ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:433/1309)

Kruche rogaliki z masą makową 190

Kruche rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze :) Składniki na około 35 sztuk: kruche ciasto 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 kostka zimnego masła(...)łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru pudru (50 g) szczypta soli 2 żółtka nadzienie około 0,4 kg masy makowej z bakaliami (np. z TEGO przepisu ) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek przegotowanej wody Składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Przełożyć do woreczka i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto

Ugotować
Babka Zebra 196

mąki do jasnego ciasta Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając, ale już na mniejszych obrotach. Następnie wlać małym strumieniem olej i dalej miksować. Dodać aromat, oranżadę, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej części mąkę. Wymieszać

na moim stole...
Ciastka grejpfrutowo-kardamonowe 134

przesiany przez sitko).Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto - jeżeli nie korzystacie z robota możecie to robić mikserem ze spiralnymi końcówkami.Ciasto przekładamy do szprycy zakończonej końcówką w kształcie średniej gwiazdki. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15 minut - do zarumienienia.Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości

Słodkie Przyjemności
Odrywane bułeczki cynamonowe 422

gładką pastę.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolinicy na prostokątny placek i posmarować równomiernie pastą cynamonową, tak aby krótsze boki były dokładnie pokryte masą, a przy dłuższych krawędziach pozostało około 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ułatwi to sklejenie rolady.Następnie zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 12 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta lekko ugnieść formułując bułeczkę i układać

Gospodyni Miejska
Dyniowe racuchy na słodko 174

ciasto będzie zwarte - to zależy od soczystości dyni oraz od wielkości jajek     Przygotowanie : Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre na jednolitą masę. Dosypujemy proszek do pieczenia oraz po trochę mąki aż ciasto będzie dobrze połączone. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Racuszki same w sobie są pyszne i chrupiące , ale można podać

Magiczne Życie Marty
Kruche babeczki z masą serowo borówkową 263

warto upiec więcej. Możemy przechowywać je w metalowej skrzynce i mając sezonowe owoce wykorzystać do nadzienia. Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowo-borówkowa 400 g borówki amerykańskiej 350 serka z wiaderka 150 g jogurtu naturalnego (gęsty) 3/4 szkl(...)puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić foremki i piec około 15 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce. Zimne babeczki napełnić masą serowo borówkową i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i zmiksować. Za pomocą

Ala piecze i gotuje
Malinowe ciasto z waniliowym obłoczkiem na cynamonowym spodzie 196

domu, takim jak, mój piekarnik odmawia współpracy. No niefajnie i to bardzo! Chciałoby się zjeść coś dobrego, a tu klapa, nic nie da rady upiec. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta bez pieczenia, na zimno. Jako, że zaopatrzyłam się w trochę malin (ot, raptem 5 kilo), to ten deser koniecznie musiał być właśnie z malinami. Pyszny, nie za słodki, z lekko(...)Tortownicę schować do lodówki. MALINOWA MASA: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Część malin odłożyć na wierzch ciasta. Resztę zblendować, dodać cukier i 1/2 galaretki. Wylać na jasną, waniliową masę.  Na pół-stężoną masę malinową łyżką nakładać obłoczki z waniliowej masy, ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką. Schłodzić 2-3 godziny

Cakes By Kejt
Sernik straciatella z wiśniami 117

Wigilia! Jeszcze jedno ciasto upiekłam, sernik straciatella z wiśniami. Jest pyszny, puszysty, taki prawdziwy sernik, który można jeść w nieskończoność. Sernik to typowe świąteczne ciasto ale można je również upiec bez żadnej okazji. Smakosze sernika jak ja nie mają nic przeciwko temu. Chociaż latem staram się mniej używać piekarnika i częściej przygotowuję sernik na zimno to jednak pieczony sernik lubię(...)zastąpić ziemniaczaną. Zmiksuj masę serową na średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty. Dodaj jajka i zmiksuj przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlej śmietankę i miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i wiśnie. Wymieszaj szpatułką. Wyłóż masę serową na spód, wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz

codojedzenia
Litewskie kołduny na maśle 200

godziny, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, dodajemy tłuszcz. Wsypujemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek roztarty z solą. Wyrabiamy masę kilka minut łyżką i odstawiamy na kwadrans. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą odkładamy z powrotem pod miskę, a drugą rozwałkowujemy podsypując mąką na dość cienki placek. Na nim, na całej rozciągłości, rzędem układamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Tort wiśniowy z masą mascarpone, wiśniami, delicjami i galaretką 409

Mimo, iż z zasady nie jada on ciast (nawet nie próbuje) to tego torcika zjadł (nie wyliczając mu oczywiście!) w sumie 5 kawałków :) Bardzo mnie to ucieszyło, bo to właśnie z okazji jego urodzin powstało to cudeńko - połączenie biszkoptu piegowatego z dużą ilością wiśniowych smaków - dżem, galaretka i delicje wiśniowe - oraz słodkiej masy z kremu mascarpone. SKŁADNIKI: (na tortownicę

Kto ugości moich gości?
Babka orzechowa 234

utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą.Z białek ubić sztywną pianę , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Przełożyć do foremki , piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Wuzetka (W-Z) 2803

masy odlać na polewę, ja odlałam, ale na polewę nie wykorzystałam. Do wystudzonej masy dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz przesianą przez sito. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy o wym. 20x28 cm, wyłożonej papierem(...)ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C około 30-40 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyłożyć z formy i przekroić na dwa placki. Składniki na masę śmietanową:   1 litr śmietany kremówki (30%); 2 łyżki cukru kryształu; 2 opakowania cukru waniliowego; 2 czubate łyżeczki żelatyny; 3 opakowania śmietan-fixu

In my kitchen
Murzynek z wiśniami 155

Wczoraj gościł u Nas  murzynek. Uwielbiam to ciasto, bo jest proste w wykonaniu, bardzo smaczne, a przy tym zawsze mi się udaje. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzien, ale, zawsze zjadam jeszcze cieplutki kawałek. Pysznie smakuje zarówno z kawą, jak i szklanką zimnego mleka...polecam. Składniki: 3 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 8 łyżek kakao(...)mnie   o dł 24 cm wyłożonej papierem do wypieków). Wstawiamy do zimnego  piekarnika ustawionego na  180`C , pieczemy 45 minut. Ciasto po wyjęciu lekko przestudzamy i polewamy pozostałą w garnku masą czekoladową   i  pokruszonymi orzechami.   Smacznego

Gosia gotuje
Rogale Świętomarcińskie 231

białego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli  3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo :  1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - oprócz 200 g masła(...)koniec dodajemy pokruszone biszkopty i skórkę pomarańczową - dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite na sztywno białko i ponownie całość delikatnie ze sobą łączymy. Jeżeli masa wydaje nam się za bardzo zbita, to dodajemy jeszcze trochę śmietany. Ciasto wyciągamy z lodówki i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie rozwałkowujemy je na długi prostokąt i tniemy go na trójkąty. Na każdy szerszy brzeg

charlotte gotuje
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 188

porto lub madery po 350 g mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego 230 g mielonej słoniny 2 lekko roztrzepane jajka ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz i ziele angielskie do smaku Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 60 g smalcu 120 g masła 1 łyżka soli 2 jajka około ½ szklanki zimnej wody Przepis: Do niniejszego przepisu kaczkę należy wytrybować. W tym znacznie prościej(...)zredukuje się o połowę. Przełożyć do dużej miski, dodać mielone mięso i słoninę, dwa lekko rozbite jajka, sól, pieprz, ziele angielskie i tymianek. Dobrze wymieszać aż masa będzie miała lekką konsystencję. 4. Przygotować ciasto: umieść mąkę i sól w dużej misce, dodać schłodzone, pokrojone w kostkę masło i smalec; rozetrzeć mąkę i tłuszcz w palcach do uzyskania konsystencji mokrego piasku

GRUBY WAŁEK