ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:380/1309)

Cukiniowe brownie z czekoladową polewą, Sesje 176

Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj w misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. Dodaj startą cukinię, orzechy, zblendowaną masę i dokładnie wymieszaj. Przełóż gęste ciasto do formy i piecz przez ok. 40-50 minut. Polewa: podgrzej mleko, dodaj kostki czekolady i masło orzechowe. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Polej polewą wystudzone ciasto. Przepis dodaję

Qlinarnie i Qlinarnie
Piernik z kremem śmietankowym 344

Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części. KREM ŚMIETANKOWY Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie

Kuchnia Danusi
Magiczne 115

niespełna 15 minut? Wylewamy na blaszkę jedną, rzadką masę, w piekarniku dokonuje się czary mary...Po godzinie otrzymujemy na wierzchu puszysty biszkopt, w środku masę budyniową i dość zwarty spód. Szybkie, przepyszne budyniowe ciasto. Składniki: 1/2 litra letniego mleka 115 g mąki pszennej 125 g masła 4 jajka 150 g cukru 4 krople octu 1 łyżka wody laska wanilii

na moim stole...
Szybkie ciasto z truskawkami 266

Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami! Składniki na ciasto na dużą tortownicę o średnicy 28 cm : Biszkopt jasny: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)ciasto. Dodatkowo na wierzch ciasta: 1/2 kg świeżych truskawek 1  galaretka truskawkowa 1/2 litra wody Truskawki przecinamy na połówki i układamy na masie śmietankowej. Galaretkę rozpuszczamy  i kiedy zacznie się ścinać wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na godzinę przed pokrojeniem

Apetyczna babeczka
Tarta z masą śmietanową, borówkami i galaretką 177

warstwa nie wymaga zbyt wiele zachodu. I po wyjęciu z lodówki mamy przyjemny, orzeźwiający deser :) Forma o średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka  szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek(...)sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje

My simple kitchen
muffinki cynamonowe z jabłkami 88

osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja.Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki.Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Ptyś 187

serki waniliowe [ w sumie też 0,5 kg]..do tego ciasta wykorzystałam galaretki ametystowe Wodzisław..miały bardzo piękny kolor..ale po wymieszaniu z resztą składników..masa wyszła szara...dodałam więc odrobinę barwnika..aby ciasto nie było szare..   Składniki na Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na krem ptysiowy

Moje domowe kucharzenie
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 290

ręka boli a że trudno  itp. a tu proszę kiedyś nie było mikserów, robotów kuchennych i też w domu robiło się pyszne ciasta. Och, jak sobie przypomnę karpatkę albo kremówki mniam! no ale masę trzeba było ucierać w makutrze. Myślę, że jak się człowiek tak namęczył i musiał trochę poczekać na ciasto  to wtedy  musiało dopiero smakować(...)łyżeczki cukru pudru. Gotową masę układamy na białą. Do ostatniej miseczki delikatnie wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i łyżeczkę żelatyny (żelatynę rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wody) Układamy ostatnia warstwę ptasiego mleczka i wkładamy całość do lodówki. Roztapiamy drugą tabliczkę czekolady i polewamy  nią wierzch, można posypać  na wierzch wiórkami kokosowymi. Ciasto po 2 h w lodówce można

ciastkarnia na kruchym spodzie
Churros 122

sól, do roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy Do ostudzonej masy wbijamy jajka, jedno po drugim, miksujemy dokładnie za każdym razem jak dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Do  rękawa cukierniczego z końcówką(...)kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC,  smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy Składniki: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki dobrego kakao 5 łyżek drobnego cukru

kgwjanczewo
Tarta z truskawkami i bitą śmietaną 84

soli masa: 330 ml śmietanki kremowej 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 300-500 gram świeżych truskawek Sposób wykonania: Przesianą mąkę , cukier, pokrojone w kawałki masło, żółtka i sól zagniatamy aż uzyskamy jednolitą masę,schładzamy w lodówce przez około 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy(...)wystające brzegi ciasta, spód tarty dziurkujemy widelcem , wkładamy do piekarnika na 20 minut, studzimy, przenosimy na talerz. Truskawki myjemy obieramy z szypułek. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na ciasto rozprowadzamy równomiernie po całym spodzie. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki układamy na masie śmietanowej

Darcia w kuchni
FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 163

miksujemy do połączenia składników na jednolitą masę, ale nie za długo aby nie rozrzedzić. Gotowy krem chłodzimy. Zupełnie zimny krem układamy na cieście. /My przygotowałyśmy krem dzień wcześniej. Polewa: Połamaną czekoladę podgrzewamy z mlekiem do uzyskania jednolitej masy. Lekko studzimy i miksujemy z masłem i mascarpone. Polewamy budyniowy krem. Fale Dunaju to pewnego rodzaju powrót do przeszłości. Lata temu starsza

Wypisz Wymaluj
Banoffee + film 137

Rewelacyjne ciasto bez pieczenia banoffee z bananami, masą kajmakową i bitą śmietaną na spodzie herbatnikowym, doskonałe na każdą okazję, szybkie i bajecznie proste w przygotowaniu. To bardzo słodki i smaczny deser idealny dla wszystkich łasuchów słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 300 g herbatników 200 g masła 3 dojrzałe banany 400 g masy kajmakowej ( toffi ) przepis tutaj 500 ml śmietany(...)niezbyt cienkie plasterki po czym układamy je na masie kajmakowej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno ze śmietan- fixem a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder. Na warstwie bananów rozprowadzamy bitą śmietanę ( należy pamiętać aby spód ciasteczkowy był dobrze wystudzony). Wierzch posypujemy startą na tarce o małych oczkach gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Smakowite Dania
Pizza cztery sery 182

drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką Na blacie wysypujemy nieco mąki. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu:   W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie

Kolizje Smaków
Ravioli z trzema rodzajami sera 183

lodówce, zabieramy się za nadzienie do naszego ravioli. W misce mieszamy ricottę, parmezan, pecorino, majeranek, oliwę z oliwek oraz otartą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy ciasto makaronowe z lodówki i dzielimy je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Placki obsypujemy jednostronnie mąką. Na nieopruszona mąką stronę, w równych

W mojej holenderskiej kuchni

Proponowane wyszukiwania