ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:462/1309)

Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami 219

sól do smakuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku mieszamy ciepłą wodę i olej i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę kroimy razem z pieczarkami, dodajemy ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy(...)kostkę cebulę, dodajemy razem z majerankiem do gotowej kapusty z pieczarkami i doprawiamy do smaku. Całość przekładamy do malaksera, pulsowo miksujemy, aż uzyskamy niemal gładką masę.Z wyrośniętego i rozwałkowanego na cienki placek ciasta wykrawamy krążki, na środku układamy farsz, zlepiamy. Tak przygotowane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem, drugą wersję dodatkowo posypujemy kminkiem.Pieczemy przez

Moja smaczna kuchnia
Sernik przekładany 212

szklanki mąki pszennej 22 dag margaryny 15 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. podzielić na 3 części, upiec oddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34). Masa serowa: 90 dag zmielonego sera 3?4 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki cukru ok. 7 dag masła 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki(...)Mieszając dodać masło, rodzynki i oejek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy. Dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki, lekko obciążyć i pozostawić do wystygnięcia. Udekorować (koniecznie) polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin aby ciasto skruszało. Smacznego

Praktyczna pl
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6523

kokosowym) + dodatkowo : słoik własnych lub puszka kupnych brzoskwiń Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub malakserem. Podzielić na dwie części. Większą ok.2/3 wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wygnieść spód. Mniejszą część - 1/3  zawinąć w folię spożywczą i schłodzić , można włożyć do zamrażarki. Składniki na masę serową:  -500g sera mielonego ( dałam z wiaderka) - 1 jajko(...)koniec dodając zmielony ksylitol lub puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie

Smaczne Zdrowe
Tiramisu na biszkopcie 162

ciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka mascarpone(...)kakao Wykonanie: Białka ubija na sztywno dodaję po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Make przesiewam i dodaję do masy jajecznej zmniejszając obroty miksera na drugi stopień. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto biszkoptowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min.  Upieczony wyjmuję, studzę i kroję

Ciasteczkowy Potwór
Murzynek 120

Kolejny smak mojego dzieciństwa. Szybkie, smaczne i na dodatek dziecinnie proste ciasto kakaowe. Serdecznie zapraszam na Murzynka;)  Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 0,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 jajka kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić.W misce ucieramy rozpuszczone masło z cukrem. Następnie dodajemy(...)mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki mleka i mieszamy masę aż składniki się połączą. Kolejno dodajemy po jednym jajku, po każdym z nich miksujemy masę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy prze 55-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu

Krakowskie smaki Ani
Rolada żyrafa 186

mniam-mniam.bloog.pl . Nasze rolady różnią się bardzo delikatnie. Jedna jest z bananem w środku, a druga z galaretką. Składniki: Ciasto: 5 jaj, 80g cukru (6 łyżek), 125g mąki pszennej (3/4 szklanki), 80ml zimnej wody, 45ml oleju, 22g kakao (4 łyżki), Masa: 500ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzona), 2 x śmietan fix, 1 galaretka. Przygotowanie: Galaretkę rozpuścić w 300ml wody. Wlać(...)składniki. Oddzielić białka od żółtek. Cukier podzielić na dwie części. Żółtka zmiksować z połową cukru. Dodać olej, wodę i mąkę. Miksować do uzyskanie jednolitej masy. Białka ubić na sztywną pianę z drugą połową cukru. Do ciasta powoli dodawać ubite białka. delikatnie łyżką mieszać do połączenia składników. Przygotować blachę do pieczenia 32X36 ( ja mam blachę 37x25 - jednak uważam, że ciut większa

W kuchni u Moniki
Ciasto z masą serową, galaretką i owocami 174

Ciasto bardzo podobne do Truskawkowego pocałunku , tyle że zamiast dawać owoce do środka ułożyłam je na wierzchu i zalałam galaretką. Pyszna masa serowa i klasyczny biszkopt to sprawdzone połącznie, więc wcale nie byłam zaskoczona że wyszło tak smacznie ;) SKŁADNIKI: (na formę ok 24x34 cm) Biszkopt: 6 jajek   1 szkl cukru   1 szkl mąki   1 łyżeczka proszku(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać na niego masę serową zostawiając trochę do posmarowania wierzchu (kilka łyżek). Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę masy serowej. 5. Gdy galaretka brzoskwiniowa będzie już tężejąca, na wierzch ciasta wyłożyć owoce, zalać je galaretką. Odstawić ciasto do lodówki na całą

Kto ugości moich gości?
Mini serniczki z patelni z jogurtem i żurwainą 170

Danie inspirowane jest kuchnią ukraińską :) Jest to moja wersja popularnych na wschodzie twarożników, czyli serowych placuszków. Dla odmiany postanowiłam nazwać je mini serniczkami. Ciasto jest niesamowicie wdzięczne, ma bezproblemową konsystencję, ładnie trzyma nadany kształt. Smażąc placuszki należy pamiętać o małym ogniu. Zbyt wysoki spowoduje, że placuszki przypalą się i będą surowe w środku. Gotowe twarożniki zaczynają ładnie pachnieć i lekko(...)twarożku 1 łyżka mąki owsianej 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżeczka miodu 1 jajko Rozgrzać patelnię. Jajko zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta. Rozprowadzić. Smażyć na małym ogniu na rumiany kolor, z obu stron. Przełożyć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 316

obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy: 4 budynie waniliowe (bez cukru) 1400ml mleka ½ szklanki cukru 250g miękkiego masła 82% Polewa: 100g czekolady(...)masy krówkowej, po czym przekładamy kolejną warstwą herbatników, które także lekko moczymy wodą i smarujemy resztą masy krówkowej. Miękkie masło miksujemy, a następnie dodajemy po trochu zimny budyń ciągle miksując, do chwili, gdy krem będzie gładki i jednolity. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około

Smakowy Raj
TARTA Z GRANATEM 154

Jeśli lubisz granaty to ciasto jest w sam raz dla Ciebie. Kruchy spód, słodka masa mleczno serowa i świeżutki granat na wierzchu. Palce lizać, napewno sięgniecie po dokładkę.Składniki:25 dag mąki15 dag masła3 łyżki cukrujajkosól morska młynek Kamismasa:24 dag serka mascarpone250 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego2 jajka2 granatyWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść

Z Majeczką w kuchni
Sernik z pianką 356

niezłe, delikatne - ale ten jest rewelacyjny! :) Wprost rozpływa się w ustach, jest jak delikatny serowy puch. Wypróbujcie koniecznie!Kruche ciasto na dno:30 dkg mąki10 dkg margaryny1 jajko7 dkg cukru pudru3 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Masa serowa:1 kg mielonego białego sera2 paczki cukru wanilinowego2 budynie śmietankowe2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju2 całe jajka4 żółtka(...)stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Opcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone wcześniej rodzynki.Wszystko wymieszać.Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez teroobiegu).Następnie ubić pianę

Świat Ciasta
Torcik cytrynowy 172

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut(...)musicie poczekać zanim zgęstnieje.       Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 części: najlepiej naciąć nożem wzdłuż ciasta i przeciąć za pomocą krzyżowania nitki. Również przestudzony krem miksujemy, dzięki czemu nabierze łatwiejszej do nałożenia konsystencji. Smarujemy blaty 2/3 cytrynowej masy, natomiast pozostałą część ubijamy z mascarpone. Złożony torcik smarujemy ze wszystkich stron warstwą kremu, zostawiając odrobinę do dekoracji

sama złodycz
Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym 296

Postanowiłam je więc połączyć z innym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego masła 6 jajek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli Krem chałwowy: 250 g chałwy(...)Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem nabierze gładkości. Przestudzoną masę ubijamy z mascarpone i przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Omnomnujemy :) Fantastyczny teledysk :) Muzyka jeszcze bardziej, budzi dobre wspomnienia

sama złodycz
Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi 477

jednym jajku. Dodać pastę daktylową. Dosypywać stopniowo mieszankę mąki i proszku do masy. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 o C na ok. 50min (by upewnić się, że ciasto jest już upieczone wsadzamy patyczek, jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe).  P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru(...)wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania