jest rewelacyjna! Świeża, lekka, idealna na upały. Nie zawiera dodatku cukru ani tłuszczu. Jest źródłem wielu witamin, minerałów, antyoksydantów i kwasów omega. Nic tylko jeść ;) Składniki: Na spód ciasta 100 g orzechów włoskich 70 g wiórków kokosowych 150 g suszonych moreli Nadzienie 200 ml mleka sojowego 6 g agaru (proponuję dać więcej, ja użyłam Agaranty(...)truskawek sok z 1 cytryny owoce do dekoracji (maliny, borówki, truskawki itp.) Przygotowanie: Orzechy włoskie, morele i 50 g wiórków kokosowych zmielić na jednolitą masę. Dodać jeszcze 20 g wiórków i zagnieść ciasto Wylepić dno formy do tarty. Schłodzić w lodówce około 30 minut Truskawki zmiksować ze 100 ml mleka W garnuszku rozpuścić agar w 100 ml zimnego mleka. Zagotować
pyszne zdrowościuznałam, że nie ma z czego ich zrobić, ale Mąż (który już nie mógł przesłuchać tego Zuzi pojękiwania "Mamuunia, lób jooody" ;D ) przypomniał mi o masie krówkowej o smaku tiramisu (miała być do ciasta) i zapytał, czy nie można by jej na lody przeznaczyć :) pomyślałam, że pewnie zmarzną na kość i nie da się ich potem nabrać, ale postanowiłam spróbować(...)bazie kawy zbożowej, ale na zwykłej, rozpuszczalnej byłyby jeszcze smaczniejsze! W wersji dla dorosłych (i dla pewności, że lody nie zamarzną jeśli Wasza zamrażarka baardzo mocno chłodzi) można do masy dodać trochę likieru kawowego. P.s. Mało mnie ostatnio na blogu, bo Wikusia jest bardzo absorbującą dziewczyneczką :) jak coś mam zrobić to muszę z Zuzią iść na układ, by pomogła
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: Ciasto 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 2 jajka 50 g margaryny 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy(...)chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy (najlepiej mikserem) i łączymy z ugotowaną, przestudzoną masą , dodajemy ekstrakt waniliowy. Placki przekładamy przygotowanym kremem. Polewa Składniki wkładamy do jednego naczynia. Dokładnie mieszamy i całość gotujemy . Lekko przestudzoną polewą ozdabiamy ciasto . Na polewę wysypałam migdały pokrojone. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki miodowe
Gorący kąsekcukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku dopieczenia 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać żółtka i miksować. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Każde ciasto piec oddzielnie, 3 w małej i 3 blaty w dużej tortownicy. Czas pieczenia ok 30 minut w 190 C. Po upieczeniu odstawić
Apetyczna babeczkafareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dzisiaj chcemy Wam zaproponować przepis na przepyszny jabłecznik z masą marcepanową. Jest on bardzo fajny i ciekawy w smaku. Wprawdzie marcepan wyczuć bardzo ciężko, ale całemu ciastu nadaje niezwykle unikatowy smak. Czas przygotowania: 50 min Ilość porcji: 12 Składniki: 4-5 jabłek 250g masła 200g cukru + łyżka opakowanie(...)Zaczynamy od obrania jabłek i pokrojenia je w grube plastry. Masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, solą i masą marcepanową. Następnie dodajemy obie mąki, wraz z proszkiem do pieczenia. Mąki wsypujemy dość powoli, aby ułatwić wymieszanie poszczególnych składników. Część ciasta ok 1/4 przekładamy do natłuszczonej wcześniej formy ( albo wyłożonej papierem do pieczenia), a następnie rozkładamy na nim pokrojone wcześniej
Kolizje Smakówmnie w domu to ciasto zawsze figurowało pod nazwą Pychotka. Mama zawsze sypała wierzch zmielonymi orzechami włoskimi i tak jak teraz to piszę do masy dodawała ananasa. Mamy nie ma już kilka lat, przepisu nie znalazłam, więc posiłkowałam się przepisem Doroty Świątkowskiej . Choć wszyscy naokoło powtarzali mi, że to pracochłonne ciasto, upiekłam je na święta. I wiecie co? Jakoś(...)przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru
Blondynka Gotujewypatrywać wiosny, no ale w końcu chyba przyjdzie, nie ? Sernik Limonka&Liczi to mój autorski pomysł, spód z wafelków i galaretki oraz orzeźwiająca masa serowa w połączeniu z egzotycznym liczi smakuje doskonale, warto to ciasto wybrać na debiut w kuchni-sukces gwarantowany. Składniki: Spód: 15 dag wafelków o smaku limonki 2 galaretki cytrynowe Masa serowa
Wanilia i Kardamonskładników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek placka nałożyć porcję masy serowej. Brzegi dokładnie zlepić, zrolować kulkę. Obtoczyć w cukrowo- korzennej posypce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszczyć dłonią. Zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Piec przez
Pełny talerztrakcie, jak będziecie robić ciasto - galaretka zacznie lekko tężeć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jogurtem naturalnym i szczyptą soli na białą, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość około pół
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jogurtem. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję delikatnie mieszamy je z ubitą pianą z białek, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Masę wykładamy na dużą tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy kolejne 25minut. Ciasto najlepiej
Zapiski Młodej Żonymargaryny 8 dag masła Margarynę i masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki, a na wierz wylać masę z białek. Piec na złoty kolor ok 20 minut w tem. 180C. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i polać karmelizowanymi orzechami.Foremki silikonowe(...)łyżki masła 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki miodu Masło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać na wysuszoną bezę upieczonej babeczki. źródło,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaznaczenia. Podobno tort wywodzi się z Jamajki, a jej ptakiem narodowym jest właśnie Koliber ( Hummingbird) . Tort należy do deserów bardzo popularnych w Ameryce. Masa użyta to jego przełożenia nawiązuje w dużym stopniu do ciasta marchewkowego, które jest również przysmakiem amerykańskim. Ciasto jest naprawdę wyjątkowe, nie jadłam lepszego tortu. Choć jest bardzo sycące, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przechowywane(...)sody 3 jaka 200 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów pekana lub włoskich 3-4 dojrzale banany 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki syropu z ananasa (z puszki) Masa: 200 g kremowego serka np. Philadelphia 50 g niesolonego masła 300 g cukru pudru barwniki (opcjonalnie) aromat kokosowy lub waniliowy 1/3 szklanki syropu z ananasa (do nasączenia) Przygotowanie Formę
Mania Gotowaniamogą powstać grudki, budyń ma być gładki.Odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt ciemny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, zmiksować, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao - miksować na średnich obrotach do czasu połączenia składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut(...)minut.Studzimy. Przygotować krem. Masło utrzeć na puch mikserem. Następnie, cały czas ucierając, dodawać do niego partiami budyń.Całość utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Przełożyć ciasto. Na ciemny biszkopt wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Następnie wyłożyć krem bez dodatku śliwek. Przykryć biszkoptem makowo - kokosowym
Nie tylko w kuchnizapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego(...)około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do reszty mleka dodajemy jajko i żółtko i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier waniliowy, masę mleczno-jajeczną oraz masło i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut). Ciasto ma być elastyczne, ma odchodzić od ścianek misy i tworzyć zwartą, ale mięciutką całość (w razie potrzeby można dodać kilka łyżek ciepłego
Rozpustne gotowaniespód ciasta na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i je przestudź. Przygotuj piankę, truskawki i kokosową kruszonkę. Pianka: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Małymi partiami dodawaj cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier się rozpuści, a masa stanie się lśniąca, małymi partiami dodawaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec(...)Mąkę kokosową wymieszaj z cukrem i zimnym, posiekanym na mniejsze kawałki masłem. Składniki rozcieraj palcami jak klasyczną kruszonkę, aż do uzyskania charakterystycznych grudek. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę więcej masła. Składanie ciasta: Na przestudzonym spodzie rozsmaruj wcześniej przygotowaną piankę. Na pianie połóż połówki truskawek (blisko siebie, jedna przy drugiej, brzuszkami do dołu), staraj się ich nie wciskać
Moje Qulinaria