purée lub tak jak ja, upieczoną dynię rozgnieść widelcem), dodać ostudzoną czekoladę, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę ziemniaczaną, składniki wymieszać - masę czekoladowo-dyniową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 30-35 minut do ścięcia się masy - upieczoną tartę ostudzić POLEWA POMARAŃCZOWA - do rondelka
Smakołyki Berenikiczasie dobrze pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce co najmniej 2h (a najlepiej całą noc, aby masa miała szansę dobrze się schłodzić i stężeć). Voila! Efektowne ciasto gotowe! Na pewno zachwyci każdego, kto go spróbuje. Smaczego! :) Zobacz także
PastelFoodNastępnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimny przekroić na dwa blaty. Składniki na masę piankową: 500 ml śmietanki 30%; 2 śmietany w proszku "Śnieżka"; 1 cukier waniliowy; 2 łyżki cukru(...)czas miksując dodawać kolejno serki homogenizowane, zmiksowane truskawki i rozrobione w 3/4 szklanki gorącej wody i schłodzone lekko galaretki. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie masę zamieszać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować lekko kremem. Dodatkowo: truskawki do dekoracji; 1 galaretka truskawkowa; Wierzch ciasta udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką truskawkową. Moje uwagi: Biszkopta najlepiej jest upiec dzień
In my kitchenteż wyszło:P) i gęsto nakłuwamy je widelcem. Brzeg musi być dość wysoki, żeby nadzienie się nie wylało. Banany kroimy w plasterki i układamy na cieście. Śmietankę łączymy z jajkiem na gładką masę, dodajemy powidła śliwkowe, szczyptę sody i dokładnie mieszamy. Wylewamy na banany i pieczemy około 25 minut. Jemy na zimno. Wiem, wiem- nic w tym cieście
les mirabelleskarmelem. Proste i smaczne, polecam zwłaszcza dla tych którzy nie czują się dobrze w pieczeniu - Ciasto które zawsze wychodzi. Składniki 200 g czekolady ciemnej 40 g kakao 200 g cukru 4 jajka 160 g mąki 150 g masła kilka łyżek masy karmelowej Wykonanie: Do garna kruszymy czekoladę i masło i rozpuszczamy je. Dodajemy cukier, kakao i jajka(...)odstawiamy aż ostygnie. Następnie wsypujemy do niej mąkę i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy 25 cm na 32 cm. Następnie miejscami nakładamy po łyżce masy karmelowej i lekko mieszamy ją z ciastem tak aby powstały esy floresy
ciastkarnia na kruchym spodzieobrotach, dodajemy partiami przesiane składniki, na zmianę z masłem i maślanką. Kiedy dodamy ostatnią porcję mieszamy masę delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 - 30 minut. Kiedy ciasto(...)się piecze przygotowujemy migdały. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pozostałe składniki na pralinę i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu aby masa się nie przypaliła. Gotujemy karmel przez 4-5 minut, do momentu aż lekko zgęstnieje. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Karmel z migdałami wylewamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika, temperaturę podwyższamy
Mania Gotowaniacukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22*33 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto pokroić
Ala piecze i gotujeupalne dni ciasto na zimno Serowiec Składniki: 1 l śmietana kremowa 18% , 1 kg SER BIAŁY TŁUSTY , 1 opak galaretka truskawkowa , 1 opak galaretka pomarańczowa , 3 łyżki żelatyna , 0,5 szkl cukier , 1 łyżka kakao PRZYGOTOWANIE: Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić(...)wymieszać. Galaretki rozpuszczamy, każdą oddzielnie w pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusiracji tego, że jest sezon na jagody,dodałam do ciasta garść świeżych jagódek :) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać 3 łyżki dżemu i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą keksówki. Na wierzch ciasta rozsypać jagody. Piec w temperaturze 160*C do suchego patyczka(...)minut. Ale najlepiej pilnować ciasta, bo wiem z doświadczenia, że każdy piekarnik może piec inaczej J Polewę użyłam tą, co zawsze - uwielbiam ją J 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżki kakao 2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao i śmietanę. Wymieszać dokładnie do uzyskania kremowej masy. Na polewie poukładać jagody
The Sweet Damseldyni. W sezonie przygotowuję sporą ilość, dzielę w około 250 g porcje, każdą z nich wkładam do woreczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki miąższ (nitki) wraz z pestkami(...)naczynia i miksujemy blenderem na gładką masę. Gotowe! Gotowy mus posłuży nam jako baza do pysznej i zdrowej zupy (już wkrótce), do ciasta drożdżowego (mam w planach na weekend) lub jako masa do słodkiej tarty (już za chwilę). Ja wykorzystywałam ją również jako składnik obiadków dla synka, gdy był jeszcze malutki. Polecam
Rozpustne gotowanieROBIĘ BO KARTACZ ROBI SIE SZTYWNY I SINY wolę miękkie ciasto. *mieszamy ciato wycisniete z ugotowanymi ziemniakami tak by powstala nam jednolita i gładka masa dodając 2 szklanki wrzącej wody po to by ciasto nam sie zaparzyło dzięki temu nie rozwala sie nam podczas gotowania *na blacie układamy nasze porcje i to samo robimy z mięsem
Viola cooks with passionkąpieli wodnej bądź posypka czekoladowa Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem 3. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. 3. Dodawać mleko aż ciasto będzie sztywniejsze ale nie będzie się kleiło do rąk. 4. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Układać na wierzchu przepołowione, wydrylowane winogrona. Piec: w temperaturze 200 stopni przez(...)zrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Gotowy budyń delikatnie ostudzić 3. Dodać masło i opcjonalnie barwnik spożywczy zmiksować na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Ostudzony krem nakładać na ostudzone ciasto, można polać roztopioną czekolada deserową albo posypać posypką czekoladową. Smacznego
KreatywnePinyprośbą o pomoc. I dostałam, przepis na idealny krem- masę orzechową. Pyszny, szybki i bardzo mocno orzechowy. Nadaje się zarówno do przełożenia tortu, ciast czy też babeczek bądź rurek. Nie myślałam, że masa z orzechów i mleka może być tak dobra. Serdecznie polecam bo naprawdę warto ją wypróbować ;) Składniki: 30 dkg orzechów szklanka mleka 1/2 szklanki cukru
Krakowskie smaki Anicukier puder do posypania olej do smażenia Churros - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka). Na przygotowanie churros są dwa sposoby
Słodka Stronacukier puder do oprószenia Eklerki z Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy
Słodka Strona