ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:462/1309)

3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 318

obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy: 4 budynie waniliowe (bez cukru) 1400ml mleka ½ szklanki cukru 250g miękkiego masła 82% Polewa: 100g czekolady(...)masy krówkowej, po czym przekładamy kolejną warstwą herbatników, które także lekko moczymy wodą i smarujemy resztą masy krówkowej. Miękkie masło miksujemy, a następnie dodajemy po trochu zimny budyń ciągle miksując, do chwili, gdy krem będzie gładki i jednolity. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około

Smakowy Raj
TARTA Z GRANATEM 159

Jeśli lubisz granaty to ciasto jest w sam raz dla Ciebie. Kruchy spód, słodka masa mleczno serowa i świeżutki granat na wierzchu. Palce lizać, napewno sięgniecie po dokładkę.Składniki:25 dag mąki15 dag masła3 łyżki cukrujajkosól morska młynek Kamismasa:24 dag serka mascarpone250 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego2 jajka2 granatyWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść

Z Majeczką w kuchni
Sernik z pianką 363

niezłe, delikatne - ale ten jest rewelacyjny! :) Wprost rozpływa się w ustach, jest jak delikatny serowy puch. Wypróbujcie koniecznie!Kruche ciasto na dno:30 dkg mąki10 dkg margaryny1 jajko7 dkg cukru pudru3 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Masa serowa:1 kg mielonego białego sera2 paczki cukru wanilinowego2 budynie śmietankowe2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju2 całe jajka4 żółtka(...)stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Opcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone wcześniej rodzynki.Wszystko wymieszać.Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez teroobiegu).Następnie ubić pianę

Świat Ciasta
Torcik cytrynowy 178

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut(...)musicie poczekać zanim zgęstnieje.       Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 części: najlepiej naciąć nożem wzdłuż ciasta i przeciąć za pomocą krzyżowania nitki. Również przestudzony krem miksujemy, dzięki czemu nabierze łatwiejszej do nałożenia konsystencji. Smarujemy blaty 2/3 cytrynowej masy, natomiast pozostałą część ubijamy z mascarpone. Złożony torcik smarujemy ze wszystkich stron warstwą kremu, zostawiając odrobinę do dekoracji

sama złodycz
Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym 302

Postanowiłam je więc połączyć z innym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego masła 6 jajek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli Krem chałwowy: 250 g chałwy(...)Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem nabierze gładkości. Przestudzoną masę ubijamy z mascarpone i przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Omnomnujemy :) Fantastyczny teledysk :) Muzyka jeszcze bardziej, budzi dobre wspomnienia

sama złodycz
Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi 484

jednym jajku. Dodać pastę daktylową. Dosypywać stopniowo mieszankę mąki i proszku do masy. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 o C na ok. 50min (by upewnić się, że ciasto jest już upieczone wsadzamy patyczek, jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe).  P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru(...)wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Omlet Cesarski - Kaiserschmarren 354

Pyszny omlet, na puszystym, delikatny m cieście to wspaniały pomysł na śniadanie. Można je podać z cukrem pudrem i rodzynkami lub z ulubionym dżemem. Przepis pochodzi ze strony  Wielkie Żarcie .  Z przepisu wyjdą nam 2 omlety średniej wielkości. Polecam! :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 2,5 łyżki cukru 2 żółtka 2 białka szczypta soli rodzynki(...)cukier puder masło do smażenia Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę, mleko, cukier, żółtka i rodzynki mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa. Następnie delikatnie mieszamy wszystko z pianą białkową. Ciasto powinno być dość luźne, gdyż zgęstnieje podczas smażenia. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy połowę ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem

Czerwona Porzeczka
Serviettenknödel -roladka do mięsa z suchego pieczywa. 199

miękkiej cebuli wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką.  Gorące mleko wlać do miski z bułkami, dodać pietruszkę, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Zostawić masę na 30 minut.  Rozdzielamy żółtka od białek. Gdy ciasto odpocznie dodajemy żółtka wymieszane z 1 łyżką ciepłej wody. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie delikatnie łączymy z resztą. Wykładamy wszystko

Tagebuch po polsku
Ciasto '' kokosowy raj ''. 177

puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, przesiej przez sitko. Do utartych żółtek dodaj mleko, delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę , wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Białka ubij na sztywno i połącz z resztą ciasta. Nie mieszaj zbyt długo !  Ciasto kokosowe : Białka ubij na sztywno. Dodaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, następnie kokos, śmietanę , sok z cytryny i przesianą mąkę

Przepisy i porady kulinarne
Muffinki o smaku różanym! 314

jajka - 3 łyżki mleka - 1 łyżka wody różanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny mieć temp. pokojową. Masło ucieramy z cukrem na jasną masę, wbijamy kolejno po jajku. Następnie dodajemy suche składniki.  Ciasto przekładamy do foremek, i pieczemy w nagrzanym piecu w temp. 190 stopni C przez 20-22 minuty, do suchego patyczka (ja piekłam ponad 25 minut

SMYKWKUCHNI
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 160

pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię i ser zmieliłam na gładką masę. Przepuściłam ser przez praskę, a dynię potraktowałam blenderem. Do tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli. Do tego wbiłam jajko

ladykitchen
Lawendowe ciasto z poziomkami 153

pieczenia 2 jajka żółtko 4 łyżki śmietany 100 g cukru 100 g masła 2 gałązki lawendy 1/3 szklanki poziomek Sposób przygotowania ciasta: Do miski wsypujemy cukier dodajemy masło i rozcieramy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy.Gdy masa się połączy dosypujemy mąkę na przemian ze śmietaną i kwiatkami lawendy. Przygotowaną masę przekładamy do podłużnej formy do pieczenia (najlepiej formy keksowej) wyłożonej papierem

Słodkie Przyjemności
Karpatka- nie taki diabeł straszny ;) 336

wychodzi z niej jeden blat do karpatki , który ja przekroiłam na pół. Jeśli chcecie zrobić większą ilość ciasta, musicie podwoić porcję! Składniki: Ciasto: pół szklanki wody pół szklanki mąki pszennej 60-65g masła 2 jajka żółtko Masa: 200g miękkiego masła 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy(...)masło się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę, zdejmujemy z gazu i mieszamy, aż nie będzie grudek. Odstawiamy do schłodzenia. Po schłodzeniu do masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut.  W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika! Upieczone ciasto studzimy

Czerwona Porzeczka
Puszysta babka cytrynowa 409

pieczenia 200g masła skórka otarta z cytryny sok wyciśnięty z jednej cytryny Lukier: sok z połówki cytryny 5-6 łyżek cukru pudru Ciasto: Masło rozpuszczamy w rondelku. Jajka w całości ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Do masy dodajemy jeszcze ciepłe masło. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny

Czerwona Porzeczka
Jogurtowe ciasto na zimno z jagodami 469

www.mgotuje.pl Jogurtowe ciasto na zimno z jagodami to pyszna sprawa, które w sezonie letnim smakuje wyśmienicie. Delikatna masa jogurtowa wręcz rozpływa się w ustach, a jagody podkreślają wyrazistość oraz przełamują słodycz ciasta swoim kwaskowym smakiem. Mniam, polecam do spróbowania Post Jogurtowe ciasto na zimno z jagodami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje