kruszonka: Migdały zmielić w blenderze. Składanki

Moje pyszne gotowanie
Jagielnik - wegański sernik 231

Sernik bez sera? Tak, to jak najbardziej możliwe! Moje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący wanilią i pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie!Składniki:1,5 szklanki kaszy jaglanej3 szklanki mleka sojowego1/2 szklanki cukru1/2 szklanki rodzynekpomarańczalaska wanilii     Kaszę przelewamy ciepłą wodą, przekładamy(...)jednej pomarańczy, rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 10 minut, by zmiękły. Całość mieszamy dokładnie i w razie potrzeby dodajemy odrobinę mleka sojowego - masa nie może być zbyt sucha.     Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem, wierzch wyrównujemy mokrą dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut, studzimy.     Dziś fantastyczni

sama złodycz
Babka gotowana 214

zachęcam do przygotowania babki gotowanej . Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem.  Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi" 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Dolewamy sok z cytryny i wódkę. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Masę przekładamy do specjalnej formy do ciast gotowanych, posmarowanej wcześniej margaryną "Kasią" i wysypanej bułką tartą. Formę zamykamy i gotujemy 70 minut od momentu zagotowania się wody. Po ostudzeniu babkę możemy polać polewą czekoladową

Salonik smaków
Babeczki Kogel - Mogel 214

Któż z nas nie jadł jajka ucieranego z cukrem na pulchną masę, albo nie wyjadał z miski ciasta na biszkopt. To proste połączenie zaledwie dwóch składników zwane koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa. 1/3 kostki masła 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny ciastka typu: biszkopty(...)również rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku. Jajka ubijać w garnku z grubym dnem przez około 10 minut na małym ogniu wraz cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i pulchna masę. Następnie powoli wlać rozpuszczone masło (może być ciepłe), ciągle ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę i również dokładnie ubić, ale nie za długo aby masa nie upadła. Gotową wlać do silikonowych

Jadło i czytadło
Toffi 159

efektownie wyglądają, ze pokusiłam się o zrobienie kolejnego z Jej przebogatego zbioru. To pochodzi z  100 Nowych Ciast i jak zwykle wyszło wspaniałe. Polecam. Składniki: 1 spód biszkoptowy czekoladowy z 4 jaj 1 spód biszkoptowy biały z 4 jaj Masa budyniowa: 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe 1 1/2 kostki masła 1 płaska łyżeczka kakao 1 1/2 szklanki cukru

Ciasteczkowy Potwór
Langosze 2086

czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia) (4 sztuki o średnicy 13-14 cm lub 5 mniejszych) Ciasto: 250g mąki + 1/2 łyżeczki soli 1 średni ziemniak (ugotowany) 15g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru (płaska) 180 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju Sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju(...)drożdże z cukrem, odrobiną mleka i odstawić na 10-15 minut. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, sól, dodać rozduszonego ziemniaka, olej, wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko. Masę wyrobić na gładkie oraz jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. (Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.) Wyrośnięte ciasto lekko ugnieść i podzielić

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania