ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:397/1309)

Masa kajmakowa kakaowa. 210

     Uwielbiam kajmak!!! Słodki, trochę ciągnący, intensywnie mleczny, najlepszy do przekładania wafli i dekorowania mazurków, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu

Rozpustne gotowanie
Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią 154

stopniach c około 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. W małym garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Wylewamy na wierz ciasta. Dekorujemy wg uznania orzechami, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi/posypka cukrową

Pyry na Gaz
Wegańska Panettone 207

Święta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd(...)się „obudziły”. Zblenduj na gładką masę banany, cukier, pozostałe 200 ml mleka i roztopiony oleju kokosowy. Mąkę i sól przesiej 2 razy, dodaj masę bananową, obudzone drożdże i zagnieć ciasto. Rodzynki (nie musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest ciut luźniejsze i bardziej klejące

greenscarf
Lane faworki 322

Lane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe lub pączkowe zawijasy) to ciastka, które przygotujecie błyskawicznie – w czasie gdy olej się rozgrzewa, masa na nie już będzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc oleju jest ich tylko pięć. Lane faworki zdecydowanie różnią się w smaku od tych tradycyjnych, bardziej przypominają pączki, jednak(...)Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy je delikatnie wmieszać do masy łyżką (nie mikserem!) – najpierw połowę, a gdy masa będzie jednolita pozostałe. Masa gotowa. Sprawdzamy czy olej jest gorący – odrobina ciasta wylanego do oleju, powinna szybko zacząć się złocić. Na gorący olej wlewamy ciasto, tworząc fantazyjne kształty – przez lejek, rękaw cukierniczy lub butelkę z otworem

Poezja smaku
Mazurek kokosowy 241

ubijamy mikserem razem ze sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie wygładzamy i formujemy przy tym brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na lekko(...)wystudzone ciasto wykładamy konfiturę malinową. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę wraz ze śmietana podgrzewamy w kąpieli wodnej i bardzo szybko rozprowadzamy na konfiturę. Masa dość szybko zastyga więc trzeba się śpieszyć. Dekoracje układamy zaraz po nałożeniu masy czekoladowej. Ja użyłam suszonej żurawiny i jajeczek marcepanowych, które przekroiłam na cztery

Przysmaki Karolki
BABECZKI KARPATKOWE 2291

garnku zacznie wrzeć, dodaję masę mączno-mleczną  i wszystko trzymam na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy, przypominającej budyń. Odstawiam do przestudzenia. Foremki na muffinki pokrywam cienką warstwą oleju roślinnego. 1/4 ciasta zostawiam na kruszonkę. Z ciasta odrywam kulki wielkości pomiędzy piłeczką pingpongową a orzechem włoskim w skorupce. Rozwałkowuję i następnie wylepiam zagłębienia. Przykrywam każdy(...)pieczenia). Przygotowane "miseczki" wstawiam do piekarnika  i podpiekam w 200 stopniach przez około 10 minut. Do masy mącznej, która już wystygła, dodaję żółtka i dokładnie mieszam, najlepiej mikserem na wysokich obrotach. Powstałym nadzieniem wypełniam  babeczki, posypuję odrobiną pozostałego ciasta i wstawiam do piekarnika.  Piekę 17-10 minut w 180 stopniach (redukuję temperaturę z tej do podpieczenia). SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Truskawkowo-czereśniowe ciasto z bezą 204

białka110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)200 g czereśni200 g truskawekSposób Przygotowania:Na sam początek do miski wsypujemy wszystkie składniki na kruche ciasto i mieszamy za pomocą haka lub ręką. Masa powinna przypominać kruszonkę którą dzielimy 3 do 1. Większą część przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę lekko przygniatamy dłonią i wstawiamy do piekarnika(...)kruchy blat, na który wykładamy umyte i wydrążone czereśnie i truskawki z oderwanymi szypułkami. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce i posypujemy pozostawioną kruszonką.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 minut, po tym czasie, zmniejszamy temperaturę

Słodkie Przyjemności
Marchewkowa przekąska 314

marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem. Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy

Kulinarny karnet Christophera
Piernikowiec z budyniem 204

Składniki: ciasto 3 jajka 1 szklanka mleka 1 pełna szklanka powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 3/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 1 duża paczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody masa(...)budyń śmietankowy kostka miękkiego masła dodatkowo powidła Wykonanie: Składniki na ciasto suche wymieszać z mokrymi i po prostu upiec 45-50 minut w 185 stopniach. Ugotować budyń. Gdy ciasto i budyń będą zimne ciasto przekroić na 2 blaty dolny posmarować cienką warstwą powideł. Budyń zmiksować z miękkim masłem, taką masę rozsmarować cienko na powidłach, przykryć drugim blatem

Pychotkaaa
Ciasto na maślance – ze śliwkami 114

cukru, 9 łyżek oleju Ponadto: 70 dag śliwek Sposób przygotowania: Wydrylować śliwki. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Przygotować ciasto. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Stale ubijając, dodawać partiami maślankę i olej. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać robotem na najniższych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie

Nie tylko w kuchni
CIASTO-DUPA PAWIANA 401

CIASTO ZNALAZŁAM NA BLOGU   MAMA OSKARKA NA KTÓRY SERDECZNIE ZAPRASZAM,Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS KTÓRY WAM ZARAZ PODAM.PRZYZNAM SIĘ ,ZE ZACIEKAWIŁA MNIE NAZWA-MUSICIE PRZYZNAĆ NIE BANALNA I MUSIAŁAM SPRÓBOWAĆ,MOJE  ZMIANY TO PODWÓJNA CZĘŚĆ MASY I PODWÓJNA CZĘŚĆ ŚMIETANY,BO NIE MIAŁAM TORTOWNICY POD RĘKĄ I ROBIŁAM W BLASZCE KWADRATOWEJ,NO I NASĄCZYŁAM PORZĄDNIE BISZKOPT HERBATKĄ(...)sposób ;) Ubijamy 250 ml śmietanki z cukrem, później wlewamy strumieniem żelatynę ciągle mieszając ubitą śmietanę, aby nie powstały żelatynowe grudki. Ubitą śmietanę wykładamy na stężałą masę serową i ponownie wkładamy do lodówki.  Ciasto można ozdobić np. tartą czekoladą, brązowym cukrem, czym tylko chcecie. Po kilku godzinach można zajadać.  Smacznego

Swojskie jedzonko
Dupa pawiana na ciemnym spodzie. 227

choć przyznam szczerze, że nigdy nie próbowałam ;) do tego można ciasto ozdobić na różnoraki sposób - mnóstwo możliwości.  Do takiej wersji potrzebujemy: BISZKOPT: 4 jaja pół szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy suche składniki i przesiewamy powoli, ciągle mieszając do masy jajeczno(...)sposób ;) Ubijamy 250 ml śmietanki z cukrem, później wlewamy strumieniem żelatynę ciągle mieszając ubitą śmietanę, aby nie powstały żelatynowe grudki. Ubitą śmietanę wykładamy na stężałą masę serową i ponownie wkładamy do lodówki.  Ciasto można ozdobić np. tartą czekoladą, brązowym cukrem, czym tylko chcecie. Po kilku godzinach można zajadać.  Smacznego! :) Skomentuj

MamaOskarka
BABKA PIASKOWA 198

cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło zmiksować na puszystą masę, żółtka oddzielić od białek. Żółtka pojedynczo dodawać do masy maślanej cały czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu

RAROSSA
Sernik ze śliwkami i kruszonką 166

zdjąć z ognia. Od razu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę (33x22) wyłożoną papierem do pieczenia. Kruszonka: 1/4 kostki margaryny 1 żółtko 1/2 szklanki cukru niepełna szklanka mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę rozpuścić i wystudzić, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Palcami zagnieść kruszonkę. Masa serowa: 40 dag twarogu na sernik 3/4 szklanki cukru 4 żółtka(...)śliwek np. węgierek Ser wymieszać z żółtkami, połączyć z olejem, śmietaną i budyniem. Białka ubić na sztywno, ubijając dodać cukier i ocet. Delikatnie wymieszać masę serową z pianą i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, następnie pozostawić we wyłączonym i uchylonym piekarniku na 10 - 15 minut

Praktyczna pl
Carrot Cake, Ciasto marchewkowe - marchwiak, a na Śląsku- marchwiok 221

jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą marchewkę. Gotową masę wylewamy do średniej wielkości blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 minut. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Lukier: ok. ¾ szklanki cukru pudru ok.3 łyżki mleka(...)niewielkiej miseczki, wlewamy mleko i całość mieszamy łyżeczką, do czasu, gdy powstanie nam gładka masa. Zwykle robię lukier na tzw. „oko”, a cały sekret polega na tym, by jego konsystencja nie była, ani zbyt gęsta, ani zbyt płynna. Gotowy lukier wylewamy na ciasto. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot

Smakowy Raj