ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:389/1309)

Trochę zdrowsze brownie 186

Eksperymentując z lekko zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych ciast i ciasteczek dochodzę do wniosku, że mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru(...)czekoladowej masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :)      Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Koniecznie

sama złodycz
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 160

zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia. Z pozostałego ciasta przygotować ozdoby do mazurka. Ciasto rozwałkować i stworzyć z niego dowolny wzór za pomocą foremek do ciasteczek. Ja użyłam foremki w kształcie motylków. Ciasteczka piec przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie ozdobić je lukrem lub czekoladą. Można użyć kolorowych posypek. Masę(...)kajmakową przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aby się rozpuściła. Kiedy będzie płynna odstawiamy ją na bok. Kruche ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Posypujemy śliwkami. Następnie przykrywamy bezą. Na bezę wylewamy jeszcze ciepłą masę kajmakową. Udakorować ozdobionymi motylkami i posypać płatkami migdałowymi

Mania Gotowania
Vol-au-vent ze szparagami 151

białe szparagi, 100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone, 50g koziego sera twarogowego, 2 szalotki, sól, pieprz, olej rzepakowy, 2 łyżki masła, zioła do dekoracji. Przygotowanie Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki z otworkami. Całość posmarować(...)małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami

Z miłości do słodkości
Makowa delicja z kremem 157

woda gotowana 1/2 l śmietana 36% 2 opak galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Ciasto 1 Żółtka jaj ubić z cukrem i całymi jajkami , na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x40), włożyć do piekarnika i piec w temp.180 stop. przez ok.30 minut. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę

Kuchnia Danusi
Serniczki z ricotty 127

mających ochotę spróbować sernika zrobionego z sera innego niż tradycyjny twaróg dla sernikołasuchów dla lubiących ricottę Składniki na ciasto: 150g mąki 100g cukru jajko skórka otarta z połowy cytryny 125 masła małe opakowanie cukru waniliowego (16g) Składniki na masę serową: 250g serca ricotta 70g cukru 2 jajka 130g śmietany 18% pół łyżeczki ekstraktu waniliowego miód (do dekoracji) Wykonanie ciasta: Wszystkie(...)mnie 10 foremek silikonowych). Na każdą z foremek nałożyć po kawałku papieru do pieczenia i na niego nałożyć groch lub obciążniki do ciasta. Piec sam spód ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Wykonanie masy serowej:  Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ricottę, śmietanę, ubitą piane z białek oraz ekstrakt waniliowy. Upieczone spody wyjąć z piekarnika. Usunąć fasole/obciążniki

Mania Wypiekania
Tarta, quiche z brokułem i serem pleśniowym 179

przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło). Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem 0.5 łyżeczki suszonego tymianku 250 g śmietanki kremówki 30% 3 jaja 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem 140 g sera z niebieską

Moja Delicja
Krokiety naleśnikowe z pieczarkami 224

zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę. Do tego dorzucamy jajko, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody lub mleka. Masa powinna mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy gotowe ciasto przygotowujemy pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło

Kolizje Smaków
Sernik z masą makową i kawałkami czekolady 210

blogerek..na pieczenie sernika..w akcji Ciasto na niedzielę ..i  pewnie szybko też  by nie było..a tak trzeba było coś zrobić..takie wspólne pieczenie to na prawdę fajna akcja..Zastanawiałam się jaki sernik upiec. ..poszperałam .."w oko" wpadły mi dwa przepisy.. i zrobiłam sernik z masą makową i czekoladą [ ten drugi przepis też wypróbuję(...)cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej  skórka starta z 1 pomarańczy  1 szklanka drobnego cukru  5 jajek

Moje domowe kucharzenie
Pierogi ruskie 213

cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut), po czym ubijamy na gładką masę. Cebulę obieramy i kroimy/siekamy w drobną (2-3mm) kostkę. Na małej patelni na średnim(...)Twaróg (najlepiej ogrzany w temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: ziemniaki, cebulę razem z olejem, a także sól i pieprz. Wyrabiamy wszystko na jednolitą gładką masę. Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu . Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut

Kulinarna Pokusa
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 8099

masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez(...)grubym dnem wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Następnie polać nią wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekolady. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż polewa stężeje. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 15037

masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez(...)grubym dnem wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Następnie polać nią wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekolady. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż polewa stężeje. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 112

pouczyć bądź idź udawać,że piszesz pracę/projekt. 5. Wróć. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza 6. Wyłóż blachę do papierem do pieczenia. 7. Wyciągnij z zamrażalnika większą kulę ciasta. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. 8. Z wiórek wyklej spód. Ponakłuwaj widelcem 9. Piecz 15-20 minut. 10.Wyciągnij na blat i wystudź Wykonanie budyniowej pianki : 1. Ubij(...)wszystko złożyć zusammen do kupy razem? Otóż... 1. Na podpieczony spód wyłóż ostrożnie masę. 2. Powtykaj w nią owoce tak by zatopiły się w masie. (możesz sobie pomóc łopatką do ciasta) 3. Zetrzyj na tarce resztę ciasta. 4. Piecz w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza 30-40 minut. Najczęściej piekę w tortownicy 21cm bądź małej kwadratowej blaszce. Podwój proporcje

Fiolka w kuchni
Łatwa karpatka ;) 138

Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą piec na wysmarowanej masłem blaszce (24x35 cm) i obsypanej mąką przez ok. 30 minut w 180*C. Przygotowanie kremu: Zagotować 2 szklanki mleka(...)rozpuścić budynie z łyżką mąki. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozetrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać do momentu, kiedy otrzymamy kremową masę. Krem rozsmarować na jednym z ciast i przykryć drugim. Rozprowadzając krem powinno się zachować 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Gotowe ciasto odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

The Sweet Damsel
PLACEK WIELKANOCNY Z DWÓCH JAJ 307

robiłyśmy go jeszcze jako małe dziewczynki, oczywiście pod okiem mamy. Nie ma opcji żeby nie wyszedł, no nie ma :-) Jest bardzo smaczny, także śmiało może zagościć na wielkanocnym stole. Ciasto można ciut uszlachetnić dodając np. przyprawę do piernika, cynamon czy orzechy. Ja wybieram prostotę.  Składniki:   2 jaja 2 szklanki mąki szklanka cukru  szklanka mleka 3/4 szklanki oleju(...)słoik powideł śliwkowych  Sposób przyrządzenia:  Mąkę, sodę, proszek, kakao wsypać do miski i wymieszać. Dodać mleko, cukier, olej - wszystko razem zmiksować aż powstanie gładka masa. Na koniec dołożyć powidła, wymieszać. Ciasto dzięki temu będzie wilgotne a nie suche. Przełożyć do blaszki. Piec ok. 30 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku

pieprzny smaczek
"Słodkie środy" - Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami 144

pysznym rabarbarem i truskawkami. Upiekłam ową słodkość do kawy i na całe szczęście przygotowałam je na południe więc do wieczora jeszcze było ... na drugi dzień zostały tylko wspomnienia .... Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami SKŁADNIKI: 200 g masła 200 g mąki tortowej ½ szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta(...)dość puszystą masę dodajemy ziarenka z wanilii, mieszamy.  Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia.  Suche składniki dodajemy po łyżce do masy stale miksując.  Uzyskujemy dość gęste ciasto.  Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki.  Truskawki płuczemy i kroimy w ćwiartki.  Formę do tarty smarujemy tłuszczem (miałam masło) oprószamy mąką krupczatką. Ciasto wylewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania