pszennej 2 jajka 1 łyżka oleju słonecznikowego szczypta soli 300 ml mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia na patelni z niewielką ilością tłuszczu (najlepiej skropić patelnię olejem i za pomocą
Nastoletnie Wypiekaniewrzątek wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie do połączenia składników, studzimy Po przestudzeniu masy wbijamy stopniowo jajka i energicznie mieszamy do wrobienia każdego jajka w masę Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy małe "kupki"ciasta na papier do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 *C, wstawiamy blaszkę z ptysiami, po 10 min. można uchylić drzwiczki. by usunąć nagromadzoną parę
Proste PotrawyWszystkie składniki wykładamy na stolnicę, zimne masło siekamy nożem. Po chwili wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki 25X35 cm, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. Jeśli macie problem z rozwałkowaniem możecie zetrzeć je na tarce i potem uklepać w formie. Nakłuwamy(...)osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli na sztywno. Jeśli sernik robicie z kruchym spodem można dodać białko, które pozostało po zrobieniu kruchego ciasta. Ubite białka delikatnie mieszamy łyżką, aż dokładnie połączą się z masą serową. Nie można mieszać zbyt mocno żeby piana nie opadła. Następnie sernik przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi formy należy wyżej wyłożyć papierem
To co lubię - gotuję i polecamdodajemy do nich cukier, nie przerywając ubijania. Masa powinna być błyszcząca. Białka łączymy z czekoladową masą (koniecznie dodajemy białka do czekolady, a nie odwrotnie). Wylewamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i nasączamy alkoholem w ilości według uznania. Składniki na mus czekoladowy: - 100 gram czekolady(...)Stopniowo dodajemy do nich cukier, nie przerywając ubijania. Masa powinna być błyszcząca. Białka łączymy z czekoladową masą (koniecznie dodajemy białka do czekolady, a nie odwrotnie). Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 100 mililitrach ciepłej wody. Tak przygotowany mus wykładamy na nasączone alkoholem ciasto i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce lub do lodówki. Powierzchnię musu pokrywamy cienką warstwą konfitury, ewentualnie
Życie zamknięte w smakunajniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały, startą na małych oczkach czekoladę oraz kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i powstałą masę wykładamy na dno formy. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (do "suchego patyczka"). Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mus: W kąpieli wodnej podgrzewamy ok. 100 ml śmietanki kremówki wraz z 6 żółtkami ciągle mieszając do momentu lekkiego(...)zgęstnienia masy. Zdejmujemy z ognia dodajemy pokrojone masło, połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Następnie pozostałą część śmietanki ubijamy i bardzo powoli dodajemy zimną śmietankę z białą czekoladą - delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstały mus wylewamy na czekoladowy spód (w tortownicy z obręczą). Ciasto pozostawiamy na całą noc w lodówce. Po tym czasie
Słodka Stronawymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi masy lekko zarumienią się. Wyjąć, postawić formę na kratkę na 10 minut. Następnie wyjąć masę wraz z papierem do pieczenia z foremki i położyć
maniapieczeniaResztę herbatników pokruszyć i dodać do masła. Torcik: Przełożyć masę kakaową z herbatnikami do tortownicy. Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym.Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście.bajaderka z dżemem wiśniowym
Bon Appetit Małgorzatyszklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, dowolny aromat do ciasta, Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy sypkie składniki wcześniej przesiane oraz kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Mieszamy ciasto delikatnie szpatułką do połączenia składników.Przekładamy do formy
Anioły w kuchnidrożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić i pozwolić ciastu lekko się napuszyć. W misce ubić żółtka ze szczyptą soli i pudrem na puszystą masę. Dodać je razem z resztą mąki do zaczynu i wyrobić tak, by ciasto odstawało od miski i ręki. Wlać stopniowo roztopione, przestudzone masło, rum i dokładnie wyrobić. Na końcu dodajemy rodzynki i całość mieszamy do połączenia
Smaczne Zdrowesztywno - dolewamy do masy mlecznej. Łączymy, pod koniec dosypując partiami mąkę kukurydzianą.Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na plasterki, dodajemy do ciasta i mieszamy.Patelnię rozgrzewamy. Na rozgrzany olej nakładamy niewielkie ilości masy tworząc małe placuszki. Smażymy około 1-1,5 minuty z każdej strony.Podajemy z jogurtem naturalnym.Smacznego
Słodkie Przyjemnościucierać ok 30 minut. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w tem. 180C ok 1 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu przeciąć na 2 placki. Masa budyniowa; 1/2 litra mleka cukier do smaku 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)podzielić na 2 części. Przełożenie placka; Dodatki; 1 duża paczka biszkoptów 2 czerwone galaretki Placek - masa - biszkopty z paskami galaretki pomiędzy nimi - masa - placek - polewa. Ja swój ozdobiłam płatkami migdałów od skworcu.com.pl źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkabiałek. Piec na pergaminie ok godziny. Wystudzić, najlepiej piec dzień wcześniej. Ciasto orzechowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 10 dag tartych orzechów łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąki, masło. piec(...)kostka masła 1 szklanka gęstej śmietany najlepiej 18% Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksować bardzo wolno i nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Dodatkowo: polewa orzechy Złożenie ciasta: 1/2 ciasta orzechowego- 1/2 kremu- ser- krem- ciasto biszkoptowe- polewa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadwukolorowe ciasto o wdzięcznej nazwie Zebra . Nie piekłam go już tak długo, że zapomniałam, jak cudownie smakuje:) Polecam ! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszenną 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 5 jajek 1 szklanka oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę, dolewam cienkim strumieniem(...)zaś mąkę. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i na środek wykładam trzy łyżki masy jasnej, a na jasną-trzy łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania obu rodzai ciast. Piekarnik nagrzewam do 170°C-180°C i wstawiam ciasto na 40-50 min do suchego patyczka. Upieczone wyjmuję, odstawiam na 10-15 min, następnie
Ciasteczkowy Potwórcukru cukier waniliowy 2 pomarańcze syrop klonowy (można zastąpić miodem) kora cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie Mąkę, mleko, jajka, olej i sól miksuję na gładką masę i odstawiam na około 20 minut. Powstałe ciasto powinno mieś konsystencję niezbyt gęstej śmietetany. Kiedy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję nadzienie. Pomarańcze sparzam i szoruję. Z jednej pomarańczy ocieram skórkę a następnie ją filetuję
Magiczna kuchnia DariiCiasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)Polewa: 2 łyżki margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa. /źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczka