Zawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam się najbardziej, bo wiem, że lubi się ścinać. Efekty możecie zobaczyć poniżej :) A jeśli się spodobają, to miło mi będzie jak przygotujecie "Bananowca" dla swoich najbliższych, a ze mną podzielicie się opinią(...)powinny się podnieść i swobodnie pływać. Wstawiamy do lodówki. Resztę galaretki wylewamy dopiero wtedy, gdy poprzednia warstwa dobrze nam zastygnie. Po całkowitym stężeniu ostatniej warstwy ciasto możemy kroić i podawać :) Jak już wspominałam- masa bananowa lubi się ścinać- jeśli tak się stanie wystarczy na nowo utrzeć ok 60g masła z 4 łyżkami cukru pudru, a następnie dodawać po 1 łyżce
Kuchnia w czekoladziepotrzeby. A i tak wyszedł przepyszny. Składniki: 50 dag mąki 50 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 150 g masła 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: 50 dag maku 1 litr mleka 1/2 kostki masła 5 jajek 1 szklanka cukru lub 4-5 łyżek miodu orzechy rodzynki skórka pomarańczowa Wykonanie: Drożdże rozcieram(...)Zimny mak mielę dwu- lub trzykrotnie. Białka ubijam na pianę dodaję żółtka i cukier. Do masy żółtkowej dodaję porcjami zmielony mak Do masy makowej dodaję rozpuszczone i przestudzone masło oraz posiekane bakalie. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady
Ciasteczkowy Potwórpozbyć się skórek i pestek z żurawiny. Wstawić ponownie na mały ogień i podgrzewając rozpuścić pomarańczową żelkę. Przed dodaniem żelatyny odłożyłam 2 łyżki masy do dekoracji. Z wystudzonego piernika ściąć wyrośniętą „górkę”, a resztę ciasta przekroić na dwa blaty. Odkrojoną część (200g) rozdrobnić w palcach i połączyć z masłem oraz rozpuszczoną czekoladą. Formować w dłoniach kulki i odłożyć(...)wciąż płynna. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę twarogową. Wyłożyć na wierzch piernika i ozdobić odłożoną masą owocową. Zanim stężeje powciskać w biały krem, czekoladowe kulki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Pierniki i pierniczki Tagged: czekolada , jabłka , kremówka , miód , piwo , twaróg
https:KKuchniaMniammasła 250 g mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki orzechów laskowych 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 500 g masy krówkowej (kajmakowej) 50 g czekolady deserowej 1/2 szklanki orzechów laskowych Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka, szczyptę soli, ugotowane i starte na tarce żółtka i masło, które(...)szprycy wyciskamy rozetki przy brzegach podpieczonego spodu. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. Nadzienie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masę krówkową i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Rozprowadzamy na upieczonym cieście i posypujemy uprażonymi na suchej patelni i lekko posiekanymi orzechami laskowymi. Schładzamy. Smacznego
Oryginalny smakwsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, łyżkę oliwy oraz wcześniej przygotowaną wodę z drożdżami. Składniki intensywnie mieszamy łyżką lub widelcem. Blat posypujemy mąką. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być sprężyste i lekko ciągnące. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce mieszamy
Kolizje Smakóworyginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis na 12 drożdżówek: Składniki na ciasto: 2 i 1,2 szklanki mąki 15 g suszonych drożdży 4 łyżki cukru 2/3 szklanki mleka(...)Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i podzielić na 6 równych pasków. Na każdym pasku rozsmarować równomiernie masę makową. Posmarowane paski zawinąć w rulon tak aby powstał ślimaczek. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Gotowe drożdżówki układać na wyłożonej papierem blaszce i pozostawić na 20 minut żeby jeszcze podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować
Na słodko lub wytrawnieużyłem 6 dniowego labnehu. Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Masa serowa 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany do ciast i deserów 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 - 12 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować masę serową
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem oraz cukrem, dodać żółtka zagnieść ciasto. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. 2. MASA SEROWA: Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę(...)budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. 3. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Kremówkę dobrze podgrzać-nie gotować
Wanilia i Kardamonśmietankowy 2 łyżki śmietany czekolada do przystrojenia Po pierwsze ustawiłam piekarnik na grzanie (150st.). Następnie formę do pieczenia wyłożyłam folią. Teraz spód... Suche składniki ciasta połączyłam w misce. Dodałam rozpuszczone, letnie masło i zagniotłam. Masę wyłożyłam na gotową formę, spód docisnęłam, boki pozostawiłam nieco luźniejsze. Nadmiar folii nałożyłam na boki, wystrzegając się nadmiernego spieczenia. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika(...)czasie odwinęłam boki i piekłam jeszcze 5-10min. do zarumienienia boków. Ciasto wystudziłam. Delikatnie wyjęłam z folii i przełożyłam do formy. Budyń ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudziłam. Dodałam do niego śmietanę i zmiksowałam na gładką masę. Na wystudzonym spodzie rozsmarowałam nutellę. Następnie przelałam budyń. Wyrównałam wierzch. Całość oprószyłam wiórkami kokosowymi i wstawiłam
bastalenaczasie przygotowujemy pianę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, budyń w proszku delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę i znów delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową pianę wylewamy na kruche ciasto, równo rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na pianę układamy kawałki rabarbaru jeden obok drugiego. Z lodówki wyjmujemy schłodzone kruche ciasto i ścieramy go po całej powierzchni ciasta
Przepisy i porady kulinarnedobrze brzegi. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Przygotować nadzienie. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać po upływie 10 minut do uzyskania gładkiej masy. Tak samo postąpić z białą czekoladą (w osobnym garnku). Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Piec w 200°C przez 12-15 minut. Wyjąć, wystudzić. Wystudzony mazurek wypełnić masami czekoladowymi i udekorować dowolnie
Chocolate Muffin Blogniczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam na 3-4 części. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkipieczenia. Pierwszą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podpiekamy spód w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Podpieczony spód smarujemy powidłami, następnie wylewamy masę serową oraz na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni
Mania Gotowaniaowoce ścieramy ciemną porcję ciasta. Ubijamy białka na sztywno dodając po trochu cukru a na koniec dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubite białka wykładamy na ciemną masę. Na białka ścieramy ostatnią porcję jasnego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut. Smacznego Post Pleśniak pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmieszamy suche składniki ciasta. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i owoce. Delikatnie łączymy je z masą. Nakładamy na patelnię po jednej łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażymy, aż obie strony się zarumienią
Mania Gotowania