ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:398/1309)

Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 188

wykonania: W misce zagniatamy masło z mąką, cukrem, żółtkiem i wodą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt

Kuchnia Pani Wiosny
Babeczki czekoladowe z wiśniami - z Czarnego Lasu 144

szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego wisienki kandyzowane do dekoracji  Wykonanie ciasta: Mieszamy ze sobą suche składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przygotowujemy blaszkę i papilotki. Każdą papilotkę napełniamy ciastem, wciskając do każdej po 3-4 wiśnie.  Pieczemy ok. 25 minut w  temp. 180 stopni.  Wykonanie kremu: Ser ucieramy z cukrem

Mania Wypiekania
Piernik 151

szklanki miodu płynnego 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 1 przyprawa do pierników bakalie (ja nie dawałam) Nutella do posmarowania ciasta wiórki kokosowe do posypania wierzchu Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę Cały czas mieszając dodawać po 1 jajku, miód, oliwę(...)sodę i przyprawę Następnie dodać śmietanę i ewentualnie bakalie Piekarnik nagrzać do 175 stopni Blachę wyłożyć papierem, wlać masę i piec 40 minut. Ja masę przelałam do dużej blachy, ponieważ potrzebowałam minimum 25 kawałków ciasta. Ciasto było więc niskie, a nie takie jak klasyczny piernik. Jeśli chcemy, aby piernik miał duże kawałki, to należy przygotować wąską, podłużną formę Po upieczeniu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cake pops 285

mlecznej czekolady,  2 łyżki śmietanki 30%,  kolorowe posypki. Wykonanie Ciasto pokruszyć, dodać krem czekoladowy i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie odrywać porcje ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć na godzinę do lodówki. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką. Kulki ciasta nabijać

Z miłości do słodkości
Brak tytułu 146

Pierniczkowe przygotowania Właśnie zagniotłam ciasto na pierniczki. Teraz poleży sobie kilka dni. Prawdopodobnie w poniedziałek biorę sięza pieczenie i dekorowanie. Co z tego wyjdzie? A no nie wiem. Ale co by nie wyszło - pochwalę się :) Pierniczki świąteczne - przepis składniki: 50 g margaryny                  100 g miodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody(...)niedużym garnku, dodają 1 łyżkęwody. Wsypać przyprawę i całość zagotować, następnie pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i ostudzoną masę miodwą. Skłądniki zagnieść na elastyczne ciasto, posypać mąką i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na kilka dni. Po tym czasie wyjać ciasto, wałkować na placek grubości 5 mm i wycinać pierniczki. Piec

kolorowotorcikowo
Sernik na zimno truskawkowo- różana zebra. 904

się szybko zsiadać. Więc lepiej jak są w temp pokojowej ;). Tortownicę wykładamy folią spożywczą, aluminiową. Na dno wykładamy biszkopty i naprzemiennie wlewać po kilka łyżek masy serowej i truskawkowej ( tak jak w przypadku kultowego ciasta zebra). Całość wstawić do lodówki na kilka- kilkanaście min. Po tym czasie wierzch polać pozostałą masą truskawkową (ta akurat mi została) i ponownie wstawić

Malinowe Pocałunki
Tarta z fetą i boćwiną 123

tartę natłuszczamy i wykładamy ciastem nie przyklejając brzegów. Jajka wbijamy do miski i dokładnie mieszamy miotełką. Dodajemy kremówkę i przyprawy i jeszcze chwilę ubijamy. Na rozłożonym cieście układamy boćwinę i ser, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się ładnie zezłoci. Można zjeść na ciepło lub zimno- pod ostrzałem zazdrosnych spojrzeń kolegów z pracy;-) Tarta w piecu, albo(...)ćwi" to tylko warianty i jedno, i drugie słowo znaczą to samo. End of story. Dlatego dziś- boćwina, a jutro, kto wie, może botwina? :-) *dotarły do mnie komentarze, że ciasto według tego przepisu niektórym sprawia kłopoty. Ja lubię je, bo nie ma jajek i jest cudownie chrupiące. Nie ma ono jednak typowej, dającej się rozwałkować konsystencji. To bardziej zbieranina grubych

les mirabelles
Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli 111

typu placuszki. Przypadkiem natknęłam się na przepis siostry Anieli na racuszki z jabłkami i oczywiście od razu wypróbowałam. Wyszły pyszne, coś pomiędzy pancakes, a pączkami (ze względu na pulchność ciasta). Jak dla mnie idealny na śniadanie, obiad, kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do kawy. Gorąco polecam :) Składniki: ½ kg mąki (ok. 3 szklanki) 1 szklanka letniego mleka(...)wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dajemy sól, jajka, olej, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy łyżką lub widelcem na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy. Ciasto

Smakowy Raj
Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką 1183

cukru pudru Wykonanie: - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier puder, składniki posiekać, rozetrzeć między palcami, tworząc większe lub mniejsze grudki, całość zafoliować i schłodzić - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - rabarbar oczyścić, nie obierać ze skórki (tylko uszkodzone miejsca), pokroić na niezbyt grube plasterki, zasypać 2 łyżkami domowego cukru waniliowego, odstawić - gdy rabarbar puści(...)wanilii, składniki wymieszać razem - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać do uzyskania dość gęstej, gładkiej masy - formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać, na wierzchu w niewielkich odstępach ułożyć kawałki owoców, wierzch posypać kruszonką - piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw suchego patyczka - ciasto

Smakołyki Bereniki
Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 122

używałam(chociaż stanowi jedynie niewielką część składników). Efekt przeszedł moje oczekiwania - ciasteczka wyszły kruche i pierniczkowe :D Przechowywane w puszcze, nie tracą świeżości i do tej pory są chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(...)piernika, siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy (ja na początku rozpłaszczam je ręką dociskając do stolnicy, gdyż ciasto

FitKot
Gniazdka Kokosowe 125

dziś jest zdecydowanie najaktywniejszy dzień przed świętami. To dziś będę piekła większość smakołyków. Między innymi chlebki do żurku na 10 osób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna(...)wsypujemy wiórki i prażymy - na złoty kolor - odstawiamy do przestudzenia.W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy ostudzone wiórki, sól i mieszamy.Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego).Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe gniazdka - ciasteczka praktycznie nie urosną

Słodkie Przyjemności
biszkoptowy placek z rabarbarem (na białkach) 154

prawda? :)  Po zrobieniu rabarbarowego curdu zostało mi sporo białek. Postanowiłam wykorzystać je do tego właśnie placka. Jest bardzo puszysty, ma cudowną, piankową konsystencję i śnieżnobiały kolor. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem z nutą miodu.  Korzystajmy póki jest sezon! :) BISZKOPT NA BIAŁKACH Z RABARBAREM przepis autorski // tortownica o śr.22cm ~5 białek ~1/2 szklanki + czubata łyżka(...)dodawać partami cukier. Przesiać mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Tortownicę o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę, na wierzchu ułożyć rabarbar. Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 40-50 minut (do suchego patyczka), następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i studzić w nim ciasto jeszcze ok. 20 minut. Wyjąc

chili & sugar
Murzynek z gruszkami 352

proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 gruszki Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 1,5 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 148

stosunkowo twarde przed upieczeniem, to wyszło bardzo puszyste, na pewno nie aż tak lekkie jak drożdżówki, które się długo wyjada, ale dawno nie widziałam, żeby moja najmłodsza pociecha zjadała ciasto z takim entuzjazmem Składniki: – 450 g mąki pszennej (ja użyłam 250 gram typ 650 i 200 gram tortowej) – 1/3 szklanki oleju; – 60 g drożdży świeżych(...)miski wkruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać szczyptę soli, cukier, jajka i rozkłócić trzepaczką. Dodać mąkę i olej i połączyć wszystko w jednolitą masę. Ja robiłam to rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia. Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać

dom-agi.pl
TIRAMISU 138

Żółtka utarłam z cukrem na puszysta masę. W tym miejscu przypomniały mi się smaki dzieciństwa...pamiętacie kogel-mogel?;-) Ilość cukru zależy od tego jak słodki chcecie ,żeby był krem. Stopniowo dodawałam po łyżce serki mascarpone  i jeszcze przez chwilę wszystko razem mieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek. Dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam krem(...)niej moczyć, ale trzeba uważać bo łatwo się łamią. Na nie nałożyłam połowę kremu. I ponownie warstwa  biszkoptów. Nasączenie ich kawą. Na wierzch wyłożyłam resztę masy serowej i oprószyłam kakao. Odstawiłam ciasto do lodówki, żeby się schłodziło. I tu w tym miejscu jest najsmutniejszy moment...  ...trzeba czekać niestety z parę godzin. Ale uwierzcie warto czekać dla tego smaku

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania