Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady...Pyszne, wilgotne i słodkie ciasto marchewkowe.Oblane białą czekoladą.Szybkie i proste w wykonaniu.Posmakuje niejednemu łasuchowi.Polecam!Składniki:220 g marchwi startej na tarce o drobnych oczkach;300 g mąki pszennej;2/3 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16g);4 jaja;220 ml oleju;2 łyżeczki cynamonu;3 łyżki rodzynek;2 łyżeczki proszku(...)stale mieszając (tzw. kąpiel wodna). Po rozpuszeniu, zestawić rondelek z ognia (już bez kąpieli wodnej), dodać przesiany cukier puder i zblendować na gładką masę (tak, aby polewa nie miała grudek). Lekko przestudzić.Wystudzone ciasto dokładnie oblać (zaczynając od czubka) lekko przestudzoną polewą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.Waga marchewki
Gospodyni Miejskawzględu na to, że jest mocno słodkie. Coś w stylu "jeden kawałek i wystarczy". W sam raz na rodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie. źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104. Składniki: 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyż eczki żelatyny(...)masłem , aż do powstania jednolitej masy. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną. Przełoż enie ciast a: Formę wyłoży papierem do pieczenia, na nim ułożyć warstwę krakersów, następnie masę budyniową, znów krakersy, na nie karmel z mleka z puszki i znów krakersy i na wierzchu bita śmietana i posypa ć j ą płatkami
Pasja Smakuurocze gniazdka z jajeczkami. Babeczki idealne na wiosenny deser, a także ciekawa propozycja np. na Wielkanocny stół. Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli 2 łyżki kakao Krem(...)mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz kakao. Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia. Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując
Słodka StronaZwykłe naleśniki z serem możemy odmienić polewając je musem truskawkowym. Uwielbiam tak przygotowane naleśniki . Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilograma sera białego 0,5 szklanki śmietany 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Mus truskawkowy: 0,5 kilograma truskawek 3 łyżki(...)cukru Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, olej, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy wszystko za pomocą miksera na gładką masę. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Na rozgrzana patelnię wylewamy niewielkie porcje ciasta naleśnikowego, tak żeby wyszły nam cienkie naleśniki. Smażymy na lekko złoty kolor z obydwu stron. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, cukier, cukier
Bajeczna KuchniaDziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków.Przepis znalazłam na blogu Modern Taste - piękne zdjęcia, polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto drożdżowe(...)minut.W misce miksera ubij jajka z cukrem i wanilią, dolej mleko z drożdżami i dokładnie zmiksuj.Mąkę wymieszaj z solą i kardamonem, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Śliwki umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej
karmelowyRolada z jabłkami, która nie wymaga żadnej dodatkowej masy, ani kremów. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania. Ciasto jest puszyste i znacznie lżejsze od rolad z kremami. Pyszne! Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada z jabłkami: 6 jabłek(...)białe, dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Ubijamy 2-3 minuty. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. Obie mąki przesiewamy z proszkiem i stopniowo (po łyżce) dodajemy do masy miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy łyżkę oleju. Masę równomiernie rozkładamy na jabłkach i wyrównujemy. Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy
Poezja smakukażdą chwilę. Bo potem znów będę musiała czekać rok... Ostatnio w ręce mi wpadła gazeta Pyszne ciasta na Boże Narodzenie, i wiedziałam, że muszę z niej coś przygotować. Ogólnie ten numer udał się twórcom znakomicie - jest tam cała masa wspaniałych przepisów, najchętniej przygotowałabym większość z nich - co, mimo wszystko, dość rzadko się zdarza. Nie są trudne, czasochłonne, składniki(...)dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Sok i skórkę z limonki wymieszać z rumem. Dodawać partiami do masy na zmianę składniki suche i mokre, cały czas miksując (na najniższych obrotach).Formę do ciasta wysmarować masłe i obsypać bułką tartą.Ciasto rónomiernie wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię łyżką.Piec 30-35 minut w 175 st. C.Ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasą maślaną. Dzięki niej możemy ukryć wszystkie niedoskonałości naszego wypieku. Masa maślana jest oczywiście jadalna, do jej wykorzystania potrzebujemy tylko białek, masła, cukru i odrobinkę soli. Masa maślana nadaje się także do dekoracji ciast, gdyż bardzo ładnie zachowuje nadany sobie kształt. Serdecznie polecam ;) Składniki: białka z 3 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli(...)jeżeli miseczka i same białka są ciepłe odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie ochłodzone białka miksujemy na bardzo sztywną pianę. Gdy uzyskają one odpowiednią konsystencję stopniowo dodajemy kawałki masła, masę cały czas miksujemy. Na pewnym etapie dodawania masła do białek może się zdarzyć, że nasza masa będzie wyglądała na zważoną - nie panikujemy, tak ma być, od tego momentu dzieli
