ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:446/1309)

Maślankowe ciasto z porzeczkami 363

czerwonej porzeczki, cukier puder. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami.   Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około

paapilotkaa
Prosty tort śmietankowy 232

lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki. Do ubitych jajek dodajemy

Ciastkozercy
Burger z kaszy jęczmiennej i ciecierzycy 128

przywiozłam z Turcji) dodatkowo: 8 bułek 4 pomidory 8 liści sałaty czerwona cebula ogórek zielony ketchup Kasze jęczmienną gotujemy. Ciecierzyce odsączamy i rozgniatamy na jednolitą masę- ja użyłam do tego kuli do ucierania ciasta ;)  Cebulę kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach , czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy na oliwie do miękkości.  Następnie marchewkę , cebule

Cukier&Puder
Tort z kremem o smaku orzechowym 178

czasie dodając po 1 łyżce cukru. Ubijam masę dodając po 1 żółtku. Pomalutku dodaję przesianą mąkę i proszek do p. delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewam do tortownicy. Piekę w 180 stopniach ok. 35-40 min. Masa Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Następnie dodajemy sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę oraz alkohol. Miksuję jeszcze przez chwilę. Podzielony

Kolejny blog o gotowaniu
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 172

misce i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. W kubku mieszamy składniki farszu. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z kiełbasą 226

Lubię przyrządzać dania, które sprawdzają się jako danie główne, ale także pasują na śniadanie. Przykładem takiego dania jest właśnie ta tarta. Słone, kruche ciasto, do tego farsz z warzyw, kiełbasy i chrupiących grzybów. Wszystko zalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników".  Ciasto: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, jajko

Z miłości do słodkości
Orkiszowy chleb jogurtowy na drożdżach 219

siedźcie w domach, tylko idźcie korzystać z tak pięknej pogody, gdyż nie wiadomo, kiedy odechce się jej być piękną! Lubicie piec własne pieczywo? Ja uwielbiam! Mogę wsypać do masy wszelkie nasionka i pestki na jakie mam ochotę, mogę użyć każdej mąki, w proporcjach takich jak ja chcę. Za mało argumentów? Jak dla mnie w sam raz, by robić swoje bułki(...)pestki, zioła Formę do chleba smarujemy olejem i obsypujemy otrębami, a ich nadmiar usuwamy. Wszystkie składniki wraz z przygotowanym zaczynem szybko wyrabiamy na jednolitą masę, aż stanie się gładka i elastyczna. Otrzymane ciasto umieszczamy we wcześniej przygotowanej formie, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (powinno podwoić swoją objętość, jeśli nie to wydłużamy czas o pół godziny

Be Fit Be Strong
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty 220

połączeń. Batonik Bounty zawsze należał do moich ukochanych, dlatego postanowiłam jego smak przenieść do ciasta. Tak powstał ten tort J Jest intensywnie czekoladowy, ciasto nie przypomina tradycyjnego biszkoptu, jest wilgotne i mięsiste. Lekkości dodaje mu masa kokosowa z bitej śmietany i serka mascarpone. Całość dopełnia chrupiąca polewa czekoladowa. Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo naprawdę warto. Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty(...)Ciasto:  200 g gorzkiej czekolady  200 g masła  1 łyżka kawy rozpuszczalnej 170 g mąki tortowej 25 g kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru dark muscovado   lub trzcinowego 80 ml maślanki   3 jajka 120 ml zimnej wody 1 kieliszek likieru kokosowego ½ szklanki wiórków kokosowych Składniki na masę

Mania Gotowania
Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem 367

łyżeczki proszku do pieczeniaJajka ubijamy. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do otrzymania puszystej, jasno kremowej masy. Do ubitego dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24 x 35 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym(...)pudrem. Do utartego dodajemy sparzone orzechy. Ucieramy stopniowo dodając krem budyniowy.Wykonanie:Na biszkopt wykładamy tężejącą masę bakaliową. Na masę bakaliową wykładamy krem. Rozprowadzamy i wyrównujemy. Posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki tam tez przechowuję lub w innym chłodnym miejscu.  The post Ciasto z Bakaliami i Orzechowym Kremem appeared first on Made

Made By Mom And Son
Domowe ciabaty z ziołami i dodatkami 135

własnego wypieku! Żadne inne tak nie smakuje :) Sam fakt, że to my je robimy, od samego początku łączymy i własnoręcznie mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy, patrzymy jak wyrasta, daje całą masę satysfakcji. A zapach jaki unosi się podczas pieczenia i możliwość konsumpcji świeżutkiego, jeszcze ciepłego wypieku jest niezastąpione :) Dlatego dzisiaj przygotujemy domowe ciabaty z ziołami i dodatkami. Składniki: 0,3 litra(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto powinno zwielokrotnić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na części, do każdej z nich dodajemy wybrane dodatki i wgniatamy je w masę. Ja zrobiłam dwa rodzaje ciabat, jeden z czosnkiem, a drugi z oliwkami. Po zagnieceniu ciasta wraz z dodatkami, dzielimy je na średniej

Taste Of My Day
rogaliki drożdżowe z masą makową 123

nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową. Składniki: 500-550 g mąki 100 g cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 100 g masła 25 g świeżych drożdży 1/2 puszki masy makowej (masa z puszki jest mniej wodnista niż ta z torebki) cukier puder do posypania szczyota soli Drożdże wymieszać(...)zacząć wyrabiać (ja wyrabiam mikserem). Podczas wyrabiania dodać jajko a następnie masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, na każdy nakładać po łyżce masy makowej i zwijać formując rogaliki. Piec w 200*C przez około 15 minut. Wystudzone

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi ruskie 174

odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w środku dziurkę, do której powoli wlewamy wodę, cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy jajka i sól. Wyrabiamy ciasto do momentu, w którym stanie się ono jednolitą masą. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Przez praskę przepuszczamy ziemniaki oraz biały ser. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Ania i Marcin gotują
Muffinki dyniowo - marchewkowe z orzechami / Muffins with pumpkin, carrot and walnuts 131

proszek do pieczenia, orzechy) mieszamy ze sobą, a mokre składniki ze sobą (jajka, cukier, olej). Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy startą marchewkę, dynię i mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni

Projekty ze smakiem
Torcik marmurkowy z jabłkami. 147

tortownicę o średnicy 26 cm ) Ciasto : 10 dkg cukru 20 dkg masła  4 jajka 3 łyżki mleka 20 dkg mąki 1  cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 10 dkg masy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania :   Masło(...)utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tortownicy ,a drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę

Przepisy i porady kulinarne
Podryw kontrolowany 316

każdym razie fiku miku mocno kontrolowane, bo za ścianą Gizmol śpi...  ;)  Klasyczny włoski deser. Tiramisu.  Sprofanowałam. Albo inaczej. Dostosowałam do aktualnych zasobów kuchennych. Biszkopty wymieniłam na ciasto naleśnikowe. Kawę na kakao.  Od siebie dodałam truskawki. I tak oto wyszły mi n afaszerowane kremem tiramisu naleśniki z truskawkami. W esy floresy. Zapiekane. Co by uczucie nie ostygło(...)stopionego masła 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki zimnej wody szczypta soli łyżka kakao Wszystkie składniki (oprócz kakao) połączyłam w misce i zmiksowałam na gładką masę. Do drugiej miseczki odlałam 1-1,5 łyżki wazowej ciasta. Wsypałam kakao i wymieszałam. Usmażyłam naleśniki, na "białym" cieście rysowałam mazgaje ciastem kakaowym. Gotowe naleśniki odstawiłam. 250 g serka mascarpone małe opakowanie cukru waniliowego

bastalena