ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:414/1309)

Otrębowe krakersy cebulowe 152

morskiej inne nasze ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Otręby oraz len mielimy na mąkę dodajmy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy odstawiamy na na kilka minut żeby masa spęczniała (3-5 minut) dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, wtedy nie będziemy mieć problemu z klejącym się ciastem kroimy ciasto na prostokąty układamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
ciasto piegusek majowy 916

ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty. składniki na ciasto z białek: 1 szklanka białek 1/2 szkl mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy dalej. Do ubitej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem(...)mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki .Odstawiamy i delikatnie schładzamy. wykonanie placka: biszkopt makowy – masa budyniowa – placek z białek – mus jabłkowy – masa budyniowa – biszkopt makowy – polewa czekoladowa. Gotowe ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce

Domowy Smak Jedzenia
Tarta dyniowa 59

Aromatyczna tarta z puszystym nadzieniem dyniowo-śmietankowym doskonale wpisuje się w dzisiejszy świąteczny klimat. Pełnoziarniste ciasto bez cukru, orzechy i korzenna masa dyniowa to wspaniałe połączenie smakowe

Milion Smaków
Zielona pokusa 149

stężenia. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak umyć, zmiksować z tężejącą galaretką, dodać jabłka. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 450 ml schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić z mascarpone na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, połączyć. Masę wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Babeczki z wypływającą czekoladą 167

wodnej, ostudzić. Całe jajka wybić do miski, dodać żółtka i cukier, dokładnie zmiksować. Następnie do jajek dodać ostudzoną czekoladę z masłem, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do masy czekoladowej, ostrożnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto łyżką nakładać do foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop. piec przez ok. 9 minut. Po wyjęciu z piekarnika, oczekać 3 minuty, wyjąć z foremek. Układać

Kuchnia Danusi
Puszyste placuszki 138

łyżeczki cukru, 1 jajko, 125 ml mleka, 20 g roztopionego masła Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać przy pomocy trzepaczki balonowej - mamy otrzymać gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką ciasto i smażymy do zrumienienia z każdej strony. Owoce: 250 g mrożonych truskawek, 200 g mrożonych malin, 3 garści mrożonych czarnych porzeczek, 5 łyżeczek cukru, 2-3 płaskie łyżeczki

Plate of Joy
Muffiny na słono 159

składniki tylko nam się połączymy. Nie wyrabiamy! W ten sposób powstaje nam ciasto. Następnie kroimy w kostkę szynkę, ser, paprykę oraz cebulę. Wszystko to dodajemy do ciasta i krótko mieszamy Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek na muffiny. Ja użyłam silikonowych, jednak można także użyć blachy do muffin. Na koniec posypujemy wierzch muffinek starkowanym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Taste Therapy
Kluski lane 93

jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wylewać na wrzącą wodę lub rosół (ja gotuję w rosole) najlepiej przez zęby widelca - wówczas są cienkie i długie

królestwo garów
Paluchy ptysiowe 99

posypania paluchów Wykonanie: Mleko, wodę, masło i sól zagotować w garnku o grubym dnie, następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i szybko mieszać by powstała jednolita masa. Gotować cały czas mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić. Do ciasta dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać w ciasto. Gdy ciasto przyjmie całe jajko dopiero można dodać następne. Ciasto

Mama Gotuje
Babka jogurtowa 119

temperaturę pokojową. Jajka ubić na gęstą pianę. Nadal ubijając powoli dodawać po trochu oba cukry. Nie przestając ubijać masy dodawać po trochu jogurt i olej. Do masy dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 45 minut do suchego patyczka

Mama Gotuje
Placuszki serowe Nigelli 159

mąki Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek waniliowy i mąkę – wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa

Kulinarne Inspiracje
Tartaletki z pomidorami, tuńczykiem i oliwkami 229

powinna przykrywać nadzienia, chodzi raczej o taki końcowy akcent:) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aż mozzarella się rozpuści, a brzegi ciasta zrumienią. Można także zalać nadzienie masą twarożkowo-jajeczną. Wówczas nadziewamy spody tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami. Jajka roztrzepujemy z dwiema łyżkami twarożku, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy taką masą środek tartaletek. Na wierzch odrobina

Kulinarne Inspiracje
Kruche ciastka z maszynki z chałwą 141

waniliowej Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki wsypuję do malaksera i ucierając dodaję najpierw żółtka,  następnie masło pokrojone na kawałki a na końcu pokruszona chałwę. Ciasto powinno być dość luźnej konsystencji. Masę przekładam do maszynki z odpowiednią końcówką- rzecz gustu- i wyciskam na blachę niewielkie ciasteczka. Piekarnik nagrzewam do 200'C i wstawiam ciasteczka na około 10 minut. Wyjmuję

Ciasteczkowy Potwór
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym z dodatkiem rozmarynu i gałki muszkatołowej 195

muszkatołową, sól i całość próbujemy, czy ilość dodanych przypraw i ziół nam odpowiada. Jeśli jest ok, wbijamy do tego 3 jajka i mieszamy. Na lekko podpieczonym cieście układamy gruszki i zalewamy przygotowaną masą. Wkładamy do piekarnika ustawionego na temp. 200 stopni i zapiekamy do momentu, aż masa się zetnie. Jesteście fankami/fanami gruszek z serem pleśniowym

Zofiana
Kruche ciasteczka – barwne motylki 96

jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 500g mąki pszennej Przygotowanie: Masło należy zmiksować z cukrem na jednolita masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy . Do wymieszanej masy dodajemy połowę mąki . Następnie zagniatamy ciasto z pozostałą mąką, aż będzie zwarte i gładkie. Jeśli mamy trochę czasu, zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na pół godziny, jednak ten element nie jest

Za drzwiami kuchni

Proponowane wyszukiwania