ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:429/1309)

Szybka drożdżówka bez wyrastania 215

mojej rodzinki będzie za mała.. Ciasto: 1 jajko  60 g masła  3/4 szklanki mleka  3 łyżki cukru  40 g świeżych drożdży  240 g mąki pszennej  Kruszonka: 50 g mąki  25 g cukru  35 g masła  Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki. W garnku roztopić(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut (do zrumienienia, można też wbić w ciasto suchy patyczek - jeśli nie ma na nim surowej masy, drożdżówka jest gotowa), w temperaturze 180 ºC. Wyjąć z piekarnika i chwilę studzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu

Moje domowe kucharzenie
CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA 229

Ciasto drożdżowe   z kruszonką  gościło już na moim blogu (przepis TU ) Dziś postanowiłam je upiec jako zawijaną   struclę z białym serem. Powiem jedno,wyszła super! Puszysta,mokra... i ten pyszny ser. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 125 g masła 2 jajka 30 g świeżych drożdży opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru(...)zimne masło i aromat zapachowy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Teraz czas na biały ser. Rozdrobniłam go w misce,dodałam żółtko  i cukier waniliowy. Z ciasta uformowałam prostokąt. Podsypywałam go mąką. Nałożyłam na nie masę serową. I zrolowałam je. Włożyłam struclę do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Mnie wyszły dwie. Odstawiłam na około 30 minut,żeby ciasto urosło. A w międzyczasie

potrawyregionalne
SZYBKA SZARLOTKA 183

tartą.  Ciasto:  Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier,masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz wodę wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostawiony kawałek ciasto rozwałkować i pokroić na paski

RAROSSA
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 118

oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Spód

e-PrzepisyKulinarne
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 157

oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło do dekoracji na kratę. Pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski

RAROSSA
"SERNIK" Z MIGDAŁÓW NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY 137

czasie przyrządzam spód. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Mąkę, cukier, proszek rozcieram w palcach z masłem, zagniatam, dodając ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać łyżkę zimnej wody. Powstałym ciastem wylepiam wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20x20cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i podpiekam przez 10 minut, aż się zarumieni.Zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Kiedy piekarnik nieco

W kuchni Karmel-itki
Piernik staropolski dojrzewający cz.2 252

ciasta na piernik dojrzewający przygotowany minimum 4 tygodnie wcześniej (przepis: patrz tutaj)- marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej)- polewa czekoladowaNastawiamy piekarnik na 170 stopni.Ciasto dzielimy na pół. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły dwie o wymiarach 33x23cm)Odcinamy wystające poza

W mojej holenderskiej kuchni
Snikers 371

pozostałe 75 g posiekać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż piana będzie lśniąca. Do ubitej piany dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec jak ciasto kokosowe około 25-30 minut. Składniki na krem: 500 ml mleka; 16 g cukru waniliowego; 5 żółtek; 1 budyń śmietankowy; 3 łyżki cukru; 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)temperatury pokojowej  od czasu do czasu go mieszając. Masło dobrze utrzeć, dodawać po trochę budyniu cały czas przy tym ucierając. Pod koniec ucierania do masy można dodać troszkę spirytusu do smaku. Ciasto przekładamy kremem: ciasto kruche - krem - ciasto kokosowe - krem - ciasto orzechowe - krem - ciasto kruche. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową wg własnego przepisu

In my kitchen
MALAKOFF 1536

Moja wersja tego znanego ciasta na zimno. Pycha !!!   Składniki: ciasto: 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki 30 % 4 łyżki cukru  słoiczek dżemu u mnie śliwkowy Jamar 3 łyżeczki cukru waniliowego do nasączenia: szklanka soku pomarańczowego 35 sztuk biszkoptów podłużnych wiórki kokosowe Wykonanie: Pól(...)łyżce masę budyniową. Tortownicę średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami  nasączanymi w soku.. Smarujemy połową dżemu, wyrównujemy. Wykładamy resztę biszkoptów nasączonych. smarujemy dżemem, wykładamy masę. Wiórki prażymy na suchej patelni,  posypujemy ciasto. Chłodzimy

Z Majeczką w kuchni
Kostka królowej bez pieczenia 72231

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka królowej to kolejna propozycja ciasta bez pieczenia . Inspiracja pochodzi z bloga Zjem to! Składniki na blaszkę o wym. 20 x 20 cm. Kostka królowej bez pieczenia – Składniki: Składniki na masę: 6 żółtek [białka możecie wykorzystać, np. do zrobienia bezy (zobacz przepis na bezy )] 1 pełna łyżka mąki pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 400ml mleka(...)pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by masy kremowe stężały. Smacznego! :)   The post Kostka królowej bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Malinowa szarlotka 161

sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Po kolei dodawać żółtka, ciągle mieszając. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Nadzienie jabłkowe 1 kg jabłek cukier(...)biszkopt, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Dekoracja: 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru maliny Maliny powykładać na masę jabłkową. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Babeczki Malinowe 188

cytryny szczypta soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g malin (do masy mogą być mrożone)   Babeczki Malinowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W kąpieli(...)jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, dodajemy sok z cytryny. Następnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy

Słodka Strona
Perfekcyjne ciasto kruche- PORADY 188

pieczenia, sody) Czasem jednak sięgam po ten dodatek. W szczególności, gdy piekę serniki na kruchym spodzie, gdzie właśnie ten spód musi podtrzymać ciężką masę serowa. Dodatek śmietany spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Do ciasta można również dodać kilka łyżek zimnej wody lub mleka, jeśli podczas wyrabiania się kruszy.  PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO: 1. WYRABIANIE: Jest

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem 345

opakowanie 150 g rozkaładam na tyle babeczek ile mam czyli zwykle ok 12 – mam małe foremki), posypujemy go najlepiej świeżo zmielonym pieprzem i zalewam masą jajeczną do ok 3/4 wysokości foremki. Rogi ciasta składamy razem i sklejamy zamykając babeczkę. Wstawiamy do piekarnika na 180 C na ok 25-30 min – do zrumienienia. Na pewno bedą pyszne! Wariacje: Możecie

Kulinarna Patilogia
Babka z gwiazdką 128

cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli taką mieszankę do utartej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto (ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny. ciasto jasne: Ubijamy jajka z jogurtem naturalnym i olejem

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania