prośbą o pomoc. I dostałam, przepis na idealny krem- masę orzechową. Pyszny, szybki i bardzo mocno orzechowy. Nadaje się zarówno do przełożenia tortu, ciast czy też babeczek bądź rurek. Nie myślałam, że masa z orzechów i mleka może być tak dobra. Serdecznie polecam bo naprawdę warto ją wypróbować ;) Składniki: 30 dkg orzechów szklanka mleka 1/2 szklanki cukru
Krakowskie smaki Anicukier puder do posypania olej do smażenia Churros - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka). Na przygotowanie churros są dwa sposoby
Słodka Stronacukier puder do oprószenia Eklerki z Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy
Słodka Stronapuder do oprószenia Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy
Słodka Stronasól Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy szklankę mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto. Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła. Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego,gładkiego ciasta. W dłoniach formujemy kulki wielkości
Maminek kulinarnyproszkiem i serkiem twarogowym waniliowym z wiaderka i wszystko zmiksować ze 2 minuty tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować dno blaszki wylepić ciastem kruchym z lodówki i wylać masę sernikową piec w 200C około 30 minut - w tym czasie przygotować piankę z białek białka ubić na sztywno i wsypać powoli cukier ubijając, wsypać budyń czekoladowy ubijając(...)wlać białka i piec dalej z 25 minut po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 30 minut całkiem wystudzony sernik przełożyć na talerz sernik na pysznym cieście kruchym jest puszysty i szybko się zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlubi kokos. Jako, że ja należę do takich osób jak tylko znalazłam ten przepis musiałam koniecznie go wypróbować. I przyznam, że bardzo się polubiliśmy. Kokosowa masa, dżem z czarnej porzeczki sprawiający, że ciasto nie jest za bardzo słodkie a to wszystko pod posypką z chrupiących wiórków kokosowych. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki(...)obie mąki. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ułatwi to nam wyjęcie i przekrojenie upieczonego biszkoptu). Pieczemy w temp 180 st. C przez ok 35 minut. Masa: 2 czerstwe bułki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 15 dag wiórków kokosowych 1 i 1/2 kostki masła dżem z czarnej porzeczki Bułki zalewamy połową mleka, gdy zmiękną rozdrabiamy
Słodka Kraina Wypiekówowoców sezonowych. Tym razem babeczki.Mąkę przesiać do miski, dodać miękką margarynę, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 190℃. Przygotować foremki do babeczek o średnicy 10 cm. Wysmarować
Świat Ciastaodstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)przestudzoną żelatynę. Masę śmietanowę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Żelatyny dałam niewiele aby masa śmietanowa była tylko leciutko stężała i nie rozpływała się przy krojeniu ciasta
Monia miesza i gotujezaprosić do udziału w akcji " Ciasta Parzone " Myślę że tego rodzaju ciasto można wykorzystać na wiele sposobów słodkich i wytrawnych również . Składniki 1 szklanka wody 1/2 kostki masła lub margaryny twardej 1 szklanka mąki pszennej 450 4 jaja 1 puszka masy kajmakowej śmietana 30 - 36 % najmniejsze opakowanie. Wykonanie - Wodę z masłem zagotować . Zmniejszyć(...)przełożyć do rękawa cukierniczego , na blachę kłaść małe porcje . - Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni do wyrośnięcia i wysuszenia ciasta ( w zależności od piekarnika 15 -20 minut. - Śmietanę ubić na gęsta masę , porcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać . - Do rękawa cukierniczego przełożyć masę śmietanowo - kajmakową od dołu nadziewać ptysie . Moje ptysie ułożone
Eli Gotowanielodówki na 30 minut.W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone na małe kawałki cukierki, co jakiś czas mieszamy, do momentu, aż masa będzie jednolita, odstawiamy do przestudzenia.Kruche ciasto rozwałkowujemy na blaszce obsypanej mąka pszenną i wykrawamy duże koło radełkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 20 minut lekko nakłuwając. Studzimy na blaszce.Gotowy kruchy
Słodkie Przyjemnościciasto było najlepszym ze wszystkich ciast w dzieciństwie. Mama robiła klasycznego, bez dodatku orzechów – zresztą nadal takiego robi. Z kakaowej masy, zanim doda mąkę i jajka, odlewa pół szklanki, żeby potem polać tą polewą ciepłe ciasto. Jest wtedy jeszcze lepsze. Pamiętam, że kiedy byłam mała, ciocia Ela dodawała do murzynka posiekane orzechy. Zawsze prosiłam mamę, żeby zaczęła robić(...)masy, tak jak robi to moja mama – na polewę. Po ostudzeniu do całej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, po jednym żółtku, cukier wanilinowy i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i lekko łączymy ją z ciastem. Ciasto wkładamy do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (lub w wersji
wcinaj tojajka 140g cukru 50g masła 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 250g rabarbaru Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło stopić i pozostawić do ostygnięcia - rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki, jeśli nie ma potrzeby), pokroić na plasterki lub 1-1,5cm kawałki (według(...)rózgą), dodać jogurt i sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać -wlać ostygnięte masło i ponownie wymieszać - mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia - na wierzchu ciasta gęsto układać kawałki rabarbaru (jeśli ukroiliśmy większe kawałki, lekko zanurzyć je w cieście) - ciasto
Smakołyki BerenikiChyba „przegięłam” z ilością ;-). To już chyba ( przynajmniej na razie) ostatnie ciasto z owocami. Tym razem zrobiłam biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką. Składniki na biszkopt ( duża blacha) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku bez cukru 3 szklanki mleka(...)pianę, pod koniec, nie przerywając ubijać dodać stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, wszystko połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie
Na słodko lub wytrawnielepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki. Mąkę pszenną, ziemniaczaną(...)pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy po łyżce zimny budyń i dokładnie miksujemy. Nakładamy krem na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy warstwą truskawek. Przykrywamy drugim krążkiem i trzecim – jeśli się na niego zdecydowaliście. Całe ciasto pokrywamy kremem – nie musi być równo :) Odpakowujemy kit-katy i łamiemy
Ciastkozercyczuć. Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja na 6 dużych babeczek. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 225g mrożonego szpinaku 125g cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: coś(...)dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy do foremek do 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę miksujemy z serkiem
Czerwona PorzeczkaMalinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny(...)cukier waniliowy. Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe. Na końcu cienkim strumieniem, powoli ciągle miksując wlewamy olej. Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy maliny oraz jeżyny. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu
Słodka Stronafamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam cupcake o różnych smakach i kolorach. Tym razem proponuję "zatopić zęby" w czekoladowo-truskawkowym smaku. ciasto: 80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczeni 12 dużych lub 24 małe mrożone(...)Zmiksować masło, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, mleko i ekstrakt. Dodać do pozostałych składników i zmiksować na gładką masę. Do foremki na cupcake wlać ciasto na dno, dodać po jednej lub dwóch rozmrożonych truskawek i wypełnić ciastem foremki do 3/4 wysokości. Pic w temperaturze 180 C około 20 minut. Ostudzić na kratce
Humanistka w kuchni