mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką. W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać
ChilliJemyMąki i proszek do pieczenia przesiewamy. W oddzielnej misce ucieramy masło z cukrem zwykłym i migdałowym, dodajemy jajka i dalej ucieramy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy mąki i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu układamy równomiernie wiśnie. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy po czym posypujemy cukrem pudrem. I letni klasyk gotowy
les mirabellesmąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką. W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać
ChilliJemyWyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 25 cm.W celu przygotowania ciasta, wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.W dużej misce miksera zmiksuj jajka, olej, kawę, miód, brandy, wodę i cukry. Dodaj w 3 podejściach mieszankę mączną, aż całość utworzy jednolitą masę i przelej do przygotowanej tortownicy.Piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij(...)celu przygotowania kremu w zmiksuj serek śmietankowy wraz z masłem , po czym dodawaj miód aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, odstaw masę do schłodzenia i na pewno zgęstnieje.Przekrój ostudzone ciasto na 3 równe dyski. Wyłóż na pierwszy 1/3 kremu z serka śmietankowego i 1/2 jabłek. Połóż na to drugi dysk i ponownie wyłóż 1/3 kremu
karmelowyminut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.Następnie formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia
Słodka Stronapszennej 150 g masła 110 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast Delecta łyżeczka czerwonego barwnika w płynie Masło ucieramy z cukrem, jajkami i aromatem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników po czym dodajemy barwnik i miksujemy aż kolor będzie jednolity(...)oraz aromatem i skórką z cytryny. Dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Wystudzone, różowe ciasto kroimy na plasterki i za pomocą wykrawaczki do ciastek wycinamy wzór serca lub inny. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wykładamy do niej 1/3 jasnej masy. Następnie układamy serduszka (w pionie, jedno obok drugiego). Przykrywamy je resztą jasnej masy. Całość pieczemy
Mienta bloganielską, ale efekt wynagradza cały trud:) Jak ktoś lubi zabawy z ciastem to na pewno nie będzie miał z tym problemu:) Składniki: 60 dag mąki 30 gad masła 1 cukier waniliowy 6 żółtek 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 2 łyżki suchego maku Masa: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego
Ciasteczkowy Potwórwyjęciu z piekarnika, bo nie rośnie zbyt dużo, ale struktura jest idealna - delikatna dzięki mące kokosowej. Dodatkowo w cieście wylądowały posiekane orzechy, więc jest i element chrupkości ;) Kokosowe ciasto z burakami i karobem 4 małe ugotowane buraki 3 jaja 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli morskiej 2 łyżeczki karobu 4 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 łyżeczki proszku(...)puszystą pianę z dodatkiem ksylitolu i soli. Dodać buraki, zmiksować. Mąkę koksową wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami, karobem, przyprawą korzenną. Dodać do masy z burakami. Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Piec przez 35-40 minut. Przed krojeniem pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. inspiracja
FitKotBabeczkami o smaku kokosowym, ale w trakcie pomyślałam jeszcze o cytrynie. W końcu wyszło coś takiego :P Cienkie, kruche, łatwo łamiące się, z wyczuwalnym smakiem zarówno kokosa i cytryny ciasto. Przez niektórych okrzyknięte sernikiem :D Składniki: 190 g mąki kokosowej (Incola) 60 g mąki amarantusowej (Incola) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 mocno dojrzały banan(...)wyciśnięty z jednej cytryny 1 łyżka startej skórki z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto, wyrównując łyżką po całej powierzchni. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 40 minut
Zdrowie na języku :Pmąki pszennej 3 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 dkg margaryny ( roztopionej ) 2 jajka 5 dkg orzechów laskowych ( mielonych ) tortownica o śr. 26 cm Masa serowa : 40 dkg mielonego twarogu ( mielonego ) 10 dkg cukru 50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka ) 8 łyżeczek żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka(...)Wsypać do piany i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem i wlać ciasto ,równo rozsmarować i piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny,cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie
Przepisy i porady kulinarneProblemem w posiadaniu otwartego umysłu jest oczywiście to, że ludzie będą uparcie starać się wkładać do niego różne rzeczy. Terry Pratchett Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 małe ziemniaki 5 pieczarek 1 mała cebula oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, Cairo Shoarma, kurkuma, imbir, chilli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki opłukujemy(...)kroimy na plasterki. Podsmażamy je na oliwie, dopóki nie ściemnieją, razem z poszatkowaną cebulą. Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem, dopóki nie zrobi się z nich gładka masa. Mieszamy je z pieczarkami, cebulą i przyprawami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (pokroiłam na 4 paski i każdy z nich na 3 części). Na środek każdego z nich wykładamy łyżką przygotowany farsz i zaginamy
Weganizm infantylnywolnej chwili zróbcie sobie takie tarletki i napełnijcie je czym tylko chcecie ;) Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami Składniki: Ciasto: 200g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa budyniowa: budyń czekoladowy 3/4 bez cukru 375 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g masła Do dekoracji dowolne owoce ;) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę(...)Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem. Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;) Masa : Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować
Lawendowe NieboCiasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;)Masa: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować. Gdy się
Lawendowe Nieboprzepełniona bakaliami i czekoladą. Ambasador bo taka jego nazwa, doskonale pasuje do tego ciasta. Jest na bogato, iście ambasadorsko, dostojne, niczym król pośród ciast Bardzo Wam polecam Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 6 jaj 250 g cukru kryształu 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2-3 jabłka lub inne owoce(...)cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do utartej masy i delikatnie ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy kupkami
Made By Mom And Sonchrupką bezą na wierzchu. Przepyszne! Tylko to słowo przychodzi mi do głowy :-) Kto raz je upiecze, będzie piekł co roku... polecam bo naprawdę warto! Składniki na 40-50 szt. Ciasto: 400 g mielonych migdałów 150 g cukru pudru 2 białka 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 cytryna 1 laska wanilii Glazura: 1 białko 150 g cukru pudru szczypta soli Cytrynę dobrze(...)stopniowo dodawać cukier puder, nie przerywając ubijania. Wsypać mielone migdały, cynamon, skórkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, nożem ściągnąć z niej nasionka i dodać je do masy. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie ręką zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Blat roboczy lub stolnicę przykryć papierem
maniapieczenia