ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:448/1309)

Torcik marmurkowy z jabłkami. 139

tortownicę o średnicy 26 cm ) Ciasto : 10 dkg cukru 20 dkg masła  4 jajka 3 łyżki mleka 20 dkg mąki 1  cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny 10 dkg masy marcepanowej 1/2 łyżeczki kakao Dekoracja : 5 jabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania :   Masło(...)utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tortownicy ,a drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę

Przepisy i porady kulinarne
Podryw kontrolowany 306

każdym razie fiku miku mocno kontrolowane, bo za ścianą Gizmol śpi...  ;)  Klasyczny włoski deser. Tiramisu.  Sprofanowałam. Albo inaczej. Dostosowałam do aktualnych zasobów kuchennych. Biszkopty wymieniłam na ciasto naleśnikowe. Kawę na kakao.  Od siebie dodałam truskawki. I tak oto wyszły mi n afaszerowane kremem tiramisu naleśniki z truskawkami. W esy floresy. Zapiekane. Co by uczucie nie ostygło(...)stopionego masła 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki zimnej wody szczypta soli łyżka kakao Wszystkie składniki (oprócz kakao) połączyłam w misce i zmiksowałam na gładką masę. Do drugiej miseczki odlałam 1-1,5 łyżki wazowej ciasta. Wsypałam kakao i wymieszałam. Usmażyłam naleśniki, na "białym" cieście rysowałam mazgaje ciastem kakaowym. Gotowe naleśniki odstawiłam. 250 g serka mascarpone małe opakowanie cukru waniliowego

bastalena
Ciasto sezonowe ze śliwkami - zawsze udane i pyszne 145

cukrem waniliowym (na "puszystą masę"). Następnie dodajemy mleko, dalej miksując. Po czym wlewamy olej, miksujemy. Mąkę łączy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy po jednej szklance, ciągle miksując, aż do wyczerpania składników. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Na wierzch układamy, lekko wciskając w ciasto, połówki śliwek. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na środkowy

Słodkie okruszki
Funfetti 307

dopiec). Upieczone ciasto pozostawiamy na 5 minut w blaszce, następnie ściągamy obręcz i pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Krem - masło z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy skórkę, serek i sok z cytryny, na wystudzone ciasto kładziemy krem, smarujemy też kremem lekko boki ciasta, posypujemy cukrowym groszkiem. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby krem stężał.     Przechowywałam ciasto

Kuchnia Prezydentowej
Kalafior w cieście pomidorowym 786

cedzaku. Ciasto. Do większej misy dodaję kolejno jaja, mleko, koncentrat pomidorowy, niecałe pół łyżeczki soli i tak samo pieprzu, całość mieszam na jednolitą masę. Następnie dodaję mąkę - dodaję ję stopniowo ciągle mieszając aż ciasto nabierze gęstości gęstej śmietany. W rondlu rozgrzewam olej. Ostudzone różyczki kalafiora zanurzam w cieście, pozwalam mu nieco ociec i przekładam do garnka z rozgrzanym olejem. Smażę

Mechanik w kuchni
Cynamonowe placuszki z jabłkiem 163

pieczenia Ok. ¼ szklanki mleka 1 małe jabłko Olej do smażenie Przygotowanie: Mąkę, jajko, cynamon, cukier, proszek do pieczenie i mleko połączyć ze sobą na jednolitą masę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Patelnie posmarować olejem (ja robię to za pomocą pędzla i używam patelni do naleśników). Nakładać za pomocą łyżki ciasto i smażyć z obu stron

Fabryka pomysłów
Francuskie Kwadraciki z Czekoladą i Gruszką 126

który smakowałaby wyśmienicie i nie zająłby zbyt dużo czasu. Padło na francuskie kwadraciki z gruszkami. Gruszki zatopione w czekoladowej masie ciasteczkowej. Nie uwierzycie ale w smaku obłędne. Szybkie, proste a zachwycają. Sama byłam zdziwiona, że połączenie gruszki z czekoladą plus ciasto francuskie to czysta rozkosz dla podniebienia. Niebo w gębie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na około 15 sztuk(...)ciasta francuskiego 70 g ciastek digestive w czekoladzie lub innych kruchych w czekoladzie 70 g masła 60 g cukru kryształu 5 dojrzałych gruszek Ciasto francuskie kroimy na 15 kwadratów. Ciasteczka blendujemy z masłem i cukrem. Powstałą masę cisteczkową rozsmarujemy na każdym kwadracie, boki około 1 cm zostawiamy wolne. Gruszki obieramy. Kroimy w plasterki i układamy na masę ciasteczkową. Gotowe kwadraty

