ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:376/1309)

Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański. 192

mielimy ziarna na mąkę. Do dużej miski przesypujemy wszystkie składniki, mieszamy je ze sobą dokładnie i powoli wlewamy wodę, nie całą na raz. Dokładnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy o konsystencji budyniu. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wody, jeśli za rzadka dosypujemy skrobi ziemniaczanej. Po wymieszaniu ciasta przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy

Naturalna Kuchnia
Sernik królewski z jagodami. 170

spód i 1 cm rant). Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia 15-20 minut. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy i wycinamy 1 cm paski.  MASA SEROWA: 1 kg zmielonego co najmniej dwa razy twarogu 125 ml oleju 2 szklanki mleka ziarenka z 1 wanilii 1/2 szklanki cukru 3 jajka(...)piecze przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki prócz jagód miksujemy na gładką masę. Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy podpieczony spód, na nim równomiernie wykładamy masę serową, wszystko to posypujemy zamrożonymi jagodami, a wierzch ozdabiamy kratką z pozostawionych pasków ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto

Rozpustne gotowanie
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 168

soku z cytryny) - 3 łyżki ketchupu - 2 łyżeczki cukru - 200 ml wody - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej * dodatkowo: - 150-200g startego żółtego sera Składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Blachę z piekarnika (tą największą i najgłębszą), wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Dokładnie rozprowadzić tworząc prostokąt. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec

CookYourself
Ciasto Tiramisu + film 118

Przepyszne rozpływające się w ustach ciasto tiramisu z mocnym akcentem kawy i kakao  będzie wyśmienitym deserem dla amatorów słodkości i nie tylko. Z mojego stołu zniknęło błyskawicznie co świadczy o tym jak smakowało moim domownikom. składniki na tortownicę(...)masy z serkiem mascarpone a wierzch posypujemy kakao. Na kakao kładziemy drugą część biszkopta odwróconą górną częścią do dołu i nasączamy pozostałą kawą, nakładamy drugą połowę masy i wierzch posypujemy kakao . Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki

Smakowite Dania
Brownie z malinami 159

mój debiut, przed jego zrobieniem przeczytałam mnóstwo przepisów i wybrałam z nich te, które wydawały się najmniej skomplikowane. Choć muszę przyznać, że miałam pewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem(...)czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki włoskie orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Gotowe ciasto wyciągamy

Ciastkozercy
Sernik na spodzie brownie z polewą malinową 203

Czekoladowy spód brownie, aksamitna, kremowa masa serowa, zwieńczenie lśniącą polewą malinową. Czego można chcieć więcej?  Dla mnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają. Składniki: Spód brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z wiśniami 106

cytryny; kilka kropli aromatu cytrynowego; Ser dwukrotnie zemleć, dokładnie zmiksować z resztą składników, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch: 1-1,5 kg wiśni; 1 kisiel wiśniowy; 4 czubate łyżki cukru; 4 białka; Wiśnie wydrylować, odsączyć i wyłożyć na masę serową. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel wiśniowy, wyłożyć na warstwę wiśni(...)kruszonkę dodać cukier, wiórki kokosowe i tyle mąki, aby ciasto lekko się rozsypywało. Tak przygotowaną kruszonkę rozsypać równomiernie na piance wiśniowej. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 200 o C. Moje uwagi: Masę serową robiłam z 1,5 porcji, ponieważ lubię serniki, w których sera nie brakuje:) Wiśnie mogą być mrożone, tylko przed wyłożeniem

In my kitchen
Sernik śmietankowy 170

jeszcze na ciepło. Zdjęcia niestety nie za piękne - kawałki wyrwane z talerzyka domownikom. Polecam wszystkim sernikożercom :) Składniki: (tortownica 26cm) CIASTO: 70g cukru pudru 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko sól 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg mielonego twarogu 400ml kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Przygotowanie(...)dwie równe części, schować do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie jedną część rozwałkować na kształt koła o średnicy 26cm, wyłożyć ciastem tortownicę wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą lub mąką. Ponownie schować do lodówki. MASA SEROWA: Do miski włożyć śmietanę i twaróg, zmiksować do połączenia składników. Dodawać cukier i po jednym jajku miksując. Następnie dosypać cukier waniliowy

Cakes By Kejt
Tort intensywnie czekoladowy 296

miksera na wolne i cienką strużką wlewamy kawę z mlekiem. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek(...)dzielimy na pięć części. Biszkopty, choć wydają się płaskie, dzielimy na trzy części za pomocą ostrego, szerokiego noża (w przeciwieństwie do tradycyjnych biszkoptów to ciasto kroi się bardzo łatwo). Blaty układamy w tortownicy przekładając je masą. Ostatnią częścią masy smarujemy wierzch i boki tortu. Tort schładzamy i przygotowujemy ganache. Kremówkę z łyżeczką masła podgrzewamy, aż będzie niemal wrząca. Czekoladę drobno

