ręka boli a że trudno itp. a tu proszę kiedyś nie było mikserów, robotów kuchennych i też w domu robiło się pyszne ciasta. Och, jak sobie przypomnę karpatkę albo kremówki mniam! no ale masę trzeba było ucierać w makutrze. Myślę, że jak się człowiek tak namęczył i musiał trochę poczekać na ciasto to wtedy musiało dopiero smakować(...)łyżeczki cukru pudru. Gotową masę układamy na białą. Do ostatniej miseczki delikatnie wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i łyżeczkę żelatyny (żelatynę rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wody) Układamy ostatnia warstwę ptasiego mleczka i wkładamy całość do lodówki. Roztapiamy drugą tabliczkę czekolady i polewamy nią wierzch, można posypać na wierzch wiórkami kokosowymi. Ciasto po 2 h w lodówce można
ciastkarnia na kruchym spodziesól, do roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy Do ostudzonej masy wbijamy jajka, jedno po drugim, miksujemy dokładnie za każdym razem jak dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Do rękawa cukierniczego z końcówką(...)kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC, smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy Składniki: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki dobrego kakao 5 łyżek drobnego cukru
kgwjanczewosoli masa: 330 ml śmietanki kremowej 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 300-500 gram świeżych truskawek Sposób wykonania: Przesianą mąkę , cukier, pokrojone w kawałki masło, żółtka i sól zagniatamy aż uzyskamy jednolitą masę,schładzamy w lodówce przez około 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy(...)wystające brzegi ciasta, spód tarty dziurkujemy widelcem , wkładamy do piekarnika na 20 minut, studzimy, przenosimy na talerz. Truskawki myjemy obieramy z szypułek. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na ciasto rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki układamy na masie śmietanowej
Darcia w kuchnimiksujemy do połączenia składników na jednolitą masę, ale nie za długo aby nie rozrzedzić. Gotowy krem chłodzimy. Zupełnie zimny krem układamy na cieście. /My przygotowałyśmy krem dzień wcześniej. Polewa: Połamaną czekoladę podgrzewamy z mlekiem do uzyskania jednolitej masy. Lekko studzimy i miksujemy z masłem i mascarpone. Polewamy budyniowy krem. Fale Dunaju to pewnego rodzaju powrót do przeszłości. Lata temu starsza
Wypisz WymalujRewelacyjne ciasto bez pieczenia banoffee z bananami, masą kajmakową i bitą śmietaną na spodzie herbatnikowym, doskonałe na każdą okazję, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. To bardzo słodki i smaczny deser idealny dla wszystkich łasuchów słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 300 g herbatników 200 g masła 3 dojrzałe banany 400 g masy kajmakowej ( toffi ) przepis tutaj 500 ml śmietany(...)niezbyt cienkie plasterki po czym układamy je na masie kajmakowej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan- fixem a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder. Na warstwie bananów rozprowadzamy bitą śmietanę ( należy pamiętać aby spód ciasteczkowy był dobrze wystudzony). Wierzch posypujemy startą na tarce o małych oczkach gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smakowite Daniadrożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką Na blacie wysypujemy nieco mąki. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie
Kolizje Smakówlodówce, zabieramy się za nadzienie do naszego ravioli. W misce mieszamy ricottę, parmezan, pecorino, majeranek, oliwę z oliwek oraz otartą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy ciasto makaronowe z lodówki i dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Placki obsypujemy jednostronnie mąką. Na nieopruszona mąką stronę, w równych
W mojej holenderskiej kuchnijest 350 ale ja zmniejszyłam ilość ) dżem z czarnej porzeczki Krokant: 150 g wiórków kokosowych 10 g masła 60 g cukru ( użyłam cukru brązowego) Sposób przygotowania: Ciasto Masło należy ubić mikserem na puszysta masę. Cukier wymieszany z cukrem waniliowym dodawać do masła. Jajka stopniowo dodawać i każde miksować ok. 1/2 minuty. Mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać(...)dodać łyżkami do ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 C , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut. Krem: Żółtka ucieramy z 50 g cukru i z mąką ziemniaczaną. Dolać 125 ml mleka i zmiksować. Resztę mleka zagotować z resztą cukru i cukrem waniliowym albo laską wanilii . Zdjąć garnek z ognia i wlać mieszankę z żółtek
Słodkości i nie tylkorzadka. Taka ma być.Formę na muffiny wysmarować masłem, wlać masę do 3/4 wysokości.Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Aż wykałaczka włożona w ciasto będzie sucha.Składniki polewy ubić mikserem na jednolitą masę. Mi jednolita nie wyszła, ale i tak była smaczna.Dekorowałam marchewką, której zostało mi trochę po ścieraniu
W kuchni wieczoremprzygotowywałam razem z moja małą kucharką. Ta sama kucharka bardzo pomagała przy robieniu zdjęć. Myślę, że gdyby sesja fotograficzna trwała dłużej, to dekoracja ciasta wyglądałaby zupełnie inaczej. W dziwny sposób znikała... Składniki: - 2 puszki masy krówkowej najlepiej z firmy Gostyń - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 5 szklanek mleka - pół buteleczki olejku wanilinowego - 100 g gorzkiej czekolady(...)Czekoladę mleczną rozpuszczamy w rondelku i łączymy ze śmietaną. W drugim garneczku podgrzewamy puszkę kajmaku. Układamy warstwami: herbatniki, masa czekoladowa, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, masa czekoladowa itd do momentu wykorzystania wszystkich składników. Na wierzch ciasta układamy pokrojone w kawałeczki batony snickersa
Pan i Pani Smith w kuchnicynamonem oraz z ekstraktem z wanilii i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy wbić jajka i miksować do uzyskania gładkiego i gęstego ciasta. W rondelku rozgrzać olej i za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskać ciasto na olej. Smażyć z obu stron na złoty
Pasja SmakuNiezwykle lekki torcik z delikatną śmietanową masą i orzeźwiającym musem truskawkowym. Polecam wypróbować ten przepis, ponieważ ciasto jest przepyszne i wyjątkowe w swojej prostocie.Tort Truskawkowy z Masą Śmietanową i Musem - Składniki:Biszkopt:3 jajka6 łyżek cukru3/4 łyżki mąki tortowej110 g mąki ziemniaczanej (ponad pół szklanki) 3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyMus truskawkowy:250 g truskawek3 łyżki cukru pudru3
Słodka Stronapewnością widzieliście nie raz takie ciasta w amerykańskich filmach. Kruchy spód wypełniony po brzegi całą masą owoców. A do tego wzorek, u góry, który sprawia, że ciasto wygląda naprawdę retro. Zawsze chodził mi po głowie, ale jakoś nigdy nie udało mi się go zrobić. Ostatnio dotarła do mnie spora dostawa wiśni i nie trudno wyobrazić sobie lepszą okazję
Okolice PalnikaUwielbiam ciasta, przy których nie brudzę zbyt dużo naczyń kuchennych. No i wszelkie przepisy, które szczycą się prostotą odmierzania składników. Łatwe do przyrządzenia nawet w wykonaniu młodszej latorośli :) Poniższe ciasto zawiera dwa w jednym - łatwe dozowanie składników i w efekcie mało zmywania po pieczeniu . Do jego przygotowania użyłam dokładnie 3 sztuk kuchennego asortymentu: łyżki, miski i trzepaczek wraz z mikserem(...)ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta
Grunt to przepis!