pieczenia przesiać przez sito, dodać chłodne masło i dobrze je rozdrobnić nożem razem z sypkimi składnikami. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Masa serowa: 4 jaja; 100 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 kg sera białego; 125 g śmietany 30%; 1 budyń waniliowy(...)jest rozmrozić i odlać z nich trochę soku). Wyłożone maliny posyp wiórkami kokosowymi. Na to wyłóż przygotowaną masę serową. Równomiernie rozsmaruj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st.C i piecz około 1 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto około 10 minut, aby "odpoczęło". Potem wyjmij i ostudź. Ostrym nożem oddziel brzegi ciasta od tortownicy. Wyjmij
In my kitchenciemny : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka(...)masie układam biszkopt ciemny z otworami. W otwory wlewam tężejące galaretki. Odstawiam do stężenia. Następnie wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu jasnego. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasidokładnie widać to na filmie ). Ciasto na początku zagniatam delikatnie do środka żeby nie wypłynęły składniki i wyrabiam kilka minut na jednolitą gładką i lśniącą masę – jeżeli zdarzyło by się (ale nie powinno:)że ciasto jest za suche należy dodać troszkę więcej mleka i dalej wyrabiać . Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam
Uwaga Babcia Gotujepieczenia, na końcu dodać sól. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, a do drugiej kakao (i ew. trochę mleka jeśli masa będzie za gęsta). Do formy wlewać na przemian ciasto waniliowe i kakaowe. Włożyć ciasto do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 190*C i piec ok. 45-55 minut, do "suchego patyczka". Po ostudzeniu posypać cukrem
chili & sugarWielbicielom kruchych ciast z pewnością ten wypiek przypadnie do gustu. Kruche, rozpływające się w ustach jasne ciasto, aromatyczne powidła, ciemna warstwa ciasta z dodatkiem kakao, a ponadto kokosowa pianka oraz masa makowa, a wszystko oprószone cukrem pudrem. Klasyczny, tradycyjny dość bogaty w składniki wypiek rodem z notatników naszych babć. Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto
Słodka StronaZmniejszamy płomień na minimalny i do zawartości garnka wsypujemy mąkę. Od razu zaczynamy energicznie mieszać drewnianą łyżką tak długo, aż masa zacznie odchodzić od powierzchni garnka i formować się w coś na kształt kuli. Wyłączamy wtedy palnik i zostawiamy ciasto na kilka minut, aby nieco ostygło. 3. PIEKARNIKWłączcie go na 220 stopni, opcja góra i dół. Podczas nagrzewania ogarniecie resztę(...)masa jest już jednolita, dodajemy do niej ok. ¾ startego sera (resztą posypiemy ptysie z góry) i dokładnie mieszamy.5. PORCJOWANIE (4 min)Gotową masę nakładamy małymi porcjami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier jest niezbędny, gdyż ciasto bardzo się klei), pamiętając o sporych odstępach, gdyż ptysie znacznie zwiększą swoją objętość podczas pieczenia. My wybraliśmy porcję wielkości kopiastej łyżeczki, ale wyszły
Nerds KitchenDodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka do dekoracji Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo dosypujemy mąkę, strużką wlewamy olej ze szpinakiem(...)Masa musi mieć konsystencję budyniu. Rondelek przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Folia zapobiegnie powstaniu na wierzchu kożucha. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną na gładki krem. Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować ją przed rozpoczęciem przygotowywania kremu. Gruszkę oraz banana osobno pokroić w kosteczkę. Poncz przygotować z soku z limonki i wody. Złożenie ciasta
VioletoweKucharzenieciasno, dość dokładnie zakrywając przerwy herbatniki. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam, cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam
W kuchni Karmel-itkistanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko(...)mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto
Mała Cukierenkastanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko(...)mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto
Mała Cukierenkamarmurki w moich rękach staną się murzynkami. Tak się akurat złożyło, że wczoraj był Dzień Ojca, a mój Tato lubi sernik - to była motywacja do tego, by sprawdzić, czy ciast bez pieczenia też nie potrafię robić :D Gotowy efekt nie wygląda może oszałamiająco (ale Tata stwierdził, że liczy się gest), na pewno nie przypomina ciacha z przepisu , którym się posiłkowałam(...)czekając, aż stężeje. Gdy to nastąpi, przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i... no właśnie, dalej czekamy. Galaretka musi być tężejąca, gdy trafi na ciasto, inaczej czeka nas wycieranie całej kuchni (sprawdzone :P). Tymczasem na masie serowej możemy poukładać resztę truskawek. Zwróćcie uwagę na serduszko na środku - to jedyna rzecz, jaka udała się bezbłędnie :) Gdy galaretka będzie na wpół stężała
Kulinarne zapędy KokosaDomowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można zabarwić na różne kolory) czy też po prostu przyprawić nim masę makową. Niezastąpiony do rogali marcińskich czy też świątecznego stollen. Warto go rozwałkować i ułożyć na keksie . Możemy przygotować
Poezja smakusoli. Żółtka miksujemy z cukrem i octem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Do żółtek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Do gładkiej masy żółtkowej dodajemy na początek 2 łyżki ubitych białek i rozluźniamy ciasto delikatnie mieszając łyżką. Następnie dodajemy resztę ubitych białek i delikatnie mieszamy całość. Biszkopt wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze(...)warstwę śmietankową przygotowujemy tak samo, jak pierwszą i wykładamy ją na galaretkę. Wierzch ciastka dekorujemy podprażonym sezamem, a kiedy masa będzie już ścięta nabieramy na łyżeczkę pozostałe mleko skondensowane i wylewamy je cienkim strumieniem w esy-floresy na wierzchu ciasta. Najlepiej żeby ciasto spędziło w lodówce co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej
Trzeci talerzSernik z dodatkiem pasty tahini i fantastyczną polewą czekoladową - sprawdzi się idealnie na każdą okazję :) Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na masę serową: 600 g sera trzykrotnie mielonego (np. z Lidla) 100 g pasty tahini 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na spód: 150 g ciastek zbożowych(...)przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem. Przepis na masę serową: Ser przekładamy do miski razem z pastą tahini, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy
Emcia Pichcicukier. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa serowa: 250 g chudego twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 200 g gęstego jogurtu 50 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny
Domowa cukiernia Ewy