Krakowskie smaki Anirobimy dziurkę na jajko. Masło kroimy w kostkę i rozkładamy na mące z cukrem dookoła. Mieszamy. Szybko i zdecydowanie, im dłużej gnieciemy tym twardsze będzie ciasto. Kiedy uzyskamy z naszych składników jednolitą masę zawijamy w folię i na minimum godzinę do lodówki. Teraz mamy czas na przygotowanie jabłek. - 2 kilo jabłek -cynamon -bułka tarta -rum - otarta skórka z cytryny - cukier(...)alergii dodajemy orzeszki piniowe. Nie podaję tutaj dokładnych ilości, gdyż każdy z Nas lubi inaczej. Mniej lub więcej cukru, cynamonu czy bułki tartej. Po minimum godzinie wyjmujemy nasze kruche ciasto z lodówki, odpalamy piekarnik na 200 stopni Góra-Dół. Połowę ciasta wraca z powrotem do lodówki, a drugą połowę wałkujemy i wykładamy na blaszce, czy średniej tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem
Pasje Jolkikokosowy.Pieklam go pierwszy raz, z przepisu p. Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska").Przepis jest bardzo praktyczny,bo zuzywamy cale jajka,zoltka sa wykorzystane do ciasta kruchego na spod,a bialka wchodza w sklad masy kokosowej.Jest bardzo smaczny,Dla zarloczkow kokosowych to naprawde niezla gratka.W swiatecznym jednak na pewno zrobie polewe czekoladowa.Czekolada i kokos to zestaw jak z batonika Bounty.Tu(...)maczki ziemniaczanej2 bialkaWykonanie:przesiac make,cukier puder,dodac maslo prosto z lodowki i rozetrzec miedzy palcami na mokry piasek.Dodac orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowkischlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.wiorki kokosowe wymieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mieszając, zostawiamy do wystudzenia . Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy . Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy . Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do ciasta Pieczemy w wysmarowanej blaszce o średnicy 24 cm, pieczemy w temp, 180 stopni C przez około(...)masy dodajemy posiekaną na super drobno czekoladę i mieszamy 4. Obrane banany kroimy wzdłuż na pół, kropimy je sokiem cytrynowym, by nie ście- mniały. Na dnie wcześniej wydrążonego ciasta układamy połówki bananów, nakładamy
Proste Potrawybardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 175 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 4 jajka 100 ml mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej cytryny lub pomarańczy(...)dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć równomiernie na blaszkę i nakłuć widelcem. Podpiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.W międzyczasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser. Ciągle mieszając dodawać budynie, mleko, olej
My simple kitchensprzętom? ;) Ponadto w tym wpisie pozwolę sobie na trochę prywaty: WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO PANIE MĘŻU! :* Zdjęcie z cyklu: przed i po :) A ciasto, które widzicie poniżej, to ciasto, które wczoraj powędrowało z Mężem do pracy, w związku z dzisiejszym dniem. Robi się je bardzo szybko, nie ma opcji, żeby nie wyrosło, a jest pyszne, puszyste i cudownie wiosenne! :) Składniki(...)dosypywać powoli cukier i miksować, aż całkowicie się rozpuści. Do gotowej piany dodawać powoli żółtka, po czym wlewać powoli olej, cały czas miksując. Na koniec w masę wmiksować proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypać na nie maliny (bądź jakiekolwiek inne owoce*). Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kunszt, ale nie podzielam zachwytu nad wielce skomplikowanymi słodkościami z mnóstwem warstw, mas i dodatków. Wolę kiedy nie ma zbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów. Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki(...)kilka łyżeczek) 1 żółtko Na nadzienie ok. 450 g borówek amerykańskich 60 g cukru pudru 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (dodałam od siebie, aby masa owocowa nie była za bardzo lejąca) Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zagnieść, a następnie owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko
KUCHARNIAwierzchu ciasta Wykonanie: Ananasy osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Odlać 1/2 szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń i kasze manną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać resztę mleka z budyniem i kaszą i mieszać energicznie, aby się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Gotować chwilę do zgęstnienia, przestudzić. Powstała masa(...)masy.. Na koniec dodać pokrojone ananasy i całość wymieszać. Tortownicę ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Naszym kruchym ciastem wyłożyć dno i boki, do połowy wysokości. Na to wylać masę. Wierzch posypać pokruszonymi płatkami migdałów. Piec w temperaturze 175 st. C, przez 1 godzinę. Przed podaniem schłodzić
Walijskie Pichcenie