Poezja smaku
Wiosenny sernik z mascarpone 316

zawsze gdzieś się tli... Zobaczymy. W każdym razie, dla mnie, nagrodą za udział w konkursie była możliwość zjedzenia kilku pysznych serników, a jak zapewne wiecie, to zdecydowanie moje ulubione ciasta. Nigdy nie mam ich dość...Jakiś czas temu potrzebowałam mascarpone. Chodziłam, szukałam - nic. Może w poniedziałek. Hmm... Mascarpone na wagę złota.W związku z tym C. kilka dni później, pamiętając(...)gładką masę - tylko do połączenia składników.Owoce obtoczyć w mące, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką.Masę przelać do formy.Piec w 150 st. C. przez 1,5 godziny.Wyłączyć piekarnik; zostawić sernik w zamkniętym piekarniku aż do wystudzenia.Całkowicie wystudzone ciasto schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc.Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini Pączki Hiszpańskie (Pączki Wiedeńskie - "Gniazdka") 188

ciepłej wody olej do smażenia Mini Pączki Hiszpańskie - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.  Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o boku ok. 8-9 cm i delikatnie smarujemy(...)olejem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok. 5-6 cm. Na rozgrzany olej wykładamy porcje pączków - nie za dużo naraz, papierem do góry. Gdy pączki podsmażą się ostrożnie ściągamy papier i przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoto. Gdy pączki lekko ostygną możemy

Słodka Strona
Czekoladowa bita śmietana do ciast i deserów / chocolade whipped cream 370

Bardzo czekoladowa i puszysta masa. Prosta do zrobienia, tu nic się zważy i czas pracy minimalny. Przepis jest na duże ciasto lub tort.  Do zrobienia tego rozpływającego się w ustach kremu potrzebujesz: - 1000 g śmietany 30-36 % słodkiej - 1 czekolada gorzka 100 g - 2 czekolady mleczne 100 g Śmietanę doprowadź do wrzenia. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Kiedy śmietana

Pasje Jolki
Janczewski zmierzch 6782

Wykwintne ciasto tortowe według autorskiego pomysłu, właśnie nazwa mówi, że pochodzi z Janczewa, a zmierzch, bo ciasto ciemne, kakaowe, wybornie smakuje i wygląda. Składniki 6 jaj 1 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa  2 budynie czekoladowe 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao rozpuszczalnego 3/4 l wody Masa(...)następnie w gorącej kąpieli rozpuszczamy do stanu płynnego, studzimy, ubijamy śmietankę z kawą cappuccino i kakaem rozpuszczalnym dodajemy żelatynę, mieszamy, rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Robimy w miseczce kawę, biszkopty namaczamy w kawie i układamy na masie kawowej wciskając je lekko. Polewa: Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuszczamy, mieszamy, studzimy i polewamy po biszkoptach w esy-floresy. Ciasto przygotowane przez Jolę

kgwjanczewo
Wianuszek drożdżowy z jabłkami i orzechami 92

gorące). Roztrzepujemy w nim jajka i dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy drożdże i dokładnie mieszamy. Masę mleczną wlewamy do mąki i mieszamy lub miksujemy za pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy łyżkę masła. Następnie już ręcznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy je spowrotem do miski, przykrywamy ,ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut aż podwoi swoją(...)obieramy i kroimy na plasterki. Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je dżemem a następnie masą orzechową. Na końcu układamy plasterki jabłek i posypujemy je cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon (jak na roladę), kroimy je wzdłuż na pół. Końce łączymy ze sobą i przeplatamy na przemian obie części ciasta. Formujemy wianek

My simple kitchen
Torcik cappuccino 110

Ciasto: · jajka 7 szt · mąka pszenna 1 szkl · mąka ziemniaczana 1 szkl · proszek do pieczenia 2 łyżeczki · kawa cappuccino 1 szkl · cukier 1,5 szkl · woda 8 łyżek Masa: · śmietanka 36% 700 ml · zagęstnik do śmietan 2 op · galaretka cytrynowa 1 op · cukier puder 2 lyżki Poncz: · capuccino 100 ml Dodatkowo: · wiórki czekoladowe · kakao  Białka ubić z cukrem(...)wystudzeniu ciasta podzielic na pół. Galaretke rozpuścić w pół szklanki wody i wystudzić. Śmietane ubić z cukrem, zagęstnikami i tężęjącą galaretką. Do ubitej masy dodać 4 łyżki kawy cappucino i delikatnie wymieszać. Blaty ciasta nasączyć roztworem kawy cappucino i ew dodatkiem spirytusu wg uznania. 3/4 kremu przełożyć placki, reszta posmarować górę i boki. Udekorowac wg uznania

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania