mąki pszennej 200 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 ml wody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka
kulinarnyJamasa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez(...)rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Do ozdoby: 10. Śmietankę kremówkę
Mała Cukierenkamasa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez(...)rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jednolita (nie gotować!). Zdjąć z ognia i polewę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Następnie polać nią wierzch ciasta i blaszkę wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Do ozdoby: 10. Śmietankę kremówkę
Mała Cukierenkapysznym ciastem i pięknym słońcem za oknem, a sama zmykam do pracy. Ciasto migdałowe ze śliwkami składniki na spód: 25 g brązowego cukru 80 g serka homogenizowanego 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli składniki na masę: 400 g śliwek węgierek 50 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 1 żółtko(...)żółtko ubijamy mikserem z cukrem, po czym dodajemy migdały. Na końcu dodajemy śliwki. Mieszamy łyżką i gotową masę wykładamy na przygotowany spód. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem
Przysmaki Karolkibiałek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju 1 łyżka octu Składniki na ciemne ciasto: 6 żółtek 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Składniki na masę: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 1 cukier wanilinowy 25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki(...)miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy olej. Blachę (25x33) wykładamy papierem do pieczenia, na zmianę lejemy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut
Apetyczna babeczkabardzo proste do wykonania. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. Znikają w oka mgnieniu. Sami wybierzcie jak duże "Kanelbullar" chcecie upiec ;-) Polecam! Składniki na ok. 25 szt.: Ciasto: 550 g mąki pszennej 250 g mąki razowej ( u mnie mąka żytnia) 375 ml mleka 3.2 % 100 g drobnego cukru 135 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko(...)miski, dodać sól i kardamon, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać do niego wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Następnie dodać ciepłe mleko z cukrem oraz jajko. Wymieszać masę ręką, stopniowo dodawać stopione ciepłe masło. Wyrobić ciasto tak by całe masło wchłonęło się w ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 35 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić
maniapieczeniaKolejna propozycja ciasta, którego receptura ma odzwierciedlać w smaku popularny batonik Kinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie aby wykonać ten przysmak:) 5 godzin 1 blaszka składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 250 g herbatników 2 mleczne czekolady 2 białe czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy z miodem wykonanie: Białą czekoladę rozpuścić(...)Dodać do niej przestudzoną czekoladę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim herbatniki obok siebie. Nałożyć na nie masę białą, przykryć ponownie herbatnikami. Wylać masę z mleczną czekolada i udekorować prażoną pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 3 godzin). Podawać zimne
Ania i Marcin gotująpowoli mogło "się przegryźć". W trakcie podglądałam je i widziałam jaki stopniowo burzy się, a poszczególne składniki łączą się ze sobą, Efekt był podobny do tego ciasta pozostawionego na całą noc. Czyli eksperyment udany :) Składniki : 4 szklanki mąki 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru owoce- maliny i jeżyny 3/4 szklanki oleju 10 dag drożdży 3/4 szklanki mleka Przygotowanie(...)mąki. Gotowe na dziś , niczego nie mieszamy Miseczkę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu ( moje "nocowało pod kocem ) do dnia następnego Rano należy masę dobrze wymieszać W przepisie powiedziane jest , by ciasta nie wyrabiać , a jedynie dobrze wymieszać i tak zrobiłam Po przełożeniu do prodiża posypałam jeżynami i malinami oraz kruszonką - trzymałam przykryte ściereczką w takim miejscu
Proste PotrawyWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane) owoce zlepione ciągnącą masą przypominającą miękki nugat. Istnieją dwa warianty klasyczne (miodowe) lub czekoladowe. Panforte jest słodkie, orzechowe z wyraźną nutą skórki pomarańczowej, może leżakować w temperaturze pokojowej nawet do dwóch miesięcy, warto więc upiec je już(...)gotujemy około 3 minut- syrop powinien osiągnąć temperaturę 120°C. Teraz wrzucamy połamaną w kostkę czekoladę i podgrzewamy mieszając do jej rozpuszczenia. Masę wlewamy do bakalii i mieszamy do połączenia, a następnie przekładamy do formy. Wierzch ciasta dociskamy i wygładzamy zwilżonymi wodą dłońmi. Pieczemy 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy Panforte z piekarnika i ostrym nożem odcinamy od brzegów
Rozpustne gotowanieRękaw cukierniczy , ale nie taki zwykły! Posada dwie komory, dzięki temu możemy rozprowadza dwukolorowe wzorki! Fajnie, prawda? Do tortów fajny, ale nie tylko. Cupcakes, małe deserki z dwukolorową masą - dzieciaki już pewnie uśmiechnięte! Łatwy do czyszczenia, w zestawie 4 tylki plastikowe, ale podpowiem Wam, że metalowe też da się wkręci w coupler :) Cena rękawa to 15 zł. Strzykawka/mazak(...)już możesz pisac co chcesz i po czym chcesz! Takie udogodnienia lubię! Ile kosztuje taki mazak? Już piszę: 15 zł. Patera obrotowa do dekoracji ciast i tortów . Bardzo przydatna przy dekorowaniu. Nakładając masę na biszkopty wystarczy przyłożyc szpatułkę do rozprowadzania masy i obracac paterą, a masa praktycznie sama się rozprowadza po torcie. Koniec z "tańczeniem" wokół stołu! :) Cena
Blondynka Gotujecałą ucztę zrobić . O TO CO WYSZŁO Składniki na 10 szt 1 ciasto francuskie 1/2 makreli upieczonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka majonezu gęstego 1 łyżeczka musztardy. Wykonanie makrelę , jajka, majonez ,musztardę dokładnie mieszam . Można zmiksować ale ja gniotę składniki widelcem ,ponieważ nie lubię masy , wolę(...)czuć wszystkie składniki.Nie doprawiam solą i pieprzem ,ponieważ makrela do pieczenia była doprawiana , majonez i musztarda też maja przyprawy. Ciasto przecinam na dwie części w z dłuż (pozioma - tak aby byly długie kawałki) Na każdy wykładam masę i rozprowadzam tak aby brzegi były wolne ok 1.1/2 cm. Zwijam wałek , kroję na części i układam na blasze wyłożonej
Eli Gotowanieczasie myjemy i obieramy jabłka, trzemy na tarce na dużych oczkach i zasypujemy około łyżeczką cynamonu wykładamy jabłka na spieczoną otrębowo-owsianą masę, a na górę "kruszymy"/ wykładamy resztę (1/4) ciasta pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni możemy podawać ciepłe z gęstym jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćschłodzenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większa część) rozwałkować (podsypywać mąką w trakcie wałkowania) i wyłożyć formę, równomiernie rozkładając ciasto. Schłodzić w lodówce min.1h. Nakłuć spód ciasta widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi lub ziarnami fasoli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15-20 minut. Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a później(...)łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Krótko zmiksować. Wyłożyć na masę jabłkowo-śliwkową. Drugą część (mniejszą) schłodzonego ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Naprzemiennie układać na wierzch ciasta (na ubite białka), tworząc kratkę. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piec ok. 45 min, aż wierzch zrobi się
CookYourselfletnie masło i wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od rąk .Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 cm na 40 cm i pokroić go wzdłuż na 3 równe paski .Każdy posmarować masą makową i zwijać w rulon .Wszystkie trzy ruloniki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia w formie ślimaka
Ladylaura.