ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:409/1309)

Mistrzowski sernik Mamy Hani. Czarno - biały deser po królewsku z kolorową przeszłością 166

receptura rodzinna. A jak bardzo wysłużona zobaczcie sami :) Składniki: Wysłużony oryginał przepisu z przed lat ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 całe jajka 1 kostka masła roślinnego 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżeczek kakao cały cukier waniliowy szczypta soli masa serowa:  1 kg tłustego sera 5-6 całych jajek 3/4 szklanki cukru małe masło(...)dużą blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Drugą wkładamy do zamrażalnika. Ser przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy kolejno składniki i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wykładamy równomiernie na ciemne ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni "na wygląd". Kiedy sernik wyrośnie, a ciasto

Kuchnia po mojemu
Sernik "Krople Rosy" 408

łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w zagłębienie wbić żółtka, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka") 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mleka 1 p. cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy(...)koniec dodać budyń i dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika.  Piec ok 40 minut w temperaturze 180 st. C, w międzyczasie białka (pozostałe z kruchego spodu) ubić na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. Na 10 minut przed końcem pieczenia delikatnie wyłożyć ubite białko. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika po wystygnięciu pojawią się złote

Słodka Kraina Wypieków
Makowiec na drożdżowym :) 188

rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję) i zawijamy

Zdrowie na języku :P
Poro - tort 229

stężenia. Owoce pokroić na plasterki, jagody i maliny w całości. Ze stężałej masy wyjąć małą miseczkę, w powstałym otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu.   Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml wody

Mix smaku
Jaglarnik 161

roślinożerców. Jestem w dużej mierze przekonana, że Ci posmakuje. A to dzięki naprawdę pysznej masie spoczywającej na przyjemnie chrupiącym owsiano-migdałowym „fundamencie”, a z wierzchu posypanej orzechowymi płatkami. To pierwszy jaglarnik na moim blogu, chciałam więc umieścić przepis podstawowy. Zamysł był taki, aby upiec ciasto bazowe o waniliowym aromacie i w dalszej kolejności tworzyć na jego podstawie inne, bardziej wymyślne(...)się rozpuści. Następnie dodaj zmielone migdały oraz płatki owsiane i połącz je z kokosową mieszanką tak, aby uzyskać ciasto przypominające mokry piasek. Wyłóż nim dno przygotowanej tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 min.  W międzyczasie zabierz się za masę jaglaną. Kaszę przelej wrzątkiem i wrzuć do gotującego się mleka ryżowego. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez

Roślinna - blog wegański
Czekoladowy Tort Straciatella z Malinami 196

czegoś ze świeżymi malinami i na stronie  Moje Wypieki  znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:) Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego) 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy(...)piekłam w troszkę wyższej temperaturze i kilka minut dłużej. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części. Masa Straciatella z Malinami: 600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 50 g czekolady mlecznej startej na tarce o grubych oczkach

Blondynka Gotuje
Sernik z jabłkami ma kruchym cieście 226

Anastazji. Powiem Wam, że jest wyśmienity. Kruche ciasto,ser, jabłka i bezowa piana. Pycha. Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 150 g margaryny (dałam masło) 2 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%) 2  łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogu (dałam półtłusty) 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy(...)zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć  dno blaszki o wymiarach 23x38 cm , a drugą część owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Masa serowa: Ser skręcić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem pudrem , żółtkami i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodawać

O kuchni z uczuciem
Ptysie - Łabędzie 277

śmietanyłyżka cukru pudru cukier do posypania Ptysie - Łabędzie - Sposób przygotowania:Wodę zagotować z masłem/margaryną po czym wsypać mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie ostudzić.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy kształty na wzór załączonego rysunku.Pieczemy(...)minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.Krem:Do mleka wrzucić cukier, budyń w proszku, mąkę oraz cukier waniliowy - dokładnie wymieszać. Następnie dodać żółtka i gotować - energicznie mieszając do momentu zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.Masło utrzeć na białą masę i powoli (po jednej

Słodka Strona
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 196

minut./Dip:Gdy nasz łosoś się piecze, przygotowujemy dip czosnkowy. Czosnek, serek mascarpone i majonez przekładamy do dużego słoika i blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. W razie konieczności doprawiamy przyprawą warzywną.Ciasto francuskie bezglutenowe:FRANCA i to "rasowa". Ciężko jest Jej przemówić do rozsądku i dojść z nią do konsensusu, ale jest to wykonalne i... (jak to w życiu

Wypisz Wymaluj
Rajska rolada 138

jest prawda. Więc, kochani, zapraszam do wypróbowania tego, jak zwykle, wspaniałego ciasta:) Składniki: 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średnich jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego Biszkopt orzechowy: 1 szklanka mielonych orzechów 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki Masa: 1/2 litra mleka  2 żółtka 5 łyżek cukru 1 opakowanie(...)żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem zalać starte jabłka i wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do temp.170'C. Upieczone ciasto wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę. Masa- Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę. Jeden biszkopt orzechowy położyć

Ciasteczkowy Potwór
Jabłecznik cytrynowy na biszkopcie 239

Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Prażone jabłka – słoik 900 gram 1 kisiel cytrynowy ( duży ) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Po wystudzeniu kroimy(...)rozpuszczamy kisiel i dodajemy do masy. Masę gotujemy i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki i aby się nie przypaliło. Lekko wystudzoną masę nakładamy na jeden placek biszkoptu i przykrywamy drugim. Po całkowitym wystudzeniu ciasto jest gotowe. Przed samym podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Szarlotka z kruszonką 235

Składniki na ciasto:3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa:1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotkirodzynki  Składniki na kruszonkę(...)proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść ciasto szybko. Włożyć do lodówki min. na godzinę. W międzyczasie można przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10-15 min. z 50 g KASI, 50 g cukru, przyprawą

Świat Ciasta
Gruszkowe ciasto 141

pachnące cynamonem i wanilią, puszyste, z wilgotnymi kawałkami gruszki. Na szczęście gruszki zebraliśmy przed przymrozkami i teraz możemy się cieszyć ich smakiem. Podejrzewam, że na krótką chwilę zawładną blogiem:) CIASTO CRUSZKOWE (wg przepisu Roxana's home baking ) 80g miękkiego masła 300g cukru 2 jajka aromat waniliowy 250g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 200ml(...)wysypujemy bułką tartą  (nasza forma 23cm była trochę za duża). Gruszkę kroimy w kostkę. Mikserem mieszamy cukier i miękkie masło do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dorzuceniu- ciasto ma być jasne i puszyste. Skrapiamy olejkiem waniliowym i znów miksujemy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodajemy je do masy

les mirabelles
Leśny mech z cytrynową nutą 342

szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 400 ml śmietany 36% cukier puder do smaku śmietan-fix 250g mascarpone sok z ½ cytryny skórka z 2 cytryn Dodatkowo: truskawki Sposób przygotowania: Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego(...)szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy

Pyry na Gaz
Miętowa rolada z czekoladowym kremem i pistacjami. 365

aptece) Całość miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią biszkoptową masę. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10-15 min. Gotowe ciasto wyjmujemy i układamy na wilgotnej czystej ścierce papierem do góry. Zdejmujemy(...)papier i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Wyjmujemy czekoladę z lodówki, przekładamy do miski i ubijamy. Dodajemy ser mascarpone stałe miksując. Kiedy masa ładnie nam się połączy dodajemy posiekane pistacje. Rozwijamy nasza roladę, wyjmujemy ścierkę i smarujemy ciasto naszym kremem. Ponownie zwijamy roladę.  Wstawiamy gotową do lodówki, przed podaniem możemy udekorować ją czekoladą i posiekanymi pistacjami. Osobiście podałam

Malinowe Pocałunki