ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:423/1309)

Czekoladowe cupcakes z agrestem i kremem maślanym 164

masła szklanka cukru pudru laska wanilii zielony barwnik      Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą i odrobiną mleka. Czekamy chwilę jak masa ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek wkładamy agrest i przykrywany resztą masy. Agrest, który wyjedliśmy i nie starczyło do muffinek można zastąpić

sama złodycz
Seromak. Seromakowiec bez spodu. 6978

ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta czy herbatników. Zdecydowanie do przygotowania nie tylko od święta! Składniki: Masa makowa: 900 g gotowej masy makowej z puszki 2 jajka 100 g mielonych migdałów 70 g kokosu *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego(...)Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru pudru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie

Ze smakiem i z pasją
Pizza orkiszowa z sosem pomidorowym i pieczarkami 176

wody. Odstawiam na 5 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki. Mąkę orkiszową mieszam z pszenną. Następnie do rozczynu dodaję sól, połowę mąki i wyrabiam ciasto ręką, stopniowo dosypując pozostałą część mąki, aż powstanie jednolita masa. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny ręcznik). Na oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe ciasto przez 10 minut(...)momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Połowę ciasta zamarzam, z drugiej połowy ugniatam 6 placków, nakrywam je wilgotnym ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skórki 10 sztuk suszonych pomidorów na słońcu 2 łyżeczki koncentratu Garść słonecznika Sól, pieprz, chilli, bazylia Pomidory z puszki wrzucam do garnka i razem z suszonymi pomidorami gotuję

Pause Gotowanie!
Delikatna Wuzetka, czyli czekoladowe ciasto pod puszystą pierzynką z bitej śmietanki :) 378

owocowego 750ml śmietany kremówki 3 śmietan - fixy Wiórki czekoladowe lub potarta czekolada Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, kakao, sodę i mąkę. Dobrze wymieszaną masę przekładamy do niewielkiej blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut. Po czym zostawiamy w wyłączonym piekarniku około 10 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy

Smakowy Raj
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 127

piekarnika na ok. 8-10 minut. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki , a potem na plasterki. Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem. Napełniamy masą budyniową. Na wierzch wkładamy plastry jabłek. Ciasto smarujemy żółtkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Wyciągamy i zajadamy! Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Kopiec kreta 149

oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem: 2 śmietan-fixy,   500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i olejem

Passion of Cooking
Kopiec kreta z truskawkami 122

oczyszczanej, 4 łyżki kakao, 2 jajka, 3 banany, Krem:  śmietan-fixy,   500 ml śmietany 30%, 100g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru pudru. Wykonanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i olejem

Passion of Cooking
Dietetyczny sernik udana zebra ;) 158

blaszki wykładamy 2-3 łyżki jasnej masy, na to (również na środku) wykładamy 2-3 łyżki ciemnej masy,a na to 2-3 łyżki jasnej masy i tak w kółko, aż wyłożymy całe ciasto (mi wyszło więcej ciasta ciemnego i dlatego paski na środku są już ledwo widoczne) formę z ciastem wkładamy do większej blaszki którą wypełniamy wodą

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Idealne ciasto na tartę 445

Pieczenie w wyższej temp. 200C - nastawienie piekarnika na typowe 180C (i, co z tego wynika, w dłuższy czas pieczenia) powoduje "wytapianie" się tłuszczu z ciasta, co pogarsza jego jakość Podpieczenie przed nałożeniem masy - podpiec 20 minut w 200C, a następnie wystudzić; w ten sposób nie namoknie od nałożonej masy i nie ma szans na zakalec; tartę wypełnioną już nadzieniem piec

Grunt to przepis!
Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem 169

jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto- 3/4 do formy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę, rabarbar myjemy, ściągamy skórę, kroimy(...)kawałki, mieszamy z jabłkami, posypujemy 2 łyżkami cukru. Rabarbar i jabłka wykładamy na masę, przykrywamy gorącym budyniem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru, zmniejszając minimalnie ilość mleka. Na budyń skubiemy pozostałą część ciasta, posypujemy płatkami migdałów i cukrem brązowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Yorkshire pudding 177

Ubić jajka (wszystko robimy popularną „żyrafą”), ubijając dolać wodę. Wlać płynne składniki do mąki i ponownie ubijać „żyrafą” do chwili, aż składniki się połączą w gładką masę i na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę (nie wstawiamy do lodówki). Po godzinie szykujemy foremki. Nagrzewamy piekarnik do 205°C. Do każdej foremki wlewamy ok łyżki oleju

mojewypiekiinietylko
Świąteczny piernik leżakujący, część I 181

masła 750 g miodu 3 duże jajka 1 kg mąki 3 łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 opakowania przyprawy korzennej +silny facet (opcjonalnie)      W teorii przygotowanie ciasta na piernik sprowadza się do rozpuszczenia masła i miodu, po ostudzeniu dodajemy porcjami przesianą mąkę i resztę składników, zagniatając ręką. W praktyce okazuje się jednak, że glut, który z tego(...)bardziej.      Całość powinna wyjść mocno klejąca i zwarta - idealną konsystencję poznacie po tym, że cała kuchnia jest uwalona tymże ciastem, wy sami, kot i sąsiadka - również.       Tak przygotowaną masę przekładamy do miski, owijamy materiałową ściereczką i wrzucamy do lodówki na najbliższe 4-5 tygodni z nadzieją, że nie powstanie tam oddzielny ekosystem. Piernik

sama złodycz
Marsjański sernik 179

Baileys'a Do dzieła!!! Ciastka ugnieść łyżką lub zmiksować na krucho. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wyłożyć również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Zalać żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło (ok 3 łyżek) z cukrem brązowym(...)tego średnio gęsty sos - ostudzić. W drugim garnuszku roztopić czekoladę z 2 łyżkami śmietany kremówki. Odstawić. Ubić kremówkę na sztywną pianę. Ser połączyć z cukrem pudrem aby powstała gładka masa. Wymieszać z ubitą śmietaną. Wlać powoli ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie, dodać posiekane marsy i Baileys'a. Wyjąć z lodówki tortownicę z gotowym spodem i ułożyć na niej połowę masy serowej

sierotka maRysia w kuchni
domowe drożdżówki z serem i truskawkami 128

umytych, osuszonych, bez szypułek i pokrojonych na połówki wykonanie masy serowej: Ser mielimy, dodajemy cukier, śmietanę, żółtko i ekstrakt, miksujemy. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania

Domowy Smak Jedzenia
Torcik orzechowy 245

Torcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.        Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka adwokatu(...)oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać. Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Piec w temperaturze 160ºC przez około

Zabawa smakiem

Proponowane wyszukiwania