Malinowy Pocałunek- ciasto składające się z prostego, puszystego spodu z równie prostą masą jogurtową z dżemem malinowym (w wersji na zimno) z dodatkiem malin i polewy z białej czekolady i posypki w postaci maleńkich kropelek. To proste ciasto może mieć wiele odsłon- w zależności od smaku dodanego dżemu i owoców- można także pokusić się o zrobienie na spodzie(...)szybciej! :) Reasumując: ciasto o rozkosznym i delikatnym smaku malin, nie za słodkie, proste w przygotowaniu i idealne na uroczystość kobiecą, gdyż utrzymane jest w uroczej, delikatnie różowej tonacji :))) Spód: * mąka pszenna- 300 g * jajka- 3 szt. * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * mleko- 1/2 szklanki * olej- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Masa jogurtowa: * jogurt grecki
Kraina Miodem Płynącaznajdziecie tu również wiele przepisów. Życzę wszystkim szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! ;-) Składniki ciasto: kostka masła 1 jajko około 5 dag /pół kostki drożdży 2 szklanki mąki pszennej lub puszystej do ciast drożdżowych Lubelli pół szklanki mleka szczypta cukru Sk ładniki dodatkowe: pół kostki masła około 5-7 ząbków czosnku (ilość(...)Wsypałam część ziół prowansalskich i soli. Odstawiłam na około 15 minut aby ciasto wyrosło. W czasie gdy ciasto rosło,wymieszałam w miseczce: masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku. Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam ale nie za bardzo cienko. Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową Następnie posypałam je startym parmezanem. Kroiłam ciasto na cienkie paseczki
potrawyregionalnekremu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać(...)żółtkami. Stale mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodając wystudzony budyń miksować do powstania gładkiego kremu. Gotowym kremem przełożyć blaty makowe. Górę ciasta oprószyć cukrem pudrem. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Smacznego Post Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem pojawił się
UgotujmyTo.plpiekarnika na 15 minut i podpiekamy ciasto. Kończymy farsz. Do kaszy z pieczarkami dodajemy pokruszony twaróg, śmietanę, jajka, białko, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy masę solą i świeżo zmielonym pieprzem – mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika ciasto, ściągamy folię z fasolą i podpiekamy jeszcze 10 minut. Na podpieczony spód nakładamy przygotowany farsz, wyrównujemy powierzchnię. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem
mojewypiekiinietylkonajlepsze ciasto wszech czasów! Smakuje rewelacyjnie, rozpływa się w ustach i jest uzależniające! Orzechowy biszkopt przełożony jest dwoma masami: czekoladowo – orzechową i śmietankową. Połączenie tych smaków sprawia, że ciasto smakuje nieziemsko! Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy czy święta Post Kostka Rocher pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemedal - ciasto było idealnie słodkie, nie nudne. Pycha!Pozostała rzecz najważniejsza - co zrobić, żeby całość przetransportować bez uszczerbku na urodzie...? Z pomocą przyszła mi masa plastyczna z poprzedniego posta. Po pierwsze - dodatkowo usztywniła ciasto. Po drugie - sprawiła, że nawet jeśli przesuwało się trochę w opakowaniu i obijało o ścianki, nie zniszczyło się. Z dumą informuję - po dwunastu godzinach podróży było(...)ekstraktu z wanilii4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wody50 ml gorącej wodynasączenie:sok z 1 cytryny25 ml wódkikrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z waniliidodatkowo:masa plastyczna do dekoracjiBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto nieco ostygnie ale będzie jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier i przekładamy z powrotem do formy. Możemy ciasto nasączyć delikatnie np słabą herbatą lub wodą wymieszaną z sokiem. Masa biała : Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i pozostawiamy do napęcznienia. Do ciepłej czekolady partiami(...)czekoladowa: Postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku przygotowania masy białej. Gotową masę czekoladową wylewamy na stężałą masę białą i ponownie wkładamy do lodówki. Galaretki przyrządzamy w 700 ml wody. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na połówki i układamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na kilka godzin
My simple kitchenniektórych składników :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 - 25 minut Składniki : Ciasto : 5 jaj 3/4 szkl. cukru 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki kakao Masa serowa: 500 g śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego(...)galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksujemy. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypujemy kakao. Tak przygotowany biszkopt wylewamy
Słodkości i nie tylkoKrem: 1 łyżka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 5 bananów sok z cytryny Najpierw należy przygotować ciasto: całe jajka ubić z cukrem na gładką, jasną masę. Nie przestając miksować dodawać po łyżce wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Na koniec powoli wlać olej. Jeśli ciasto będzie bardzo gęsto dodać odrobinę
Simply Foodzimnej wody Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać prostokąty. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Masa: 250 g masy krówkowej 75 g rodzynek 50 g żurawiny 25 ml rumu 50 g gorzkiej czekolady Rodzynki(...)żurawinę zalać rumem, wymieszać i odłożyć na około 2 godziny, by bakalie dobrze zmiękły i "napiły" się rumu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć. Masę krówkową wymieszać z przygotowanymi wcześniej bakaliami. Rozsmarować na cieście. Z wierzchu udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewyożywia całość. I choć ciasto nie wygląda specjalnie reprezentacyjnie, wynagradza wszystko smakiem. W dodatku jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze jest rabarbar.Odwrócone ciasto z rabarbarem i białą czekoladą Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)200 g rabarbaru200 g cukru100 g miękkiego masła3 jajka230 g creme fraiche (18%)skórka otarta(...)skórkę otartą z pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem, partiami dodawać do masy maślanej. Czekoladę posiekać, wsypać do masy, wymieszać łyżką.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Ułożyć na dnie rabarbar, odpowiednio przycinając. Na to wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.Piec w 175 st. C. przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut. Po tym czasie dosypujemy cukier i dusimy kolejne 40 minut mieszając co jakiś czas. Gdy marchewka będzie miękka miksujemy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny oraz galaretkę. Mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści. Pozostawiamy masę do całkowitego wystudzenia. Gotujemy budyń na 1 szklance mleka, dodajemy cukier. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do schłodzenia. Białka ubijamy na sztywno(...)dodajemy mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy olej cienką stróżką cały czas miksując. Na koniec dodajemy około 3-4 łyżki musu marchewkowego. Nakładamy masę do foremek na muffinki. Do każdej wystarczy po 2 łyżki, ciasto mocno wyrasta. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180st. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce schłodzonej masy budyniowej, na końcu mus marchewkowy. Miksujemy
Gotowanie moimi oczamigorzkiej i mlecznej aWy możecie zrobić taką polewę jaką najbardziej lubicie:) Smaczego:) Składniki : Ciasto : 2 szklanki drobno startej marchewki 5 jajek 300 g mąki pszennej 330 g cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Masa : 500 ml mleka 110 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleka. Pozostałe 380 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i mieszamy aż powstanie gęsta masa budyniowa. Chwilę gotujemy a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kolejno olej i cynamon. Na końcu dodajemy marchewkę dokładnie
cucinarePolecam, bo jabłka należy jeść, skoro nie ma ich gdzie eksportować. Skład niki na ciasto: 150 g mąki pszemmej 100 g zmielonych migdałów 2 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 120 g masła 4 łyżki cuku pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 400 ml mleka 4 zółtka 4 łyżki mąki 3 starte jabłka 6 łyżek cukru(...)Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i śmietanę. Migdały zmielić połączyć z maką i proszkiem i wsypać do jajek. Zagmieść ciasto w kulę i umieśćić w lodówce na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotować masę budyniową...W garnuszku połączyć mleko z mąką, żółtkami i cukrem. Zagotować ciągle mieszając by nie powstały grudki, lekko przestudzić i dodać starte jabłka
Gosia gotujedelikatnie wymieszać z masą za pomocą szpatułki. Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami. Przelać masę do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto na 5 minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. Po wystudzeniu ciasta ubić z ksylitolem(...)schłodzoną kremówkę, pod koniec ubijania dodać fix do usztywniania i kawę rozpuszczalną. Krem równomiernie wyłożyć na ciasto, wierzch posypać kawą rozpuszczalną i mielonymi orzechami. Ciasto włożyć do lodówki, po kilku godzinach można je kroić. Masa pozostanie delikatna i kremowa, jeśli ma być sztywna należy dodać jeszcze jeden fix do usztywniania lub odrobinę rozpuszczonej żelatyny
Ze smakiem i z pasją