Made By Mom And Son
TARTA A'LA MAZUREK 200

mazurek!Składniki:puszka masy makowej Bakallandmorele suszone Bakallandżurawina suszona Bakallandmigdały Bakallandpiana z 3 jajekpól puszki masy kajmakowejspód:25 dag mąki15 dag masła3 łyżki cukrujajkosól morska młynek KamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki.Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć(...)tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. Masę makową wymieszać z pianą,wyłożyć na ostudzony spód. Zapiekać ok 15 minut, po tym czasie wyjąć tartę, z odłożonego ciasta zrobić kwiatuszki wyłożyć na połówce ciasta, oraz przedzielić ciasto na połowę. Zapiekać ok 15 minut do zrumienienia ozdób z ciasta

Z Majeczką w kuchni
Ciasto truskawkowe 130

cukier. gdy masa będzie jednolitą dolewamy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenna, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy na wierzch kroimy ćwiartki truskawek, tak aby pokryły cały wierzch ciasta. Posypujemy kruszonką.Przygotowanie kruszonki:Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę

Słodkie Przyjemności
MIODOWIEC 99

Okres przedświąteczny to doskonały czas żeby przyrządzać różnego rodzaju ciasta. Miodowca można przygotować 2 - 3 dni wcześniej.Gdy postoi jest o wiele smaczniejsze. Składniki: ciasto:   50 dag maki 1/2 szkl cukru pudru 1/2 kostki margaryny 2 jajka 2łyżki miodu 2 łyżeczki sody cukier waniliowy   masa:  3/4 litra mleka 6 czubatych łyżek kaszy manny kostka margaryny 1/2 szklanki(...)polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru Sposób wykonania: ciasto: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni.    masa:   Mleko, margarynę i cukier zagotować, dodać aromat cytrynowy, następnie po woli wsypywać kaszę manną

Darcia w kuchni
Ciasto budyniowe z truskawkami 316

też były … torcik z truskawkami i bitą śmietaną też już zrobił furorę …  więc przyszła pora na coś innego!Dziś mam dla Was kolejny przepyszny przepis na delikatne ciasto budyniowe z musem z truskawek!Świetna odmiana dla „zwykłych” truskawek zalanych galaretką!Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje(...)upieczony biszkopt.Na całość układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia. MUS:Galaretkę gotujemy w odrobinę mniejszej ilości wody , niż to pisze na opakowaniu.Umyte truskawki miksujemy blenderem na masę.Dodajemy do przestudzonej!!! galaretki.Wylewamy na tężejące ciasto.Wkładamy do lodówki( najlepiej na noc )Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto marchewkowe z masą na bazie masła orzechowego 158

mokre składniki : jajka, maślankę, olej, ekstrakt waniliowy, które ze sobą łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy startą marchewkę wraz z rodzynkami. Przelewamy do misy z suchymi składniki, dokładnie ze sobą mieszamy. Tortownicę należy wysmarować tłuszczem i obłożyć papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50-60 minut ( jest też możliwość rozlania na 3 niższe placki i piec(...)krem. W tym celu potrzebujemy wysokiego, do którego przekładamy serek mascarpone oraz masło orzechowe. Wszystko mixujemy do czasu uzyskania jednolitej masy, stopniowo dodając cukier i ekstrakt waniliowy wraz z jogurtem greckim, ilość musimy dostosować do konsystencji kremu. Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Układamy pojedynczo, a pomiędzy wylewamy część kremu. ½ kremu należy zostawić na dekorację wierzchnią. Na końcu można przyozdobić

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Czekoladowo-Orzechowe Babeczki Ferrero Rocher 128

ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli.  Babeczki Ferrero Rocher - Składniki:Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej3 jajkaniepełna szklanka cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliok. 100 g Nutelliok(...)kolejne ok. 50 g orzechów laskowych  Babeczki Ferrero Rocher - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy z ostudzoną i rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodajemy mąkę oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy.Przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem foremek (lub papilotek) do ok. 2/3 powierzchni. Następnie

Słodka Strona
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 293

chwilkę, by się składniki połączyły. Mąki mieszam ze sobą i przesiewam przez sito do powstałej masy. Delikatnie łączę wszystko za pomocą drewnianej kopystki/szpatułki/łyżki.  Dno tortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka(...)Żelatynę rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody i studzę, odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę ubijam na sztywno z pudrem, a kiedy masa jest już sztywna, dodaję lekko tężejącą żelatynę. Miksuję i wykładam na górny blat ciasta. Wierzch posypuję ozdobnymi chrupkami w czekoladzie (np. od jogurtu). Wstawiam do lodówki na ok. 3 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Irish Cream cheesecake (sernik z Bailey's) 175

masy serowej. Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy białek od żółtek), na koniec dodać chipsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 st. C. Nie pieczemy

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania