polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30 cm) : • 2 duże jaja • 1 szklanka cukru(...)mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Masę wyłożyć łyżkąna blachę, delikatnie rozsmarować ciasto wyrównując powierzchnię. Na wierzch ciasta wyłożyć rabarbar i truskawki. UWAGA!!! z owoców wydzieli się sok podczas gotowania - część tego soku wylewam
cucinareulubiony typ letniego ciasta u nas w domu. Na początku lata pojawia się w wersji truskawkowej, potem malinowej, a aktualnie króluje wersja ze śliwkami. Nie dość, że łatwe, to jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut, nie licząc pieczenia. Idealne na weekendowe popołudnia. To powstało w ramach współpracy z Kasią i stroną mojeciasto.pl , gdzie(...)dodając po łyżce cukru (zwykłego i waniliowego). Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i wymieszać. Powstanie dość gęste ciasto. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Umyte śliwki wypestkować i podzielić na połówki. Ułożyć skórką w dół. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Sto kolorów kuchniżelatyną), szybko miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie, ale szybko mieszamy. Wylewamy masę serową na biszkopty, odstawiamy do stężenia. Jak druga galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową. Przed wylaniem galaretki możemy ciasto dowolnie udekorować. Odstawiamy
Gotowanie moimi oczamiDziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam(...)dodajemy sodę, a następnie przelewamy ją do masy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników mieszamy w dużej misce, a następnie dodajemy do niej ostudzoną masę maślaną i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy rulon, owijamy go w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Ciasto kroimy ostrym nożem na cienkie talarki
Słodkie Przyjemnościodrobiną bitej śmietany – czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?!Wielbiciele ciast czekoladowych , brownie i murzynków będą zachwyceni! Wielbiciele innych słodkości – również zjedzą z przyjemnością!Ciasto jest miękkie , a zarazem mokre … owoce lekko kwaskowe … a polewa z białej czekolady to tylko kropka nad I!SKŁADNIKI:- mąka – 2 szklanki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)woda – 3 łyżki- olej – 3 łyżki- maliny – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Margarynę, wodę, olej, cukier i kakao przekładamy do garnka i całość razem podgrzewamy, do uzyskania jednolitej masy, cały czas mieszając.Studzimy.Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do masy cały czas ucierając.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do masy. Miksujemy
Ostra na Słodkowięc do pracy: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy banana (rozgniecionego widelcem na jednolitą masę), śmietanę i cukier. Zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny. Smarujemy formę do ciasta masłem i ścieramy na tarce ciasto (ja nie doczekałam idealnego zmrożenia więc część
greenscarfOdkładamy do lodówki. Żółtka , cukier, masło I mąkę ziemniaczaną - ubijamy na puszysta masę Do masy żółtkowej dodajemy powoli ser, cały czas ubijając . Łączymy masę z serem. Białka dodajemy do ciasta, mieszamy powoli drewnianą łyżką, aż do połączenia skladników. Nagrzewamy piekarnik do 170 C. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Nalewamy ciasto do formy, pieczemy
Smaki EdytyMoja mama zawsze piekła to ciasto na Dzień Mamy, dlatego nie mogło go zabraknąć i u mnie;) Jest bardzo proste a niesamowicie smaczne i kojarzy mi się z dzieciństwem... Lekki biszkopt, pyszny krem i galaretka z truskawkami, czego chcieć więcej:) Biszkopt: 5 jajek, szkl. mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, szkl. drobnego cukru do wypieków(...)biały puch (ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i bardzo powoli dodawać do kremu, by masa się nie zważyła. Kremem przełożyć ciasto. Wierzch: 500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe. Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać owoce. Schładzać najlepiej
Z miłości do słodkościsobą. Przygotowaną masę przełożyć na blat i wyrabiać około 10 minut. Masa musi być plastyczna i nie może kleić się do blatu. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dosypać odrobinę mąki. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to podzielić ją na 2 części
Ugotowaćdziurkę i wlewamy jajko ja nie wlałam całego zostawiłam trochę na dnie na posmarowanie na wierzch bułeczek. Dodajemy sól pieprz i cukier zarabiamy. Gdy już ciasto mamy wyrośnięte dodajemy drożdże i ponownie wyrabiamy. Wyrobioną masę obsypujemy trochę mąką przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30min. Takie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy, wykrawamy szklanką "denka" naszych
Tanio szybko zdrowotemperaturze pokojowej.ciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli i zaczynu. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników na postrzępioną masę. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą, zaczyn podzielić na mniejsze porcje i rozłożyć na cieście. Mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski
Stare Garyprzemieszać). W między czasie dodajemy sos sojowy. 3. Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy po trochu wody, aż uda nam się zebrać całą mąkę w jedną masę (ok. 1/4 szklanki wody, może ciut więcej), wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. (Lub wersja 2: dzielimy ciasto na 6-7 małych kulek i każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek ;) ) 4. Na kawałki
Malowane smakiemkostki margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki kakao Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dobrze wyrabiając ciasto. Z ciasta robimy niewielkie kulki, które pieczemy z specjalnej formie. Masa Mleko, margarynę, cukier, kakao rozpuszczamy w rondelku odstawiamy do przestudzenia. Po przestudzeniu wsypujemy mleko w proszku następnie wyrabiamy mikserem na jednolitą masę. Upieczone połówki orzeszków nadziewamy
kgwjanczeworęki. Na końcu dodać drożdże rozrobione w odrobinie mleka. Ciasto jeszcze raz wyrobić i na końcu wlać spirytus/rum. Wymieszać. Ciasto zostawić do wyrośnięcia (dopóki nie podwoi swojej objętości). Następnie, ciasto wykładać partiami na stolnicę i wałkować na grubość palca. Zaznaczać szklanką krążki. Połowę krążków wyciąć. Na środek oznaczonych (niewyciętych) krążków nakładać marmoladę. Wykrojone krążki nakładać na krążki z marmoladą, zlepić(...)rozpocząć ubijanie. Można ubijać zarówno ręcznie (trzepaczką) jak i mikserem. Gdy masa zgęstnieje ściągnąć samą miskę (uwaga, będzie BARDZO gorąca!) i chwilę ubijać, aż masa ostygnie. Przepis pochodzi z książki "Ciasta siostry Leonilii". Wprowadziłam do niego lekkie zmiany
Mania Wypiekaniamasy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie
Kulinarny karnet Christophera