ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:445/1309)

Kluski śląskie buraczane 152

części ziemniaczanej , częśc pszennej. Mąka ma zakryc cały ubytek. ( u mnie mniej więcej ilośc łyżek wyszła taka jak w składnikach ) Dodac z powrotem odłożoną częśc masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobic gładkie ciasto. Dłońmi opruszonymi mąką formowac kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczac je lekko i kciukiem wyciskac zagłębienie. Kluski wrzucac na osolony wrzątek , zamieszac , gotowac minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyzką

Słodkości i nie tylko
Tarta z gruszkami i ricottą 316

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy pokrojone w kostkę masło, mleko, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Miksujemy na jednolitą masę. Powoli dosypujemy mąki. Mniej więcej w połowie wyłączamy mikser i zagniatamy ciasto do końca ręcznie. Wyrobionym ciastem wygniatamy blaszkę do tarty o średnicy 31-35 cm. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (zdj. poniżej) i wkładamy(...)lodówki na 15 minut - w tym czasie możemy zacząć przygotowywać nadzienie. 2. Na cieście kładziemy folię aluminiową i obciążamy np. ryżem (zdj. poniżej). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10 minut. Zdejmujemy sreberko i pieczemy jeszcze 5 minut.  3. Gruszki obieramy, kroimy na pół, wycinamy gniazdo nasienne i nacinamy w cienkie plastry uważając, żeby ich nie poprzecinać

My Culinary Art
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 224

Całości powinno być ok. 0,5 litra zaczynu. Dodajemy szklankę ciepłej wody, mąkę i sól. Wyrabiamy, energicznie i krótko. Ok. 5 minut. Ciasto powinno być lekko luźne i lepiące, ale odchodzące od ścianek miski, stanowiące jednolitą masę. Jeżeli jest za lejące, dodaj mąki, a jak za suche wody. przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Aby się łatwiej papier układał(...)min.Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące. I rosnąć musi dwa razy, czyli po pierwszym wyrobieniu, ciasto zostawiasz w misce do wyrośnięcia, po czym przekładasz do foremek i znowu czekasz, zwykle 20-30 min., aż podwoi swoją masę. SMACZNEGO, CMOK

Pasje Jolki
Masło z nerkowców Primavika 194

Dziś chciałam Wam przedstawić kolejne po masle orzechowym i maśle sezamowym pyszne masełko od firmy Primavika - tym razem będzie to masło z nerkowców:) Masło z nerkowców smażone Primavika Masa netto: 185g - w szklanym słoiczku. Jego skład to (ach, jak ja kocham takie krótkie listy składników): orzechy nerkowca (99% w tym olej palmowy, na którym były smażone) oraz sól morska. Jestem(...)również do ciastek, babeczek, ciast i kremów.   Ja z powodzeniem użyłam go przy robieniu Mini serniczków orzechowych , gdzie dodany do masy serowej fajnie podkreślił smak serniczków. Dodałam je także do kremu orzechowego w Cieście z kremem wafelkowo-orzechowym a'la Kinder Bueno. Podsumowując: masło jak najbardziej sprawdziło się w mojej kuchni, zwłaszcza jako dodatek do wypieków. Jego niewielka

Kto ugości moich gości?
Sernik z jogurtów greckich 3025

jogurtów. Kto jeszcze nie piekł niech jak najszybciej upiecze. Polewa nierównomiernie rozsmarowana to zamierzony efekt. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa jogurtowa 3 jogurty greckie po 400 g 8 jajek 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru wanilinowego(...)Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć.  Masa jogurtowa: Żółtka ubić z cukrami. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka, jogurty, budynie i zmiksować na wolnych obrotach

Ala piecze i gotuje
Tarta cytrynowa z bezą 372

cytryny i resztę wody. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), żeby nie powstały grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać żółtka i masło podgrzewając i mieszając. Po minucie zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy do tarty (ok. 23-24 cm średnicy). Ciasto przełożyć do formy; nakłuć widelcem. Przykryć papierem(...)jeszcze 15 sek. Białka muszą być świeże i w temperaturze pokojowej. Uważajcie, żeby ich nie ubijać za długo, bo podejdą wodą. Na podpieczone ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wyrównać powierzchnię. Na krem cytrynowy wyłożyć ubite białka. Masa bezowa powinna ściśle przylegać do kremu. Można łyżkami (chyba, że lubicie pracować ze szprycą cukierniczą) „ułożyć” bezę fantazyjnie. Całość wstawić

Pociąg Do Kuchni
Ciasto z rabarbarem i bezą 152

Proste ciasto na kruchym spodzie z rabarbarem i bezą . Szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo ładnie się prezentuje . Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 400 gram rabarbaru(...)kroimy na małe kawałki.Żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i budyniem.Dodajemy pokrojony rabarbar,dokładnie mieszamy i masę wykładamy na podpieczone ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z białek ubijamy pianę,ucierając dodajemy cukier.Wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Na drugi dzień powinna powinny pojawić

Bajeczna Kuchnia
Ouiche z cheddarem, boczkiem i serkiem India 186

szczypiorku cienkiego 8 pomidorków cherry sól do smaku przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania CIASTO: Wszystkie składniki połączyć ze sobą,zagnieść kruche ciasto,owinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki. NADZIENIE:  Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w kostkę razem z porem. Boczek pokroić(...)przecisnąć przez praskę dodać do masy,doprawić do smaku przyprawą z pomidorami czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem,wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć formę natłuszczoną wcześniej lekko. Uformować wysoką krawędź,dno poprzekłuwać widelcem,rozłożyć masę z cebulą i boczkiem,wylać na wierzch masę serową, posypać pokrojoną w kostkę paprykę, powciskać pomidorki cherry.  Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika

Wanilia i Kardamon
Sernik na zimno Straciatella 429

Składniki na spód ciasta:160 g ciastek digestive w czekoladzie 70 g roztopionej margaryny Składniki na masę serową:250 g serka kremowego (np. philadelphia) 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie Śmietan-Fix 100 g batonika Toblerone 120 g białej czekoladyNa zewnątrz zrobiło się troszkę cieplej... więc od razu naszła mnie ochota na sernik na zimno. Wyszperałam sobie smakołyk(...)zupełnie pracochłonne - a za to przepyszne - polecam :) Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Można to zrobić w malakserze lub wałkiem do ciasta. Następnie wymieszać z margaryną. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie na spód wyłożyć masą ciasteczkową (fot.1). Docisnąć i wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek

Świat Ciasta
Drożdżówki z serkiem 182

zaproponowała domowe drożdżówki..jestem ciekawa co inne osoby upiekły [ dziękuję za wspólne pieczenie]. Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70 g masła 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej) 2 jajka szczypta soli Masa serowa: 250 g twarogu zmielonego   [ u mnie serek waniliowy] 2 łyżki słodkiej śmietany(...)pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Do twarogu dodać śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać otarta skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto  rozwałkować na grubość około centymetra i pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć  na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka pizzowe. 1309

zagotowujemy. W trakcie gotowania dodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Gotujemy ok. 10 min. Następnie przecieramy przez sito lub miksujemy w blenderze, aby powstała nam gładka masa. W razie potrzeby dodajemy sól lub cukier. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą wałkujemy wałkiem na płat o grubości 0,3-0,5 mm. Kubkiem wykrawamy krążki i przekładamy na blachę do pieczenia

Kuchnia Łukasza
Sernik kokosowy z śliwkami 224

wsypujemy je do masy (mieszamy) Do przygotowanej tortownicy wlewamy gotową masę serową i wkładamy do piekarnika. Sernik musi się piec przynajmniej godzinę. Ja stosuję zasadę, że przez pierwsze półgodziny piekę sam spód w temp 150 stopni a później sama górę w tej samej temperaturze, dzięki temu mam dokładnie wypieczone ciasto. ( wiem, że sernik(...)jest "'ciężkim ciastem" i czasami lubi się nie dopiec dlatego jeśli macie również z tym problem, spróbujcie mojego pomysłu, może też wam pomoże) Gdy ciasto ostygnie można je ozdobić tak jak ja, posmarowałam wierzch gotową masą karmelową i ozdobiłam bitą śmietaną. Świetnie sprawdzi się również roztopiona czekolada. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto ananasek 1219

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przekładaniec składający się z makowo – kokosowego biszkoptu, masy budyniowej oraz delicji i galaretki pomarańczowej. Smakuje wyśmienicie Polecam Post Ciasto ananasek pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sernik na zimno z truskawkami 230

owoców)* 1 galaretka ananasowa lub cytrynowaSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min, aż ciasto będzie miało złotobrązową

Mix smaku
Pietruszkowe kluseczki i sos + drobiowe klopsiki 250

mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy mąkę (nie wszystko od razu, najpierw jakieś 3/4) oraz drobno posiekaną natkę i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest jest jeszcze bardzo lepka, dodajemy resztę mąki. Dobrze jest wyrabiać ciasto na kluseczki z jeszcze ciepłych ziemniaków, wtedy zabiorą mniej mąki i będą niezwykle delikatne w smaku. Masę dzielimy na części, z każdej rolujemy wałeczek

Ratunku obiad