ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:379/1309)

Ciasto z serem 160

Składniki: ciasto pół kostki masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser 500 g sera budyń waniliowy 3 jajka 2 łyżki masła 1/4 szklanki cukru polewa 2 łyżki kakao 4 łyżki masła 2 łyżki(...)mleka Wykonanie Masło roztopić i przestudzić. Wszystkie składniki razem wymieszać, następnie ubić pianę z białek i delikatnie domieszać z ciastem. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm (u mnie niestety 26 cm dlatego wyszedł niski). Ser zmiksować na gładka masę z resztą składników. Wylać na ciemne ciasto. Piec ok 30 min w temperaturze 175 stopni. Gdy ciasto się upiecze

Pychotkaaa
Fornetti z jabłkiem, cynamonem i konfiturą morelową 173

konfiturą, cynamonem i cukrem. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na pasy o szerokości 5-6 cm.  Na co drugim pasie układamy po łyżeczce jabłkowej masy w odstępach kilkucentymetrowych. Przykrywamy drugim paskiem ciasta francuskiego i robimy nożem delikatne nacięcia co ok. 1 cm. Całość kroimy na kwadraty. Lekko dociskamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy

DefinicjaSmaku
Ciasto migdałowe z owocami 218

jednym całym jajku oraz miód i ciasto miksujemy kolejne 5 minut. W osobnym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i zmielone migdały. Miksując masę dodajemy po łyżce sypkie składniki. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję, przekładamy je do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy do pieczenia o wymiarach 25cmx30cm. Ciasto wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, posypujemy płatkami migdałowymi

In my kitchen
Czekoladowe ciasteczka z melasą 148

Banany rozgnieć widelcem i wmieszaj w masę, dodaj też masło orzechowe i melasę. Na suchej patelni upraż wcześniej posiekane orzechy, które wraz z rodzynkami dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz z czekoladowej masy odmierz ciasteczka (ja robię to za pomocą zwykłej stołowej łyżki, ale myślę, że najłatwiej będzie przy użyciu łyżki do lodów), które układaj na blasze o odległości

Roślinna - blog wegański
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 280

szkl* miód prawdziwy – 100 ml* śmietana 30% – 250 ml* sól gruboziarnista – 1 łyżeczka* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką(...)godzinę.W tym czasie przygotowujemy solony karmel.SOLONY KARMEL :Masło , obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.Smacznego!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy

Ostra na Słodko
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i jabłkami oraz kruszonką z migdałami i orzechami laskowymi 178

cukru Dodatkowo: - cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Masło trzeba roztopić w rondelku, a kiedy wystygnie wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy owoce - jabłka obieramy i kroimy w "ósemki", śliwki kroimy na pół.  3. Oddzielamy białka od żółtek

Kraina Tysiąca Smaków
Marcepanowe ciasto z rabarbarem 172

smerfetka79.blogspot.com/ Wiosenka -  http://www.eksplozjasmaku.blox.pl/ Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/ Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Gosia - http://jedzismakuj.blogspot.com/ Zapraszam po przepis na pyszne ciasto ! Składniki ( na małą blachę ) * 125 g masy marcepanowej * 160 g masła o temperaturze pokojowej * 100 g cukru pudru * 2 jajka * 250 g mąki pszennej * 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia * 50 g mielonych(...)marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej masy marcepanowej dodać masło oraz cukier puder - utrzeć na gładką masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym całym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodać do ciasta, dolać mleko i sok z cytryny - dokładnie połączyć. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę - dodać do ciasta - utrzeć raz jeszcze

kolorowotorcikowo
Ptysie 346

pszenną cały czas energicznie mieszając. Gotowe ciasto poznamy po jego szklistym wyglądzie i po tym, że łatwo odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy je do ostygnięcia. Ostudzone ciasto dokładnie mieszamy z jajkami na gładką masę i przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskamy w dość dużych odstępach (ciasto mocno rośnie) koła z ciasta. Pieczemy

cookpl
Truskawkowa niespodzianka bez pieczenia 304

Niespodzianka truskawkowa to ciasto bez pieczenia. Może być super prezentem dla bliskiej osoby. Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja. Składniki: Warstwa truskawkowa: 600 g truskawek sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru 30 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 36% Warstwa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku 2 łyżeczki(...)lekko zgęstniał. Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa. Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić. Kiedy masa zastygnie możemy przygotować kolejną warstwę ciasta. Warstwa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać namoczoną w bardzo małej ilości wody  żelatynę i poczekać aż napęcznieje, a następnie

O kuchni z uczuciem
Tort z borówkami 165

Lekki i niezbyt słodki powinien przypaść do gustu wielu łasuchom Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 180 g mąki tortowej - 180 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę borówkową: - 300 g borówek - 70 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wody (ok. 60g) Dekoracja: - 300 g borówek - kilka listków(...)żółtka i jeszcze ubijamy chwilkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni . Po upieczeniu biszkopt studzimy. Teraz kolej na masę. Borówki myjemy i jeżeli są ogonki to je urywamy. Następnie blendujemy je z cukrem pudrem na gładką masę

