ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:441/1309)

Biszkopt podstawowy 186

jeszcze około 10 minut aż masa osiągnie temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wysmarować margaryną, obsypać mąką. Mąkę i sól przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy. Piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Wyjąć formę z piekarnika i odczekać 5 minut, po czym zdjąć obręcz, odwrócić biszkopt do góry dnem

na moim stole...
Ciasto czekoladowo-bananowe 160

cztery partie. Po każdej porcji mąki, miksujemy na jednolitą masę.Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladową. Najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. I wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 65 min.Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

kulinarnyJa
Kruche babeczki z masą kajmakową 128

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jedne z ulubionych deserów w moim domu rodzinnym. Kruche ciasto: -> 300g mąki -> 200g masła -> 100g cukru (najlepiej pudru) -> 2 żółtka -> sól Masa: -> Kostka masła -> 1 puszka masy kajmakowej -> 1 niepełny kieliszek spirytusu Dodatkowo: -> 1 galaretka truskawkowa -> 1 tabliczka(...)czasie wyjmujemy. Ciasto należy rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta przy użyciu 1 foremki wycinamy odpowiedniej wielkości fragmentu. Wciskamy w foremki wcześniej posmarowane niewielką ilością masła. Pieczemy 15-20 minut. Kolejno przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnym krokiem jest sporządzenie masy. Rozpoczynamy od tego, że masło powinno być w temperaturze pokojowej ( najlepiej wyjąć

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Tort tęczowy 170

ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal miksować, następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy jajecznej wsypać obie mąki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie połączyć. Dna dwóch tortownic o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć(...)ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. W taki sam sposób upiec pozostałe 4 kolorowe biszkopty. Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 500 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny + mocna herbata z cytryną Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder

Domowa cukiernia Ewy
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 197

całkowitego wystudzenia, po czym porcjami, wciąż ubijając, dodaję grysik. Na końcu dodaję cynamon oraz sól. Ciasto będzie gęste i klejące. Foremkę do średniej keksówki (ciasto będzie niskie) wysmarowuję tłuszczem i wysypuję bułką. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 200 stopniach przez ok. 40 minut. W tym czasie zagotowuję mleko z cukrem waniliowym. Zalewam całością mleka upieczone ciasto

W kuchni Karmel-itki
Tęczowy tort (rainbow cake) 177

śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. dalej obijając dodajemy po jednym jajku. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodajemy stopniowo(...)blaty na raz przez 15-20 minut. Po upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Zimny serek i zimna śmietanę ubijamy w misce na sztywną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Układanie blatów zaczynamy od koloru fioletowego, potem niebieski

Kulinarne przygody Gatity
Amerykaniec - ciasto z jabłkami 827

Bardzo mało wymagające ciasto z jabłkami, zawsze się udaje, jest aromatyczne, wilgotne i bardzo smaczne. Do tego ciasta proponuję użyć twardych jabłek, takich jak antonówka lub szara reneta, aby za mocno się nie rozpadły i po upieczeniu zachowały swój kształt. Składniki: (na dużą formę: 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 3 szklanki mąki pszennej(...)Jajka zmiksować z cukrem do jego rozpuszczenia się, następnie dodać olej i mleko. Wymieszać ze sobą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i stopniowo dodając do masy zmiksować tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na jabłka, delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym

Kuchcik gotuje
Pączki tradycyjne / Polish doughnuts 228

się okazało zupełnie niepotrzebnie, bo pączki wyszły przepyszne – nie za słodkie, puszyste i jak widać bardzo żółciutkie. Jak u mamy Jedyne co zmodyfikowałam to ułatwiłam trochę sposób wykonania ciasta, gdyż w książce procedura była dosyć skomplikowana. Nie odbiło się to na jakości pączków, a na życzenie połówki nadziałam je dużą ilością powideł i posypałam cukrem pudrem przed podaniem. Polecam(...)żółtka z cukrem i wanilią, dolej mleko z drożdżami, rum lub spirytus, skórkę z cytryny i dokładnie zmiksuj. Mąkę wymieszaj z solą, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Będzie troszkę lepkie, dlatego w kolejnych etapach niezbędna będzie mąka podsypania. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto

karmelowy
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym 260

roku wybór padł też na ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem.Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowymCzas przygotowania: 80 minutSkładnikiCiasto:130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu110 g cukru3-4 łyżki gęstej śmietany 2 żółtka350 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki(...)śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej śmietany. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folie.  Wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy gwiazdki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny z borówkami i czekoladą 192

dodajemy jajka i mleko i dokładnie mieszamy. W miseczce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy borówki i czekoladę, mieszamy delikatnie Ciasto wkładamy do foremek na muffiny (ja używam silikonowych) Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach I gotowe :) Zamiast mieszać ręcznie możemy składniki połączyć mikserem

Ptasia Kuchnia
"Słodkie środy" - napoleonka z budyniem 317

mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje dolewamy budynie, mieszamy. Gdy masa budyniowa przestygnie wykładamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na ok godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Kroimy na kawałki i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gniazdka waniliowe 961

Wymieszać łyżką mąke , tak by nie było żadnych grudek- do całkowitego połączenia. Ostudzić. Po ostudzeniu dodajemy jajka i cukier waniliowy- miksujemy robotem do gęstej kremowej masy.  Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty.  Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego- jeżeli nie mamy rękawa - możemy wykorzystać woreczek- ucinamy "dziubek" i gotowe :) Na papier wyciskamy ciasto, z pomocą rękawa cukierniczego. Kładziemy gniazdka

Smaki Edyty
Piankowy sernik z dynią 164

ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty. Ciasto podałam na talerzyku z serii  Jesień-Bogucice Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów  Dr.Oetker Składniki: Ciasto kruche 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)Dr.Oetker Cytrynowa beza  Dr.Oetker Blask pereł  Dr.Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę serową

Wanilia i Kardamon
Drożdżówki z serem – pyszna przekąska na co dzień. 149

dziecka do szkoły, lub do pracy. Nam nikt nie wierzy, że robimy je sami, bo wyglądają jak kupne. Przedstawiamy przepis z serem, ale równie dobrze można go zastąpić masą makową, lub dodać do sera rodzynki, skórkę pomarańczy. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Przepis Składniki: 30g drożdży 2,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1/3 kostki masła(...)świeci słońce, albo włączamy lekko piec na najniższy poziom i wstawiamy rozczyn do środka. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą mąki, masłem i jednym jajkiem. Ciasto wyrabiamy, aż będzie się odklejać od rąk i otrzymamy jednolitą masę. Znowu odstawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Jeżeli nie mamy gotowego sera, to biały ser należy rozdrobnić dodać jajko i cukier. Całość

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto Snikers bez pieczenia 16699

Zrobiłam to ciasto, bo znalazłam przepiękne zdjęcie w internecie. Cudowne. Kruchutkie herbatniczki, idealna masa, wszystko polane pięknie rozpływającą się polewą, posypane orzeszkami. Perfekcja w każdym calu.  Niestety, kiedy przyszło do mojego wykonania, tak perfekcyjnie już nie było. Po pierwsze herbatniki. No nie da się, żeby nie namiękły kremem na bazie budyniu! Kremy wyszły dobrze, za to polewa do kiszki(...)rozpuszczoną czekoladą, drugą z kajmakiem, trzecią z masłem orzechowym.  Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć czekoladową masę, przykryć następną warstwą herbatników, dać krem kajmakowy, znów herbatniki, krem orzechowy, i tak dalej, do wykończenia kremów. Mi wyszły po dwie warstwy każdego smaku. Zakończyć herbatnikami. Ciasto schłodzić całą noc w lodówce.  Na drugi dzień ciasto wyjąć z formy,odkleić folię

Cakes By Kejt

Proponowane wyszukiwania