ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:401/1309)

Szybkie i tanie ciasto ze śliwkami 163

proszku do pieczenia Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem Dodawać stopniowo mąkę, ucierać W trakcie dodawania mąki wlewać po 1/4 szklanki wody i ciągle ucierać ciasto Dodawać stopniowo olej i proszek do pieczenia, nadal ucierać Utartą masę przelać do wysmarowanej blaszki o wymiarach 35 x 25 cm, ja ciasto upiekłam z połowy składników w prodiżu Na wierzch ułożyć połówki śliwek ( skórką

Proste Potrawy
Ciasto słodki Lion 339

pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem. Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji.  7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej  I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru(...)masy i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan – fixami i cukrem pudrem. Drugą masę śmietanową dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach, obsypujemy sypkim kakao. Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin

VioletoweKucharzenie
Krówki, krówki, krówki :) 146

masa powinna sama zacząć odchodzić od dna garnka - to znaczy, że można garnek zdjąć z ognia i jeszcze przez około 5 minut mieszać - masa się trochę ochłodzi i jeszcze ciut zgęstnieje. Przelać do formy na ciasto lub innego naczynia wyłożonego folią aluminiową. Schłodzić i pokroić.  Ja masę wlałam do foremek na pralinki - stąd ten kształt. I smacznego :) I przy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Karpatka 126

papierze do pieczenia.Żeby Karpaty wyrosły i nie opadły w trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika!Dokładnie tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Placki wystudzić.Masło, cukier puder i żółtka ubić na jednolitą, puszystą masę. Zagotować 2 szklanki mleka. Proszek budyniowy rozrobić w pozostałej 1 szklance mleka a następnie dodać mąkę(...)ponownie dobrze wymieszać. Tak przygotowany roztwór wlać pomału do wrzącego mleka. Mieszać do momentu aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Wystudzoną masę budyniową dodawać stopniowo do masy maślanej mieszając całość robotem.Tak przygotowanym kremem przełożyć dwie warstwy ciasta (fot.3). Wierzch obficie posypać cukrem pudrem (fot.4

Świat Ciasta
Muffiny kajmakowe 231

drugie śniadanie w sam raz :) Aż wstyd się przyznać, że powstały przypadkowo, ponieważ musiałam wykorzystać produkty, które zostały mi po upieczeniu innego ciasta ;)Przepis na około 16 babeczek.Składniki:250g mąki pszennej2/3 puszki masy kajmakowej (3-4 kopiaste łyżki)3/4 szklanki jogurtu naturalnego2 łyżki cukru pudrułyżka octu winnegołyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki oleju1/4 szklanki wody gazowanejPuszkę z masą kajmakową umieszczamy(...)suche: mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną.W drugiej składniki mokre: kajmak, ocet, wodę, olej, jogurt i dokładnie mieszamy, aż się połączą w jednolitą masę.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy delikatnie.Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Zapowiadany tort 188

dodajemy do masy jajeczno-czekoladowej. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie (już nie mikserem, a drewnianą łyżką) łączymy z resztą. Przelewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 40-45 min. Gotowe i całkowicie ostygnięte ciasto kroimy na trzy równej(...)drobno czekoladę. Całość na chwilę odstawiamy i pozwalamy by czekolada zmiękła. Następnie mieszamy i schładzamy. Zanim naszym ganache przełożymy tort należy je jeszcze ubić na puszystą masę mikserem i gotowe. Gdy mamy przygotowane ciasto, krem i ganache oraz poncz z wiśniówki i soku przystępujemy do składania tortu w całość. Krążek ciasta, który chcemy, by stanowił bazę nasączamy ponczem. Następnie rozsmarowujemy

Ratunku obiad
Świąteczne ciasteczka cz. III - Ciasteczka z przygodami 120

migdały, przyprawy i alkohol/ sok z cytryny, wymieszać i koniecznie schłodzić. Masa będzie bardzo lepka, dlatego dobrze jest rozwałkować ją przez folię albo papier śniadaniowy. Wałkować na stolnicy wysypanej cukrem, na grubość ok 7 mm. Wykrawać gwiazdki i zostawić na min. 6h (lub na całą noc). Ja wyrobiłam ciasto wieczorem, na obydwa rodzaje ciasteczek. a piekłam je na drugi dzień(...)cytryny 500g mąki Masło utrzeć, dodać cukier i sól, ucierać aż do białości, następnie dodać pojedynczo jajka. Gdy wszystkie składniki połączą się na gładką masę, dodać skórki, mąkę i wszystko dobrze wyrobić. Ciasto będzie bardzo delikatne, kremowe i mięciutkie, dlatego należy schłodzić je przez co najmniej 2h w lodówce. Na 10 minut przed wałkowaniem wyjąć je z lodówki. Wałkować

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta z owocami przyniesionymi z lasu 148

coś pomiędzy kruszonką, a bułką tartą. Ciasto szybko zagnieść i uformować kulę. Schodzić w lodówce minimum 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami pergaminu. Zdjąć górny i przełożyć ciasto na formę (25cm) odwracając papierem do góry (formy niczym nie smarować). Docisnąć do formy i gęsto ponakłuwać spód widelcem. Nałożyć z powrotem pergamin, obciążyć grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami. Piec(...)następnie masę przełożyć do miski i obłożyć cieniutkimi wiórkami masła (żeby nie było kożucha). Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać z zimną masą budyniową. Krem równo rozłożyć na cieście, na nim ułożyć owoce. Mocno schłodzić w lodówce. Przed podaniem ozdobić miętą. Smacznego

Pełny talerz
Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 239

szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 łyżka sody,1 jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na cztery części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować cienko i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem(...)masła i uzyskania gładkiego kremu.Uwaga. Powstaje dość luźna masa, ale taka własnie ma być, więc proszę się nie przerażać :)Upieczone placki przekładać (a raczej "przelewać" ;) ) masą budyniową. Ostatni placek pozostawić suchy. Ciasto szczelnie okryć folią spożywczą i po wystygnięciu wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Potem folie zdjąć, a ciasto polać dowolną polewą czekoladową

Codzienna kuchnia niecodzienna
MAZUREK mocno czekoladowy 251

wyłączać piekarnika). Do rondla wlać mleko skondensowane, wrzucić połamaną czekoladę i dodać esencję waniliową.  Wszystko razem podgrzewać, cięgle mieszając. Czekolada powinna się rozpuścić ,a masa być jednolita. Pomadę wylać na podpieczone ciasto. Posypać wierzch bakaliami, chałwą, wiórkami i czekoladą.  Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 15 minut. Nie kroić od razu, choć to trudne będzie! Lepiej dać

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto Marchewkowe z Nutą Pomarańczy o Lekko Korzennym Smaku 345

ognia i wrzucamy czekoladowe groszki. Energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą kuwerturą polewamy wierzch ciasta. Ciasto można ozdobić mini marchewkami wykonanymi z masy cukrowej z dodatkiem pomarańczowego oraz zielonego barwnika. Pomarańczową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy bardzo dobrej jakości belgijską czekoladę oraz wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji

Słodka Strona
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 142

jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam z bloga Vanesy  Mis recetas mas caseras . Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" Składniki: Ciasto 500 g mąki 200 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 10 łyżek oliwy  z oliwek (można użyć oliwę, która nam zostanie

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kokosowe 332

blaszkę 25x40 wysmarować lekko olejem i posypać bułką tartą (tylko spód inaczej ciasto nie wyrośnie). Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Gotową masę dodać do białek mieszając. Następnie stopniowo przesiewać obie mąki do masy, delikatnie mieszając. Gotową masę(...)biszkopt. Górny biszkopt wysmarować kremem budyniowym, włożyć na chwilę do lodówki. Następnie posmarować delikatnie czekoladą i udekorować według uznania. Zdjęcia z etapów robienia ciasta Ubijanie białek Wymieszane żółtka i ubite białka Przygotowywanie budyniu Końcowy etap przygotowywania masy kokosowej

Passions hobbies life
Drożdżowy placek ze śliwkami 186

kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś i popiskiwałaś... A potem - biegłaś w swoja stronę, w swój(...)łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka o temperaturze pokojowej ( nie zimne ) ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mlekiem i masą jajeczną. Dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić

kolorowotorcikowo
Drożdżowe ciasto z figami 130

Samo ciasto drożdżowe jest delikatne i mało słodkie, bo to figi jakie zostały dodane i miodem polane, mają dodawać całości fajnej słodkości.   Składniki: na tortownicę o średnicy 30 cm: 200 ml mleka, 100 g masła, 20 g świeżych drożdży,   2 jajka, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 300 g mąki pszennej, szczypta soli(...)miksujemy całe jajka z dodatkiem cukru trzcinowego i cukru z prawdziwą wanilią. Dolewamy przestudzone mleko, dodajemy sól, połowę mąki  i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, stopniowo dosypując pozostałą część mąki. Ciasto powinno być gładkie lekko lejące. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Figi myjemy, suszymy, odcinamy twarde ogonki i dzielimy każdą na ósemkę. Pokrojone figi str. stroną skórki układamy

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania