ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:442/1309)

Batoniki z amarntusem typu ZDROWA KALORIA 126

było szkoda czasu - jestem mało cierpliwą osobą, więc pozostałam przy orzechowej miazdze;p) od daktyli odlewamy wodę, dodajemy do orzechów, blendujemy dodajemy amarantu, mieszamy powstałą masę rozsmarowujemy równomiernie (mocno ubijając i dociskając ciasto) do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą wstawiamy do lodówki, aż stwardnieje kroimy ostrym nożem na batoniki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 281

okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna. Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe. Polecam :) Ciasto drożdżowe: 50 dkg mąki (+ ok. 2 łyżki do posypania) 12 dkg margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru 6 żółtek(...)Jeśli jest zbyt gorące, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dodajemy alkohol, olejek, żółtka i cukier. Na koniec dodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ja do tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk

Smakowy Raj
CIASTO WIŚNIOWE 255

Delikatnie kwaskowe rozpływające się w ustach ciasto o smaku wiśniowym, z bitą śmietaną. SKŁADNIKI: ( forma ; 23 x 23) biszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Masa wiśniowa 2 galaretki wiśniowe 500 g serka waniliowego  Ponadto 400 g dżemu wiśniowego 500 ml śmietany 36% cukier waniliowy(...)miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Masa wiśniowa Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Serek waniliowy wymieszać z tężejącymi galaretkami. 1 .Schłodzony biszkopt przekroić

RAROSSA
Tort tiramisu z malinami 113

koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, po każdym ubijając masę przez ok. 30 sekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości(...)malin sok z 1/3 cytryny 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy maliny. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Wszystko mieszamy do momentu aż masa się nie zagotuje. Gdy maliny będą się już gotować mieszamy je do momentu aż nieco zgęstnieją i zostawiamy do wystygnięcia. Krem mascarpone:  250 ml śmietany kremówki (30-36 %) wyjętej

Cooking Monster
Galaretkowiec 203

Bardzo efektowne ciasto. Smakuje wszystkim, a dzieci dodatkowo zachwyca gamą kolorów i smaków galaretek :) Ładnie prezentuje się na stole. Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne, cierpliwości wymaga jedynie etap tężenia masy śmietanowej i galaretek ;) Polecam! Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem(...)masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie połączyć. Spód blachy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 2 blaty. Masa śmietanowa: 650 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny woda + 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka brzoskwiniowa

Domowa cukiernia Ewy
Cynamonowiec ze śliwkami 165

łaskie łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * śliwki- kilkanaście szt. Polewa: * biała czekolada- 50 g * olej- 1 łyżeczka * cynamon- 1/2 łyżeczki Ciasto: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, wbić jajka i wymieszać. Proszek do pieczenia oraz cynamon wymieszać z mąką, całość przesypać do miski z maślaną masą i połączyć. Małą formę (użyłam

Kraina Miodem Płynąca
Kawowe placuszki z orzechami włoskimi 163

powstała roślinna maślanka. Następnie dodaj do niej syrop klonowy i wszystkie mokre składniki wlej do miski z suchymi. Dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Następnie wlej olej kokosowy i wsyp orzechy włoskie, wmieszaj je w kawową masę. Odstaw na 5 minut.  Rozgrzej patelnię z nieprzywierająca powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż po 2-3 minuty z każdej

Roślinna - blog wegański
Ucierane ciasto z jeżynami i malinami 227

puszystą masę, pod koniec ucierania dodać całe żółtka nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy, całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z resztą ciasta. Formę keksówkę lub inną mniejszą wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.. Ciasto przełożyć do foremki i na wierzch wyłożyć owoce. Jeżeli są mrożone

Na słodko lub wytrawnie
Truskawkowa fantazja. 210

cukier. Żółtka roztrzepujemy widelcem, dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet i energicznie mieszamy do połączenia. Tak przygotowane żółtka dodajemy do ubitych białek, mieszamy. Do masy przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy, aż otrzymamy gładkie, puszyste ciasto. Następnie przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 35-40 minut, aż się ze złoci, a wetknięty w nie patyczek(...)Zimny biszkopt dzielimy na pół, nasączamy dobrze posłodzoną herbatą (100 ml) i wykładamy połowę kremu. W masę wciskamy małe truskawki (maliny, jagody lub inne owoce), a na wierzch wylewamy około 2/3 żelki truskawkowej. Wkładamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wkładamy drugą część biszkopta, nasączamy dobrze posłodzoną herbatą (100 ml) i wykładamy resztę kremu

Rozpustne gotowanie
Ravioli z dynią 111

stopniach. Cebulę i czosnek pokroić. Podsmażyć cebulę na oleju rzepakowym, pod koniec dodać czosnek. Do miski wrzucić dynię, cebulę, czosnek, zblendować na dość gładką masę. Dodać twaróg, bułkę tartą, imbir i przyprawy. Ciasto podzielić na części, rozwałkować dwie części bardzo cienko, tak aby powstały podobne prostokąty. Na cieście ułożyć po łyżeczce farszu w odstępach ok. 2 cm od siebie

Corner With Recipes
Bawole oczy z czereśniami 165

mojej kuchni przyszła kolej na czereśniowe love ;) Są owsianki, placki no i oczywiście ciasta z czereśniami. To musicie koniecznie wypróbować, delikatnie kruche ciasto, dżem, kuleczki z czereśniami budyniowa niezbyt słodka masa, a całość wieńczy puszysty biszkopt oblany czekoladą. Wygląda bardzo efektownie, dlatego będzie idealne na wyjątkowe okazje, np. letnie przyjęcie, ale z popołudniową kawą także będzie smakować wybornie. Moi bliscy

Cynamonowe szczęście
Bajaderka pod pianką 126

rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietankę na sztywno, pod koniec ubijania małym strumieniem dolewamy schłodzoną ale nie stężałą galaretkę. Wylewamy masę śmietanową na herbatniki. Chłodzimy w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień

Gotowanie moimi oczami
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 150

się resztka dyni z ostatnich zakupów bazarowych. Postanowiłam spożytkować ją w poniższym cieście. Uwielbiam ciasta warzywne, właśnie ze względu na ich nietypowy skład. Degustując takie ciasto, a nie będąc świadomym dokładnej jego zawartości, ciężko się poznać, iż zawiera takie cuda jak marchewkę czy dynię. Ciasta warzywne, według mnie, wcale nie ustępują smakiem typowym cukierniczym słodkościom. A wręcz przeciwnie, ze względu(...)cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto będzie wtedy lżejsze, a przy miksowaniu uniknie się grudek. Do masy jajecznej dodać przesiane składniki oraz olej i krótko zmiksować. Na końcu dołożyć utartą marchew, dynię oraz skórkę kandyzowaną i krótko zmiksować - tylko na tyle

Grunt to przepis!
Ciasto z rabarbarem, budyniem i kokosową bezą 176

theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Beza: 3 białka 150 g cukru 100 g wiórków kokosowych Ciasto: Masło utrzeć ze 100 g cukru na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z 1 budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Dolać 6 łyżek mleka. Mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji

My simple kitchen
Czekoladowe ciasto Earl Grey 366

połamaną czekoladę, śmietankę i miód. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut, aby masa trochę zgęstniała. Następnie posmarować nią wierzch i boki ciasta. Wierzch posypać kolorową posypką cukrową. Ciasto odstawić na parę godzin, ale radzę najlepiej na całą noc (nie wstawiałam do lodówki). Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Wegańska Wielkanoc - PISANKI Z MASY SOLNEJ oraz DLACZEGO NIE JEMY JAJEK? 158

robi się łatwo. Potrzebne są: - 2 szklanki mąki - 2 szklanki soli - szklanka ciepłej wody Trzeba tylko wymieszać mąkę z solą, stopniowo dodawać wodę i zagniatać "ciasto". Po kilku minutach ugniatania powinna powstać fajna, plastyczna masa, nie lepiąca się do rąk. W razie potrzeby można dodać troszkę wody albo podsypać trochę mąki, nieważna jest tu aptekarska dokładność... Część masy możemy pozostawić

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE

Proponowane wyszukiwania