mąki do jasnego ciasta Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając, ale już na mniejszych obrotach. Następnie wlać małym strumieniem olej i dalej miksować. Dodać aromat, oranżadę, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej części mąkę. Wymieszać
na moim stole...przesiany przez sitko).Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto przekładamy do szprycy zakończonej końcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15 minut - do zarumienienia.Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości
Słodkie Przyjemnościgładką pastę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze boki były dokładnie pokryte masą, a przy dłuższych krawędziach pozostało około 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ułatwi to sklejenie rolady.Następnie zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 12 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta lekko ugnieść formułując bułeczkę i układać
Gospodyni Miejskaciasto będzie zwarte - to zależy od soczystości dyni oraz od wielkości jajek Przygotowanie : Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre na jednolitą masę. Dosypujemy proszek do pieczenia oraz po trochę mąki aż ciasto będzie dobrze połączone. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Racuszki same w sobie są pyszne i chrupiące , ale można podać
Magiczne Życie Martywarto upiec więcej. Możemy przechowywać je w metalowej skrzynce i mając sezonowe owoce wykorzystać do nadzienia. Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowo-borówkowa 400 g borówki amerykańskiej 350 serka z wiaderka 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) 3/4 szkl(...)puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić foremki i piec około 15 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce. Zimne babeczki napełnić masą serowo borówkową i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i zmiksować. Za pomocą
Ala piecze i gotujedomu, takim jak, mój piekarnik odmawia współpracy. No niefajnie i to bardzo! Chciałoby się zjeść coś dobrego, a tu klapa, nic nie da rady upiec. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta bez pieczenia, na zimno. Jako, że zaopatrzyłam się w trochę malin (ot, raptem 5 kilo), to ten deser koniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko(...)Tortownicę schować do lodówki. MALINOWA MASA: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Część malin odłożyć na wierzch ciasta. Resztę zblendować, dodać cukier i 1/2 galaretki. Wylać na jasną, waniliową masę. Na pół-stężoną masę malinową łyżką nakładać obłoczki z waniliowej masy, ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką. Schłodzić 2-3 godziny
Cakes By KejtCiasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie. Nie za słodkie, puszyste i wilgotne. Bardzo ładnie wygląda na stole. Ostatnio trochę mniej mnie na blogu, ale już się poprawiam ;) Czas zajmowały mi plany aranżacji mieszkania, o radę poprosiłam specjalistów z http://www.ardeko.pl(...)sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować. Mąkę przesiać z kakao i kawą, dokładnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa kawowa: 250 g serka mascarpone
Domowa cukiernia EwyWigilia! Jeszcze jedno ciasto upiekłam, sernik straciatella z wiśniami. Jest pyszny, puszysty, taki prawdziwy sernik, który można jeść w nieskończoność. Sernik to typowe świąteczne ciasto ale można je również upiec bez żadnej okazji. Smakosze sernika jak ja nie mają nic przeciwko temu. Chociaż latem staram się mniej używać piekarnika i częściej przygotowuję sernik na zimno to jednak pieczony sernik lubię(...)zastąpić ziemniaczaną. Zmiksuj masę serową na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty. Dodaj jajka i zmiksuj przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlej śmietankę i miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i wiśnie. Wymieszaj szpatułką. Wyłóż masę serową na spód, wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz
codojedzeniagodziny, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, dodajemy tłuszcz. Wsypujemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek roztarty z solą. Wyrabiamy masę kilka minut łyżką i odstawiamy na kwadrans. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą odkładamy z powrotem pod miskę, a drugą rozwałkowujemy podsypując mąką na dość cienki placek. Na nim, na całej rozciągłości, rzędem układamy
Kuchenna KontrrewolucyaMimo, iż z zasady nie jada on ciast (nawet nie próbuje) to tego torcika zjadł (nie wyliczając mu oczywiście!) w sumie 5 kawałków :) Bardzo mnie to ucieszyło, bo to właśnie z okazji jego urodzin powstało to cudeńko - połączenie biszkoptu piegowatego z dużą ilością wiśniowych smaków - dżem, galaretka i delicje wiśniowe - oraz słodkiej masy z kremu mascarpone. SKŁADNIKI: (na tortownicę
Kto ugości moich gości?utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą.Z białek ubić sztywną pianę , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Przełożyć do foremki , piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniemasy odlać na polewę, ja odlałam, ale na polewę nie wykorzystałam. Do wystudzonej masy dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz przesianą przez sito. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy o wym. 20x28 cm, wyłożonej papierem(...)ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C około 30-40 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyłożyć z formy i przekroić na dwa placki. Składniki na masę śmietanową: 1 litr śmietany kremówki (30%); 2 łyżki cukru kryształu; 2 opakowania cukru waniliowego; 2 czubate łyżeczki żelatyny; 3 opakowania śmietan-fixu
In my kitchenWczoraj gościł u Nas murzynek. Uwielbiam to ciasto, bo jest proste w wykonaniu, bardzo smaczne, a przy tym zawsze mi się udaje. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzien, ale, zawsze zjadam jeszcze cieplutki kawałek. Pysznie smakuje zarówno z kawą, jak i szklanką zimnego mleka...polecam. Składniki: 3 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 8 łyżek kakao(...)mnie o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków). Wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 180`C , pieczemy 45 minut. Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą czekoladową i pokruszonymi orzechami. Smacznego
Gosia gotujebiałego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo : 1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - oprócz 200 g masła(...)koniec dodajemy pokruszone biszkopty i skórkę pomarańczową - dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białko i ponownie całość delikatnie ze sobą łączymy. Jeżeli masa wydaje nam się za bardzo zbita, to dodajemy jeszcze trochę śmietany. Ciasto wyciągamy z lodówki i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie rozwałkowujemy je na długi prostokąt i tniemy go na trójkąty. Na każdy szerszy brzeg
charlotte gotujeporto lub madery po 350 g mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego 230 g mielonej słoniny 2 lekko roztrzepane jajka ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz i ziele angielskie do smaku Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 60 g smalcu 120 g masła 1 łyżka soli 2 jajka około ½ szklanki zimnej wody Przepis: Do niniejszego przepisu kaczkę należy wytrybować. W tym znacznie prościej(...)zredukuje się o połowę. Przełożyć do dużej miski, dodać mielone mięso i słoninę, dwa lekko rozbite jajka, sól, pieprz, ziele angielskie i tymianek. Dobrze wymieszać aż masa będzie miała lekką konsystencję. 4. Przygotować ciasto: umieść mąkę i sól w dużej misce, dodać schłodzone, pokrojone w kostkę masło i smalec; rozetrzeć mąkę i tłuszcz w palcach do uzyskania konsystencji mokrego piasku
GRUBY WAŁEKmąki pszennej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 180-200 ml śmietany kremówki 30% sok z jednej cytryny 2 1/2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Do masy jajecznej dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn oraz 2 1/2 łyżki soku. Następnie dodajemy kokos, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki: miękkie masło, przesianą mąkę pszenną(...)mąkę kukurydzianą. Wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy tortownicy (wysmarowana margaryną i obsypana kaszą manną). Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół tworząc dwa placki pomiędzy, które nakładamy krem. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone łączymy z sokiem z cytryny
Słodkie okruszkiminut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i każdą wyścielamy
Słodka Strona