odrobiną bitej śmietany – czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?!Wielbiciele ciast czekoladowych , brownie i murzynków będą zachwyceni! Wielbiciele innych słodkości – również zjedzą z przyjemnością!Ciasto jest miękkie , a zarazem mokre … owoce lekko kwaskowe … a polewa z białej czekolady to tylko kropka nad I!SKŁADNIKI:- mąka – 2 szklanki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)woda – 3 łyżki- olej – 3 łyżki- maliny – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Margarynę, wodę, olej, cukier i kakao przekładamy do garnka i całość razem podgrzewamy, do uzyskania jednolitej masy, cały czas mieszając.Studzimy.Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do masy cały czas ucierając.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy. Miksujemy
Ostra na Słodkowięc do pracy: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy banana (rozgniecionego widelcem na jednolitą masę), śmietanę i cukier. Zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny. Smarujemy formę do ciasta masłem i ścieramy na tarce ciasto (ja nie doczekałam idealnego zmrożenia więc część
greenscarfOdkładamy do lodówki. Żółtka , cukier, masło I mąkę ziemniaczaną - ubijamy na puszysta masę Do masy żółtkowej dodajemy powoli ser, cały czas ubijając . Łączymy masę z serem. Białka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewnianą łyżką, aż do połączenia skladników. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy
Smaki EdytyMoja mama zawsze piekła to ciasto na Dzień Mamy, dlatego nie mogło go zabraknąć i u mnie;) Jest bardzo proste a niesamowicie smaczne i kojarzy mi się z dzieciństwem... Lekki biszkopt, pyszny krem i galaretka z truskawkami, czego chcieć więcej:) Biszkopt: 5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. drobnego cukru do wypieków(...)biały puch (ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i bardzo powoli dodawać do kremu, by masa się nie zważyła. Kremem przełożyć ciasto. Wierzch: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe. Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać owoce. Schładzać najlepiej
Z miłości do słodkościsobą. Przygotowaną masę przełożyć na blat i wyrabiać około 10 minut. Masa musi być plastyczna i nie może kleić się do blatu. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dosypać odrobinę mąki. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to podzielić ją na 2 części
Ugotowaćdziurkę i wlewamy jajko ja nie wlałam całego zostawiłam trochę na dnie na posmarowanie na wierzch bułeczek. Dodajemy sól pieprz i cukier zarabiamy. Gdy już ciasto mamy wyrośnięte dodajemy drożdże i ponownie wyrabiamy. Wyrobioną masę obsypujemy trochę mąką przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30min. Takie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy, wykrawamy szklanką "denka" naszych
Tanio szybko zdrowotemperaturze pokojowej.ciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli i zaczynu. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników na postrzępioną masę. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą, zaczyn podzielić na mniejsze porcje i rozłożyć na cieście. Mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski
Stare Garyprzemieszać). W między czasie dodajemy sos sojowy. 3. Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy po trochu wody, aż uda nam się zebrać całą mąkę w jedną masę (ok. 1/4 szklanki wody, może ciut więcej), wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. (Lub wersja 2: dzielimy ciasto na 6-7 małych kulek i każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek ;) ) 4. Na kawałki
Malowane smakiemkostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki kakao Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dobrze wyrabiając ciasto. Z ciasta robimy niewielkie kulki, które pieczemy z specjalnej formie. Masa Mleko, margarynę, cukier, kakao rozpuszczamy w rondelku odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu wsypujemy mleko w proszku następnie wyrabiamy mikserem na jednolitą masę. Upieczone połówki orzeszków nadziewamy
kgwjanczeworęki. Na końcu dodać drożdże rozrobione w odrobinie mleka. Ciasto jeszcze raz wyrobić i na końcu wlać spirytus/rum. Wymieszać. Ciasto zostawić do wyrośnięcia (dopóki nie podwoi swojej objętości). Następnie, ciasto wykładać partiami na stolnicę i wałkować na grubość palca. Zaznaczać szklanką krążki. Połowę krążków wyciąć. Na środek oznaczonych (niewyciętych) krążków nakładać marmoladę. Wykrojone krążki nakładać na krążki z marmoladą, zlepić(...)rozpocząć ubijanie. Można ubijać zarówno ręcznie (trzepaczką) jak i mikserem. Gdy masa zgęstnieje ściągnąć samą miskę (uwaga, będzie BARDZO gorąca!) i chwilę ubijać, aż masa ostygnie. Przepis pochodzi z książki "Ciasta siostry Leonilii". Wprowadziłam do niego lekkie zmiany
Mania Wypiekaniamasy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie
Kulinarny karnet ChristopheraJest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)żeby ostygł. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce budyniu, ciągle mieszając. Następnie dodać masę toffi, dokładnie wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na masę z ciastek i znowu do lodówki na pół godziny. Trzecia warstwa – ugotować budyń z jednej paczki, użyć tyle mleka ile mam podane w składnikach, ostudzić. Galaretkę rozmieszać w szklance wrzącej wody
Kuchnia Pokoleńtęczowe, lekko rozmyte kropeczki z cukrowej posypki. Możecie także używając barwników spożywczych nadać masie ulubiony kolor Waszych pociech :) Ja dodatkowo ozdobiłam tort figurką pandy z lukru plastycznego, którą zrobiłam zupełnie sama (córka jest miłośniczką tych zwierzątek). Przepis na tort znalazłam na blogu „Moje Wypieki”. Polecam! Składniki: Ciasto (składniki na 1 blat, należy upiec takie 3): 100 g masła (lub margaryny(...)serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Ciasto: W misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejszając obroty miksera, ale nie przerywając miksowania, dodajemy kolejno jajka, jedno po drugim. Dolewamy także sok z cytryny. [Jeśli masa się zważy nie przejmujcie
MyCookBook.plpapierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C przez ok. 35 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić na 2 blaty i nasączyć ponczem. Masa budyniowa: W mleku (lub ostudzonym(...)wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto, rozprowadzić również po bokach i wstawić na ok. godz. do lodówki. Opaska czekoladowa: Zmierzyć obwód i wysokość tortu (u mnie 70 cm na 6 cm). Z papieru
Domowa Cookierenka Agidodatkowo paczka duża herbatników dżem śliwkowy kakao gorzkie tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku a następnie po łyżce śmietany cały czas ucierając. Na koniec dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy aż do ich połączenia. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Masa: Część mleka(...)zetnie. Gotowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie mało ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy uzyskamy jednolitą czekoladowa masę przelewamy ją na ostygnięty biszkopt. Na ciasto układamy herbatniki, smarujemy je dżemem śliwkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy
ciastkarnia na kruchym spodziemasło na jak najmniejsze kawałki. Do drugiej, wysokiej miski wbij białka. Żółtka wrzucaj do osobnego naczynia, dodaj do nich cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wymieszaj. Wlej masę do mąki i jak najszybciej zagnieć ciasto ręką. Podziel ciasto na 2 porcje (1/3 i 2/3). Pierwszą schowaj do zamrażalnika, a drugą do lodówki. Obierz jabłka, pokrój na małe kawałki, podlej kilkoma
Qlinarnie i QlinarnieCannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś
Smaczna Pyzalodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego
Anioły w kuchni