Kuchenne Wariacje
Czekoladowy sernik z wiśniami i pianką 193

Pyszny sernik na czekoladowym cieście, z wiśniami i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony, wiśnie doskonalą równoważą jego smak. Pięknie wygląda. Delikatny w smaku, po jednym kawałku ma się ochotę na więcej :) Polecam! :) Składniki na spód: 50 g masła 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g mąki pszennej Czekoladę połamać(...)połączenia. Czekoladowa kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 30 g mąki pszennej 1 łyżka kakao Wszystkie składniki umieścić w misce, palcami wyrobić kruszonkę. Na wystudzone ciasto wyłożyć gęsty dżem wiśniowy, wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser delikatnie wyłożyć piankę. Posypać czekoladową kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto jak pudding, czyli ostatnie zimowe wypieki 160

Jeśli jej do końca nie ufacie, owińcie dodatkowo folią. W papierze bowiem może się zrobić dziurka, a karmel bywa kłopotliwy do doczyszczenia.Na masie karmelowej układamy plasterki bananów - warstwa powinna być dość gruba, później bowiem smakują naprawdę obłędnie.Ciasto właściwe to zmiksowane daktyle z alkoholem, banan i przyprawy, trochę mąki i jajka. Nie brzmi to zbyt ortodoksyjnie, prawda? Efekt jest niesamowity(...)przyprawami. Połączyć. Dodać rozgniecione widelcem 1,5 banana, wymieszać.Masę przełożyć do formy, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 60-75 minut.Wyjąć z piekarnika, po dwóch minutach odwrócić na talerz do góry nogami. Zdjąć papier i ostudzić.Smacznego!Najwięcej problemów sprawiło mi odwrócenie ciasta - nie przywykłam do takich akrobacji. Koniecznie trzeba to zrobić, póki ciasto jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzoskwiniowe wydmy wg Siostry Anastazji 164

owocowym 2 galaretki pomarańczowe Wykonanie: Ciasto Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i resztę składników. Ciasto piec około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. (Można upiec ciemny biszkopt). Krem Odlać sok z brzoskwiń i uzupełnić wodą do 1/2 litra. Z soku, dodając cukru do smaku,ugotować 2 budynie. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Przełożenie

Pychotkaaa
Cukiniowe brownie z czekoladową polewą, Sesje 190

Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj w misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. Dodaj startą cukinię, orzechy, zblendowaną masę i dokładnie wymieszaj. Przełóż gęste ciasto do formy i piecz przez ok. 40-50 minut. Polewa: podgrzej mleko, dodaj kostki czekolady i masło orzechowe. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Polej polewą wystudzone ciasto. Przepis dodaję

Qlinarnie i Qlinarnie
Piernik z kremem śmietankowym 347

Herbatę zaparzyć w szklance wody, ostudzić, dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Przesiać szklankę mąki do masy, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Włożyć blachę do piekarnika, piec 45 minut w 175 stop Upieczony i ostudzony piernik, przekroić na 3 części. KREM ŚMIETANKOWY Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie

Kuchnia Danusi
Magiczne 122

niespełna 15 minut? Wylewamy na blaszkę jedną, rzadką masę, w piekarniku dokonuje się czary mary...Po godzinie otrzymujemy na wierzchu puszysty biszkopt, w środku masę budyniową i dość zwarty spód. Szybkie, przepyszne budyniowe ciasto. Składniki: 1/2 litra letniego mleka 115 g mąki pszennej 125 g masła 4 jajka 150 g cukru 4 krople octu 1 łyżka wody laska wanilii

na moim stole...
Szybkie ciasto z truskawkami 270

Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami! Składniki na ciasto na dużą tortownicę o średnicy 28 cm : Biszkopt jasny: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)ciasto. Dodatkowo na wierzch ciasta: 1/2 kg świeżych truskawek 1  galaretka truskawkowa 1/2 litra wody Truskawki przecinamy na połówki i układamy na masie śmietankowej. Galaretkę rozpuszczamy  i kiedy zacznie się ścinać wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na godzinę przed pokrojeniem

Apetyczna babeczka
Tarta z masą śmietanową, borówkami i galaretką 184

warstwa nie wymaga zbyt wiele zachodu. I po wyjęciu z lodówki mamy przyjemny, orzeźwiający deser :) Forma o średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka  szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek(...)sztywno. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje

My simple kitchen
muffinki cynamonowe z jabłkami 89

osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja.Mieszamy mokre składniki z suchymi, dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki.Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Ptyś 192

serki waniliowe [ w sumie też 0,5 kg]..do tego ciasta wykorzystałam galaretki ametystowe Wodzisław..miały bardzo piękny kolor..ale po wymieszaniu z resztą składników..masa wyszła szara...dodałam więc odrobinę barwnika..aby ciasto nie było szare..   Składniki na Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na krem ptysiowy

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania