ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:468/1309)

Babeczki w paseczki... 136

lawendąciasto cygaretkowe:35 g miękkiego masła35 g cukru pudru1 białko35 g mąki pszennejczerwony barwnik spożywczy w żeluMasło z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na dnie i bokach silikonowych foremek do muffinek. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.Białka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 184

poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku(...)odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami i suszonymi daktylami. Masę makową zmiksować z biszkoptami, dodać śmietanę i dosłodzić stewią do smaku(masa powinna być dość słodka). Całość dokładnie wymieszać. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines

FitKot
Pierogi z serem i musem truskawkowym 148

jeszcze kilka lat temu za tymi z serem nie przepadałam. To sie jednak radykalnie zmieniło i są one jednymi z moich ulubionych. Polecam te z musem truskawkowym. :) Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki gorącej wody 2 jaja 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli Wypełnienie serowe: minimum 500g sera białego 1 - 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku opcjonalnie(...)będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do woreczka i odstawiamy. Ser wkładamy do naczynia i łączymy z cynamonem i cukrem oraz ze śmietaną do powstania gładkiej masy. Umyte truskawki blendujemy, dodając smietanę i cukier. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką kółka, w które nakładamy farsz. Sklejamy pieróg. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z sola i odrobina oleju. Gotujemy ok 6 minut do wypłynięcia

ChilliJemy
Muffinki jabłkowo - marchewkowe z bezowym bałwankiem 176

delikatnie ubić trzepaczką. Dodać jogurt. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać.   Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do powstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę na muffiny. Piec ok 30 min , aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić na kratce. Bezowe bałwanki: 2 białka 100 g cukru(...)godziny. Wyjąć, całkowicie wystudzić. Lukier królewski do dekoracji bałwanków: 1 białko 180 g cukru pudru barwniki spożywcze Białko roztrzepać widelcem. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając łyżką. Powstałą masę podzielić na kilka części. Każdą część zabarwić na wybrany kolor, włożyć do oddzielnych woreczków cukierniczych z wyciętym małym otworkiem i udekorować wystudzone bałwanki. Śnieżny krem: 400 g schłodzonej śmietany kremówki

maniapieczenia
Smerfny tort o smaku lodowych cukierków! 162

pół roku temu. Kupiłam wtedy barwniki i ułożyłam sobie plan działania, szczegółowy przepis. Jednak na takie wypieki trzeba mieć natchnienie, przynajmniej w moim wykonaniu. Ja wolę gotować niż piec ciasta i zawsze pieczenie odkładam na koniec listy rzeczy do upichcenia. Jednak Dzień Dziecka to idealny moment by sięgnąć po coś właśnie tak zabawnego jak Smerfny niebieski torcik zakrapiany miętowymi cukierkami(...)jedno po drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka po łyżce mąki i wkręcać je do masy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać barwnik. Do ciasta nie dodaje proszku do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec 35 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, zrzucić ciasto

Poezja Smaków - blog kulinarny
sernik na zimno z truskawkami 359

pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy np. szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C. przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z tortownicy(...)truskawkowy. Część truskawek przekrawamy wzdłuż i układamy przy obręczy tortownicy, przecięciem na zewnątrz. Pozostałą część truskawek układamy na powierzchni musu (zostawiamy parę na wierzch ciasta). Ciasto wstawiamy do lodówki aby mus stężał. Następnie wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa serowa będzie zwarta układamy na niej pokrojone w kostkę truskawki, zalewamy całość tężejącą galaretką

Domowy Smak Jedzenia
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 163

makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo  jest  świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły .  Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej 1 jajko(...)pudru 2 łyżki rumu  łyżeczka maku  Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernik ze śliwkami 113

piernik upiekłam w wersji odwróconej. Na dno foremki ułożyłam śliwki i zalałam ciastem. Dzięki temu owoce pozostały soczyste i nie było efektu opadania na dno ciasta. Ciasto upiekło się z dużą górką, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika odwróciłam ja do góry dnem, dzięki temu górka się spłaszczyła. Taki piernik z dodatkiem śliwek był wilgotny i bardzo aromatyczny.  *tortownica(...)czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka płatków migdałowych Mleko, masło, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą i  przyprawą. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i zmiksować na jednolite ciasto. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki i ułożyć na dnie foremki skórką do góry dość ciasno. Zalać ciastem. Piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta waniliowa 90

można by wylepić ciut więcej boków tarty). Przykrywamy tarte papierem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie ściągamy papier i pieczemy jeszcze 5 min . Tak upieczone ciasto zostawiamy do ostudzenia. Spód upieczony więc można się brać za krem Gotujemy śmietankę razem z ziarenkami wanilii (ja wrzuciłem tez całą – po wydrążeniu ziarenek – laskę wanilii). Gotujemy(...)resztek wanilii i zostawiamy do schłodzenia. Gdy wystygnie łączymy z serkiem na gładką masę a następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Kiedy w lodówce masa była wystarczająco stężała nałożyłem ją na upieczone ciasto i całość pozostawiłem w lodówce do idealnego stężenia. Po stężeniu tarta była gotowa aby ją posypać starta czekoladą i można wcinać   Spostrzeżenia: - nie dodawałbym soli

Kuchenne Wariacje
BABECZKI Z KREMEM JAGODOWYM 115

brązowego 1 łyżka rumu   Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i chwilę zaczekać aż podrosną, dodać resztę składników oprócz masła, dokładnie wyrobić na jednolitą masę, dodać masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować kule i nakładać jagody do środka, zlepiać, włożyć do foremki wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto powinno wypełnić foremkę do 3/4 wysokości. Wstawić

harrisa
Babka Wielkanocna z zsiadłego mleka bez cukru 78

jajko do smarowania Wykonanie: Jajka utrzeć z olejem, dodać pokruszony twaróg, sodę, zsiadłe mleko i sól do smaku. Ucierając dodawać powoli mąkę. Gotową jednolitą masę wlać do formy babkowej. Jajko rozmącić, posmarować ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut. Podawać ze świeżym masełkiem

Tradycyjna Kuchnia
Lemon bars-cytrynowe kwadraciki 137

Składniki na ciasto masło miękkie, 226g mąka pszenna, 326g cukier, 80g sól, 1 płaska łyżeczka Składniki na masę cytrynową jajka,  6szt cukier, 420g skórka z cytryny, 1 łyżka sok z cytryny, 200ml mąka(...)pszenna, 140g cukier puder, do dekaracji Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy razem, najlepiej ręcznie. Wyrobione ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną delikatnie margaryną. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Pieczemy 20 minut. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i sok. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Masę wylewamy na gotowy jeszcze ciepły spód. Pieczemy przez

Gotowanie moimi oczami
Mazurek włoski 144

Kolejna pozycja na świąteczny stół. Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie. Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami. 100 g mąki 100 g masła 250 g cukru pudru

Polska Zupa
Devil's Food Cake 114

Dzisiaj propozycja mocno czekoladowego ciasta :)  Składniki: 120 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 18% 100 g cukru trzcinowego 300 g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki do pieczenia 120 g miękkiego masła 120 g cukru 2 jajka, osobno białka i żółtka woda (175 ml) Polewa: 140 g czekolady gorzkiej 110 ml śmietany 18%  Przełożenie(...)utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, następnie po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesianą mąkę na zmianę z wodą. Połączyć z masą czekoladową i pianą ubitą z białek. Do ciasta potrzebne są 2 okrągłe blaszki o średnicy 22 cm. Jeżeli nie dysponujemy dwoma blaszkami, dzielimy ciasto na pół i pieczemy 2 razy. Czas pieczenia

Moja Galeria Smaku
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 158

pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić(...)wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek  2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania