ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:465/1309)

Pierniczki z białym lukrem! 129

miód, cukier, przyprawy do piernika i kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku; odstaw do całkowitego wystudzenia - mąkę wymieszaj z sodą - do miski z mąką dodaj masę z rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia

SMYKWKUCHNI
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 138

czym zdejmujemy dociążenie wraz z papierem i ponownie wstawiamy do piekarnika na  kolejne 15-20 minut . Ciasto powinno się lekko zezłocić. Po tym czasie wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, aż masa zgęstnieje i zbieleje. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy, odstawiamy z ognia i powoli wlewamy do niego(...)delikatnie się zagotuje. Przestajemy gotować i mieszać kiedy osiągniemy pożądaną konsystencję (krem powinien być tak gęsty jak budyń zaraz po ugotowaniu). Masę przykrywamy folią, by nie zrobił się na niej kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie przestudzony krem. Na samym końcu na ciasto wykładamy ulubione sezonowe owoce. Tartę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by się

Mania Gotowania
Najlepsze czekoladowe ciasto 172

ciacho- z kupionym na bazarze syropem waniliowym od JemCoDobre (sprzedają też w necie ) i naszymi ogrodowymi różami. Ślinianki w ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE  Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka syropu waniliowego 250ml(...)mascarpone Nagrzewamy piekarnik do 175*C. Mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy jajka, maślankę, rozpuszczone masło i syrop waniliowy. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy kawę i nie przejmujemy się, że ciasto jest bardzo lejące. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy mieszankę i wstawiamy do pieca. Pieczemy około   45minut, w połowie pieczenia przykrywając

les mirabelles
Mini jabłecznik na kruchym spodzie z żurawiną i bezą 197

ciasto (na ok. 6 foremek na muffinki) : 4 żółtka 40 g cukru 200 g mąki 130 g masła Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie wykładamy ciastem foremki. Nadzienie: ok. 0,5 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem roztapiamy(...)suszona) Pianka: 4 białka 150 g cukru można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier. Gdy powstanie gładka, gęsta masa można dodać skrobię ziemniaczaną. Wykonanie: Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy

kuchcikownia
Pierniczki bożonarodzeniowe 175

Wspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne . Składniki: 500 g mąki(...)czas zamieszać, aby masa się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą , zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy z sodą i solą. Dodajemy masę miodową i roztrzepane jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto, które jest dość rzadkie , ale takie ma być . Po odstaniu w lodówce ok. 24 godzin twardnieje i ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki

Słodkości i nie tylko
Jabłecznik z budyniem. 165

dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto (gdy jest zbyt suche i nie chce się połączyć dodajemy połowę białka lub łyżkę zimnej wody). Tak wykonane ciasto chłodzimy w lodówce około 30-40 minut. MASA: 1 kg małych, kwaśnych jabłek (ja użyłam jabłek z dzikiej jabłoni, miały średnicę około 6 cm) sok z cytryny 80 g rodzynek 2 łyżki koniaku, rumu(...)sicie, przekładamy do miseczki i zalewamy alkoholem.        Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny.       Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 wałkujemy i wykładamy nim brzegi i spód formy (obłożonej papierem do pieczenia). Na cieście ciasno układamy jabłka, w każdy wydrążony otwór nakładamy porcję rodzynek

Rozpustne gotowanie
Piernikowe wycinanki. 157

znaleźć wiele , wiele  przepisów na te aromatyczne ciasteczka . Ja skusiłam się na ten proponowany przez Jolantę Augustyn , finalistkę "Polskiego Turnieju wypieków" - Pierniczki Tereza skusił mnie dodatek kawy do ciasta .  Jedynie zamiast amoniaku dałam sodę oczyszczoną i zastosowałam nieco więcej przypraw. Pierniczki wyszły pyszne , nieco ciągnące , mocno korzenne. Drugi przepis jaki wykorzystałam pochodzi z mojego zeszytu ...przepis zapisany(...)pieczenia Wykonanie : Margarynę , miód i cukier rozpuścić w garnku i wystudzić. Jajka zmiksować z przyprawami , dodać mąkę i proszek do pieczenia.  Połączyć z wystudzoną masą  . Odstawić na ok godzinę . W tym czasie ciasto stwardnieje i będziemy mogli wycinać pierniczki. Ciasto rozwałkowujemy na ok 4-5 mm grubości i wycinamy dowolne ksztalty . pieczemy

Malinowa Kawiarenka
Puszysty sernik 164

Przepis na sernik pochodzi ze strony mojeciasto.pl z przepisu Kasia bo to twoje ciasto. Sernik jest bardzo puszysty i pyszny. Składniki: ciasto kruche: 100 g margaryny, 100 g cukru pudru, 225 g mąki, 1 jajko, masa serowa: 1 kg sera twarogowego, 150 g margaryny, 200 g cukru, 7 jajek, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, dekoracja: polewa(...)minut. Rozwałkuj je cienko i wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Ser zmiel dwukrotnie,   margarynę dokładnie zmiksuj i wymieszaj z serem. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do masy serowej. Wciąż miksując dodawaj budyń i mąkę ziemniaczaną. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj

Aga w kuchni
Ciasto bananowe 599

Kolejny przepis na bardzo szybką łakoć, a w dodatku przepyszną :) Wystarczy mieszać mokre i suche składniki, przelać do foremki i gotowe :) Dzieciom tak smakowało, że następnego dnia piekłam kolejne. Ciasto wygląda jakby miało w środku kawałki czekolady :) Przepis podpatrzyłam od Letycji , ale zmieniłam nieco proporcje. Składniki: 350 g banana bez skórki (ok.3 dojrzałe banany) 1 jajko 100 ml oleju rzepakowego(...)niego roztrzepane jajka, olej i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką. Pięć razy w lewo i pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić by miksera brudzić :) Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Delicious Titbits
Makowiec 153

dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować jajkiem.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Moje domowe kucharzenie
Mazurek wielkanocny 218

zrobienia mazurka, który jest tradycją Świąt Wielkanocnych. Podstawą mazurka jest kruche ciasto, reszta zależy już od nas. Możemy podać go z kajmakiem, czekoladą lub dżemem oraz ulubionymi bakaliami. Ja zrobiłam mazurka z dodatkiem konfitury z czerwonej porzeczki oraz masy kajmakowej. Post Mazurek wielkanocny pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Czekoladowe ciasto tortowe 172

rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze(...)wodą. Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać. Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować blat przekrojonego ciasta, przykryć drugim i na wierzch rozsmarować pozostały krem. Na kremie można zrobić dekoracyjne fale, widelcem przeciągać falujące pasy. Ciasto

Kuchcik gotuje
1497.Naleśniki zapiekane..polane syropem klonowym 141

Naleśniki..ale ciut inaczej....przełożone masą serową , polane masą śmietanową i zapieczone...a następnie polane syropem klonowym ...który można kupić w Anielskich Przysmakach ..po prostu rewelacja... " KLON-zbierany i produkowany w Kanadzie. Ma przezroczysty i delikatny żółty kolor. Można dodawać  jako polewę do sera białego, naleśników, gofrów.  A także można dodawać do lodów który podkreśla walory smakowe(...)dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać  po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką 50 dag twarogu półtłustego 1 jako 3-4 łyzki cukru pudru Ser zmielić lub przepuścić przez praskę,utrzeć z cukrem i jajkiem. Naczynie żaroodporne ( u mnie 24 cm) wysmarować masłem, układać naleśniki, każdy smarując masą serową. 1 szkl.słodkiej śmietanki

Moje domowe kucharzenie
Ciasto amerykańskie 262

często. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jabłka mamy dostępne cały rok a pozostałe składniki na pewno znajdą się w każdej kuchni.Ciasto to też znane jest pod nazwą ciasto "salceson". składniki: 5 jajek 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru ( daje nieco mniej) 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody (ja daje tylko proszek(...)jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać kakao, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować aż składniki się połączą. Następnie do masy dodać pokrojone wcześniej jabłka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dużej blaszki (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do suchego patyczka

Monia miesza i gotuje
Muffiny z kajmakiem i kruszonką 155

chcecie trochę zaszaleć) to przepis na muffiny z kajmakiem na pewno Wam się przyda. Babeczki są przygotowane według mojego ulubionego przepisu, który najczęściej wykorzystuje do przygotowania tego wypieku. Do ciasta można dodać owoce lub czekoladę, ja dziś zaproponuję jednak kajmak. Aż ślinka cieknie na samą myśl, prawda?Składniki:210 g maki125 g cukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki(...)mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania