ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:439/1309)

Drożdżówki z serem i truskawkami 140

mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz jajkami. Zagnieść ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości). Masa serowa: 400 g tłustego twarogu 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo(...)Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na około 6 – 7 części

Bullio
Drożdżówki z serem i truskawkami 189

mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz jajkami. Zagnieść ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłym miejscu (do podwojenia objętości). Masa serowa: 400 g tłustego twarogu 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo(...)Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o dłuższym boku długości formy do pieczenia. Ułożyć masę serową oraz pokrojone truskawki. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokroić na około 6 – 7 części

Bullio
Makowiec biszkoptowy z solonym karmelem i migdałami 66

czemu by nie skorzystać i jednak zrobić szybki i prosty makowiec na te Święta. Podstawa ciasta jak do biszkoptu, który łączymy z makiem. Dla przełamania tradycyjnego przepisu polewam taki makowiec lepkim, słodko-słonym karmelem, jest niebiański. Ale aby smak karmelu przechodził w głąb ciasta stosuje iście prosty patent – robię kilka dziur w upieczonym cieśnie – takie małe karmelowe kratery(...)może być dość energicznie, bo pierwsze dodanie ma za zadanie rozluźnić masę. Następnie dodajemy trochę mąki i delikatnie mieszamy. I tak dodajemy na przemian – porcja białek oraz mąki i delikatnie mieszamy do połączenia, aż skończą się dodatki. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.   Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka. Upieczone

Smaczna Strona
Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka 6795

Niektórzy mówią, że to ciasto, inni że sernik, a jeszcze inni, że to po prostu chatka Baby Jagi/ Puchatka. Wbrew wszystkim i wszystkiego, trzeba przyznać, że robi wrażenie ;) W szczególności na dzieciach. Jedzona była już za czasów PRL-u. Na pewno wielu z Was pamięta ją z dzieciństwa! Chatka nie wymaga pieczenia, robi się ją błyskawicznie. Polecam(...)jednej wsypać kakao i dobrze wymieszać. 2. Na folii aluminiowej poukładać 18 herbatników (3x6) Rozsmarować na nich ciemną masę , przykryć resztą herbatników. Na herbatniki wyłożyć jasną masę. Na środku chatki ułożyć banany/ batonik. Ciasto złożyć w trójkąt, owinąć w folię aluminiową i schłodzić do stężenia.  3. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania gęstej, błyszczącej

Nastoletnie Wypiekanie
Angel food cake czyli poWeekendowe Lakocie odc.75 320

białka należy mrozić by potem raz dwa upiec z nich ciasto albo popełnić bezę. Przepis na ten wypiek pojawił się w kornikowej kuchni. Bardzo delikatne i niesamowicie puszyste ciasto, trochę jakby biszkopt w połączeniu z leciutką kokosanką.  Nie zawiera mleka dla tych co go nie mogą idealne.  Użyłam białek jaj ale tych, które możemy. Bardzo(...)czas ubijając. Powinna powstać sztywna piana.  Wlewamy ekstrakty i miksujemy, by połączyły się z białkami. Mąkę przesiewamy przez sito i razem z wiórkami dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki.  Staramy się, by pozostawić jak najmniej wolnej przestrzeni, dociskamy ciasto szpatułką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buraczkowe ciasto czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 161

się smaczne, w smaku dawało się wyczuć słodkawy smak buraczków, który w połączeniu z dużą ilością kakao był bardzo oryginalny. Mogę Wam spokojnie polecić to ciasto, jeśli szukacie czegoś innego, czegoś bardziej oryginalnego :)Składniki:4 nieduże czerwone buraki (przed ugotowaniem ważyły około pół kg),150 g masła,1/3 szklanki mleka,1 szklanka cukru,5 łyżek dobrego(...)starte buraki, kawę, skórkę pomarańczową, roztrzepane żółtka i dokładnie razem połączyć. Białka ubić na sztywna pianę z resztą cukru i szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą buraczaną. Mąkę przesiać i dodać do ciasta, delikatnie mieszając.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest dopieczone.Wystudzone ciasto polać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto piankowe z kiwi 450

dodatkiem soczystego kiwi , zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!Jak już nieraz Wam mówiłam , do wielbicieli kiwi nigdy nie należałam!Tym razem zrobiłam nie deser , a wielką blachę ciasta!Znikało w tempie ekspresowym i nawet znalazł się jeden taki co nam nocą z lodówki zaczął wyżerac ;) SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt– cukier – 3/4 szklanki– proszek(...)mieszamy.Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników – robimy to ręcznie ,albo na najniższych obrotach!Wylewamy na blachę ( robiłam na dużej ) i pieczemy ok. 20 minut / 180C. MASA:Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody.Do gorącego wsypujemy agrestową galaretkę.Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.Odstawiamy do przestudzenia.  PIANKA:Galaretki agrestowe rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż to pisze

Ostra na Słodko
owsiane ciasteczka z kokosem 207

180º. Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać jajko, olej i kontynuować ucieranie. Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je łyżką. Układać na blasze w sporych odstępach. Piec ok. 15 min. do zarumienienia ciastek. Po wyjęciu chwilę ostudzić

zabawa smakiem
Dyniowa tarta z bezą 175

dokładnie miksujemy. Masa będzie bardzo płynna, ale nie przejmujcie się tym - taka właśnie ma być i zgęstnieje w czasie pieczenia. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy około 40 minut. Beza Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy po łyżce(...)cukru cały czas miksując. Beza musi być lśniąca i powinna delikatnie odchodzić od śmigieł miksera, a rozcierając masę z białek nie powinniśmy czuć cukru pod palcami. Na koniec ubijania dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. Bezę wykładamy na przestudzone ciasto i pieczemy 20 minut w 180 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik na zimno z borówkami i bezą 101

tortownicy. Ser miksujemy stopniowo dodając śmietankę kremówkę. Galaretki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i stopniowo wlewamy do masy serowej, dodajemy cukier puder cały czas miksując aż składniki dokładnie się połączą. Wrzucamy borówki(zostawiamy tylko trochę do ozdoby na wierzch ciasta) i ponownie miksujemy. Całość przekładamy do tortownicy. Przygotowanie bezy: Białka ubijamy dodając szczyptę soli. Miksując stopniowo wsypujemy cukier. Na blaszce(...)formujemy taki kształt jaki chcemy uzyskać po upieczeniu. Pieczemy w 110 C około 2 godzin. Gdy beza ostygnie ostrożnie przekładamy ją na masę serową i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Ozdabiamy borówkami i podajemy ciasto schłodzone

noteskulinarnyfiga
Pyszne drożdżowe bułeczki 134

masła 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy masa serowa:  - ok. 500 g zmielonego białego sera - ok. 2-3 łyżki cukru - jajko - trzy łyżki rodzynek lub skórka pomarańczowa Wykonanie W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki. lukier:    - 2/3 szklanki cukru pudru - 2- 3 łyżki(...)ciepłe miejsce (ok. 26- 28 st)  na ok. 1,5-2 godzin,lub na całą noc w lodówce. Podzielić ciasto na pół, spłaszczyć ręką na dobrze podsypanym mąką blacie, na prostokąty grubości ok. 0,5 cm, posmarować połową masy serowej. Złożyć na 3 i pociąć na paski ok. 5 cm szerokości, odwrócić w połowie każdego paska tworząc "muszkę". . Układać

w mojej kuchni
Ciasto z olejem 294

proszku do pieczenia Na formę 24 cm Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, chwilę to trwa, ale warto. Do ubitej masy, ciągle ubijając dodaj stopniowo olej i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.   Połowę ciasta wylej do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, a drugą wymieszaj z przesianym kakao. Wylej na białą masę i wymieszaj widelcem

Pasje Jolki
Placek drożdżowy z jagodami i kruszonką 200

Twoja historia może znaleźć się w Wielkiej Księdze   z Wypiekami , w której zostanie opublikowanych 100 najbardziej ekscytujących historii związanych z wypiekami. W nagrodę możesz   dostać paterę na ciasto i wielki kosz produktów od  Bakalland i Delecta . To jak, podzielisz się swoją historią i przepisem ? Przepisy i historie zgłosić możecie na stronie www.festiwalwypiekow.pl   PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI(...)ostygnięcia. Jajka o temperaturze pokojowej ( nie prosto z lodówki) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałym mlekiem i masą jajeczną. Dodawać przesianą mąkę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, dość rzadkie. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

kolorowotorcikowo
Pierniczki mocno czekoladowe 141

kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury  i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki :  520 g mąki typ 650 45 g kakao (ciemne holenderskie(...)przyprawę do piernika i sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty.  7. Pierniczki

vaniliowoczekoladowa
Ciasto z białek 1461

Długo szukałam idealnego przepisu na jakieś ciasto z białek, bo  jak wiadomo, czasami trochę ich zostaje i nie wiadomo co z nimi zrobić. Szukałam, szukałam i znalazłam 2 przepisy na wielkiezarcie.pl. Ale jak to zawsze ze mną bywa musiałam je jakoś przekształcić i wyszło co wyszło :) Według mnie jest pycha ! I najważniejsze - bardzo szybko(...)najpierw białą masę, na to czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić na zmianę z masy kleksy i wyjdzie nam wtedy łaciate ciasto :) Możliwości jest wiele :) Smacznego

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania