ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:458/1309)

Placek bananowy 175

placek, ni to tort... coś na pograniczu:) W każdym bądź razie, masa jest przepyszna, delikatna i nie za słodka, do tego i ma fantastyczny żółty kolor. Wszystko idealne kontrastuje się z chrupiącym spodem i kawałkami bananów... Myślę, że nikt nie pogardzi takim ciastem, a już na pewno nie odmówi go sobie jutro żadna Mama:):) Spód: 200g herbatników, 3 łyżki(...)małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, dodać do masy. Lekko przestudzić. Letnią masą zalać plastry bananów. Schładzać przez ok. 2 godz. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować przy pomocy szprycy. Przechowywać w lodówce. Równie pyszne ciasta na zimno możecie kupić na stronie TwojejCukierni.pl

Z miłości do słodkości
Najlepsze buraczane brownie – wegańskie i paleo. 101

rozpływa się w ustach! Jest bez orzechów, glutenu, nabiału – szczególnie zależało mi na czymś bez orzechów, by mogli się nim rozkoszować także alergicy. PS. Ciasto możecie posypać ostrą papryczką dodając mu odrobinę pikanterii! Składniki: Masa: 250g upieczonego/ugotowanego i obranego buraka 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka mąki kasztanowej 80g kakao 3 łyżki stewii z erytrytolem 200ml mleka kokosowego(...)wysokim pojemniku blenderujemy pokrojonego buraka i 1/3 mleka kokosowego. Gdy masa buraczana będzie gładka, łączymy ją z kakaową masą w misce. Dodajemy resztę składników na masę (stewia, mąka, kokos), mieszamy i pieczemy i przelewamy do kwadratowej foremki (małej). Pieczemy w piekarniku 25minut w 180C. Polewa Podobnie jak w przypadku ciasta, polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Łączymy ze sobą wszystkie składniki

Fill The Bowl
Chlebek bananowy Sophie Dahl 185

ciasta, możemy dodać trochę cukru kokosowego. Zawartość obu misek łączymy przy pomocy miotełki albo łyżki. Daktyle odsączamy i blendujemy na gładki mus, dorzucamy do masy (można też zostawić kawałki daktyli, tak też jest pysznie). Ciasto przelewamy do keksówki (23cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę. Smacznego! A ty, pieczesz już swój chlebek bananowy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Naleśniki z serem i polewą czekoladową 142

jakoś na blogu nie było ich jeszcze nigdy. A przecież jest to deser bardzo popularny., więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju ok 2 szklanki mąki Masa serowa: 1/2 kg twarogu 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki mleka 4 pełne(...)wlewam po jednej chochelce ciasta naleśnikowego i smażę na rumiano z obu stron. Gotowe wykładam na talerz. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.  Żółtka ucieram z cukrem do białości, dodaję porcjami twaróg i na środek każdego naleśnika nakładam masę serową i składam naleśniki. Układam na talerzach po dwa naleśniki na osobę. Składniki polewy podgrzewam w rondelku, aż całkowicie połączą się

Ciasteczkowy Potwór
Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 166

łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wyrobione ciasto przełożyć do kamionkowego garnka (szklanego lub emaliowanego bez oprysków), przykryć ściereczką i umieścić w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało. ********************************************************************************* PIECZENIE Dojrzałe ciasto podzielić na trzy części i każdą część rozwałkować na wielkość blachy, w której będzie pieczony piernik, na grubość ok 5mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C, przez ok 15-20 minut. Zaraz(...)twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeją. Wystudzone placki przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Oczywiście wybór przełożenia, należy do was. Można np. przełożyć masą kajmakową, masą orzechową, a nawet marcepanową. Po przełożeniu piernika, ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć deską lub odpowiedniej wielkości książkami. Piernik ten długo zachowuje świeżość, zwłaszcza wtedy, kiedy przechowywany jest w chłodnym miejscu

CookYourself
Mazurek jabłkowo-orzechowy 111

białekBiałka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli.Dodajemy cukier i kilka kropli aromatu.Miksujemy.Dodajemy żółtka.Miksujemy.Dodajemy mąkę.Miksujemy.   Rozwałkowujemy ciasto.   Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce.Na nim układamy połówki jabłek.   Do masy jajecznej dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką.   Wykładamy na jabłka.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Sernik na kruchym spodzie 113

pochodzi z mojego ulubionego źródła z przepisami gdzie często zaglądam czyli z zeszytu z przepisami mojej mamy. Składniki: ciasto kruche 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 1 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka masa serowa 1 kg sera białego (użyłam z wiaderka) 1,5 szklanki cukru 5 jajek 100 g masła(...)rodzynki i całość dokładnie mieszamy. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.  Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 1 godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku

magiczna kuchnia Kasi
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 133

każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki i obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka.  Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce,  z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kakaowe ciasto z wiśniami i kokosem 380

kakao i cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy  wyłożonej  papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. Masa: 4 białka 3/4 szkl. cukru 2 op. budyniu śmietankowego (proszek) 1 szkl(...)cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną,  wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód. Na masie ułożyć wiśnie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.  Całość piec  jeszcze   przez około 60 minut w temp

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Paszteciki drożdżowe z mięsem 509

paszteciki. Pieczemy 25 minut.  Farsz: - ugotowana 1/2 kurczaka - 1 marchewka ugotowana - 2 jaja - sól i pieprz Składniki za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.   Smacznego! Polecam też kapuśniaczki w cieście francuskim. Przepis znajdziecie tu -  KLIK Pozdrawiam cieplutko! ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI

SMYKWKUCHNI
Sernik z polewą czekoladową. 294

serniczkiem bardzo zbliżonym do sernika z rosą, ale jednak z subtelnymi zmianami. Czekoladowa polewa dodaje niezwykłego smaczku. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 żółtka 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki cukru MASA SEROWA: 1kg. sera 3x mielonego 4 jajka + 2 żółtka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 torebki budyniu śmietankowego(...)kostki margaryny 2 czubate łyżki kakao 3 łyżki mleka 1/2 szkl. cukru WYKONANIE: Produkty na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy na blachę, jajka i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkami ser, mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy olej i na końcu mleko, masa jest rzadka, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra/dół) na 30 min., białka ubijamy

Kuchnia Beaty
Tarta truskawkowa RAW (bez pieczenia, wegańska) 203

jest rewelacyjna! Świeża, lekka, idealna na upały. Nie zawiera dodatku cukru ani tłuszczu. Jest źródłem wielu witamin, minerałów, antyoksydantów i kwasów omega. Nic tylko jeść ;)  Składniki: Na spód ciasta 100 g orzechów włoskich 70 g wiórków kokosowych 150 g suszonych moreli Nadzienie 200 ml mleka sojowego 6 g agaru (proponuję dać więcej, ja użyłam Agaranty(...)truskawek sok z 1 cytryny owoce do dekoracji (maliny, borówki, truskawki itp.) Przygotowanie: Orzechy włoskie, morele i 50 g wiórków kokosowych zmielić na jednolitą masę. Dodać jeszcze 20 g wiórków i zagnieść ciasto Wylepić dno formy do tarty. Schłodzić w lodówce około 30 minut Truskawki zmiksować ze 100 ml mleka W garnuszku rozpuścić agar w 100 ml zimnego mleka. Zagotować

pyszne zdrowości
Lody kawowe z 3 składników (do przygotowania w 5 minut, bez maszyny) 31546

uznałam, że nie ma z czego ich zrobić, ale Mąż (który już nie mógł przesłuchać tego Zuzi pojękiwania "Mamuunia, lób jooody" ;D ) przypomniał mi o masie krówkowej o smaku tiramisu (miała być do ciasta) i zapytał, czy nie można by jej na lody przeznaczyć :) pomyślałam, że pewnie zmarzną na kość i nie da się ich potem nabrać, ale postanowiłam spróbować(...)bazie kawy zbożowej, ale na zwykłej, rozpuszczalnej byłyby jeszcze smaczniejsze! W wersji dla dorosłych (i dla pewności, że lody nie zamarzną jeśli Wasza zamrażarka baardzo mocno chłodzi) można do masy dodać trochę likieru kawowego. P.s. Mało mnie ostatnio na blogu, bo Wikusia jest bardzo absorbującą dziewczyneczką :)  jak coś mam zrobić to muszę z Zuzią iść na układ, by pomogła

Kolorowy Przepisownik
Stefanka 323

Składniki: Ciasto 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  2 jajka 50 g margaryny 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny  pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy(...)chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy (najlepiej mikserem) i łączymy z ugotowaną, przestudzoną masą , dodajemy ekstrakt waniliowy. Placki przekładamy przygotowanym kremem. Polewa Składniki wkładamy do jednego naczynia. Dokładnie mieszamy i całość gotujemy . Lekko przestudzoną polewą ozdabiamy ciasto . Na polewę wysypałam migdały pokrojone. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki miodowe

Gorący kąsek

Proponowane wyszukiwania